Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

to weź go odwróć na początek i spróbuj skierować w dół jeśli da się blaszkę obrócić

niech zbiera temperaturę z rury podajnika poniżej a nie z palnika prawie bo jest bardzo blisko kotła.

zerknij sobie na wykres między 20:40 a 20:55- kociołek dłużej pracował i temperatura podajnika mocniej się obniżyła

wyciągaj przerwę podawania by pracował dłużej. będą efekty

przy podawaniu 1:11 masz czas do zadanej w kwadrans więc zapas mocy jest ogromny i masz gdzie zejść

tylko pilnuj nadmuchu jak pisałem i schodzenia żaru

Ok. Mogę go przymocować gdzie tylko chcesz. Opasek zaciskowych, Ci u mnie dostatek ;)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

On nie ma być gdzie ja chcę

ma złapać przyzwoitą temperaturę podajnika w miejscu gdzie jeszcze nic złego się nie dzieje(daleko od kosza)

u Ciebie jest tuż przy bocznej ścianie wymiennika i zbiera ciepło z palnika a nie z rury podajnika a z niej powinien, stąd zawyżanie.

jak masz pirometr lub inny wynalazek mierzący temperatury to zmierz ile masz na rurze poniżej i ile jest na ścianie kotła

różnice będą dość znaczące a jak pisali koledzy daleko jest do temperatury zapłonu. to zwyczajnie wina materiału. żeliwo się mocniej grzeje

w podajniku stalowym miałbyś jakieś 45st przy takim mocowaniu czujnika. ja te z tak miałem a że Cobra ma alarm przy 65st to było ciekawie.

odwróciłem czujnik bez przenoszenia w inne miejsce.

alarmy się skończyły i nadal pali się na palniku a nie w koszu

ma złapać przyzwoitą temperaturę podajnika w miejscu gdzie jeszcze nic złego się nie dzieje(daleko od kosza)

u Ciebie jest tuż przy bocznej ścianie wymiennika i zbiera ciepło z palnika a nie z rury podajnika a z niej powinien, stąd zawyżanie.

jak masz pirometr lub inny wynalazek mierzący temperatury to zmierz ile masz na rurze poniżej i ile jest na ścianie kotła

różnice będą dość znaczące a jak pisali koledzy daleko jest do temperatury zapłonu. to zwyczajnie wina materiału. żeliwo się mocniej grzeje

w podajniku stalowym miałbyś jakieś 45st przy takim mocowaniu czujnika. ja te z tak miałem a że Cobra ma alarm przy 65st to było ciekawie.

Czujnik jest teraz jak na zdjęciu, temperatura poszła w górę ;)

20140205498.jpg

to go podpal:bash:

u mnie pomogło więc idąc tą samą drogą liczyłem że bedzie podobnie:no:

jak widać byłem daleko od prawdy- wybacz

niech minertu z karoką zdradzą gdzie go umieścić. ja jak widać za krótki jestem

możemy tylko w temacie ustawień kontynuować jeśli chcesz

czujniki jak widać mnie nie lubią:confused::confused::confused:

Ja nie mam stresa, że coś mi się zapali w podajniku :) (wiem przy jakiej temperaturze się węgiel zapala). Po prostu się zastanawiam, dlaczego u innych podajnik się tak nie nagrzewa ? Chodzi mi głównie o ślimak i jego "bezpieczny" zakres temperatury pracy.

to go podpal:bash:

u mnie pomogło więc idąc tą samą drogą liczyłem że bedzie podobnie:no:

jak widać byłem daleko od prawdy- wybacz

niech minertu z karoką zdradzą gdzie go umieścić. ja jak widać za krótki jestem

możemy tylko w temacie ustawień kontynuować jeśli chcesz

czujniki jak widać mnie nie lubią:confused::confused::confused:

Dla pocieszenia, następny zasyp będzie mniej kalorycznym eko i temperatura podajnika spadnie o około 20 stopni ;) Mam to przetestowane.

Jak przyjdzie klapka na wentyl od Novego i będę ją montował, to z ciekawości wyciągnę ślimaka (jak będę umiał) i zobaczę jak się miewa.

Węgiel gazowy 33 Węgiel średnio spiekający, o zdolności spiekania RI powyżej 40 do 55, może być stosowany tylko w kotłach z palnikami retortowymi nowej generacji.

ze strony http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/klasyfikacja-wegli/

Dawno temu na tamtym blogu były też fotki jak to sie to trudne paliwo jeszcze wówczas w brucerze spala, ciężko to nazwać spalaniem.

Wiele razy się kłóciłem z autorem bloga, aby wreszcie zakończyć bajki o spalaniu węgla tzw trudnego w tych palnikach, bo to,że potrafi on ewakuować różne twory z paleniska nie jest dla mnie równoznaczne z tym,że można mówić o spalaniu czegoś takiego.

Autor bloga zresztą w prasie fachowej pisał,że węgle można mieszać, były sugestie,że to właściwy kierunek itd. i wówczas idzie to spalić.

Edytowane przez Jarecki79
późna pora

bobasxx Moja sugestia,jak się ociepli opróżnij zasobnik i rozkręć w połowie korpus podajnika.Wewnątrz są za silikonowane 4 otwory przeciwdymne.Czasami ten silikon zostanie wypchany do kanału powietrznego i wtedy rośnie temp podajnika.

Rada albo zaspawać albo kupić sobie na allegro cement do tłumików (ja go stosuję) i dokładnie zakleić te otwory.

Masz grzejniki czy ogrzewanie podłogowe ? Jeśli OP to jaką masz temperaturę zasilania ? Sterowniki i siłowniki w każdym pomieszczeniu ?

Parter mam cały w podłogówce( łazienka, hol, kuchnia płytki na podłodze a w pokojach panele), na górze tylko łazienka bo dom nie ma stropu tylko powałę, reszta ma grzejniki. Tak każde pomieszczenie ma swój sterownik i siłownik. Temperatura zasilania to 45 stopni.

bobasxx Moja sugestia,jak się ociepli opróżnij zasobnik i rozkręć w połowie korpus podajnika.Wewnątrz są za silikonowane 4 otwory przeciwdymne.Czasami ten silikon zostanie wypchany do kanału powietrznego i wtedy rośnie temp podajnika.

Rada albo zaspawać albo kupić sobie na allegro cement do tłumików (ja go stosuję) i dokładnie zakleić te otwory.

U mnie właśnie to chyba było powodem wysokiej temperatury podajnika - właśnie jestem po spaleniu całego zasobnika od zaklejenia tych otworów i wygląda na to że w/w sposób rozwiązał mój odwieczny problem -popatrz na wykresy : https://esterownik.pl/sterownik/2118

Minertu -dzięki jeszcze raz za radę.

Pozdrawiam

acha - nie trzeba czekać na ocieplenie - mnie to samemu zajęło wraz z ponownym odpaleniem max 2 godziny a było minus 5 na dworze - układ nie zdążył wystygnąć.

Tylko przedtem dokładnie do końca wypal cały węgiel z podajnika.Na gorącym korpusie szybciej cement się utwardzi.

Edytowane przez cichy777

Nie o to pytałem o to pytał minertu.

Pewnie sie koledze glupio teraz zrobilo, bo zrozumial w koncu, ze niezaleznie od glebokosci osadzenia korony, odleglosc otworow od gory czy dolu korony pozostaje bez zmian. Wszak otwory sa w samej koronie a nie w palniku...

Edytowane przez gmaj22
literowki

Ok. Zrobi się. Jutro mam przewidywany czas zasypu, więc się tym zajmę.

Wszystkie zaślepić ? A jest możliwość zaślepienia ich poprzez wkręcenie jakichś śrub, jest dostęp ?

Gość Novy!

Na pewno wszystkie otwory?Karoka mówił bratu że 1,3,4 ,drugi ma być nie zaślepiony. To jak to jest?

Z tego co pamiętam Jarecki79 opisywał, że trzeba jeden otwór zostawić, ale na focie rozstaw otworów był w poprzek, a nie tak jak na tej focie powyżej - wzdłuż. Trzeba zaślepić 3 z 4-rech otworów.

Zostaw profilaktycznie jeden otwór, a pozostałe zaślep, o ile masz taki tunel ślimaka jak na zdjęciu.

Edytowane przez mark3k

Z tego co pamiętam Jarecki79 opisywał, że trzeba jeden otwór zostawić, ale na focie rozstaw otworów był w poprzek, a nie tak jak na tej focie powyżej - wzdłuż. Trzeba zaślepić 3 z 4-rech otworów.

Zostaw profilaktycznie jeden otwór, a pozostałe zaślep, o ile masz taki tunel ślimaka jak na zdjęciu.

To zdjęcie jest dość stare bo z 2010 roku, pewnie nie raz się coś zmieniało w konstrukcji.

Jak rozbiorę będę wiedział. Przy wnoszeniu do kotłowni, rozkręcałem już palnik, ale nie pamiętam jak to wyglądało ;)

Jarecki zamieścił takie oto zdjęcie w RANKINGU KOTŁÓW...

To ile teraz jest tych otworów ?

Ta fota jest stara jak kamienie, chyba z drugiej wersji palnika

Od długiego, długiego czasu dziury sa w poprzek w jednym rzędzie a nie wzdłuż.

Dziur jest 4.

Jak słusznie zaczyna tutaj ktoś główkować zaklejanie guzik daje, też się w to bawiłem swego czasu. Prędzej czy później węgiel slicon wypchnie.....

Korzystając z dużej eko, tylko spawanie ma sens.