Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

bobasxx Moja sugestia,jak się ociepli opróżnij zasobnik i rozkręć w połowie korpus podajnika.Wewnątrz są za silikonowane 4 otwory przeciwdymne.Czasami ten silikon zostanie wypchany do kanału powietrznego i wtedy rośnie temp podajnika.

Rada albo zaspawać albo kupić sobie na allegro cement do tłumików (ja go stosuję) i dokładnie zakleić te otwory.

Dzięki!Jeden kłopot z głowy!

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Twój piec najczęściej podglądam i porównuję do swojego mimo, że u Ciebie zawsze chłodniej na zewnątrz i masz zadaną 60 zawsze wychodzi Ci przyzwoity okres między zaspami. Gdybym dzisiaj ustawił zadaną 60 st na mojej jedenastce to przy tych samych temperaturach wewnątrz czas mi się automatycznie skraca do 6-7 dni. Albo muszę obejrzeć u siebie te wszystkie pólki kierownice itp. i może coś znajdę albo ten model tak ma i nie ma co się szarpać nikt nikomu nie chce robić krzywdy.

Więc nie pisz proszę bzdur.Trzeba było zakupić sobie 100kW.Miałbyś zasyp raz na sezon :)

Tak bylo wiele razy ale gdzie to teraz znalesc, to po pierwsze a po drugie nawet Tobie Zibi w tej zadymie umknela niedawna wiadomosc, ze jest taka mozliwosc, ze korona jest uszczelniona a z jednej strony niedopala.

Sylwek zrob tak jak napisal Zibi zdejmij korone bo ciezka jest i w transporcie mogla odskoczyc, przy okazji jak juz ja zdejmiesz to obejrzyj wszystko dokladnie bo byl niedawno przypadek u kolegi adama, ze spawy nie byly dokladnie doszlifowane po drugie w miejscu gdzie mu nie dopalalo nie bylo wogole otworow, po nawierceniu klopot znikl i mogl zmniejszyc nadmuch. Poszukaj na forum albo zwroc sie do adama.

Witam,

wracam do tematu bo uważam że warto. Kocioł RBR Ekouniwersal 11 kW mam od sierpnia, wygrzewam nim nowy dom w którym jeszcze nie mieszkam od końca września. Miałem ogromny problem ze spalaniem ekogroszku z kopalni Kazimierz Juliusz od zaprzyjaźnionego dostawcy od którego węgiel biorą również sąsiedzi.

Węgiel był owszem suchy, o prawidłowej granulacji, bez kamieni i innych niespodzianek, co najwyżej jakiś listek się trafił bo węgiel był sypany na składzie w worki jutowe.

Ale węgiel się nie dopalał, jakiekolwiek korekty dmuchawy nic nie dawały, w skrajnych przypadkach robił się popcorn. Za namową p.Daniela Bałki przeszedłem na grupowe 8/8 kW ale to też niewiele pomogło, może poza odrobinę mniejszym spalaniem. Kombinowałem na wszystkie sposoby z ustawieniami, trułem telefonicznie również p. Wieśkowi u którego piec kupiłem. I on i producent w końcu stwierdzili że po prostu muszę mieć kiepski węgiel w co rzecz jasna odrobinę powątpiewałem - w końcu sąsiedzi biorą i są zadowoleni. Nawet przez moment byłem skłonny za głosem tego forum rozebrać koronę z hydraulikiem i ją ponownie uszczelnić.

Ile wsypałem węgla tyle miałem niedopalonego na dole. Szufladę miałem pełną po jednej dobie. Jak zajrzałem do chałupy raz na 2 dni to jej nie mogłem wyciągnąć z pieca. Któregoś dnia zobaczyłem że obaj sąsiedzi wysypują z tego samego węgla takieej samej jakości "popiół" co ja. Wtedy za namową Pana Z.Janczara z Łodzi który tu również czasem zagląda a u którego oglądałem kocioł przed zakupem postanowiłem zajrzeć do pewnego składu opału 15 km ode mnie i kupić inny ekogroszek na próbę. Facet miał na składzie Pieklorza, Kazimierza Juliusza i Wesołą. Kupiłem po kilka worków i nie zmieniając nic a nic ustawień zasypywałem każdy z nich na próbę na kilka dni.

Pieklorz bardzo dobrze, popiołu mało, niedopałów naprawdę niedużo.

Kazimierz Juliusz po 4 dobach popiołu i pyło 2/3 szuflady, w tym może garść popcornów. Super.

A Wesoła workowana na kopalni bajka - przyjeżdzam na drugi dzień a tam w szufladzie 2 garści popiołu, muślę sobie: czy ktoś tu był i opróżniał szuflade???!

Do czego zmierzam: ano do tego że człowiek eksperymentuje z piecem, jego ustawieniami, psując czasami nieświadomie to co było dobrze ustawione, truje ludziom a do głowy mu nie przyjdzie że sypie do pieca po prostu BADZIEWIE które koło ekogroszku nawet nie leżało.

Mój wniosek jest jeden - nie eksperymentować zbytnio z kotłem i nie psioczyć na niego bo jest naprawdę ok (wszyscy którzy mnie odwiedzają dziwią się że taki mały kociołek ogrzewa moje 135 metrów, woda na piecu 50 C a w domu 21-24 stopnie przy spalaniu 14 kg teraz do 22 gdy było - 15 u mnie na dworzu) - tylko spróbować innego paliwa bo efekt może być tak jak w moim przypadku porażający!

Pozdrawiam panów Wieśka, Z. Janczara i Daniela Bałkę oraz wszystkich forumowiczów.

Do czego zmierzam: ano do tego że człowiek eksperymentuje z piecem, jego ustawieniami, psując czasami nieświadomie to co było dobrze ustawione, truje ludziom a do głowy mu nie przyjdzie że sypie do pieca po prostu BADZIEWIE które koło ekogroszku nawet nie leżało.

Pouczający wpis Sławku :)

Może niektórym da trochę do myślenia.

To że znajomy, że polecają inni ?

W większości ludzie są nieświadomi jak powinno to wyglądać i są przekonani że tak jak jest musi być dobrze.

DLatego pisałem już kilka razy na tym forum, nie robić dużych zakupów na całą zimę od razu.

Kupić 2 czy 3 worki spalić, jak jest dobrze to wtedy jechać tylko nie za miesiąc bo na tej samej pryźmie może leżeć już całkiem co innego i zrobić zakup na zimę.

Nie mówić co chce się kupić bo zawsze to będą mieć tylko co mają na składzie.

sylwek1974 Po ile stoi u Ciebie Wesoła i Pieklorz. U mnie dostępny jest tylko (u dobrego sprzedawcy) Pieklorz Bobrek. Wungiel daje ładnie, ale popiół nie za bardzo mi się podobał jak go widziałem (dawno, bo za granicą siedzę, a kocioł ojciec czyści i ładuje jak trzeba). Chciałbym zobaczyć jak cenowo mniej więcej w moich stronach wyjdzie Wesoła. Będę na Wielkanoc to jak finansowo będzie mi pasować to poszukam jej. Jak nie to tylko czecha będzie trzeba znaleźć bo Pieklorzem jak będzie ciepło wody nie zagrzeję (no chyba, że CO będzie około 90deg [tak będzie przebijać zadaną] i zasyp co 2 tygodnie ;p, bo Pieklorz w podtrzymaniu długo nie pociągnie).

Niech ktoś nie myśli, że tylko Wesołą będę brać. Wesoła ma być już na przyszły sezon grzewczy, a czech na lato i wiosenne oraz jesienne chłodne wieczory.

Zastanawiam się jak prowadzić kocioł coby za dużo na opale nie stracić jak będzie cieplej. W tym momencie sporo grochu idzie, ale chata ma zapotrzebowanie, do tego instalacja w piwnicy tak fajnie ją grzeje, że mam cieplutko. Przy śmieciuchu zawsze tam było zimno, ale teraz jak cały czas kociołek grzeje to ciepło tym bardziej, że śmieciuch też się nagrzewa. Nie wiem czemu, bo zawór różnicowy nie powinien puścić wody do niego, chyba że jakimś cudem przez powrót się nagrzewa. Rury oczywiście ocieplone.

Fajnie jakby założyć zawór na zasilaniu śmieciucha, ale nie chcę się paprać z tą robotą, bo nie ma miejsca, a stara instalacja tak zrobiona, że jak podłączaliśmy RBRa to zamiast 2 dni roboty były 4 bo wcinka na 1.5' i 1' była niezłym hardcorem. Mój instalator jeszcze nie miał takiej sytuacji by na 2 klucze wykręcając rurę 1' z mufy nie szło jej ruszyć przez dobre pół godziny. Dopiero po podgrzaniu dało się to ruszyć.

W tym momencie kocioł prowadzę na 50deg i temperaturę ciągnę w górę tylko jak jest ku temu potrzeba, ale jeszcze zastanawiam się co zrobić by mniej spalać. Od dziś będę jeszcze testował obniżoną CO na noc o 10deg, ale czekam na inne propozycje. Nie proponujcie wyższej temperatury CO bo wtedy więcej ciepła zostaje mi w piwnicy czego nie chcę.

U mnie 25 km od Łodzi Pieklorz w workach forliowych 25 kg kosztuje 880 za tone, Wesoła w takich samych workach oryginalnie foliaowana podobno na kopalni z pełnym opisem też 880pln a Kazimierz Juliusz workowany foliowo na składzie po 920.

Chyba najbardziej przypadła mi do gustu Wesoła - mimo oznakowania na worku 25 kJ wydaje mi się że jest bardziej kaloryczna niż Kazimierz Jujiusz 26 kJ. No i ten popiół - zaglądam do pieca po 24 godzinach a tam w szufladzie 2 garście popiołu na dnie szuflady, ciarki mnie przeszły że może ktoś był w domu, do pieca zaglądał i popiół wynosił! :)

Chyba najbardziej przypadła mi do gustu Wesoła - mimo oznakowania na worku 25 kJ wydaje mi się że jest bardziej kaloryczna niż Kazimierz Jujiusz 26 kJ. No i ten popiół - zaglądam do pieca po 24 godzinach a tam w szufladzie 2 garście popiołu na dnie szuflady, ciarki mnie przeszły że może ktoś był w domu, do pieca zaglądał i popiół wynosił! :)

Z tego co mi wiadomo Wesołej na kopalni nie workują a kaloryczność raczej między 28,5 do 30 nawet w porywach.

Kazek jest zawyżony, bo tam do 24 przy pomyślnych wiatrach :)

Z tego co mi wiadomo Wesołej na kopalni nie workują a kaloryczność raczej między 28,5 do 30 nawet w porywach.

Kazek jest zawyżony, bo tam do 24 przy pomyślnych wiatrach :)

Nie wiem jak jest dokładnie ale gość prowadzący skład powiedział że Wesołą i Pieklorza bierze od różnych dealerów tych kopalni i zależy na jakiego dealera się trafi a ponadto w przypadku Wesołej można trafić na różne pokłady i węgiel jednego roku będzie super a drugiego roku już nie tak bardzo.

Osobiście najbardziej polecał mi Kazimierza Juliusza który bierze luzem bezpośrednio z kopalni, przesiewa i workuje u siebie i dlatego gwarantuje go w 100%.

No ale cena 920 zł za tone więć jak dla mnie Wesoła po 880 pln jest super.

Kombinowałem dzisiaj z tym i jednak pomimo odkręcenia 4d na maxa to zauważam, że długo to trwa. Poza tym zauważyłem jeszcze jedno, dziś pomimo, że pompka CO na 1 biegu a podłoga na 3 biegu to rurka od podłogi letnia. Wywaliłem wtyczkę z pompki CO rurka od pogłogi natychmiast ciepła (oczywiście za pompą). Włączyłem CO znowu rurka od pogłogi letnia. Spróbowałem jeszcze nie wyłączając pompy CO zamknąć jej dopływ wody poprzez zawór, który jest zaraz przed nią. Dla rurki od podłogi nic się to nie zmieniło, nadal była letnia. Naprawdę nie wiem już co robić. Chciałbym grzać normalnie równocześnie to i to.

Czyli co pompa od CO powoduje takie podciśnienie że ciepła woda nie ma siły przepłynąć przez 3D i w obiegu podłogówki krąży tylko zimna? Tak to wygląda.

A jaki masz ten zawór 3d nie za mała średnica/przepływ?

Czyli co pompa od CO powoduje takie podciśnienie że ciepła woda nie ma siły przepłynąć przez 3D i w obiegu podłogówki krąży tylko zimna? Tak to wygląda.

A jaki masz ten zawór 3d nie za mała średnica/przepływ?

Hmm, zawór na tych fotkach https://plus.google.com/photos/111618645553196561536/albums/5971805808279579809

A jaki rozmiar to nie wiem. Jak pompa CO jest wyłączona to wtedy ciepło płynie przez podłogę.

Hmm, zawór na tych fotkach https://plus.google.com/photos/111618645553196561536/albums/5971805808279579809

A jaki rozmiar to nie wiem. Jak pompa CO jest wyłączona to wtedy ciepło płynie przez podłogę.

Coś mi się wydaje że ten zawór potrzebuje odpowiedniej temp. wody na wejściu. Załączenie pompy C.O. zwiększa przepływ przez 4D i schładza wodę. Co powoduje że 3D się nie otwiera tak jak należy. Taka moja teoria. Dodatkowo 3D masz daleko od kotła.

A tez zawór zwrotny to dlaczego jest przed pompą a nie za?

A instalacje masz otwartą czy zamkniętą??

Edytowane przez fenix2