Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Są dwie szkoły, bo w przypadku samochodu szybsze przyspieszanie jest ekonomiczniejsze pod względem paliwa, ale nie ekonomiczniejsze pod kosztem jego serwisu (szybsze zużywanie się części za to odpowiedzialnych).

.

Jeśli robisz to z głową, a nie butem - nic się nie dzieje, a i silnika nie zabijesz zamuleniem.

Nie mam mocnego silnika (jedynie 150PS), ale aż się prosi przyspieszyć i wrzucić 6-ty bieg, a nie turlać się bo mi komputer pokładowy będzie pokazywał małe spalanie chwilowe.

Kocioł prowadzę troszkę agresywnie i spalanie dość niskie.

Pozdrawiam.

Przy dużych autach (autobus, transport towarowy) agresywne przyspieszanie nie działa (wiry w baku deformują zbiornik) :lol2:. W osobówkach tak.

Edytowane przez mark3k

Gość Novy!
Jeśli robisz to z głową, a nie butem - nic się nie dzieje, a i silnika nie zabijesz zamuleniem.

Nie mam mocnego silnika (jedynie 150PS), ale aż się prosi przyspieszyć i wrzucić 6-ty bieg, a nie turlać się bo mi komputer pokładowy będzie pokazywał małe spalanie chwilowe.

Kocioł prowadzę troszkę agresywnie i spalanie dość niskie.

Pozdrawiam.

Trzeba wiedzieć jaką prędkośc się chce osiągnąć..Spróbuj pomulić prawie 200KM silnikiem.Ekonomicznie jest zawsze tak,chcesz jechać 120km/h -szybko zmierzasz do celu rozpędzając auto przez wszystkie biegi (no prawie) i wrzucasz najniższy np.6 bieg.

Trzeba wiedzieć jaką prędkośc się chce osiągnąć..Spróbuj pomulić prawie 200KM silnikiem.Ekonomicznie jest zawsze tak,chcesz jechać 120km/h -szybko zmierzasz do celu rozpędzając auto przez wszystkie biegi (no prawie) i wrzucasz najniższy np.6 bieg.

Zdarza mi się i to dość często pomijać 5-ty bieg. Na 6-tym także ładnie przyspiesza.:)

Czy możesz potwierdzić swoją teorię czy dobrze Cię zrozumiałem ?

Wg. Ciebie jeśli kocioł się odstawia to w tym czasie podajnik stygnie ?

Wystarczy prześledzić moje wykresy, paliłem w obu trybach w podobnych temperaturach zewnętrznych w domu podobny odbiór ciepła. Podajnik przecież nagrzewa się od palnika, jak palnik ma mniejszą temperaturę to i podajnik będzie miał też mniejszą(nie piszę tu o nie umiejętnym paleniu i zapadaniu się żaru). Trochę też na to ma wpływ czas pomiędzy podaniami paliwa (nowa partia węgla w podajniku też wychładza podajnik), ale i tak większy wpływ na temperaturę podajnika ma temperatura palnika niż wychładzanie spowodowane częstszymi podaniami w trybie ecoal lub w dwu-stanie.

Gość Novy!
..wyhamuj trochę bo zaczynasz ludzi denerwować...

Lepiej denerwować niż śmieszyć jak Ty.Masz szczęście ,że jestem człowiek honorowy i nie zacytuję tego co mi pisałeś na priv.

nie tylko mnie zresztą jak widzę...

A kogo jeszcze...takich jak Ty?Pytałem Cię kiedyś czy miałeś 1 pompę w układzie,bo ja miałem też i dwie. Odpowiedziałeś ,że nie -ale wiesz że to błąd.Tak jak wtedy,tak i teraz mówię żegnam.Bo ty wiesz lepiej...

Out.

Wystarczy prześledzić moje wykresy, paliłem w obu trybach w podobnych temperaturach zewnętrznych w domu podobny odbiór ciepła. Podajnik przecież nagrzewa się od palnika, jak palnik ma mniejszą temperaturę to i podajnik będzie miał też mniejszą(nie piszę tu o nie umiejętnym paleniu i zapadaniu się żaru). Trochę też na to ma wpływ czas pomiędzy podaniami paliwa (nowa partia węgla w podajniku też wychładza podajnik), ale i tak większy wpływ na temperaturę podajnika ma temperatura palnika niż wychładzanie spowodowane częstszymi podaniami w trybie ecoal lub w dwu-stanie.

Nie chcę słyszeć więcej Twoich teorii bo znam te zależności już od kilku lat a nie dwóch miesięcy choć może zabrzmiało to nieskromnie.

Zapytałem tylko o to czy dobrze zrozumiałem to co napisałeś ?

Zrobiłbym z Tobą mały zakładzik.

Przejechalibyśmy powiedzmy moim służbowym autobusem po dniówce.

Ja tą samą trasę po swojemu "muląc" a Ty po swojemu agresywnie.

Zobaczylibyśmy efekt pod dystrybutorem.

Wydaje mi się że u mnie w firmie dopłacałbyś do wypłaty.

Przychodzili tacy kamikadze, szybko założyli na nogi tanisówki i ściągnęli trapery :)

Porównania do niektórych przypadków z motoryzacji były już tu prowadzone o ile pamiętam to chyba jarek z zawijanem często się w to bawili :)

Większość z nas kupiła małe piece, ja też pisałem o porównaniu silników o małej pojemności gdzie czasy wtrysków nie przekraczają 9,9ms.

Ja też jak bym w starym dużym piecu chciał to uzyskać co robię w małym RBR-eże to bym pozbył się opału w jeden dzień.

Ty w swoim autobusie możesz się jedynie porównać do przewymiarowanego kotła.

Lepiej denerwować niż śmieszyć jak Ty.Masz szczęście ,że jestem człowiek honorowy i nie zacytuję tego co mi pisałeś na priv.

A kogo jeszcze...takich jak Ty?Pytałem Cię kiedyś czy miałeś 1 pompę w układzie,bo ja miałem też i dwie. Odpowiedziałeś ,że nie -ale wiesz że to błąd.Tak jak wtedy,tak i teraz mówię żegnam.Bo ty wiesz lepiej...

Out.

Ojciec miał 1 ale to było 30 lat temu.... ja mam 4 ! nie licząc dodatkowej do cyrkulacji i dodatkowej do solarów..

Nie chcę słyszeć więcej Twoich teorii bo znam te zależności już od kilku lat a nie dwóch miesięcy choć może zabrzmiało to nieskromnie.

Zapytałem tylko o to czy dobrze zrozumiałem to co napisałeś ?

Ale mi wystarczy kilka dni na przeliczenie i przemyślenie pewnych zjawisk i wprowadzenie odpowiednich zmian.

Teraz palę w odwróconym spalaniu grupowym i zgodnie niektórymi teoriami nie powinno to działać, a pali się i mimo że algorytm normalnego spalania grupowego się idealnie do tego nie nadaję (jest najbardziej zbliżony z wszystkich trybów do tego co chcę uzyskać) to spalam mniej opału i jakby algorytm był dopracowany do tego typu spalania to nie przekroczyłbym 140C temperatury spalin.

A ja z innej beczki. Ile w końcu kg opału mieści zbiornik 17-tki, bo do wczoraj paliłem węglem z pewnej hurtowni i mieściło się w nim 5 worków 25 kg i troszkę miejsca jeszcze zostało, a dzisiaj przyjechał transport z innym węglem, też w workach 25 kg i zapakowałem go jedynie 4 i 3/4 aż się wysypywał :no: I dodać muszę, że zasobnik był całkowicie pusty wraz z podajnikiem, który musiałem najpierw zapełnić :lol2::confused::lol2:

A ja z innej beczki. Ile w końcu kg opału mieści zbiornik 17-tki, bo do wczoraj paliłem węglem z pewnej hurtowni i mieściło się w nim 5 worków 25 kg i troszkę miejsca jeszcze zostało, a dzisiaj przyjechał transport z innym węglem, też w workach 25 kg i zapakowałem go jedynie 4 i 3/4 aż się wysypywał :no: I dodać muszę, że zasobnik był całkowicie pusty wraz z podajnikiem, który musiałem najpierw zapełnić :lol2::confused::lol2:

Inna granulacja eko....wsyp np miał do zasobnika (przedtem go zważ ) a pozniej wsyp ekogroszku i też go zważ :)

Ojciec miał 1 ale to było 30 lat temu.... ja mam 4 ! nie licząc dodatkowej do cyrkulacji i dodatkowej do solarów..

Ja też uważam że u mnie jedna pompa nie zdała by rezultatu, może i by sobie poradziła ale bym musiał dodatkowo latać do kotłowni i kręcić zaworami aby utrzymać stałą temperaturę na obu kondygnacjach, a zależało mi i zależy abym rozpalił w jesieni i zgasił na wiosnę i ewentualną regulacje wprowadzał zdalnie z komputera.

Ja też uważam że u mnie jedna pompa nie zdała by rezultatu, może i by sobie poradziła ale bym musiał dodatkowo latać do kotłowni i kręcić zaworami aby utrzymać stałą temperaturę na obu kondygnacjach, a zależało mi i zależy abym rozpalił w jesieni i zgasił na wiosnę i ewentualną regulacje wprowadzał zdalnie z komputera.

Do niektórych to jeszcze nie dochodzi.....,ze 2-3 lata temu było o tym na forum i to dosyć grubo ;)

Może i ma gdzieś temperaturę spalin, ale jakbyś popalił w jednym i drugim trybie w podobnych warunkach i przyglądnął się wykresom to byś może zauważył o czym pisałem. W trybie eCoal czas pomiędzy szczytami temperatury spalin jest mniejszy, podobnie jest w paleniu dwustanowym (podajnik cały czas się nagrzewa i nie ma czasu na ochłodzenie), a tak uważasz że wiesz lepiej i masz taką temperaturę podajnika (mi wystarczyło kilka dni aby to zauważyć i wprowadzić odpowiednie zmiany, bo też miałem na początku palenia podobne temperatury).

Jakbyś dokładnie poznał działanie poszczególnych algorytmów, to wiedziałbyś dlaczego tak jest.

Mam taką temperaturę podajnika, bo widocznie taka być musi. Chociaż mam ciepło w kotłowni ;)

Gość Novy!
Hej.

Teraz już mało, jeszcze cztery lata temu przekraczałem 10000 km miesięcznie. A silniczek ponad 400 KM. ;)

Będziesz musiał zadowolić się samą klapką.Przesłona dmuchawy jest używana,ale o klapkę Ci chodziło?