Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

To co masz w popielniku to spalony węgiel całkowicie?

U mnie spalanie też podobnie wychodziło,.....ale u mnie korona ledwo co trzymała (jak ją podważyłem delikatanie to puściła), po tym zabiegu spalanie się bardzo poprawiło.

A co to znaczy całkowicie?

Podejrzewam, że nadal jestem daleko od stanu "całkowicie".

Mam jeszcze spieki w popielniku, ale nie tak dużo jak wcześniej.

Raz na 2 dni muszę wysypać, bo inaczej spory kopiec się usypie aż pod koronę :)

Spróbuję swoją koronę też podważyć, może się spalanie poprawi.

Nie no dobra, joke :):lol2::lol2:

A co to znaczy całkowicie?

Podejrzewam, że nadal jestem daleko od stanu "całkowicie".

Mam jeszcze spieki w popielniku, ale nie tak dużo jak wcześniej.

Raz na 2 dni muszę wysypać, bo inaczej spory kopiec się usypie aż pod koronę :)

Spróbuję swoją koronę też podważyć, może się spalanie poprawi.

Nie no dobra, joke :):lol2::lol2:

Generalnie obecnych węgli nie spalisz całkowicie w trybie automatycznym.

Węgle są coraz gorsze bo coraz więcej badziewia sprowadza się ze wschodu.

Na początek doprowadź kocioł do pracy ciągłej w trybie automatycznym z suchym paliwem a na pewno zauważysz różnicę w popiele.

Generalnie obecnych węgli nie spalisz całkowicie w trybie automatycznym.

Węgle są coraz gorsze bo coraz więcej badziewia sprowadza się ze wschodu.

Na początek doprowadź kocioł do pracy ciągłej w trybie automatycznym z suchym paliwem a na pewno zauważysz różnicę w popiele.

Tylko jak to zrobić przy małej powierzchni i w miarę dobrze ocieplonym domu ? Niestety ale podtrzymania się nie uniknie, a co za tym idzie, zawsze jakiś koksik spadnie do popielnika ;)

a co może powodować zbyt duży ciąg kominowy i analogicznie zbyt mały?

chodzi mi w odniesieniu do tego co znajdujemy w popiele i które z trudności w ustawieniu pieca mogą być spowodowane nieprawidłowym ciągiem?

i jak sprawdzić czy jest w normie?

Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.

Możesz np. mieć trudności w ustawieniu odpowiedniego nadmuchu do podawanej aktualnie dawki paliwa, tzn. raz nie dopala, raz przesypuje - zmienny ciąg kominowy.

Najważniejsze żeby ten ciąg w miarę możliwości USTABILIZOWAĆ, żeby nie był zbyt duży i zbyt mały, a przede wszystkim w miarę stały/stabilny.

Łatwo powiedzieć, trudno osiągnąć...

Właśnie dlatego stosuje się te wszystkie Z-ki - nawiewy/wywiewy, RCK.

Panowie skupcie się nad tym aby paliwo mieć suche!!!

Przyznaję bez bicia, że mój idealnie suchy na pewno nie jest. Trzymam go w drewutni, gdzie mam niestety wilgotne warunki.

Ale problem w tym, że nie mam pojęcia co z tym zrobić.

Jak osuszyć groszek?

Jedyne co stosuję póki co, to trzymam po 5 worków węgla w kotłowni kilka dni przed zasypem i dziurkuję, by się osuszył na miejscu. Na ile to pomaga, nie wiem.

Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.

Możesz np. mieć trudności w ustawieniu odpowiedniego nadmuchu do podawanej aktualnie dawki paliwa, tzn. raz nie dopala, raz przesypuje - zmienny ciąg kominowy.

Najważniejsze żeby ten ciąg w miarę możliwości USTABILIZOWAĆ, żeby nie był zbyt duży i zbyt mały, a przede wszystkim w miarę stały/stabilny.

Łatwo powiedzieć, trudno osiągnąć...

Właśnie dlatego stosuje się te wszystkie Z-ki - nawiewy/wywiewy, RCK.

nawiewy mam, kratka wentylacyjna też, brak RCK, a jesli bym zamontował to jest jakaś wartość którą powinno się ustawić czy też eksperymentalnie?

no i czy takie RCK nie wychładza zbytnio komina?

nawiewy mam, kratka wentylacyjna też, brak RCK, a jesli bym zamontował to jest jakaś wartość którą powinno się ustawić czy też eksperymentalnie?

ciąg kominowy jaki powinien być jest podany w DTR-ce chyba coś koło 28 ale mogę się mylić

O ile dobrze pamiętam, to producent zaleca minimalnie 15 Pa.

Jeśli chodzi o wychładzanie komina, to pewnie wpływ na to ma także materiał z jakiego ten komin jest zbudowany.

A w ogóle to dlaczego uważasz, że masz problemy z ciągiem kominowym ?

Opał idealnie suchy, ciąg idealnie wyregulowany - czy Wy koledzy laboratoria w kotłowniach chcecie otwierać? Ma się palić - i ma się palić dobrze. Przy zmiennym ciągu. lekko wilgotnym węglu i zmiennym zapotrzebowaniu. Od tego jest kocioł i sterownik prawidłowo przez operatora ustawiony, żeby potrafił sobie z takimi sytuacjami poradzić. Nie zgadzam się też, że obecnych węgli generalnie nie da się czysto spalić. A i o ruskim węglu wiele złego można powiedzieć, ale w większości wypadków na pewno nie to, że tworzy spieki koksowe. Bo on w większości przypadków jest porównywalny do polskich węgli z Janiny i Sobieskiego, czasem do Piasta. I ma zerową spiekalność. Może owszem tworzyć niewielkie spieki żużlowe, ale koksu i niedopału przy prawidłowych nastawach z niego nie będzie. Podobnie z podtrzymaniem - niby dlaczego w podtrzymaniach kocioł miałby przesypywać koks? Latem kiedy grzeje się na CWU kocioł jest w permanentnym podtrzymaniu i też da się palić bez koksu i niedopału .

No ale kol. Bobass pisał że jak się kocioł odstawi to i musi się pojawić koks. Zgadzasz się że wcale nie musi? Koks z podtrzymania może być z trudniejszego węgla albo z błędu palacza. A i lekko wilgotny węgiel można w automacie czysto spalić - jeżeli RI ma nie za wysokie.

Tu się zgodzę.