Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie dotyczące ustawienia regulatora kotła.

Zamiast regulatora CO, wybieram regulator pogodowy. Jak go zatem skonfigurować? Jaką ustawić temperaturę obniżoną i w jakich godzinach?:rolleyes:

W zakładce "programatory" wejdź na zakładkę "programator CO" i tam sobie ustawisz co potrzebujesz. Każda kratka to 0,5godz. :) Nie musisz pojedynczo zakreślać, wystarczy zaznaczyć jedną kratkę i trzymając lewy klawisz myszy przeciągać. Jednym ruchem możesz zakreślić to co potrzebujesz.

Podpatrz u innych, każdy ma swoje godziny kiedy potrzebuje wyższą temp. ;)

To dotyczyło obniżenia temp. a wysokość temp. CO wtedy ustawisz w zakładce "ustawienia" i "krzywa grzania" :)

Wrzuć tu swój schemat szczególnie interesują mnie te wszystkie "dziurki" na kotle - jest ich troche dużo i nie wykożystane trzeba zaślepić jak rozumię ? :)

Hej Adam, jak ktoś śpiewał - nie ma takiej dziury której nie dałoby się zatkać :)

Luknij w DTR masz opisane co do czego.

Dzwoniłem do ciebie ostatnio bo pytałeś coś o wełnę ale nikt nie odbierał fona.

W zakładce "programatory" wejdź na zakładkę "programator CO" i tam sobie ustawisz co potrzebujesz. Każda kratka to 0,5godz. :) Nie musisz pojedynczo zakreślać, wystarczy zaznaczyć jedną kratkę i trzymając lewy klawisz myszy przeciągać. Jednym ruchem możesz zakreślić to co potrzebujesz.

Podpatrz u innych, każdy ma swoje godziny kiedy potrzebuje wyższą temp. ;)

To dotyczyło obniżenia temp. a wysokość temp. CO wtedy ustawisz w zakładce "ustawienia" i "krzywa grzania" :)

Zbyszek (mogę tak pisać?:)), może źle się wyraziłem. Wiem od technicznej strony jak ustawić programator pogodowy. Nie mam natomiast zielonego pojęcia kiedy mój kociołek będzie miał zwiększone zapotrzebowanie na moc. Nie wiem, kiedy ustawić temperaturę zadaną (tu akurat automatycznie), a kiedy temperaturę obniżoną...:rolleyes:

Druga kwestia to to, o ile ma być ta temperatura obniżona. U Ciebie na sterowniku widziałem chyba 2*C...

Zbyszek (mogę tak pisać?:)), może źle się wyraziłem. Wiem od technicznej strony jak ustawić programator pogodowy. Nie mam natomiast zielonego pojęcia kiedy mój kociołek będzie miał zwiększone zapotrzebowanie na moc. Nie wiem, kiedy ustawić temperaturę zadaną (tu akurat automatycznie), a kiedy temperaturę obniżoną...:rolleyes:

Druga kwestia to to, o ile ma być ta temperatura obniżona. U Ciebie na sterowniku widziałem chyba 2*C...

Zrozumiałem że pytasz o temp. przy jakiej powinien zadziałać kocioł czyli przejść w tryb pracy a nie "Auto Lato" To ustawiasz w "Ustawienia", "Parametry CWU" i tu masz "Temp. zewnętrzna dla Auto-Lato [°C]" czyli u mnie jest to temp. 10*C

A co do obniżonej to się zmienia w zależności od upodobania. :) Jest 2*C ale może być i inna :)

Z Nie wiem, kiedy ustawić temperaturę zadaną (tu akurat automatycznie), a kiedy temperaturę obniżoną...:rolleyes:

Druga kwestia to to, o ile ma być ta temperatura obniżona.

Kiedy korzystasz z wody? Ustaw sobie takie godziny jakie są odpowiednie przy twoim trybie życia : mycie, kąpanie, sprzątanie ...

A te 2*C to mało ale piec nie wariuje przy ponownym ruszeniu :)

Jestem w podobnej sytuacji :) Wprawdzie kocioł (rbr`ek 11kW) kupiłem duuużo wczesniej ale instalacje będę robił może już od poniedziałku :)

Chętnie poczytam.

Ja się zdecydowałem na układ zamknięty. Będziesz miał podłogówkę | grzejniki | podłogówkę i grzejniki ?

Wrzuć tu swój schemat szczególnie interesują mnie te wszystkie "dziurki" na kotle - jest ich troche dużo i nie wykożystane trzeba zaślepić jak rozumię ? :)

Tak się składa że "schemat" cały czas się tworzy :) Mam czas póki piec nie zagości w mojej kotłowni. U siebie będę mieć podłogówkę na parterze i piętrze i grzejniki w podpiwniczeniu oraz w łazience (drabinka).

Alina&Mariusz adkwapniewski czy moglibyście wysłać mi na maila schematy swoich instalacji?

Edytowane przez Mozej

A co z palnikiem w obu opcjach (Ekoenergia / Burner-S)? Czy istnieją w sumie 4 wielkości tych palników, do każdego z wymienionego kotła po jednej wielkości?

Palniki BURNER-S w kotłach różnej mocy różnią się układem doprowadzenia powietrza - im mniejsza moc, tym mniejsza sumaryczna powierzchnia otworów napowietrzających, co zapewnia duże ciśnienie nadmuchu przy zmniejszonych wydajnościach dmuchaw.

O Ekoenergię pytaj innych. One się często zmieniają. Nie nadążam.

Mam ostatnio problem z fonem - bawiłem się trochę softem (grzebałem w firmware) i nie zawsze sygnalizuje że ktoś dzwoni ;) :lol: - powoli wraca do żywych (telefon)

chodzi mi o to że w DTR nie wszystkie "dziurki" są w danym schemacie wykożsytane , czyli mam rozumieć że w danej konfiguracji są zaślepione ?

W DTR też jest wyjście na CWU , to wyjście raz jest wyjściem na cwu a raz powrotem ... i przyznam szczerze że zgłupiałem :) Proszę o oświecenie.

[ATTACH=CONFIG]138260[/ATTACH]

Popatrz jeszcze raz na rysunek :)

Górny rysunek jest w dwóch rzutach od przodu i z boku, to co widać od przodu wydaje się podłączone od góry jednak z boku już tak nie wygląda :)

Alina&Mariusz adkwapniewski czy moglibyście wysłać mi na maila schematy swoich instalacji? mozejko.piotr(małpa)gmail.com

My nie mamy żadnego schematu. Poprostu rozmawiałem z instalatorem i przedstawiłem mu jak to widzę, on zaproponował drobne korekty, które zostały zaakceptowane i będzie tworzył :) jak chcesz coś wiedzieć to pisz PW podam Ci numer tel i możemy porozmawiać a wtedy postaram się przekazać jak to ma wyglądać.

Witam,decyzja po akceptacji te ładniejszej połówki podjeta RBR EKOUNIWERSAL 11 do 100M2 to jest to czego potrzebujemy. Jesteśmy na etapie zamawiania kociołka :)

Mam nadzieję ,że instalator mi wszystko ładnie podepnie?

Teraz będziecie mieć kolejnego zrzędę na tym forum :)

Dzisiaj podpialem czujniki temp. zew. i wew. tylko ten na dworze pokazuje okolo 4-5 stopni za duzo(jutro go dam w inne miejsce to zobacze czy czasem od drzwi nie lapie cieplego powietrza) a ten w domu 2,5 stopnia i chcialbym go skalibrowac ale potrzebuje pin a w instrukcji nie moge znalesc. Czy to jest jakis pin uniwersalny?

My nie mamy żadnego schematu. Poprostu rozmawiałem z instalatorem i przedstawiłem mu jak to widzę, on zaproponował drobne korekty, które zostały zaakceptowane i będzie tworzył :) jak chcesz coś wiedzieć to pisz PW podam Ci numer tel i możemy porozmawiać a wtedy postaram się przekazać jak to ma wyglądać.

Jak tylko będę mieć zarys swojej instalacji to przedzwonię do Ciebie w sprawie konsultacji :) póki co koncepcje zmieniaja sie bardzo szybko

Dzisiaj podpialem czujniki temp. zew. i wew. tylko ten na dworze pokazuje okolo 4-5 stopni za duzo(jutro go dam w inne miejsce to zobacze czy czasem od drzwi nie lapie cieplego powietrza) a ten w domu 2,5 stopnia i chcialbym go skalibrowac ale potrzebuje pin a w instrukcji nie moge znalesc. Czy to jest jakis pin uniwersalny?

Uniwersalny :)

Poszedł na PW

Witam,decyzja po akceptacji te ładniejszej połówki podjeta RBR EKOUNIWERSAL 11 do 100M2 to jest to czego potrzebujemy. Jesteśmy na etapie zamawiania kociołka :)

Mam nadzieję ,że instalator mi wszystko ładnie podepnie?

Teraz będziecie mieć kolejnego zrzędę na tym forum :)

W razie czego jak instalator nie zadufany w sobie to może tyrknąć jakby czegoś nie wiedział.

To są nowe rzeczy dla nich.

Jedni chcą robić tak jak robili całe życie, inni wszystko wiedzą najlepiej i duma lub jakieś ego nie pozwala żeby coś zapytać ale są tacy że mówią wprost, panie nie montowałem kotła z takim sterownikiem i chętnie się dowiem jakie ma możliwości.

Są też tacy i już kilka razy rozmawiałem z takimi ludźmi.