Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Po spaleniu 700 kg szajsu jaki kupiłem w Bartexie co się miał zwać niby Retopalem mogę stwierdzić że ten węgiel nie nadaje się kompletnie do palenia w kotłach z podajnikiem i palnikiem retortowym. Węgiel jest tak silnie spiekający ze nie ma ustawień które by pozwaliły go normalnie spalać. Mój ojciec na próbę wrzucił worek do zasypowca i powiedział że jeszcze nigdy nie widział węgla żeby z niego zostawała tak twarda szlaka

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobione. Musiałem ściągnąć nowszą wersję programu 2.0.0.11 i poszło przez RS232.

Zapisałem sobie kopię ustawień i zobaczymy czy w przyszłym roku wskoczy tak jak należy.:)

Nie wiem czy coś uzyskasz z tego zapisu.

Teraz masz nowy soft z grupowym a ten program jeszcze tego wtedy nie obsługiwał, tym bardziej z możliwością wyboru ilości podawania. Przed użyciem na wszelki wypadek porób sobie zrzuty ekranu aby być pewnym. Wykonaj sobie potem próbę przywracania i zobaczysz czy zda to egzamin.

Po spaleniu 700 kg szajsu jaki kupiłem w Bartexie co się miał zwać niby Retopalem mogę stwierdzić że ten węgiel nie nadaje się kompletnie do palenia w kotłach z podajnikiem i palnikiem retortowym. Węgiel jest tak silnie spiekający ze nie ma ustawień które by pozwaliły go normalnie spalać. Mój ojciec na próbę wrzucił worek do zasypowca i powiedział że jeszcze nigdy nie widział węgla żeby z niego zostawała tak twarda szlaka
Czy coś jeszcze podłączyłeś że powrót podłogówki spada czy to wina przejścia na ręczny?

Kup inny , też mam niby retopala - zostało 10 worków ;) Wziąłem niby wesołą - kruszoną i workowaną na składzie - praktycznie bez popiołu , mam też parę woreczków kazimierz-juliujsz spala się podobnie do "wesołej"... czy to te węgle ... nie wiem i szczerze mówiąc mam to w ... głębokim poważaniu - palą się ładnie jak na moją skromną praktykę. Cenowo ... :) "Wesoła" -720PLN`ów tylko muszę sobie sam przywieźć, "Kaźmierz" -800PLN z dowozem i bez - dowóz gratis.

Spalają się całkiem inaczej - lepiej od tego niby retopalu - ten się skleja w twarde szkliste albo kruche spieki i za cholerę nie da się z nim dojść do porozumienia ...

Za to na lato myślę że "retopal" byłby w sam raz ... tylko do cwu :)

Kup inny , też mam niby retopala - zostało 10 worków ;) Wziąłem niby wesołą - kruszoną i workowaną na składzie - praktycznie bez popiołu , mam też parę woreczków kazimierz-juliujsz spala się podobnie do "wesołej"... czy to te węgle ... nie wiem i szczerze mówiąc mam to w ... głębokim poważaniu - palą się ładnie jak na moją skromną praktykę. Cenowo ... :) "Wesoła" -720PLN`ów tylko muszę sobie sam przywieźć, "Kaźmierz" -800PLN z dowozem i bez - dowóz gratis.

Spalają się całkiem inaczej - lepiej od tego niby retopalu - ten się skleja w twarde szkliste albo kruche spieki i za cholerę nie da się z nim dojść do porozumienia ...

Za to na lato myślę że "retopal" byłby w sam raz ... tylko do cwu :)

Karoka mówił mi że retopal nie ma prawa się spiekać -zatem to nie jest retopal :( Ogólnie Bartex już dla mnie nie istnieje

Po spaleniu 700 kg szajsu jaki kupiłem w Bartexie co się miał zwać niby Retopalem mogę stwierdzić że ten węgiel nie nadaje się kompletnie do palenia w kotłach z podajnikiem i palnikiem retortowym.

No właśnie.

Nie tak łatwo kupić w necie dobry oryginalny węgiel. I nie tylko w necie:-)

Ja kupiłem 2 tony "pieklorza" na allegro od sprzedawcy BIO-POL.

Koło pieklorza to to nawet nie stało.

Zna ktoś uczciwego sprzedawce w necie, który wysyła na terenie Polski?

No właśnie.

Nie tak łatwo kupić w necie dobry oryginalny węgiel. I nie tylko w necie:-)

Ja kupiłem 2 tony "pieklorza" na allegro od sprzedawcy BIO-POL.

Koło pieklorza to to nawet nie stało.

Zna ktoś uczciwego sprzedawce w necie, który wysyła na terenie Polski?

Ja brałem w Karenie, w tamtym sezonie było ok.

Podobno w Bykowie też mają konkretny opał, poszukaj w necie.

Tak myślałem, ale wolałem sie jednak upewnić :)

Zmniejszylem mu dzisiaj moc 8/8 co by sie tak nie rozpędzał :)

Rowniez zwrocilem uwage, ze na wykresach wyraznie widac, ze przebija w momencie, kiedy masz osiagnieta temperature zadana (sterownik pokojowy) i zatrzymuje sie pompa CO(masz w ustawieniach jako wylaczona). A czy brales pod uwage, zeby np. obnizyc zadana na kotle i dac pompe CO na prace ciagla? Nie bedziesz mial az takich skokow temperatury. Bardziej zastanawia mnie az tak wysokie przebijanie CWU. Masz pompe mieszajaca i nie korzystasz z opcji CWU+MIESZ., wiec jedyna odpowiedz, jaka mi sie nasuwa to...cyrkulacja i brak odbioru. Czy slusznie?

Karoka mówił mi że retopal nie ma prawa się spiekać -zatem to nie jest retopal :( Ogólnie Bartex już dla mnie nie istnieje

Retopal mocno dmuchany zawsze będzie tworzył spiek żużlowy. Nie ma prawa się spiekać węgiel, o to chodziło na pewno Karoce. Ale popiół z Retopalu ma małe temperatury spiekania i topnienia, przy agresywnym prowadzeniu palnika ( wysoka temperatura złoża ) zawsze będzie z niego szlaka - spiek żużlowy.

Retopal mocno dmuchany zawsze będzie tworzył spiek żużlowy. Nie ma prawa się spiekać węgiel, o to chodziło na pewno Karoce. Ale popiół z Retopalu ma małe temperatury spiekania i topnienia, przy agresywnym prowadzeniu palnika ( wysoka temperatura złoża ) zawsze będzie z niego szlaka - spiek żużlowy.

Puszczam to w automacie i piec sobie nie radzi. Puszczam to na 40% nadmuchu też się klei. Puszczam na 36% nadmuch to sie zaczyna robic sadza. To powiedz mi jak to palić przy zapotrzebowaniu rzedu 8-10 kW?? Nie wytrzymałem. Wywaliłem z podajnika i wspypałęm 2 worki chwałowic pomieszanych z czechem (to miałem na boku tylko) Obadamy rano. Leci automat

miałeś zrobić zdjęcia palnika i popiołu - byłoby łatwiej coś Ci powiedzieć. Przede wszystkim byłoby wiadomo, czy spieka się węgiel czy popiół. A od tego trzeba zacząć. A tak poza wszystkim - jak obniżyłeś temperaturę na podłodze do 40 stopni to przy pracy w automacie spokojnie starczy Ci zadana na kotle 45 stopni bo on i tak będzie dążył do przebicia o 5 stopni, czyli do pracy w okolicach 50. Ja bym obniżył zadaną na tych 45 jak ma działać automat a na podłogę dajesz 40 stopni.

miałeś zrobić zdjęcia palnika i popiołu - byłoby łatwiej coś Ci powiedzieć. Przede wszystkim byłoby wiadomo, czy spieka się węgiel czy popiół. A od tego trzeba zacząć. A tak poza wszystkim - jak obniżyłeś temperaturę na podłodze do 40 stopni to przy pracy w automacie spokojnie starczy Ci zadana na kotle 45 stopni bo on i tak będzie dążył do przebicia o 5 stopni, czyli do pracy w okolicach 50. Ja bym obniżył zadaną na tych 45 jak ma działać automat a na podłogę dajesz 40 stopni.

Kobra a oglądałeś moje wcześniejsze zdjęcia?? One były włąśnie zrobione na tym szajsie co mam teraz