Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wątpię w to, że wszystko powiedziałeś koledze raf1. Problem wyniknął z tego, że albo raf1 początkowo nie do końca rozumiał idei podłączenia podłogówki do eCoala, albo (co jest bardzo prawdopodobne) instalatorzy zrobili inaczej niż było wcześniej ustalone (czyli standardowo, TAK JAK ZAWSZE). Znając realia budowlane obstawiam wersję drugą. Niestety wielu (a może i większość) wykonawców wykonuje pracę rutynowo i w przypadku pracy nieszablonowej dochodzi często do takich sytuacji - ustala się jedno, a robi się co innego (Panie tak się nie da, Panie ja tak robię od ..... lat i jest dobrze).

Najważniejsze jednak, że wszystko poprawiono i teraz instalacja u kolegi raf1 pracuje jak "Bozia przykazała".

Pozdrawiam

Strzał chyba w dychę :)

Ale powiem że z wszystkich instalatorów którzy montowali kotły u moich klientów i miałem okazję z nimi rozmawiać to ci od rafa i tak dość, dość lekcje odrobili.

Kumatego gościa miał też kolega flutbox ( nie wiem czy nie przekręciłem nicka )

Najmniejszy jak napisałeś. A z zaworów 3d/4D wystarczy 3D :) Resztę sterownik :)

A gdybym jednak uparcie chciał zawór 4D - to jak go obsłużyć? W DTR kotła - nic. W instrukcji eCoala - nic :-( Widziałem chyba gdzieś notkę o jakimś module rozszerzającym do e-Coala... Ktoś wie jak to można zrobić?

A gdybym jednak uparcie chciał zawór 4D - to jak go obsłużyć? W DTR kotła - nic. W instrukcji eCoala - nic :-( Widziałem chyba gdzieś notkę o jakimś module rozszerzającym do e-Coala... Ktoś wie jak to można zrobić?

dokupić oddzielny sterownik do siłownika zaworu np ST 430 lub inne ze sterowaniem pogodowym i ew korektą krzywych od czujnika wewnetrzengo

raf1 ja monitoruje 2 kotły 1 -swoj na brulim i drugi zakupiłem ojcu, własnie rbr-a na ecoalu, dziś własnie został podłączony i tak jak mowiłem....miodzio...

To gratulacje!:) Czy ktoś może wytłumaczyć jak czytać wykresy oraz na jakiej zasadzie działają programatory w szczególności pogodowy i AutoLato?

To gratulacje!:) Czy ktoś może wytłumaczyć jak czytać wykresy oraz na jakiej zasadzie działają programatory w szczególności pogodowy i AutoLato?

O Auto-Lato mówiłem ci dzisiaj a o pogodowym powiem ci jutro :)

Jak nie chce ci się już ze mną gadać możesz poczytać białą książeczkę do poduszki :)

Co do wykresów to masz oznaczone, kolor kreski odpowiada jakiejś temperaturze ( który jest który masz objaśnione na górze wykresu ), na osi poziomej masz czas ( doba ) a na osi pionowej temperatura.

Dodatkowo możesz sobie powiększyć jakiś wycinek doby jeśli coś chcesz zobaczyć dokładniej.

Zaznaczasz tak samo jak np. w kompie kilka plików czyli przyciskając lewy przycisk myszki przeciągasz po ekranie kursorem zaznaczając jakiś wycinek wykresu.

Chłopaki zalatani cały dzień to praca to budowa a wieczorem padają zwyczajnie "na pysk"

Kiedy tu jeszcze czytać.

Ale powiem wam że mam tak samo :( ale jeszcze trochę i będzie w końcu zima, hehe

totalna laba, będziemy baźgrać do woli to co teraz wydaje się niektórym czarną magią stanie się dziecinnie proste.

Nowa zabawka, nowe problemy i pobawić się nie ma kiedy :)

O Auto-Lato mówiłem ci dzisiaj a o pogodowym powiem ci jutro :)

Jak nie chce ci się już ze mną gadać możesz poczytać białą książeczkę do poduszki :)

To nie o to chodzi, czasami lepiej coś poczytać niż na szybko przez telefon gdy - szef na plecach :) Raczej mi chodzi o programatory gdyż wszystko mi się to "kiełbasi" w szczególności gdy następują różne powiązania z np programatorem co, pokojowym, pogodowym itd:)

Co do wykresów to masz oznaczone, kolor kreski odpowiada jakiejś temperaturze ( który jest który masz objaśnione na górze wykresu ), na osi poziomej masz czas ( doba ) a na osi pionowej temperatura.

Dodatkowo możesz sobie powiększyć jakiś wycinek doby jeśli coś chcesz zobaczyć dokładniej.

Zaznaczasz tak samo jak np. w kompie kilka plików czyli przyciskając lewy przycisk myszki przeciągasz po ekranie kursorem zaznaczając jakiś wycinek wykresu.

Bardziej mnie interesuje krzywa spalania i co z tego wynika, jakie można wysunąć wnioski reszta to wiadomo :)

Dobrze wiesz że to już było po kilka razy pisane, ja już ślepnę powoli, paliuchy mnie bolą, chyba już stary jestem :)

Rano znowu trzeba wstawać powozić zaprzęgiem, z 500 ludzi przewieść a tu jeszcze cały czas telefon napierdziela, już mi mówią: panie pan jedziesz czy gadasz ?

Sztuką jest jechać, gadać i nie dać się złapać hehe.

Bardziej mnie interesuje krzywa spalania i co z tego wynika, jakie można wysunąć wnioski reszta to wiadomo :)

Raczej "krzywa grzewcza" ?

Krótka lekcja na jutro :) puść strzałę jak szef nie będzie cię miał na celowniku albo wieczorem ale tak później.

Koń zdechł a trza orać i zejdzie i do wieczora :(

Dobrze wiesz że to już było po kilka razy pisane, ja już ślepnę powoli, paliuchy mnie bolą, chyba już stary jestem :)

Rano znowu trzeba wstawać powozić zaprzęgiem, z 500 ludzi przewieść a tu jeszcze cały czas telefon napierdziela, już mi mówią: panie pan jedziesz czy gadasz ?

Sztuką jest jechać, gadać i nie dać się złapać hehe.

Mamy podobną robotę, he,he,he :) Ok jutro zadzwonie wieczorem

A po co ci dodatkowe elementy w instalacji które potrzebują obsługi? Dodatkowe koszty za rury, zawór, sterowanie? Dodatkowe opory przepływu? Zimnego powrotu kocioł się nie boi a i na pewno go nie będziesz miał, no może nie w takiej ilości o jakiej myślisz. Kocioł jest na to przygotowany. Sterownik też :)

Sterownik pokieruje wszystkim co potrzebujesz i 4D jest zbędny. To jest moje zdanie a inni mogą się z tym nie zgadzać. Ja nie mam i całe szczęście. Jak podłączałem pytałem czy jest potrzebny, dostałem z paru miejsc (nawet od producenta kotła) że jest zbędny. Teraz jak już umiem obsłużyć sterownik i kocioł, była to trafiona decyzja aby go pominąć :)Nie komplikuj sobie obsługi. Jeżeli jest taka możliwość to pomijaj wszystko co się da aby instalacja była jak najbardziej prosta, mniej skomplikowana.

Z relacji od mojego instalatora pozostało jakieś 3 godzinki roboty przy mojej kotłowni i jakoś zgadać się nie możemy :) (niby w poniedziałek ma dokończyć i ma być pierwsze uruchomienie, kupiłem aż jeden worek ekoreta). Uruchomienie kotła będzie w tym roku pewnie pierwsze i ostatnie bo jeszcze nie mam prądu... Mam nadzieję, że wszystko będzie ładnie hulać. Instalator rozmawiał z karoka65 i ma być okej, ale o czym dokładnie to nie wiem bo dla mnie to jest jakaś czarna magia i nie wiem czy dam radę to wszystko obsługiwać, za dużo tych pokręteł, zaworów, róznorakich czujników (mam mieć pokojowe) i innych dupereli. Edytowane przez pawko_

Jest opcja taka żeby podłogówkę napełnić glikolem ale jest to koszt ok. 700 zł więc sobie daruję. Gość od przyłącza energetycznego leci w bolka i jestem zwodzony za nos przez ładnych kilka miesięcy i nic nie poradzę bo na umowie mam termin do lipca 2013 (o przyłącze ubiegałem się w lipcu 2011). To jest ku...a granda, co się w tym kraju dzieje, a przynajmniej w państwowych firmach gdzie są organizowane "ustawione" przetargi" (2 lata to jest delikatna przesada).Później projektant od przyłącza przeciąga sprawę i czeka na łapówkę- ale się przeliczy bo ja mu jej nie dam, mam jeszcze gdzie mieszkać i mogą mnie pocałować w kant tyłka. Później starostwo gdzie nabiera mocy dokument leżąc bezczynnie w szufladzie. Na sam koniec ustawiona firma, która będzie to wykonywać.

Raczej nie odpalę pieca bo nie ma sensu, część instalacji chyba jest zalana wodą, będą to przedmuchiwać i instalator daje gwarancję, że będzie wszystko w porządku.

Dokończą chłopaki kotłownię, a piec uruchomię jak będę mieć własny prąd.

Edytowane przez pawko_

Ale jaką gwarancję. Gość Cię skasuje i pojedzie do domu jak coś ci w zimie rozsadzi to się wykręci, stać Cię na kucie podłogi i zakładanie złączek na podłogówce? Nie jetem hydraulikiem byłem tylko przedstawicielem na armaturę lata temu i wiem jedno zasada jest taka nie chcesz palić robisz próbę powietrzem, zalejesz układ wodą musisz palić bo tego nie przedmuchasz. Woda zostanie spłynie do najniżej położonych miejsc i tam zamarznie. Tak mi mówił każdy instalator z którym miałem styczność to samo było u mnie na budowie zarówno kierownik jak i pierwszy oraz drugi instalator potwierdzili to co Ci piszę.

Czy rozwiązaniem kompromisowym nie byłoby wlanie jakiegoś roztworu glikolu o niskim stężeniu, np. z wytrzymałością do -5*C? Cena niższa a w chałupce chyba mniej nie będzie (o ile jest zamknięta oczywiście)? Gdybam... może niskie stężenie oznacza niższą cenę, do przyjęcia przy skalkulowanym ryzynku? Jak z każdym ubezpieczeniem ;-)

A po co ci dodatkowe elementy w instalacji które potrzebują obsługi? Dodatkowe koszty za rury, zawór, sterowanie? Dodatkowe opory przepływu? Zimnego powrotu kocioł się nie boi a i na pewno go nie będziesz miał, no może nie w takiej ilości o jakiej myślisz. Kocioł jest na to przygotowany. Sterownik też :)

Sterownik pokieruje wszystkim co potrzebujesz i 4D jest zbędny. To jest moje zdanie a inni mogą się z tym nie zgadzać. Ja nie mam i całe szczęście. Jak podłączałem pytałem czy jest potrzebny, dostałem z paru miejsc (nawet od producenta kotła) że jest zbędny. Teraz jak już umiem obsłużyć sterownik i kocioł, była to trafiona decyzja aby go pominąć :)Nie komplikuj sobie obsługi. Jeżeli jest taka możliwość to pomijaj wszystko co się da aby instalacja była jak najbardziej prosta, mniej skomplikowana.

Ano już uzasadniam moją potrzebę 4D. W DTR kotła nie widzę jednoznacznej akceptacji zimnego powrotu, a korozja niskotemperaturowa (?) mnie straszy. Jest oczywiście wypowiedź producenta na forum, ale... Kocioł jest konstrukcją względnie młodą (o ile wiem), wyników żadnych badań nie znamy. Czyli: budujemy na zaufaniu do producenta, tak?

Nie jestem pewiem, czy mam go aż tyle by na kilkanaście lat ryzykować zagrożenie dla kotła.

Myślę że na etapie inwestycji dodatkowy koszt jest nieznaczący, martwi mnie tylko konieczność stosowania protezy w postaci zewnętrznego sterownika :-( Rozmywa się wtedy odpowiedzialność a i zawodność większa. Pełna zgoda z tobą tutaj - im prościej tym bezpieczniej :-)

Czytałem posty o nowym eCoali i tam była wzmianka o dodatkowym module sterującym zaworem 4D. Ale kiedy (i czy) to będzie wdrożone - nie wiem.

Witam wszystkich RBRowców!:wiggle:

Ponad tydzień temu dołączyłem do waszego zespołu:) Korzystając z uwag przedstawionych na forum, zdecydowałem się na zakup właśnie tego kotła o mocy 17kW. W sierpniu przyjechał kurier, a na początku września odwiedził mnie instalator i mam nadzieję (tfu, tfu), że niczego nie skopał, bo kociołek jak na razie śmiga aż miło. Zresztą zapraszam do mojego sterownika:

https://esterownik.pl/remote/1481

Zima dopiero się zbliża, więc pewnie będę miał do Was sporo pytań odnośnie nastawów:)

Później wrzucę parę fotek z kotłowni.