Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jeśli pijesz do mnie.

Pełna racja z kontrolowanym dostępem powietrza do kotłowni.Miałem okazję przekonać się w mrozy.Teraz działa komin wentylacyjny-nadmuchuje powietrze stałym przekrojem 15X15 ,a drugi odbiera nadmiar tym samym przekrojem,tak jak ma działać grawitacja.Czasem oba nadmuchują,lub oba wyciągają.-tak jak mówią prawa fizyki.Zrobiło się chłodniej w kotłowni,ale za to mamy więcej tlenu ;)

W rezultacie -dużeee zejście z nadmuchem.

A jednak?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie mało jak dla mnie. U mnie po podniesieniu temperatury z 45-55 podniesieniu pracy pomki podłogowej z 2 do 4 minut na mocy 12kW, podkreślam na chodzącej instalacji gdzie woda już była zagrzana pomieszczenia zagrzane temperatura spalin poszła do 200 st i zajęło mu 1.5 godziny do dojścia do teperatury. Jeszcze raz podkreślam mam prace cykliczną pompek więc jest czas kiedy nie ma żadnego odbioru a piec nie potrafi dojść do 55 st.

(...).

Jestem niemalze pewien, ze szybciej doszedlby do zadanej, gdyby pompa podlogowki chodzila caly czas. Po jej uruchomieniu (nie wiem, jaki miales czas postoju) schlodzilo znacznie powrot, dlatego troche to trwalo, zanim doszlo do podwyzszonej zadanej. Trzeba przyznac, ze podczas postoju w podlogowce woda nie stygnie tak szybko jak w grzejnikach, wygrzany juz beton ma jednak jakas akumulacje. Mimo to przy duzej ilosci wody w petlach (przy 100mb jest to ok. 11,5 litra) powrot potrafi sporo spasc.

Wzrasta różnica ciśnień itd itd a tymczasem odjerzdżamy od sedna, wygrzewanie, ciągi. Na mnie te metody nie działają ale jak chcecie pograć w głupiego jasia to dobrze:

"Witam. Pisałem do państwa w sprawie kotła. Do takiego domku można wstawić Rbr-Ekouniwersal 17kW, Skam-p Premium 17kW bądź nawet Skam-p Premium 12kW.

Wszystkie te kotły ma w swojej ofercie. W kotlę RBR standardowo jest montowany internetowy sterownik eCoal a w Skam-p Premium można zamówić za dopłatą. Standardowo w cenie Skam-p jest sterownik RT-09 Pid firmy Tatarek ewentualnie Ognik Plus Pid z firmy Elektro-Miz. Można wybrać także internetowy sterownik Bruli bądź Cobra Pid."

Jak myślicie od kogo to? I co potem dzwoniłbym potem płakał, że sadza syf itd, ruszyłoby sumienie?

Poczytaj sobie moją stopkę.

Wtrącę się .

Mianowicie stawiałem dom 3 lata [wietrzenie itd] od stycznia ubiegłego roku grzeje w domu . I co? szok ,dom dobrze ocieplony,okna szczelne i okazało się ze mam mega wilgoć w środku. W listopadzie się wprowadziłem na dobre i w lutym założę wentylacje mechaniczna :( . Też myślałem ze mam dom wysuszony :( .

W nowym szczelnym domu wentylacja grawitacyjna to pomyłka.

Szczelny dom ma to do siebie, ze nie wpuszcza powietrza z zewnatrz... Gdybys skorzystal chociazby z funkcji rozszczelnienia okien przy okuciach, wzglednie zastosowal nawietrzniki okienne, nawet wentylacja grawitacyjna funkcjonowalaby jak nalezy. Jesli nie masz parterowki, rozszczelnij okna i przyloz zapalniczke do wylotu wentylacji. Ta sama funkcje czasami spelni doprowadzenie powietrza z zewnatrz pod ruszt w kominku...

Jestem niemalze pewien, ze szybciej doszedlby do zadanej, gdyby pompa podlogowki chodzila caly czas. Po jej uruchomieniu (nie wiem, jaki miales czas postoju) schlodzilo znacznie powrot, dlatego troche to trwalo, zanim doszlo do podwyzszonej zadanej. Trzeba przyznac, ze podczas postoju w podlogowce woda nie stygnie tak szybko jak w grzejnikach, wygrzany juz beton ma jednak jakas akumulacje. Mimo to przy duzej ilosci wody w petlach (przy 100mb jest to ok. 11,5 litra) powrot potrafi sporo spasc.

U mnie chodzi na stałe pompa podłogowa i tak szybko nie dochodzi do zadanej. Ogrzewanie podłogowe i ręcznikowiec w łazience mam ustawione na stałe rotametrem. Reszta sterowniki pokojowe. Czasem zamkną się wszystkie pętle regulator da sygnał, że trzeba grzać, wszystko się otworzy i zalewa kocioł.

Edytowane przez pawko_

Dobrze jeszcze się tylko: spytam ile klientów można wpedzić w gó..o wciskając 17 do takiej powierzchni jak sie jeszcze nie ma 11 w ofercie? Bo jedno jest pewne spokojnie tutaj posta nie mozna napisac jak wam w interesie przeszkadza, inna sprawa że nie zawsze jest to w interesie klientów. I co tu więcej pisać.

Teraz to Cię nie rozumię.

Płaczesz ,że masz za mały a większego nie chciałeś.

Widzisz jaki naiwny jesteś.

Dlatego proponuję innym po swoich doświadczeniach żeby brali większy na co Wy oponujecie chociaż wcześniej wciskaliście duży, mi na pewno nie chodzi o zarobek, a o co Wam chodziło wtedy a teraz?

Oj jaki jam głupi,zamieniłem 24kW na 17kW aby ogrzewać 320m2,grubo ponad 2x tyle co Twój domek.

Wróć za dwa lata jak wygrzejesz domek,tylko zmień nicka żeby się ze wstydu nie spalić.

Pozdrawiam.

Wtrącę się .

Mianowicie stawiałem dom 3 lata [wietrzenie itd] od stycznia ubiegłego roku grzeje w domu . I co? szok ,dom dobrze ocieplony,okna szczelne i okazało się ze mam mega wilgoć w środku. W listopadzie się wprowadziłem na dobre i w lutym założę wentylacje mechaniczna :( . Też myślałem ze mam dom wysuszony :( .

W nowym szczelnym domu wentylacja grawitacyjna to pomyłka.

Wentylacja grawitacyjna nie jest zła ...

W zimę jest bardzo efektywna (aż za bardzo) ...

Same wietrzenie to za mało. Wymagana jest ciągła wymiana powietrza ...

Sądzę że jakbyś miał w oknach nawiewniki to problemu z wilgocią już byś nie miał ...

Wietrzenie to za mało ...

W zimę powietrze jest suche i świetnie wysusza , ale trzeba najpierw te powietrze wpuścić i wypuścić wilgotne ..

Dobrze jeszcze się tylko: spytam ile klientów można wpedzić w gó..o wciskając 17 do takiej powierzchni jak sie jeszcze nie ma 11 w ofercie? Bo jedno jest pewne spokojnie tutaj posta nie mozna napisac jak wam w interesie przeszkadza, inna sprawa że nie zawsze jest to w interesie klientów. I co tu więcej pisać.

Ja też po kilku miesiącach palenia i przeliczania statystyk uważam że RBR-11Kw lub może 12Kw lub może kto tam wie ile, jest na szybko bez przemyślenia zrobionym kotłem aby nadążyć za konkurencją do nowych dobrze ocieplonych domów. Ciekawe czy jak wyjdzie w konkurencji kocioł z mniejszą mocą to wytną ostatnią półkę wodną i palnik będzie można oglądać przez komin. Zmniejszenie mocy kotła powinno za sobą pociągnąć zmianę palnika, oprogramowania i wymiennika (ale w sposób przemyślany). W nowych domach gdzie komin jest systemowy i dodatkowo ocieplony niska temperatura spalin w niczym nie zaszkodzi. Każdy kto ma zamiar kupić RBR-11Kw powinien sobie z tego zdawać sprawę i powinien być poinformowany przez sprzedawce czym się różni od większej 17.

Gość Novy!

Wróć za dwa lata jak wygrzejesz domek,tylko zmień nicka żeby się ze wstydu nie spalić.

Pozdrawiam.

Z tym wygrzewaniem domu ,to nie dajmy się ponieść zbyt daleko.Racja-kilkanaście (lub dziesiąt) ton budulca robi swoje.Tylko co kolego wuwok ma z tym wspólnego wilgoć?tanie budowanie,samemu budowanie,z forum FM budowanie=jedna wielka pomyłka.

Wilgoć to brak prawidłowej wentylacji-nawet grawitacyjna jest w takim razie niepoprawnie i bez rozmysłu zaprojektowana :)

.Dom projektuje się indywidualnie-do potrzeb ludzi którzy tam zamieszkają,a nie projektem za 2k pln z neta lub od sąsiada-z kilkoma przeróbkami(pewnie bez zgody architekta),potem płacz słychać zamiast śmiechu.

BTW-najwięcej wilgoci ,zapachów itd.przechowują tynki gipsowe.I tak bedzie ,aż do Twojej śmierci :)

Edytowane przez Novy!

Z tym wygrzewaniem domu ,to nie dajmy się ponieść zbyt daleko.Racja-kilkanaście (lub dziesiąt) ton budulca robi swoje.Tylko co kolego wuwok ma z tym wspólnego wilgoć?tanie budowanie,samemu budowanie,z forum FM budowanie=jedna wielka pomyłka.

Wilgoć to brak prawidłowej wentylacji-nawet grawitacyjna jest w takim razie niepoprawnie i bez rozmysłu zaprojektowana :)

.Dom projektuje się indywidualnie-do potrzeb ludzi którzy tam zamieszkają,a nie projektem za 2k pln z neta lub od sąsiada-z kilkoma przeróbkami(pewnie bez zgody architekta),potem płacz słychać zamiast śmiechu.

Piszemy o wilgoci technologicznej , o tej wodzie w zaprawie,wylewce itd.

Szkoda Twojego i mojego czasu.

Wygrzej po swojemu i wróć za dwa lata.

Zawszę lepiej zwalić na niewygrzany dom niż przyznać się do błędu. Za dwa lata napiszesz że gaz w oknach stracił swoje właściwości termiczne itd.

Nie problem pomierzyć wilgotność pomieszczeń i wyjdzie czy dom jest wygrzany i osuszony.

Zawszę lepiej zwalić na niewygrzany dom niż przyznać się do błędu. Za dwa lata napiszesz że gaz w oknach stracił swoje właściwości termiczne itd.

Nie problem pomierzyć wilgotność pomieszczeń i wyjdzie czy dom jest wygrzany i osuszony.

Zawsze lepiej zwalić na sprzedawcę i za mały kocioł niż poczekać aż się dom dobrze wygrzeje.

I tak możemy w kółko.

I jedna i druga.

3 rzędy mają mniejsze fi

2 rzędy większe fi

Reasumując dostarczasz tyle samo powietrza.

Zrezygnowano z nacięć aby spalać wyżej stąd wiercenie otworów.

Ciekawostka jest to,że i w jednym i drugim przypadku spalało się tak samo stąd obecnie sa 2 rzędy bo jest mniej wiercenia.

A może tu tkwi mój problem z wysoką temperaturą mojego podajnika o którym to pisałem jakiś czas temu?Czy wymiana mojej korony z nacięciami na tę z otworami rozwiąże problem?Można ją kupić w twoim sklepie?

Tylko ja tego pieca nie wyniosłem i nie wstawiłem do bardziej wilgotnego budynku i piszę, że w pewnych warunkach widać brak powierzchni wymiany. Ale o czymś trzeba popisac jak się nie da odpowiedzieć wprost. I jak widać nie jestem odosobniony we wnioskach.

Ten kocioł będzie jeszcze za duży jak zmniejszy się zapotrzebowanie na ciepło.

Tymczasem zmykam do pierza bo o 04:00 trzeba do pracy wstać.

Ten kocioł będzie jeszcze za duży jak zmniejszy się zapotrzebowanie na ciepło.

.

Przy piecu z podajnikiem i palnikiem przy kominie systemowym przewymiarowanie pieca nie ma już takiego znaczenia jak w starym śmieciuchu (chociaż ja z 10lat paliłem przewymiarowanym śmieciuchem ze starym kominem zrobionym z kanalizacyjnej rury kamionkowej średnicy 250 i nic się z kominem nie stało, dorobiłem pięćdziesiątką odpływ do kanalizacji i poza stratami na sprawności spowodowanej kiszeniem się węgla w piecu innych niekorzystnych efektów nie zauważyłem),nawet najniższa temperatura spalin nie spowoduje się skraplanie pary jak opał będzie suchy. Dawkę paliwa można rozłożyć w czasie i dogrzać temperaturę kotła do zadanej zwłaszcza jak RBR11 i RBR17 palniki mają takie same.