Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Retopal mocno dmuchany zawsze będzie tworzył spiek żużlowy. Nie ma prawa się spiekać węgiel, o to chodziło na pewno Karoce. Ale popiół z Retopalu ma małe temperatury spiekania i topnienia, przy agresywnym prowadzeniu palnika ( wysoka temperatura złoża ) zawsze będzie z niego szlaka - spiek żużlowy.

Puszczam to w automacie i piec sobie nie radzi. Puszczam to na 40% nadmuchu też się klei. Puszczam na 36% nadmuch to sie zaczyna robic sadza. To powiedz mi jak to palić przy zapotrzebowaniu rzedu 8-10 kW?? Nie wytrzymałem. Wywaliłem z podajnika i wspypałęm 2 worki chwałowic pomieszanych z czechem (to miałem na boku tylko) Obadamy rano. Leci automat

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

miałeś zrobić zdjęcia palnika i popiołu - byłoby łatwiej coś Ci powiedzieć. Przede wszystkim byłoby wiadomo, czy spieka się węgiel czy popiół. A od tego trzeba zacząć. A tak poza wszystkim - jak obniżyłeś temperaturę na podłodze do 40 stopni to przy pracy w automacie spokojnie starczy Ci zadana na kotle 45 stopni bo on i tak będzie dążył do przebicia o 5 stopni, czyli do pracy w okolicach 50. Ja bym obniżył zadaną na tych 45 jak ma działać automat a na podłogę dajesz 40 stopni.

miałeś zrobić zdjęcia palnika i popiołu - byłoby łatwiej coś Ci powiedzieć. Przede wszystkim byłoby wiadomo, czy spieka się węgiel czy popiół. A od tego trzeba zacząć. A tak poza wszystkim - jak obniżyłeś temperaturę na podłodze do 40 stopni to przy pracy w automacie spokojnie starczy Ci zadana na kotle 45 stopni bo on i tak będzie dążył do przebicia o 5 stopni, czyli do pracy w okolicach 50. Ja bym obniżył zadaną na tych 45 jak ma działać automat a na podłogę dajesz 40 stopni.

Kobra a oglądałeś moje wcześniejsze zdjęcia?? One były włąśnie zrobione na tym szajsie co mam teraz

Nie pamiętam - może i tak. Ale rozumiem że teraz masz większy problem?

Problem jest w zasadzie cały czas taki sam. Lecaca lawa do popielnika. Jak mieszałem z czechem były tylko koksy. Teraz znów władowałem samego "retopala" ale problem ten sam. Popielnika się nie dokniesz bo jest tak ciepły że masakra. Nie mam już siły do tego węgla

Czy pompa CO, która jest wpięta do pieca może być ustawiana ręcznie na 1,2 albo 3 biegu, czy musi być na auto?

Jak ustawisz tak będzie działać, choć automat jak masz np. kaloryfery z termostatami będzie dostosowywać sobie przepływ do ilości otwartych obwodów i coś przyoszczędzisz na prądzie. Jak ustawisz np. 1 może ci nie dogrzewać obwodów. U mnie znowu przy podłogówce chodzi na ręcznym ustawieniu na 2 bo znowu automat się źle ustawia i nie dogrzewa obwodów (za mały przepływ).

Jak ustawisz tak będzie działać, choć automat jak masz np. kaloryfery z termostatami będzie dostosowywać sobie przepływ do ilości otwartych obwodów i coś przyoszczędzisz na prądzie. Jak ustawisz np. 1 może ci nie dogrzewać obwodów. U mnie znowu przy podłogówce chodzi na ręcznym ustawieniu na 2 bo znowu automat się źle ustawia i nie dogrzewa obwodów (za mały przepływ).

Za maly przeplyw, gdyz jest za mala predkosc i wys. podnoszenia. A bierze sie stad, iz petle podlogowki maja jednak spore straty cisnienia (opory przeplywu), ktore Autoadapt traktuje jak zamykanie obwodu i dlatego zmniejsza moc pompy. W tej pompie oprocz standardowych biegow 1,2 i 3 masz jeszcze "polautomaty" z doborem mocy albo dla proporcjonalnego, albo stalego cisnienia. W Twoim przypadku, jesli nie sprawdeza sie Autoadapt, lepsza bylaby moze stala regulacja cisnienia. To ustawienie z pozioma kreska na piktogramie wykresu. Przy takim ustawieniu dostosowuje sie wydajnosc pompy do zapotrzebowania, zas cisnienie sie nie zmienia (to dobierzesz sobie wg oporow podlogowki)

Edytowane przez gmaj22

Wróciłem z budowy. Leca chwałowice pomieszane z czechem. Wszystko pięknie się pali bez spieków na palniku. Ewidentnie ten Bartex mnie ładnie wy&*^%$... :(

Rowniez mam jeszcze Retopal ( a przynajmniej cos, co zostalo sprzedane jako Retopal ;) ) z Bartexu. Kupiony w lipcu 2013, jeszcze w foliowych bialych workach. Spalanie nie bylo idealne, ale i ja sie jeszcze uczylem ( do teraz to robie ;) ) I musze powiedziec, ze kilka osob ogladalo ten opal i mowilo, ze nie wyglada jak typowy Retopal. W kazdym razie nie mialem zadnych historii z "lawa".

Za maly przeplyw, gdyz jest za mala predkosc i wys. podnoszenia. A bierze sie stad, iz petle podlogowki maja jednak spore straty cisnienia (opory przeplywu), ktore Autoadapt traktuje jak zamykanie obwodu i dlatego zmniejsza moc pompy. W tej pompie oprocz standardowych biegow 1,2 i 3 masz jeszcze "polautomaty" z doborem mocy albo dla proporcjonalnego, albo stalego cisnienia. W Twoim przypadku, jesli nie sprawdeza sie Autoadapt, lepsza bylaby moze stala regulacja cisnienia. To ustawienie z pozioma kreska na piktogramie wykresu. Przy takim ustawieniu dostosowuje sie wydajnosc pompy do zapotrzebowania, zas cisnienie sie nie zmienia (to dobierzesz sobie wg oporow podlogowki)

Nie mam siłowników na pętlach to ustawienie półautomatów chyba też nic nie da, na 2 ustawiłem przepływy na 1l/min i jest wystarczające, przy ustawieniu na 1 przepływy nie mają nawet 0.5l/min i pomieszczenia się wyziębiają tak samo jak na autoadapt.

Ja miałem retopal z bartexu zakupiony w lipcu i muszę powiedzieć ze zachowywał sie jak retopal. Trochę mi popiół sie zlepiak ale wypalal sie ładnie.

Teraz mieszam wesola z retopalem z innego składu i jestem bardzo zadowolony z tej mieszanki.

Zastanawiam sie jak by jaki jaret zachowywał sie z wesola.

Nie mam siłowników na pętlach to ustawienie półautomatów chyba też nic nie da, na 2 ustawiłem przepływy na 1l/min i jest wystarczające, przy ustawieniu na 1 przepływy nie mają nawet 0.5l/min i pomieszczenia się wyziębiają tak samo jak na autoadapt.

a pompkę masz "40" czy "60"?

Ja miałem retopal z bartexu zakupiony w lipcu i muszę powiedzieć ze zachowywał sie jak retopal. Trochę mi popiół sie zlepiak ale wypalal sie ładnie.

Teraz mieszam wesola z retopalem z innego składu i jestem bardzo zadowolony z tej mieszanki.

Zastanawiam sie jak by jaki jaret zachowywał sie z wesola.

Ja palę wesołą z http://www.ekogroszekpakowany.pl/ (czerwone worki) i jestem zadowolony, węgiel suchy, brak spieków. Jakbym kupił u mnie na lokalnym składzie kazał poworkować i przywieść to cena byłaby wyższa niż u nich. Z tego co rozmawiałem to kupują oni wesołą jako groszek i ją mielą i przesiewają.

Zastanawiam co by się działo jakbym zamówił groszek z wesołej (jest u mnie w okolicy na składzie) i nim palił, jest z 150zł/t na tonie tańszy, a mieści się w tolerancji palnika/podajnika RBR-a.