Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj czyściłem piec i czujnik. Było prawie 240 *C i nadmuch 58% - dałem sobie spokój :) Muszę to jakoś inaczej podnieść na nogi

Ok, kocioł i czujnik masz czyste a ja pisałem o rurze między kotłem a kominem. To też czyste?

PS

Odkręcałeś klapkę?

Edytowane przez zbigmaz01

Modyfikacja wykonana. Podłoga i CWU z jednego, CO z drugiego. Teraz czas na testy.

Co do sterownika to hydraulik się dziwił, że taki sterownik, a nie ma sterowania temperaturą podłogówki - chodziło mu o sterowanie temperaturą, jaka idzie w rurę.

Ma sterowanie poprzez czujnik wewnętrzny.

Chodziło mu o sterowanie zaworem N-drożnym z siłownikiem, siłownik utrzymywałby Ci temp. czynnika wychodzącego na instalację i w zależności od warunków na zewnątrz musiałbyś tą temperaturę zasilania zmieniać, obecnie stałą temp. utrzymuję Ci termostat a temp. w pomieszczeniu może utrzymywać czujnik.

Zależy co się komuś podoba.

Modyfikacja wykonana. Podłoga i CWU z jednego, CO z drugiego. Teraz czas na testy.

Co do sterownika to hydraulik się dziwił, że taki sterownik, a nie ma sterowania temperaturą podłogówki - chodziło mu o sterowanie temperaturą, jaka idzie w rurę.

A po co ci sterowanie skoro masz mieszacz?

Czy to ten sam instalator?

Gość Arturo72

Arturo chodziło mi o grzejniki.

To już bardziej precyzyjnie,bo myślałem,że podłogówkę traktujecie jako "szatański" wyrób ;)

Swoją drogą dziwie się inwestorom,że w nowych domach budowanych na przyszłość cofają się od razu do przeszłości z lat PRL-u lub dalej instalując grzejniki.

A widziałeś schemat eCoala ?

Nie.

Co wy tak z tą temperaturą spalin - jak moc potrzebna to i temperatura bedzie wysoka

wiekszość kotłów ma moc ok 5kw i temp 120deg to przy 17kW też byście chcieli mieć 120 ??

Nikt z nas nie wie na jakim paliwie kotły RBR osiągają moc nominalną i przy jakich temp spalin - bo to dane ściśle tajne

Moc mogą osiągać na czechu a może na orzechu.

To już bardziej precyzyjnie,bo myślałem,że podłogówkę traktujecie jako "szatański" wyrób ;)

Swoją drogą dziwie się inwestorom,że w nowych domach budowanych na przyszłość cofają się od razu do przeszłości z lat PRL-u lub dalej instalując grzejniki.

Nie.

Ty się zawsze dziwisz- młody to zdziwiony....

Co wy tak z tą temperaturą spalin - jak moc potrzebna to i temperatura bedzie wysoka

Tu trochę zmądrzałeś

wiekszość kotłów ma moc ok 5kw i temp 120deg to przy 17kW też byście chcieli mieć 120 ??

Tutaj już nie bardzo się popisałeś

Nikt z nas nie wie na jakim paliwie kotły RBR osiągają moc nominalną i przy jakich temp spalin - bo to dane ściśle tajne

Nie wiesz i nigdy się chyba nie dowiesz.

Pokaż mi który producent podaje takie dane ?

Widziałem tylko jeden raz jak Zawijan podał takie dane o OEP 16kW, czy to jeszcze gdzieś jest, nie wiem i jak on sam podkreśla on nic nie produkuje.

Tu trochę zmądrzałeś

Tutaj już nie bardzo się popisałeś

Nie wiesz i nigdy się chyba nie dowiesz.

Pokaż mi który producent podaje takie dane ?

Widziałem tylko jeden raz jak Zawijan podał takie dane o OEP 16kW, czy to jeszcze gdzieś jest, nie wiem i jak on sam podkreśla on nic nie produkuje.

A jak Ci pokażesz to zdradzisz ta tajemnice ???

A może chcesz powiedzieć że 17 czy 12 ma jednakową temperaturę w całym zakresie mocy

Na 17-tce taka temperatura spalin to kosmos. Przy -15-tu miałem max 150oC.

Czemu ?

Zależy od dawki i nawiewu i mocy ...

Ja na Skampie 12KW grzejąc dom 100m2 w pierwszym sezonie i częściowo drugim miałem spaliny nawet 300-350 stopni !!!

Problemem był sterownik (Ognik) który głupiał u mnie i źle działał ...