Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki kolego za pomoc. Moc kotła już zmieniłem, zobaczymy, czy coś to pomoże. Test z kierownicą spalin wykonam po powrocie do domu. Na dzisiaj mam też zamówionego kominiarza. Kocioł dokładnie wczoraj czyszczony. Co do komina, to wygląda to w ten sposób: http://esterownik.pl/gfx/upload/0584f81b.jpg oraz http://esterownik.pl/gfx/upload/0584f81b.jpg Dopiero na górze rura skręca pod kątek 90* w prawo do ściany (do komina). Wszystkie rury w kotłowni są ocieplone (zdjęcia sprzed 2 lat). Ciekawi mnie jednak dlaczego kocioł nagle zaczął się tak "kisić". Jeszcze 5 lutego pracował normalnie. A teraz w całej piwnicy jest dym...

Dzisiaj spróbuję, dzięki:yes:

Ten test z kierownica to po to, aby sie przekonac, czy zapchane sa kanaly pionowe, czy czopuch albo komin. Zmieniles moc na 8kW/8kW ale nie podniosles dla tej mocy nadmuchu. Przynajmniej przestanie przesypywac opal, bo mniej teraz podaje, ale czy go spali? Jesli bedziesz mial niedopalony wegiel w popielniku, to nadmuch do korekty. Owszem, jeszcze przedwczoraj chodzilo dobrze do momentu, w ktorym zmniejszyles nadmuch z 40% na 37%. Zauwaz, ze w trybie eCoal, czyli pelnym automacie, kociol sobie radzil z temperatura i spalinami. Po wizycie kominiarza wszystko juz bedzie jasne :)

PS: Dopiero teraz zauwazylem, ze masz wymiennik plytowy. Rozumiem, ze w malym obiegu (kotlowym) pompa dziala tez jako mieszajaca? Czy masz odddzielna pompe mieszajaca? Bo pompa CWU grzeje tylko wode, co widac w ustawieniach.

PS 2: Widze, ze wszystko wrocilo do normy. Czyzby po wizycie kominiarza? :) Podziel sie wiesciami, co bylo przyczyna, bo sam jestem ciekaw...

Edytowane przez gmaj22

Gość Novy!
Rozumiem, ze w malym obiegu (kotlowym) pompa dziala tez jako mieszajaca? Czy masz odddzielna pompe mieszajaca? Bo pompa CWU grzeje tylko wode, co widac w ustawieniach.

Zerkam sobie na Twój sterownik,bo szukam sterownika z podawaniem w grupie większym niż 4,a przy tym z poprawnym Histogramem.Bo ja mam obiekcje czy wtedy pokazuje prawidłowo.I chciałbym dwa słowa o Twoim dwustanie...

Kolego,ja tam się nie znam,choć męczyłem dwustan długo,niestety przy moim rozbiorze ciepła,potrzebuję mocy i sporego nadmuchu-a przy wesołej i jej spiekaniu to problem.

Powinieneś się zastanowić jak chcesz by ten Twój dwustan wyglądał.

1.Jeśli chcesz by się kocioł odstawiał,ustawiona moc jest zbyt mała.

2.Jeśli ma iść w ciągłej-to masz ustawioną zbyt dużą moc.Kocioł ma nigdy nie dotrzeć do zadanej,sam musisz ocenić na jakie minimum możesz sobie pozwolić.Owszem,zrobi się cieplej-to się odstawi.To nieuniknione,ale póki co zmniejsz nadmuch i rozciągnij podawanie ile się da.Ustawiłeś 3 sek pracę podajnika-jest to jak najbardziej poprawne na ten palnik :)

Powodzenia.

Zerkam sobie na Twój sterownik,bo szukam sterownika z podawaniem w grupie większym niż 4,a przy tym z poprawnym Histogramem.Bo ja mam obiekcje czy wtedy pokazuje prawidłowo.I chciałbym dwa słowa o Twoim dwustanie...

Kolego,ja tam się nie znam,choć męczyłem dwustan długo,niestety przy moim rozbiorze ciepła,potrzebuję mocy i sporego nadmuchu-a przy wesołej i jej spiekaniu to problem.

Powinieneś się zastanowić jak chcesz by ten Twój dwustan wyglądał.

1.Jeśli chcesz by się kocioł odstawiał,ustawiona moc jest zbyt mała.

2.Jeśli ma iść w ciągłej-to masz ustawioną zbyt dużą moc.Kocioł ma nigdy nie dotrzeć do zadanej,sam musisz ocenić na jakie minimum możesz sobie pozwolić.Owszem,zrobi się cieplej-to się odstawi.To nieuniknione,ale póki co zmniejsz nadmuch i rozciągnij podawanie ile się da.Ustawiłeś 3 sek pracę podajnika-jest to jak najbardziej poprawne na ten palnik :)

Powodzenia.

Dziekuje za rade. Owszem, korzystajac z tego, ze jestem teraz w domu, eksperymentuje troche z dwustanem. Przez ostatnie cztery dni testowalem opal z lokalnych skladow. Wzialem po worku i przy takim samym podawaniu 3s/57s dobieralem tylko nadmuch. Stad tak czeste zmiany. Od dzis wracam do mojego "niepokornego" Pieklorza, stad rozciagniecie postoju do 67 s oraz zmniejszenie nadmuchu do 40%. Poniewaz sie odstawil, rozciagne jeszcze. Tymczasem poczekam kilka godzin, bo temperatura na zewnatrz spada i zapowiada sie spory rozbior cieplej wody :)

W grupowym na sofcie 0.3.1.8 palilem jeszcze niedawno, jak byly mrozy w granicach -5C/-10C. O ile pamietam mialem ustawienia 8kW/12kW, podawanie 4krotne i wiatr 39/45% dla Pieklorza. Praktycznie w dzien sie nie odstawial....

Edytowane przez gmaj22

Ok schodzimy na inne tematy, wczoraj zakupiłem w Resover opał 1.5 tony Wesołej ma trochę więcej miału niż ta z Bartex i jest mory. Do tego 0.5 tony miały 27MJ mokry jak cholera wygląda jak błoto zawiesza się w zasobniku - nie polecam. Przesypałem do jutowych worów po wesołej z Bartexu niech schnie. Dobrze, że nie wziąłem calej tony miału bo bym miał problem :-)

Ooo Ooo posprzątane :-)

Edytowane przez mpepe

Ok schodzimy na inne tematy, wczoraj zakupiłem w Resover opał 1.5 tony Wesołej ma trochę więcej miału niż ta z Bartex i jest mory. Do tego 0.5 tony miały 27MJ mokry jak cholera wygląda jak błoto zawiesza się w zasobniku - nie polecam. Przesypałem do jutowych worów po wesołej z Bartexu niech schnie. Dobrze, że nie wziąłem calej tony miału bo bym miał problem :-)

Ooo Ooo posprzątane :-)

hehe w resower kupiłeś eko??? już widzę te 27MJ :)

Gość Novy!
Dziekuje za rade. .

Ok,to jest ten "gorszy",ale niezgorszy sposób.Uzbroić się trzeba w cierpliwość,i użyć nadmuchu w granicach 36-37% bo...za dużo dmuchasz.Obserwuj trendy spalin.Przy takim prowadzeniu,temp spalin ma niewielki przyrost,ale temp na kotle musi za nim biegnąć. Będzie to taka hibernacja.Nie daj się zwieść nadmuchowi-temu co widzisz na palniku.Tylko intuicja.Zerkaj co 1h czy nie zapada się palnik.Jak jest lekko powyżej to ok.Jak wyżej,1 sek mniej w podawaniu.ale na Boga,masz potencjał.Nie dmuchaj tak :)

Gość Novy!
W jaki sposób kontrolować moc pieca w trybie ręcznym?

Grupowe ma opcję ustawienia mocy. Gdy były duże mrozy, na ustawieniu 8/8kW wolne się zbierał, dałem 8/12 i poszło.

A co robić w trybie ręcznym gdy nie będzie uzyskiwał zadanej temperatury? A może moc sam sobie dobiera?

Dbać o komfort w domu.Dobierając tak parametry,aby było Ci najzwyczajniej...ciepło :)

Sporo jest użytkowników RBRa którzy narzekają na niedopałki. Na zbyt duży pobór w grupowym, że nie ma do ustawienia czasu podawania itd.

Dlaczego więc nie przejść na ręczny? Tam mamy do wyboru oba parametry - czas podawania i przerwę.

Co z ręcznym jest nie tak? :) Bo małe mam doświadczenie z tym trybem.

Gość Novy!
Ja żeby zadbać o komfort cieplny w domu mogę ubrać sweter.

Albo wejść z żoną pod kołdrę :)

Ale parametry na piecu to już jakaś czarna magia hehe

Zamiast ubierać sweter,zadbaj o taką temp na CO aby go nie ubierać.....

Gość Novy!
Ja żeby zadbać o komfort cieplny w domu mogę ubrać sweter.

Albo wejść z żoną pod kołdrę :)

Ale parametry na piecu to już jakaś czarna magia hehe

Jeśli jesteś w posiadaniu kotła RBR11kW ,a masz nieocieplony budynek ,a kocioł dobrany "w sam raz"-masz kiwanie w kotłowni.Ten kooooocioł ma jedna podstawowa wadę.Po usunięciu półki jak w 17kW,robi się przelot spalin do komina,bez wymiany w górnej części wymiennika.Efekt jest taki,że na małych mocach jest ok,jak przychodzą mroźne dni-taka wymiana na krótkim obiegu spalin,bez półki z wodą -daje efekt srania,a nie grzania.Trzeba mu dołożyć-i tu jest efekt skarbonki dla małego dziecka.Sypiesz mało,masz dużo w skarbonce ,ale nominały tak małe ,że nic sobie za to dziecko nie kupi.Chyba ,że wpadną dziadkowie-wtedy rozpasanie.

Ty masz do dyspozycji,małą moc-z dużą sprawnością i niewielkie przyrosty temperatury CO,albo większa moc,spora stratę w kominie i dojście do zadanej w całkiem przyzwoitym czasie.

Wybieraj.

PS 2: Widze, ze wszystko wrocilo do normy. Czyzby po wizycie kominiarza? :) Podziel sie wiesciami, co bylo przyczyna, bo sam jestem ciekaw...

Witam po krótkiej przerwie. Tak jak wcześniej zapowiadałem, dzisiaj miałem wizytę kominiarza. Godzinę każdy z Was sprawdzi na wykresie. Generalnie kominiarz wyciągnął z komina tyle syfu (sadzy, a w ostatnim stadiu palenia [ostatnie 2 dni] nawet szlam). Kominiarz mówił o czyszczeniu kotła nawet co kwartał, zatem Panowie i Panie dbajmy o nasze kociołki! Jak widać na wykresach, po oczyszczeniu komina i wyciągnięciu kilku kg syfu wszystko wróciło do normy. Żadnych zmian nastawów, jak ręką odjął poprawiło się spalanie...

Zatem test kolegi @gmaj22 z kierownicą spalania nie doszedł do skutku:) niemniej jednak jestem bardzo wdzięczny za okazaną pomoc!

Jak się sprawdza utrzymywanie temperatury CO za pomocą podtrzymanie?

Są oszczędności czy nie bardzo?

Pokusiłem się o mały test.

Czas badania: 2014-02-06 00:05 - 02:45

Cztery cykle pracy od wyłączenia dmuchawy do ponownego wyłączenia.

Pierwszy cykl: wyłączone podtrzymanie (czas postoju podajnika = 55min).

Drugi, trzeci, czwarty cykl: włączone podtrzymanie (czas postoju podajnika = 5min).

Start testu - czas pracy podajnika: 43m21s

Koniec pierwszego cyklu: 45m1s (czas pracy podajnika: 1m40s) (czas trwania cyklu: 35minut) (współczynnik: czas pracy podajnika/ czas trwania cyklu = 0,0476)

Koniec drugiego cyklu: 46m26s (czas pracy podajnika: 1m25s) (czas trwania cyklu: 35minut) (współczynnik: czas pracy podajnika/ czas trwania cyklu = 0,0404)

Koniec trzeciego cyklu: 48m16s (czas pracy podajnika: 1m40s) (czas trwania cyklu: 40minut) (współczynnik: czas pracy podajnika/ czas trwania cyklu = 0,0417)

Koniec czwartego cyklu: 50m30s (czas pracy podajnika: 2m14s) (czas trwania cyklu: 55minut) (współczynnik: czas pracy podajnika/ czas trwania cyklu = 0,0406)

Warunki początkowe dla obu cykli podobne.

Dla spalania bez podtrzymania w tych warunkach podajnik pracował średnim czasem: 2m48s/h

Dla spalania z podtrzymaniem w tych warunkach podajnik pracował odpowiednio: 2m25s/h, 2m30s/h, 2m26s/h.

Wynika z tego, że w danej temperaturze w mojej instalacji lepiej sprawdza się spalanie z podtrzymaniem, więc przy takim pozostaję.

Wydaje mi się, że im więcej podbić w podtrzymaniu, tym większy zysk w stosunku do standardowego trybu grzania.

W sofcie 0.3.1.8. może już być zupełnie inaczej (zmniejszona ilość podań w cyklu).

J

Ty masz do dyspozycji,małą moc-z dużą sprawnością i niewielkie przyrosty temperatury CO,albo większa moc,spora stratę w kominie i dojście do zadanej w całkiem przyzwoitym czasie.

Wybieraj.

A nie jest czasem odwrotnie? Wydaje mi się, że większa sprawność będzie jak więcej energii odzyskamy ze spalin.

Czym różni się 11-12 od 17? Palnik ten sam (różnica w ilości otworów napowietrzających w koronie co można skompensować ilością podawania powietrza) 11 ma mniejsza powierzchnie wymiany(krótsza droga spalin) w 17 dłuższa droga spalin, co owocuje większą wymianą energii. To, ze 11 ma mniejsza pojemność wodną, nic nie daje, bo trzeba brać pod uwagę całą objętość układu CO.

Wydaje mi się, że lepiej gdyby kocioł miał dwa układy wymiany ciepła, jeden "gorący" a drugi "chłodny" i całość zasilała by bufor ciepła na zasadzie, że układ "gorący" ogrzewa górę bufora(tak jak to teraz jest stosowane) a układ "chłodny" dolną lub środkową część bufora(np. zamiast solarów[przykład]).

Ten "chłodny" układ byłby w końcowej fazie przelotu spalin w piecu.

Wydaje mi się, że okrojenie mocy 11-12 względem 17 polegało na "wycięciu" powierzchni wymiany ciepła i zmniejszeniu pojemności wodnej. jak najbardziej skutkuje to zmniejszeniem mocy oddawanej do układu, ale nie mocy wytwarzanej przez palnik. Ta niewykorzystana moc gdzieś musi ulecieć. Gdzie? wiadomo, w komin :)

Oczywiście mogę sie mylić.

Na razie tylko teoretycznie. Mam podobny domek do Waszych(nowy, dobrze ocieplony, ale bez przesady) i zamierzam kupić ten piec. Nawet już byłem skłonny na 11, ale z tego co czytam, to jednak 17 bedzie lepsza.

Edytowane przez Slawko123