Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

a co może powodować zbyt duży ciąg kominowy i analogicznie zbyt mały?

chodzi mi w odniesieniu do tego co znajdujemy w popiele i które z trudności w ustawieniu pieca mogą być spowodowane nieprawidłowym ciągiem?

i jak sprawdzić czy jest w normie?

Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.

Możesz np. mieć trudności w ustawieniu odpowiedniego nadmuchu do podawanej aktualnie dawki paliwa, tzn. raz nie dopala, raz przesypuje - zmienny ciąg kominowy.

Najważniejsze żeby ten ciąg w miarę możliwości USTABILIZOWAĆ, żeby nie był zbyt duży i zbyt mały, a przede wszystkim w miarę stały/stabilny.

Łatwo powiedzieć, trudno osiągnąć...

Właśnie dlatego stosuje się te wszystkie Z-ki - nawiewy/wywiewy, RCK.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie skupcie się nad tym aby paliwo mieć suche!!!

Przyznaję bez bicia, że mój idealnie suchy na pewno nie jest. Trzymam go w drewutni, gdzie mam niestety wilgotne warunki.

Ale problem w tym, że nie mam pojęcia co z tym zrobić.

Jak osuszyć groszek?

Jedyne co stosuję póki co, to trzymam po 5 worków węgla w kotłowni kilka dni przed zasypem i dziurkuję, by się osuszył na miejscu. Na ile to pomaga, nie wiem.

Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.

Możesz np. mieć trudności w ustawieniu odpowiedniego nadmuchu do podawanej aktualnie dawki paliwa, tzn. raz nie dopala, raz przesypuje - zmienny ciąg kominowy.

Najważniejsze żeby ten ciąg w miarę możliwości USTABILIZOWAĆ, żeby nie był zbyt duży i zbyt mały, a przede wszystkim w miarę stały/stabilny.

Łatwo powiedzieć, trudno osiągnąć...

Właśnie dlatego stosuje się te wszystkie Z-ki - nawiewy/wywiewy, RCK.

nawiewy mam, kratka wentylacyjna też, brak RCK, a jesli bym zamontował to jest jakaś wartość którą powinno się ustawić czy też eksperymentalnie?

no i czy takie RCK nie wychładza zbytnio komina?

nawiewy mam, kratka wentylacyjna też, brak RCK, a jesli bym zamontował to jest jakaś wartość którą powinno się ustawić czy też eksperymentalnie?

ciąg kominowy jaki powinien być jest podany w DTR-ce chyba coś koło 28 ale mogę się mylić

O ile dobrze pamiętam, to producent zaleca minimalnie 15 Pa.

Jeśli chodzi o wychładzanie komina, to pewnie wpływ na to ma także materiał z jakiego ten komin jest zbudowany.

A w ogóle to dlaczego uważasz, że masz problemy z ciągiem kominowym ?

Opał idealnie suchy, ciąg idealnie wyregulowany - czy Wy koledzy laboratoria w kotłowniach chcecie otwierać? Ma się palić - i ma się palić dobrze. Przy zmiennym ciągu. lekko wilgotnym węglu i zmiennym zapotrzebowaniu. Od tego jest kocioł i sterownik prawidłowo przez operatora ustawiony, żeby potrafił sobie z takimi sytuacjami poradzić. Nie zgadzam się też, że obecnych węgli generalnie nie da się czysto spalić. A i o ruskim węglu wiele złego można powiedzieć, ale w większości wypadków na pewno nie to, że tworzy spieki koksowe. Bo on w większości przypadków jest porównywalny do polskich węgli z Janiny i Sobieskiego, czasem do Piasta. I ma zerową spiekalność. Może owszem tworzyć niewielkie spieki żużlowe, ale koksu i niedopału przy prawidłowych nastawach z niego nie będzie. Podobnie z podtrzymaniem - niby dlaczego w podtrzymaniach kocioł miałby przesypywać koks? Latem kiedy grzeje się na CWU kocioł jest w permanentnym podtrzymaniu i też da się palić bez koksu i niedopału .

No ale kol. Bobass pisał że jak się kocioł odstawi to i musi się pojawić koks. Zgadzasz się że wcale nie musi? Koks z podtrzymania może być z trudniejszego węgla albo z błędu palacza. A i lekko wilgotny węgiel można w automacie czysto spalić - jeżeli RI ma nie za wysokie.

Tu się zgodzę.

O ile dobrze pamiętam, to producent zaleca minimalnie 15 Pa.

Jeśli chodzi o wychładzanie komina, to pewnie wpływ na to ma także materiał z jakiego ten komin jest zbudowany.

A w ogóle to dlaczego uważasz, że masz problemy z ciągiem kominowym ?

często jak ktoś zgłasza jakieś problemy z dopalaniem itp pojawia się temat ciągu, ale bez konkretów tylko hasłowo i w sumie temat się na tym kończy

a że użytkownikowi ciężko stwierdzić poprawność ciągu to tematu ustawień nie drąży dalej

mam zaklejoną zaprawą dziurę po poprzednim piecu i dlatego pytam o to RCK, może bym zamontował i już by był komplet

odczułeś jakąś poprawę?

No ale kol. Bobass pisał że jak się kocioł odstawi to i musi się pojawić koks. Zgadzasz się że wcale nie musi? Koks z podtrzymania może być z trudniejszego węgla albo z błędu palacza. A i lekko wilgotny węgiel można w automacie czysto spalić - jeżeli RI ma nie za wysokie.

Bo to zaobserwowałem u siebie.

Jak dmuchawa pracuje, wszystko ładnie się spala - na popiół. Jak kociołek osiągnie zadaną, dmuchawa się wyłącza, następuje odcięcie tlenu - to co na palniku delikatnie przygasa, tli się tylko. I ten właśnie przygasający opał u mnie przekształca się w małe koksiki, które po ponownym załączeniu dmuchawy już się ponownie nie rozpalają i nie spalają na popiół.

Takie są moje spostrzeżenia, może po prostu mam taki opał.

Czy ktoś ma jeszcze taką przypadłość że bardziej mu się pali na małej ekoenergi od strony podajnika. Tak jakby tam było więcej powietrza dmuchane? O dziwo nie ma tam nawierconych otworów. U mnie jest takie zjawisko i kombinuję na wszystkie sposoby dlaczego tak się dzieje. Jakby się ktoś chciał podzielić wrażeniami chętnie przyjmę :)

Czy ktoś ma jeszcze taką przypadłość że bardziej mu się pali na małej ekoenergi od strony podajnika. Tak jakby tam było więcej powietrza dmuchane? O dziwo nie ma tam nawierconych otworów. U mnie jest takie zjawisko i kombinuję na wszystkie sposoby dlaczego tak się dzieje. Jakby się ktoś chciał podzielić wrażeniami chętnie przyjmę :)

U mnie jest to samo, nic jak na razie z tym nie robiłem no oprócz przyglądania się :-)

Jak na razie muszę zrobić coś z hałasem bo dzisiaj w nocy miałem pobudkę i za każdym razem co załączał się podajnik dostawałem kurwi(cy)

Edytowane przez mpepe