Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość Novy!
Powiedzcie mi co muszę zrobić aby na sterowniku pojawiły mi się statystyki i liczyło mi ile opału idzie n dzień itd. U mnie widać tylko zasypy :)

Zasyp np.100kg opału.Wyzeruj licznik.Zaczekaj aż się spali do zera-ślimak zobaczysz.Podziel 100kg przez ilość minut pracy zasobnika.Tym wynikiem wypełnij dane w rubryce dotyczącej zasypu,jest tam tez ilość zakupionych ton opału i ich cena,

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakby ktoś bardziej doświadczony mógł zawładnąć do mojego sterownika i powiedzieć co o jego działaniu to byłbym wdzięczny.

Zagladnac...zagladnalem, zawladnac nim nie moge bo nie mam takich uprawnien ;) Calkiem fajnie Ci to chodzi, ale masz pare "niekonsekwencji" w ustawieniach:

1/ temp zadana CO=45C, obnizona zas to 40C - kociol nie dopusci do spadku do obnizonej, poniewaz minimalna CO masz taka sama jak zadana;

2/ to samo dotyczy CWU... zadana 40C, obnizona 35C - nie spadnie do tej temperatury, gdyz CWU+mieszjaca ustawiona na 40C nie dopusci do obnizenia powrotu ponizej 40C i mimochodem bedzie dogrzewac CWU. Stad mimo obnizenia, temperatura CWU idzie w slad za temp. powrotu.

Moze celowo masz tak ustawione, zeby osisgnac ladna linie wykresu? ;)

Jakby ktoś bardziej doświadczony mógł zawładnąć do mojego sterownika i powiedzieć co o jego działaniu to byłbym wdzięczny.

Całkiem dobrze to wygląda jak dla mnie ale ja fachowcem nie jestem.

Jest tu specjalistów dużo więc pewnie ktoś coś więcej powie.

Ile Ci połyka opału na dobę?

Jaka jest temperatura spalin dla rbr 12 przy mocy nominalnej i na jakim opale ??????

180 C przy mocy okolo 8kW, Pieklorz, nadmuch 44%....wyzej nie sprawdzalem, ale to nic trudnego. Wsyp opal, daj mu na palnik 40-45 kg dobrego opalu na dobe i sam zobaczysz jaka bedzie po czasie temp. spalin

Edytowane przez gmaj22
poprawka :)

Te 40 kg to raczej na dobę? A mocą wskazywaną w statystykach raczej bym się nie sugerował. To jest tylko wyliczenie przy założeniu jakiejś tam wartości opałowej węgla ( a nie wiesz jaką faktycznie ma Twój węgiel ) i jakiejś tam - bodaj 60% - sprawności ( a nie wiesz jaką faktycznie osiągasz ).

Szczelny dom ma to do siebie, ze nie wpuszcza powietrza z zewnatrz... Gdybys skorzystal chociazby z funkcji rozszczelnienia okien przy okuciach, wzglednie zastosowal nawietrzniki okienne, nawet wentylacja grawitacyjna funkcjonowalaby jak nalezy. Jesli nie masz parterowki, rozszczelnij okna i przyloz zapalniczke do wylotu wentylacji. Ta sama funkcje czasami spelni doprowadzenie powietrza z zewnatrz pod ruszt w kominku...

Dokładnie o to chodzi.

Po to się robi Z-tki w kotłowni i tak samo powinno się robić jakiś nawiew/nawiewy dla wentylacji grawitacyjnej, bo każdy chce żeby kratki wyciągały tylko skąd to powietrze mają brać ?

Ja wpakowałem w ścianę w piwnicy, rurę fi 200. Zimą trochę z niej piździ, ale coś za coś. Na poddaszu nawiewniki w 6-ciu oknach dachowych na stałe otwarte.

Te 40 kg to raczej na dobę? A mocą wskazywaną w statystykach raczej bym się nie sugerował. To jest tylko wyliczenie przy założeniu jakiejś tam wartości opałowej węgla ( a nie wiesz jaką faktycznie ma Twój węgiel ) i jakiejś tam - bodaj 60% - sprawności ( a nie wiesz jaką faktycznie osiągasz ).

Tak, oczywiscie ze na dobe...juz poprawilem. Poczatkowo napisalem ok. 2 kg na godzine, pozniej zmienilem na ilosc dzienna, ale zapomnialem zmienic jednostki :) Naturalnie wszystkie wartosci sa przyblizone, jak slusznie zauwazyles. Dlatego bez porzadnego cieplomierza nie ma co do zagadnienia podchodzic.

Edytowane przez gmaj22

Wszystko zależy od tego jak się pali, jak długo trzymasz wyższą temperaturę spalin to i palnik i podajnik się nagrzeje. Ja staram się palić skokowo,aby podajnik miał czas ostygnąć i temperatura podajnika jest nie wysoka (mierzyłem pirometrem aby potwierdzić pomiar).

Ogólnie jak testuje różne techniki palenia to najkorzystniej ekonomicznie wychodzi jak piec pracuje skokowo (z podczymania możliwie najkrócej dochodzi do temperatury spalin 100-150C (najlepsze w RBR-11kW oddawanie ciepła do wymiennika) i ten czas utrzymuje do czasu osiągnięcia temperatury zadanej i z powrotem przechodzi do podczymania. Do tego trzeba instalacje tak zgrać aby możliwie był stały odbiór ciepła.

Ciekawe jest to co piszesz. U mnie akurat jak pracuje dmuchawa, to podajnik się chłodzi. w podtrzymaniu nagrzewa.

Hehe, tak by było najlepiej. Wychodzi z podtrzymania, dwa podania i już spaliny 150 stopni. Tylko jakiś nowy algorytm trzeba by stworzyć ;)

Dokładnie o to chodzi.

Po to się robi Z-tki w kotłowni i tak samo powinno się robić jakiś nawiew/nawiewy dla wentylacji grawitacyjnej, bo każdy chce żeby kratki wyciągały tylko skąd to powietrze mają brać ?

Ja wpakowałem w ścianę w piwnicy, rurę fi 200. Zimą trochę z niej piździ, ale coś za coś. Na poddaszu nawiewniki w 6-ciu oknach dachowych na stałe otwarte.

Zetka w kotłowni jest. Nawiewniki w oknach dachowych są ,rozszczelnienie tez. Jedynie to brak prawdziwej zimy !! żeby miało okazje wyciągnąć wilgoć.Wada taka ze bardzo pilnowałem ocieplenia :) i po prostu mam je dobrze wykonane :).Jeśli tak proste jest wietrzenie domu z wilgoci technologicznej to dlaczego coraz więcej osób ma z tym problemy??Zresztą i tak miałem założyć rekuperator,szybciej podjęta została decyzja :)

Ciekawe jest to co piszesz. U mnie akurat jak pracuje dmuchawa, to podajnik się chłodzi. w podtrzymaniu nagrzewa.

Hehe, tak by było najlepiej. Wychodzi z podtrzymania, dwa podania i już spaliny 150 stopni. Tylko jakiś nowy algorytm trzeba by stworzyć ;)

I tak powinno byc, tak tez pewnie jest u wiekszosci uzytkownikow. Nie mowie o sytuacji, gdy zar juz zszedl nisko do podajnika, bo wtedy po wlaczeniu dmuchawy rzeczywiscie moze dojsc do zwiekszenia temperatury. Ale to juz sytuacja wyjatkowa, z ktora sterownik tez sobie poradzi, wyrzucajac paliwo z zarem do popielnika po przekroczeniu temperatury krytycznej.

Gość Novy!

Kolega Maher nie za bardzo rozumie co znaczy uzupełniać braki ciepła,jemu się wydaje, że nie ma oddawania ciepła w układzie.Kocioł stygnie sam,ot tak.Nie rozumie ,że w instalacji ma pewnie więcej wody a niżeli w kotle,a gdy się układ schłodzi -bo nastąpi wymiana z otoczeniem (bez względu czy to grzejnik,podłoga itd) -to chciałby to uzupełnić w kilkanaście sekund.

Maher,pisałem Ci kiedyś,chcesz szybko dochodzić do zadanej,to zwiększ moc.Spytasz o ile?Sprawdź ile odbierze wymiennik.Przywal mu 1:7 z odpowiednim nadmuchem i zobaczysz gwiazdki ;) Na pewno dojdzie do zadanej szybciej niż obecnie.Gwarantuję :) Bo będzie miał z czego tak szybko dotrzeć do zadanej.Chciałbyś spalać mało i mieć ciepło.Ok.Ale nie pisz bzdur.

Jak pisałem o układach z jedna pompą CO to był śmiech.Zakładajcie dalej siłowniki do podłogówek,korzystajcie z programatorów itd.Ja twierdze jedno,im bardziej prosto -tym bardziej stabilny układ CO=mniejsze spalaaanieee!

Układ ma pracować tak aby uzupełniać braki ciepła w budynku.Ale jak się robi cieplej,to się nie zmienia temp CO na kotle w dół.Wykorzystuje się słoneczko,pompa schodzi z obrotów,termostaty się przymykają.Spalamy mniej,wykorzystujemy ciepło słoneczne.Wieczorkiem chłodniej-termostaty się otwierają,pompa podnosi obroty.Grzejemy.

I tak do śmierci :)

Amen.

Edytowane przez Novy!

Z tym wygrzewaniem domu ,to nie dajmy się ponieść zbyt daleko.Racja-kilkanaście (lub dziesiąt) ton budulca robi swoje.Tylko co kolego wuwok ma z tym wspólnego wilgoć?tanie budowanie,samemu budowanie,z forum FM budowanie=jedna wielka pomyłka.

Wilgoć to brak prawidłowej wentylacji-nawet grawitacyjna jest w takim razie niepoprawnie i bez rozmysłu zaprojektowana :)

.Dom projektuje się indywidualnie-do potrzeb ludzi którzy tam zamieszkają,a nie projektem za 2k pln z neta lub od sąsiada-z kilkoma przeróbkami(pewnie bez zgody architekta),potem płacz słychać zamiast śmiechu.

BTW-najwięcej wilgoci ,zapachów itd.przechowują tynki gipsowe.I tak bedzie ,aż do Twojej śmierci :)

Poczekamy jak ty wybudujesz. Ciekaw jestem za ile?jak? znasz się na ogrzewaniu,ociepleniu domów....cholera na wszystkim :D .Często obrażasz czyjś dorobek życia!! A sam co masz?? Ganeczek ,który stoi na przeszkodzie by wymienić piec :) .Jeśli do tego ganeczka dobudujesz dom to możemy rozmawiać na temat budowy,wykańczania,praktyczności.Piec na węgiel w nowym domu? a co w tym złego? Ja szukałem taniego palenia,wygodnego palenia. Ogrzeje dom na 100% za 2400 zł z Cwu przez cały rok . To chciałem osiągnąć i to mam!!! [a jest duża szansa ze będzie o wiele taniej :) ]

Piszesz ze masz spaliny 150 stopni i ze złotówki ci uciekają przez komin,innym razem ze 150 stopni nic złego... Czytał byś Waćpan co piszesz!! Pisałeś tak samo ze brak badan masz gdzieś , teraz robisz dymy że ich brak !! Szkoda ze mrozy nie przycisnęły, wtedy byś miał pole do popisu.

Edytowane przez wuwok

Gość Novy!

Piszesz ze masz spaliny 150 stopni i ze złotówki ci uciekają przez komin,innym razem ze 150 stopni nic złego... Czytał byś Waćpan co piszesz!! Pisałeś tak samo ze brak badan masz gdzieś , teraz robisz dymy że ich brak !! Szkoda ze mrozy nie przycisnęły, wtedy byś miał pole do popisu.

Strata kominowa będzie zawsze,czy chcesz tego czy nie.Można jechać z małą mocą i dużą sprawnością.Po co kupować 17kW?By jechać z dużą mocą i małą sprawnością?

Co do badań.Powinny być takie jakie powinny być.Nic więcej,nic mniej. Jeśli produkt trafia na rynek,powinien mieć badania które potwierdzają jego moc.I tyle.

Co do budowania domu.Ja obiekt kupiłem.Kupiłem oznacza,że zastałem pewne warunki.Gdybym budował jak Wy,to dom bym projektował.Projektował oznacza,dostosował bym dom do własnych potrzeb.Od A-Z.Integralną częścią takiego projektu jest też ogrzewanie.Nie można zbudować a potem projektować ogrzewanie.Macie kotły w domu (w bryle budynku).Na forum ES jest fajnych kilka zdjęć nowych kotłowni,które po sezonie nie są już nowe.Kurz,zadymione ściany.Nie ma opcji,część tego użytkowania kotła przeniesie się tez do warunków wnętrza mieszkalnego.To jest ok?

Każdy ma prawo do takiego ogrzewania jakie sobie wymyśli.Inną rzeczą jest jego funkcjonalność,wygoda itd.Wszystko jest sprawa odpowiedniego zaprojektowania.Tam gdzie chodzi kocioł na eko jest tanio.Ale gdyby dom był projektowany po inne źródło ciepła,mogło by być jeszcze taniej.

Kocioł daje rade, zasilanie podłogówki 43*C, pompy chodzą cały czas od wczoraj, włączony automat.

Zobaczymy co będzie na palniku (pewnie lawa z tego niby "retopalu").

W domu sauna : pietro w KG >30*C , parter tynki tradycyjne >27*C , spalanie prorokowane 40kg/d, zew na wykresie

Wczoraj jak zaczynał grzać na maks , spaliny pod 180*C, pewnie w trybie ręcznym można to lepiej ustawić ale mi się nie chce ;)

43.jpg

Dla porównania , normalna praca, 22*C wszędzie, pompy pracują cyklicznie , zasilanie podłogi też 43*C(szybciej dochodzi do zadanej w regulatorze pokojowym) spalanie 11-12kg/d , zew na wykresie

Tryb retortowy ręczny

ds.jpg

Strata kominowa będzie zawsze,czy chcesz tego czy nie.Można jechać z małą mocą i dużą sprawnością.Po co kupować 17kW?By jechać z dużą mocą i małą sprawnością?

Co do badań.Powinny być takie jakie powinny być.Nic więcej,nic mniej. Jeśli produkt trafia na rynek,powinien mieć badania które potwierdzają jego moc.I tyle.

Co do budowania domu.Ja obiekt kupiłem.Kupiłem oznacza,że zastałem pewne warunki.Gdybym budował jak Wy,to dom bym projektował.Projektował oznacza,dostosował bym dom do własnych potrzeb.Od A-Z.Integralną częścią takiego projektu jest też ogrzewanie.Nie można zbudować a potem projektować ogrzewanie.Macie kotły w domu (w bryle budynku).Na forum ES jest fajnych kilka zdjęć nowych kotłowni,które po sezonie nie są już nowe.Kurz,zadymione ściany.Nie ma opcji,część tego użytkowania kotła przeniesie się tez do warunków wnętrza mieszkalnego.To jest ok?

Każdy ma prawo do takiego ogrzewania jakie sobie wymyśli.Inną rzeczą jest jego funkcjonalność,wygoda itd.Wszystko jest sprawa odpowiedniego zaprojektowania.Tam gdzie chodzi kocioł na eko jest tanio.Ale gdyby dom był projektowany po inne źródło ciepła,mogło by być jeszcze taniej.

Osobiście mam kotłownie w dobudowanym do domu garażu. Wiec powiedzmy ze kotłownie oddziela garaż który jest jako pomieszczenie gospodarcze.Ogrzej 240m2 po podłogach taniej :).Kolejna sprawa zacznij budowę!!!! Niedawno pisałeś ze będziesz już zaczynał stawiać dom...skończyło się na gadaniu :) . Chyba ze inwestycja w super ocieplenie dachu to ta budowa, ale czekaj....to tez za rok :) . Wrócę do mojego ogrzewania a wiec moja filozofia taka żeby moc tanio grzać. Oczywiście dziś byłbym w stanie ogrzewać dom gazem .Ale co za 10 lat?.Skąd wiem ze będę tak samo sytuowany materialnie jak dziś??Kolejna sprawa ze dokładam rekuperator i mam zapotrzebowanie max 7,5 kw :).Piec zawsze mogę zmienić,jeśli będą działy się dalej cyrki z węglem to następny będzie na pelet :).

Kolega Maher nie za bardzo rozumie co znaczy uzupełniać braki ciepła,jemu się wydaje, że nie ma oddawania ciepła w układzie.Kocioł stygnie sam,ot tak.Nie rozumie ,że w instalacji ma pewnie więcej wody a niżeli w kotle,a gdy się układ schłodzi -bo nastąpi wymiana z otoczeniem (bez względu czy to grzejnik,podłoga itd) -to chciałby to uzupełnić w kilkanaście sekund.

Maher,pisałem Ci kiedyś,chcesz szybko dochodzić do zadanej,to zwiększ moc.Spytasz o ile?Sprawdź ile odbierze wymiennik.Przywal mu 1:7 z odpowiednim nadmuchem i zobaczysz gwiazdki ;) Na pewno dojdzie do zadanej szybciej niż obecnie.Gwarantuję :) Bo będzie miał z czego tak szybko dotrzeć do zadanej.Chciałbyś spalać mało i mieć ciepło.Ok.Ale nie pisz bzdur.

Jak pisałem o układach z jedna pompą CO to był śmiech.Zakładajcie dalej siłowniki do podłogówek,korzystajcie z programatorów itd.Ja twierdze jedno,im bardziej prosto -tym bardziej stabilny układ CO=mniejsze spalaaanieee!

Układ ma pracować tak aby uzupełniać braki ciepła w budynku.Ale jak się robi cieplej,to się nie zmienia temp CO na kotle w dół.Wykorzystuje się słoneczko,pompa schodzi z obrotów,termostaty się przymykają.Spalamy mniej,wykorzystujemy ciepło słoneczne.Wieczorkiem chłodniej-termostaty się otwierają,pompa podnosi obroty.Grzejemy.

I tak do śmierci :)

Amen.

Mysle, ze moznaby to kol. Maher wytlumaczyc prosciej: grzejemy ciagle, jak jest cieplo i sie termostaty przymkna, to wzrasta temp. powrotu, czyli zmniejsza roznica temperatury, o ktora musimy uzupelnic(podgrzac). Jesli kociol sie odstawi, do tego pompy sie zatrzymaja to uklad sie po jakims czasie wychlodzi w momencie ponownego startu powrot spadnie o kilkanascie stopni. Ta roznice trzeba uzupelnic, dajac mocniej w palnik, a to juz wyraznie odbija sie na kilogramach i zlotowkach :). 1 kaloria to ilosc ciepla, ktora trzeba dostarczyc, aby podgrzac 1g wody o 1C (K). Dalej rachunek jest prosty...:)