Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Zanim jeszcze kotła nie wyłączyłem, to zużycie dobowe wahało się w okolicach 10-11kg przy temp. wewnętrznej 22st.C i 10st.C na zewnątrz w najcieplejszym momencie dnia.

I kocioł zużywał to w zasadzie na grzanie kotłowni rurkami (miałem jeszcze niezaizolowaną miedź). Nie grzeję CWU.

Ja mam 150m2 użytkowej i jakieś 180-190 po podłogach, w tym 1-stanowiskowy garaż z kaloryferem skręconym na "śnieżynkę" na termostacie.

Ciekawi mnie ile zużywa się na samo CWU w lecie?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zależy dla ilu osób podgrzewasz wodę, czy korzystasz ze stref czasowych (programator).

Przy przemyślanym ustawieniu mogę Ci powiedzieć że między 2 a 3kg/dobę

Rozumiem, że wtedy kociołek sobie chodzi większość czasu w podtrzymaniu? Czy może jak się ustawi tryb CWU lato to zmienia się algorytm podań? Nie wdrażałem się w temat, więc przepraszam za pewnie oczywiste pytania, ale kombinuję czy przy obecnym zapotrzebowaniu na ciepło nie dałoby się wykorzystać takiego programu do ogrzewania CO...

Czyli na CWU w lecie muszę liczyć 100kg węgla w miesiącu, więc bardziej opłaci mi się włączać gaz, niż przerabiać do tego instalację :)

Wczoraj obserwowałęm sobie palnik ekoenergi. Może za często otwierałem drzwiczki ale chodziło mi o zobaczenie tego w jaki sposób się transportuje paliwo i jak się wypala. WYdaje mi się że bez zmian nie da się na tym palniku spalić w całości paliwa. Od połowy palinika do kierunku gdzie jest podajnik jest wyraźniej większy transport powietrza dlatego tam proces spalania przebiega szybciej niż po przeciwnej stronie. Gdy podacie wyraźnie mało paliwa w stosunku do zapotrzebowania nagle tworzy się taka sytuacja ze po stronie podajnika tworzy się dziura a po przeciwnej w dalszym ciągu jest niespalony opał. Palik zaczyna przygasać bo nie ma się co palić a po przeciwnej stronie podajnika się tylko żarzy i dodatkowo paliwo się skleja bo nie ma powietrza . Jak dołożysz paliwa to zaczyna się palić ale po przeciwnej stronie się przewęgla i spadają niedopałki do popielnika. Trzeba coś zrobic aby doprowadzić powietrze do przeciwnej strony podajnika - w szczególności pod sam szczyt korony. a ograniczyć jego ilość po stronie podajnika. Wówczas myślę ze w pewnym momencie zacznie sie spalanie po obu stronach wyrównywać. Chyba zacznę od zaklejenia kilku dziur po na dłuższych odcinkach od strony podajnika i będę sprawdzał kolejno jakie to przynosi efekty. Czy jest ktoś komu piec pracuje w miarę z dużą mocą powiedzmy 6-8 kW i jego palnik dopala równo paliwo po obu stronach korony ?? Chciałbym zobaczyć takie zdjęcie. Jak narazie znalazłęm kilku innych którzy mają podobny efekt palenia jak u mnie i myślę że tak może byc u wszystkich. Bez przeróbek się nie obejdzie :)

Wczoraj obserwowałęm sobie palnik ekoenergi. Może za często otwierałem drzwiczki ale chodziło mi o zobaczenie tego w jaki sposób się transportuje paliwo i jak się wypala. WYdaje mi się że bez zmian nie da się na tym palniku spalić w całości paliwa. Od połowy palinika do kierunku gdzie jest podajnik jest wyraźniej większy transport powietrza dlatego tam proces spalania przebiega szybciej niż po przeciwnej stronie. Gdy podacie wyraźnie mało paliwa w stosunku do zapotrzebowania nagle tworzy się taka sytuacja ze po stronie podajnika tworzy się dziura a po przeciwnej w dalszym ciągu jest niespalony opał. Palik zaczyna przygasać bo nie ma się co palić a po przeciwnej stronie podajnika się tylko żarzy i dodatkowo paliwo się skleja bo nie ma powietrza . Jak dołożysz paliwa to zaczyna się palić ale po przeciwnej stronie się przewęgla i spadają niedopałki do popielnika. Trzeba coś zrobic aby doprowadzić powietrze do przeciwnej strony podajnika - w szczególności pod sam szczyt korony. a ograniczyć jego ilość po stronie podajnika. Wówczas myślę ze w pewnym momencie zacznie sie spalanie po obu stronach wyrównywać. Chyba zacznę od zaklejenia kilku dziur po na dłuższych odcinkach od strony podajnika i będę sprawdzał kolejno jakie to przynosi efekty. Czy jest ktoś komu piec pracuje w miarę z dużą mocą powiedzmy 6-8 kW i jego palnik dopala równo paliwo po obu stronach korony ?? Chciałbym zobaczyć takie zdjęcie. Jak narazie znalazłęm kilku innych którzy mają podobny efekt palenia jak u mnie i myślę że tak może byc u wszystkich. Bez przeróbek się nie obejdzie :)

Witam!

Kolega ma 100% rację. Mam identyczną sytuację i szlak mnie trafia z tym palnikiem. Ruszt wklejałem już chyba z 10 razy bo cały czas wmawiałem sobie że źle wklejony. Nawet zakupiłem nowy, ten oryginalny od ekoenergii. Może ciut lepiej ale generalnie też lipa. Ten sam węgiel paląc w RBR z ekoenergią a paląc w kotle ze zwykłą fajką to niebo a ziemia na korzyść tego drugiego. Nawet nie ma co porównywać. Tu spieki i niedopały z wiadomej strony a tam równiutko dopalone z każdej strony. Wiem co mówię bo mam pod kontrolą obydwa kotły. Mówi się, że palniki ekoenergii to palnik drugiej generacji do trudnych węgli. Ja jakoś tego nie widzę a raczej pokusił bym się o stwierdzenie, że to chyba ten drugi po małej modernizacji z nadmuchem. No ale reklama dźwignią handlu.

Jak widzę nie jestem sam z tym problemem. ireek10 ja będę chyba w tym tygodniu zaklejał otwory od strony podajnika żeby zmusić palnik aby dmuchał z drugiej strony. Jeżeli ktoś już takowe kombinacje stosował to bym prosił o jakieś wyniki testów żeby nie powtarzać tego samego. Ciekawi mnie też czy zgłosi sie ktoś kto pokaże ze mu się na ekoenergii pali równo z obu stron - bo jakoś mi się wierzyć w to nie chce

Jak widzę nie jestem sam z tym problemem. ireek10 ja będę chyba w tym tygodniu zaklejał otwory od strony podajnika żeby zmusić palnik aby dmuchał z drugiej strony. Jeżeli ktoś już takowe kombinacje stosował to bym prosił o jakieś wyniki testów żeby nie powtarzać tego samego. Ciekawi mnie też czy zgłosi sie ktoś kto pokaże ze mu się na ekoenergii pali równo z obu stron - bo jakoś mi się wierzyć w to nie chce

2013-07-23 18.21.43.jpg

tak to u mnie wygląda

Z tym zaklejaniem to chyba nie tak do końca. Ja zaklejałem od strony drzwiczek w miejscach gdzie najwięcej dmuchało i nie byłem do końca zadowolony. Nawiercałem jeszcze otwory i też kicha. Generalnie twierdzę, że jak nadmuch z jednej strony to i palenie z jednej strony. Nie wiem, może postopniować wielkość otworów nadmuchowych? Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie jeszcze dodatkowo jakby ślimak wypiętrzał paliwo bardziej z tyłu rusztu niż z przodu wskutek czego tego żaru jest więcej z tyłu zaś z przodu już prawie widać otwory nadmuchowe / tak jakby był źle wklejony ruszt/.

Z tym zaklejaniem to chyba nie tak do końca. Ja zaklejałem od strony drzwiczek w miejscach gdzie najwięcej dmuchało i nie byłem do końca zadowolony. Nawiercałem jeszcze otwory i też kicha. Generalnie twierdzę, że jak nadmuch z jednej strony to i palenie z jednej strony. Nie wiem, może postopniować wielkość otworów nadmuchowych? Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie jeszcze dodatkowo jakby ślimak wypiętrzał paliwo bardziej z tyłu rusztu niż z przodu wskutek czego tego żaru jest więcej z tyłu zaś z przodu już prawie widać otwory nadmuchowe / tak jakby był źle wklejony ruszt/.

Problem z wypiętrzaniem paliwa też może być ale to już będzie wina konstrukcji ślimaka i długości przeciwzwoju. Z tym sobie nie poradzimy. Trzeba patrzeć jak to wygląda przy podawaniu węgla przed rozpalaniem. Co do zaklejania to chcę zakleić co drugi otwór w miejscu gdzie się dobrze pali w tym momencie. Powinno to zmienic dystrybucję powietrza w sytosunku takim jaki będzie tych otworów. Trochę zwiększy się ciśnienie gdyż zmniejsze przekrój ale można np powiększyć otwory do 6 czy 7 mm i się to wyrówna. Narazie planuje zakleić aby sprawdzić co będzie . Jak ty zakleiłeś te otwory tzn które i jaki dało to efekt dokładnie?. Nie chcę robic tej samej roboty

Macie troche racji problem jest tylko w taką zime mało u kogo odczuwalny ponieważ na małych mocach da się to wyregulować wiaterkiem na większych przy kiepskim węglu może to być spory problem. W zimne dni jak dokładałem do pieca co 4dni to po prostu kopczyk wyrównywałem teraz jak przeszedłem na palenie ręczne i jest cieplej problemu nie ma wcale parę dni ustawień i pali się pięknie.

Problem z wypiętrzaniem paliwa też może być ale to już będzie wina konstrukcji ślimaka i długości przeciwzwoju. Z tym sobie nie poradzimy. Trzeba patrzeć jak to wygląda przy podawaniu węgla przed rozpalaniem. Co do zaklejania to chcę zakleić co drugi otwór w miejscu gdzie się dobrze pali w tym momencie. Powinno to zmienic dystrybucję powietrza w sytosunku takim jaki będzie tych otworów. Trochę zwiększy się ciśnienie gdyż zmniejsze przekrój ale można np powiększyć otwory do 6 czy 7 mm i się to wyrówna. Narazie planuje zakleić aby sprawdzić co będzie . Jak ty zakleiłeś te otwory tzn które i jaki dało to efekt dokładnie?. Nie chcę robic tej samej roboty

Wydaje mi się, że głównym problemem jest właśnie wypiętrzanie paliwa. Ja zaklejałem też co drugi otwór w tym miejscu gdzie najbardziej dopalało ale to nic nie dało bo wiało mocniej pozostałymi nie zaklejonymi. Możesz się pobawić ale jest to półśrodek. Moim zdaniem paliwo nie jest wypiętrzane równomiernie na palnik jak i dystrybucja powietrza /spręż/ jest nierównomierny. Większy od strony podajnika i wlotu na palnik a mniejszy po przeciwnej stronie. Objawia się to ładnym dopalaniem paliwa właśnie z tej strony jak i na długości palnika od strony drzwiczek w takim stopniu, ze w miarę wypalania opór stawiany przez paliwo jest tam z czasem mniejszy w związku z czym i tak będzie tego powietrza wychodziło więcej. Widać to w postaci punktowych języków ognia właśnie w tych miejscach.

Z ciekawości zrobiłem zdjęcie swojego palnika. Rzeczywiście ogień jest jakby bliżej podajnika, ale raczej dopala groszek, tak mi się przynajmniej wydaje.

IMAG1501.jpg

Korona była uszczelniana więc nie wiem co może być przyczyną takiego stanu jak na ww zdjęciu.

Edytowane przez pawko_

Z ciekawości zrobiłem zdjęcie swojego palnika. Rzeczywiście ogień jest jakby bliżej podajnika, ale raczej dopala groszek, tak mi się przynajmniej wydaje.

[ATTACH=CONFIG]244960[/ATTACH]

Korona była uszczelniana więc nie wiem co może być przyczyną takiego stanu jak na ww zdjęciu.

Widzę kolego że u ciebie wypiętrza i nie spala do końca od strony drzwiczek bardziej po prawej stronie. U mnie jest to odwrotnie a to dlatego, że ty masz kosz z lewej strony a ja z prawej. Wydaje mi się, że jednak jest to wina wypiętrzania paliwa przez ślimak.

Widzę kolego że u ciebie wypiętrza i nie spala do końca od strony drzwiczek bardziej po prawej stronie. U mnie jest to odwrotnie a to dlatego, że ty masz kosz z lewej strony a ja z prawej. Wydaje mi się, że jednak jest to wina wypiętrzania paliwa przez ślimak.

Ja również mam podajnik po prawej stronie i mi się przesypuje z tyłu po przeciwnej stronie od podajnika. Jakaś logika by w tym była co piszesz. Dziś zrobiłem zdjęcia ale już za późno nie chce mi się bawić. O dziwo paliwo podeschło nieco w podajniku i spaliło się nieco lepiej i mniej przesypywało. Także wilgotność opału ma też wielkie znaczenie ale to nie jest jedyny problem tak się wydaje

Ja również mam podajnik po prawej stronie i mi się przesypuje z tyłu po przeciwnej stronie od podajnika. Jakaś logika by w tym była co piszesz. Dziś zrobiłem zdjęcia ale już za późno nie chce mi się bawić. O dziwo paliwo podeschło nieco w podajniku i spaliło się nieco lepiej i mniej przesypywało. Także wilgotność opału ma też wielkie znaczenie ale to nie jest jedyny problem tak się wydaje

Podobny albo nawet identyczny problem był z brucerem. Minertu znalazł na to sposób . Zrobił inna mniejsza koronę i inny system otworów do nadmuchu powietrza (mam taki osobiście). Nie jesteście pierwsi ,a jak tak czytam wasze posty to wygląda na to ze wiele tych problemów jakieś 95% jest mi znane z ogniwa. Te kotły różnią się nieznacznie - no może rbr czyści się łatwiej..

Imponujące spalanie tylko jakie ocieplenie zastosował ten człowiek ? Piętrowy, parterowy dom ? Czy już tam mieszka ? Czy ma garaż wbudowany ? Jeśli tak to czy są jakieś drzwi oddzielające garaż od reszty domu ? Czym pali- ekogroszek, miał ? Jeśli ekogroch to skąd i jakiej mocy ?

Jesli jesteś w stanie to proszę odpowiedz :)

Ocieplenie już chyba gotowe bonie dopytałem a od jesieni jeszcze tam nie byłem. Garaż jest w bryle domu w podpiwniczeniu. Jeszcze dom nie zamieszkały. Drzwi do garażu są panelowe , czy do pomieszczeń już pomontował to nie pytałem. Ma 1200mb rury podłogowej łącznie ogrzewa 220m2 po podłodze plus suszarka łazienkowa , czy ma jakieś gdzejniki dodatkowo też nie pytałem. O ile mnie pamięć nie myli to chyba nawet składzik na opał ma ogrzewanie podłogowe. Opał suchy i nic nie przesypuje , czy nie dopala.

Edytowane przez minertu

Akurat mój opał to co widać na poprzedniej stronie (chodzi o zdjęcie palnika) był suchutki jak pieprz, pylił dość. Poza tym były to ostatnie worki Wesołej, którą zamawiałem w okresie letnim (pakowana w worki jutowe, składowana w ogrzewanym garażu).

No to musiał dać na ściany przynajmniej 20 cm i w strop 30 cm, jak widać opłaca się ocieplać.

Edytowane przez pawko_