Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Tylko to trzeba zrozumieć że tu doradzają użytkownicy którzy już ten temat przerabiali, a instalator? Ile razy podłączył taki sterownik? A instalator może i rozmawiał ale czy przedstawił dobrze to co zrobił?

Ok. Wielkie dzięki za porady :) Będę zmieniał instalację albo instalatorów :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok. Wielkie dzięki za porady :) Będę zmieniał instalację albo instalatorów :)
Instalatorów nie musisz zmieniać bo za ich robotę musisz i tak zapłacić.

Najważniejsze jest w tym wszystkim to że ty płacisz za to co ty chcesz mieć i oni to muszą tak wykonać abyś ty był zadowolony i aby to działało jak najlepiej.

Tu doradzamy na podstawie tego co wiemy i co nauczyliśmy się podczas obsługi tego sterownika.

Doradza ci producent, sprzedawca i użytkownik. Każdy wie o czym pisze. Możesz wybierać :)

To nie jest teoria :)

Zrobione. A fotki może kiedyś wrzucę :)Czy dobrze zrobili instalatorzy to nie wiem czas pokaże
No i pięknie :) Teraz masz władzę nad wszystkim i sterujesz czym chcesz. Teraz daj mu popracować w spokoju niech się ustabilizuje.

Jak wygrzewasz to nie zapomnij o wietrzeniu :)

Na jedno chciałem ci zwrócić jeszcze uwagę. Popatrz na wykres spalin między godz 16:39 a 18:30 Można powiedzieć że kocioł stał w podtrzymaniu. Pięknie po prawie dwóch godzinach się podniósł. Jaki możesz nastawić czas na podtrzymanie? :)

A czy 26*C na podłodze to nie za dużo?

PS

Jeszcze możesz przestawić CWU w tryb auto lato bo masz ustawioną temp na 16*C i po tej temp. załączy się tryb grzania tylko CWU.

Edytowane przez zbigmaz01
PS

Dzień dobry - a w zasadzie dobry wieczór :-)

Z pewną nieśmiałością dołączam do forum... jestem na etapie wyboru kotła i to chyba będze RBR najmniejszy.

Na razie czytam, czytam, czytam...

Pozdrawiam forumowiczów :-)

Wybór dobry.

Może coś więcej napiszesz do jakiego domku go potrzebujesz?

Wybór dobry.

Może coś więcej napiszesz do jakiego domku go potrzebujesz?

Kolega dopiero się rozgląda:)

Na innym temacie napisał

Witam Domowników i Bywalców :smile:

Mam dopiero działkę od 4 miesięcy i pomysł budowy pojawił się niejako wskutek jej kupienia (to była lokata kapitału). Tak trochę chyba na odwrót niż ...

Ma jeszcze czas się rozglądać i wybierać, a jak dobrze dociepli to może zmieni ogrzewanie :)A może już wybudował :)Nie doczytałem daty :) Edytowane przez zbigmaz01

Dom Codzienny z Muratora, z podniesioną ścianą kolankową i znacznie powiększoną kotłownią; tylko podłogówka na obu kondygnacjach, dostawiony z lewego boku garaż a nad nim taras (tu będzie chyba grzejnik na ścianie). W podłodze parteru i na ścianach zewnętrznych - 15 cm styro; połacie jeszcze nie ocieplone ale będzie pewnie z 25 cm wełenki... Razem 130 m2 powierzchni użytkowej, nie licząc kotłowni i garażu. Okna the best jakie były aby się nie zrujnować - 3 szyby (także w dachu - a mam ich tam 7).

Próbuję zaprojektować do tego instalację CO, ale jestem w wielkim szoku ile tu detali gra rolę. Tu pompka, tam sterownik, zawór 3D/4D... czytam, czytam, czytam :-)

Dom Codzienny z Muratora, z podniesioną ścianą kolankową i znacznie powiększoną kotłownią; tylko podłogówka na obu kondygnacjach, dostawiony z lewego boku garaż a nad nim taras (tu będzie chyba grzejnik na ścianie). W podłodze parteru i na ścianach zewnętrznych - 15 cm styro; połacie jeszcze nie ocieplone ale będzie pewnie z 25 cm wełenki... Razem 130 m2 powierzchni użytkowej, nie licząc kotłowni i garażu. Okna the best jakie były aby się nie zrujnować - 3 szyby (także w dachu - a mam ich tam 7).

Próbuję zaprojektować do tego instalację CO, ale jestem w wielkim szoku ile tu detali gra rolę. Tu pompka, tam sterownik, zawór 3D/4D... czytam, czytam, czytam :-)

Najmniejszy jak napisałeś. A z zaworów 3d/4D wystarczy 3D :) Resztę sterownik :)

No i pięknie :) Teraz masz władzę nad wszystkim i sterujesz czym chcesz. Teraz daj mu popracować w spokoju niech się ustabilizuje.

Jak wygrzewasz to nie zapomnij o wietrzeniu :)

Na jedno chciałem ci zwrócić jeszcze uwagę. Popatrz na wykres spalin między godz 16:39 a 18:30 Można powiedzieć że kocioł stał w podtrzymaniu. Pięknie po prawie dwóch godzinach się podniósł. Jaki możesz nastawić czas na podtrzymanie? :)

A czy 26*C na podłodze to nie za dużo?

PS

Jeszcze możesz przestawić CWU w tryb auto lato bo masz ustawioną temp na 16*C i po tej temp. załączy się tryb grzania tylko CWU.

Jak dałem na 21,5 st to pompa od podłogi nie działała i tym samym podłoga się nie grzała ale zmieniłem na 22 st. W tym podtrzymaniu o co chodzi?? Zauważyłem również że dmuchawa pracuje prawie non stop

Edytowane przez raf1

Każdemu mówię jak coś nie wie czy instalator nie wie to proszę dzwonić i wyjaśnię.

Wszystko co tutaj koledze podpowiadacie powiedziałem telefonicznie ale widzę że chce potwierdzenia pd szerszego grona ale to też dobrze.

Nie wątpię w to, że wszystko powiedziałeś koledze raf1. Problem wyniknął z tego, że albo raf1 początkowo nie do końca rozumiał idei podłączenia podłogówki do eCoala, albo (co jest bardzo prawdopodobne) instalatorzy zrobili inaczej niż było wcześniej ustalone (czyli standardowo, TAK JAK ZAWSZE). Znając realia budowlane obstawiam wersję drugą. Niestety wielu (a może i większość) wykonawców wykonuje pracę rutynowo i w przypadku pracy nieszablonowej dochodzi często do takich sytuacji - ustala się jedno, a robi się co innego (Panie tak się nie da, Panie ja tak robię od ..... lat i jest dobrze).

Najważniejsze jednak, że wszystko poprawiono i teraz instalacja u kolegi raf1 pracuje jak "Bozia przykazała".

Pozdrawiam