Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Na czym polega zmiana mocy pieca w grupowym?

Rozumiem, że na proces spalania ma wpływ głównie dmuchawa. Im więcej i częściej dmucha, tym większa temperatura.

Ale w jaki sposób zmienia się moc pieca? Co dokładnie się dzieje gdy ustawi się dwu-stan w grupowym np. min. 8kW max. 12kW?

8kW to 5s podawania co 20s (krotność ustawiasz) później jest dopalanie

12kW to 7s podawanie

16kW to 9s

20kW to 11s

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak ten Retopal ma rzeczywiście Retopal, to przy takim przerobie niedopał mu się może łączyć ze spiekającym się popiołem, wygląda to wtedy jak bryły koksu ale wewnątrz jest dużo szlaki. Im mocniej dmucha tym bardziej popiół płynie i tym więcej koksu z brzegów złoża ze sobą zlepia i zabiera do popielnika. PS - to było o paleniu djhiq

Jak ten Retopal ma rzeczywiście Retopal, to przy takim przerobie niedopał mu się może łączyć ze spiekającym się popiołem, wygląda to wtedy jak bryły koksu ale wewnątrz jest dużo szlaki. Im mocniej dmucha tym bardziej popiół płynie i tym więcej koksu z brzegów złoża ze sobą zlepia i zabiera do popielnika. PS - to było o paleniu djhiq

Tez wcześniej kolega pisał o "płynącej lawie" do popielnika.

A jak to wyglądało na palniku i w popielniku ?

Wcześniej pisałeś o niedopałach a dmuchawę masz na -2.

I cały czas zastanawia mnie ta temperatura spalin.

No niedopały mam cały czas tylko z tą różnicą że jak to spalam z tym czechem to sie to nie skleja i z palnika nie leci pasta colgate w kolorze lawy :) tylko rozżarzone koksy do popielnika. Ten koks jest twardy i ostry zatem jest za bardzo dmuchany zatem zrobiłem korektę nadmuchu -2%. Zrobiło się bardziej stabilnie z temperaturą ale spalanie poszło do góry. Ogólnie dom jest ostro zawilgocony. W narożach i na elementach żelbetowych woda nie umie wyjść z tynków. Ogólnie weźcie też pod uwagę że kubatura mojego budynku to ponad ok 920m3. Jedynie docieplony jest dach (bo jest płaski i betonowy :) ) Spaliny są jakie są ale to nie wiem dlaczego. Ale myślę że jakbyś swój piec rozhulał do 15kW to też miałbyś spaliny 170*C. Piec czyszczę co zasyp bo ten czech strasznie syfi piec

Jak to jest ewidentny i nieposklejany koks ( czarny, stosunkowo lekki, o porowatej powierzchni ) bez szlaki pozlepianej w przeróżne kształty tylko każdy oddzielnie spadający do popielnika - to dmuchasz za mało i korektę dla automatu trzeba było robić ale w górę. Powinien wtedy dopalać się lepiej. Może i zacznie bardziej szarpać temperaturą, ale więcej z tego co wsypiesz wykorzystasz.

No niedopały mam cały czas tylko z tą różnicą że jak to spalam z tym czechem to sie to nie skleja i z palnika nie leci pasta colgate w kolorze lawy :) tylko rozżarzone koksy do popielnika. Ten koks jest twardy i ostry zatem jest za bardzo dmuchany zatem zrobiłem korektę nadmuchu -2%. Zrobiło się bardziej stabilnie z temperaturą ale spalanie poszło do góry. Ogólnie dom jest ostro zawilgocony. W narożach i na elementach żelbetowych woda nie umie wyjść z tynków. Ogólnie weźcie też pod uwagę że kubatura mojego budynku to ponad ok 920m3. Jedynie docieplony jest dach (bo jest płaski i betonowy :) ) Spaliny są jakie są ale to nie wiem dlaczego. Ale myślę że jakbyś swój piec rozhulał do 15kW to też miałbyś spaliny 170*C. Piec czyszczę co zasyp bo ten czech strasznie syfi piec

Jestem pewien że przy nadmuchu do 42 % takiej temperatury spalin nie uzyskam, a mam jak to mówią "wykastrowaną" 17-tkę ;)

Dlatego pytałem Cię wcześniej jaką masz dmuchawę ?

Jak to jest ewidentny i nieposklejany koks ( czarny, stosunkowo lekki, o porowatej powierzchni ) bez szlaki pozlepianej w przeróżne kształty tylko każdy oddzielnie spadający do popielnika - to dmuchasz za mało i korektę dla automatu trzeba było robić ale w górę. Powinien wtedy dopalać się lepiej. Może i zacznie bardziej szarpać temperaturą, ale więcej z tego co wsypiesz wykorzystasz.

Jakbym ja wiedział co mi to zostaje to było by mi łatwiej. Zrobie dziś zdjęcia i wrzuce na temat to może coś poradzicie. Ogólnie nie kupujcie nic w Bartexie :)

Jesteś pewien tych ustawień? Bardzo bogato jak na 8KW

Wg tabelki orientacyjnych nastaw z klimosza podawanie 5s i przerwa 20s to 17KW.

8KW to podawanie 5s i przerwa 53s.

[ATTACH=CONFIG]242726[/ATTACH]

Ale ręczne to nie grupowe, na grupowym jest 5s podawania 20s przerwy razy ilosc powtórzeń i po tych powtórzeniach jest bardzo długa przerwa na dopalanie :lol2:(edit i właśnie ciekawe na jakiej zasadzie ta przerwa jest wyliczana?)

Ale ręczne to nie grupowe, na grupowym jest 5s podawania 20s przerwy razy ilosc powtórzeń i po tych powtórzeniach jest bardzo długa przerwa na dopalanie :lol2:(edit i właśnie ciekawe na jakiej zasadzie ta przerwa jest wyliczana?)

No ale jeżeli krzywe i stosunek podawania do przerwy się nie spotkają to ta moc będzie albo za duża, albo za mała.

Jesteś pewien tych ustawień? Bardzo bogato jak na 8KW

Wg tabelki orientacyjnych nastaw z klimosza podawanie 5s i przerwa 20s to 17KW.

8KW to podawanie 5s i przerwa 53s.

[ATTACH=CONFIG]242726[/ATTACH]

Chłopie ale to jest ustawienie grupowego. Daje 5x5sek co 20 sek i później dopala przez siebie określony czas zalezny od węgla (analizując temperaturę spalin) Tu chodzi o dawkę paliwa 5x5 sek podawania. To co podałeś to jest dla spalania ręcznego w dwustanie

Chłopie ale to jest ustawienie grupowego. Daje 5x5sek co 20 sek i później dopala przez siebie określony czas zalezny od węgla (analizując temperaturę spalin) Tu chodzi o dawkę paliwa 5x5 sek podawania. To co podałeś to jest dla spalania ręcznego w dwustanie

Coś jest chyba nie tak z tym grupowym, albo z podajnikiem kotła. Właśnie luknąłem na Twoje statystyki i oczom nie wierzę.

Średnia moc kotła 11,13KW, średnie spalanie 66,95kg/doba.

U mnie na kotle 35KW dla testów co lepsze, klasyczny dwustan, czy praca ciągła, w tym tygodniu mam ustawione na sztywno 5 krotność, czyli podawanie 5sek, przerwa 25sek. Dom 385m2 grzanych podłóg. Przy tych ustawieniach orientacyjna moc kotła 15KW, ale u mnie w ogóle się nie odstawia. Czyli praca ciągła 24h/dobę bez żadnego podtrzymania, podajnik i dmuchawa non stop. Dobowe spalanie przy takich ustawieniach 37,5kg/doba, inaczej 3 worki 25kg na 2 dni.

Teraz zastanów się, co jest nie tak, że u Ciebie idzie 66,95kg/doba, i na jakich mocach chodzi kocioł.

Coś mi się wydaje, że w okolicach 30KW

Coś jest chyba nie tak z tym grupowym, albo z podajnikiem kotła. Właśnie luknąłem na Twoje statystyki i oczom nie wierzę.

Średnia moc kotła 11,13KW, średnie spalanie 66,95kg/doba.

U mnie na kotle 35KW dla testów co lepsze, klasyczny dwustan, czy praca ciągła, w tym tygodniu mam ustawione na sztywno 5 krotność, czyli podawanie 5sek, przerwa 25sek. Dom 385m2 grzanych podłóg. Przy tych ustawieniach orientacyjna moc kotła 15KW, ale u mnie w ogóle się nie odstawia. Czyli praca ciągła 24h/dobę bez żadnego podtrzymania, podajnik i dmuchawa non stop. Dobowe spalanie przy takich ustawieniach 37,5kg/doba, inaczej 3 worki 25kg na 2 dni.

Teraz zastanów się, co jest nie tak, że u Ciebie idzie 66,95kg/doba, i na jakich mocach chodzi kocioł.

Coś mi się wydaje, że w okolicach 30KW

Muszę cię nieco bardziej zaskoczyć :) Od dwóch dni jadę na automacie i moje średnie spalanie z tych dwóch dni to jest 90 kg/dobę a dziś jak dowalę to napewno osiagnę 100 kg/dobę :)

8kW to 5s podawania co 20s (krotność ustawiasz) później jest dopalanie

12kW to 7s podawanie

16kW to 9s

20kW to 11s

Żartujesz chyba?

Dłuższy czas podawania? To jedyna różnica?

Więc czemu to się nazywa MOC i jest określane w kilowatach? :lol2:

Piec dostając większe ilość paliwa pracuje z większą mocą?

Żartujesz chyba?

Dłuższy czas podawania? To jedyna różnica?

Więc czemu to się nazywa MOC i jest określane w kilowatach? :lol2:

Piec dostając większe ilość paliwa pracuje z większą mocą?

Kolego ale dla większych dawek dobierasz odpowiednio większy nadmuch więc moc jest wyższa. Większa ilość jednorazowo spala się z większym nadmuchem zatem więcej ciepłą uzyskasz w tym samym czasie

Muszę cię nieco bardziej zaskoczyć :) Od dwóch dni jadę na automacie i moje średnie spalanie z tych dwóch dni to jest 90 kg/dobę a dziś jak dowalę to napewno osiagnę 100 kg/dobę :)

U mnie takie coś jest możliwe przy podawaniu 5sek przerwa 8sek, dmuchawa 100%.

Na zewnątrz musi być -25st, a temp w domu +28st

U mnie takie coś jest możliwe przy podawaniu 5sek przerwa 8sek, dmuchawa 100%.

Na zewnątrz musi być -25st, a temp w domu +28st

No z tego co tu widzę to u mnie podaje 3/12 z nadmuchem 38 lub 40 % a w domu będzie już ok 22*C. Na podłogi pompuję ok 35*C i wraca to co jest u mnie CWU (tam wpiąłem czujnik dla kontroli) Jak zauważysz wraca coraz cieplejsza czyli oddaje coraz mniej. Wygrzewam podłogówki kolego - 1800mb rurki. Czego ty się spodziewasz. Dodatkowo pale słomą z jakimś ruskim gównem pomieszaną zatem nie dziw się spalaniem rzędu 100 kg/dobę :)