Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Całe czas jest kłótnia, że sprzedawcy sadzą że tmp wylotowa z pieca powinna miec około 140C a dla użytkowników to strata ciepła i woleli by taką tmp wylotową co juz po prostu nie studzi wody :p

Nie sprzedawcy, naświatlejsi ze światłych.

Ja powtarzając za nimi twierdzę że to bezpieczne minimum w wielu przypadkach, a nie jakieś wymyślone przez forumowego "filozofa" maksimum.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odczyt z podlicznika pompy,czyli c.o+cwu.

No to jak już chcesz być taki dokładny to:

Napisałeś że 850 + 340 = 1190,

a dalej że: 2450 kWh * 0,55 (bo chyba tyle płacisz w jednej taryfie) = 1347,5

Ja w tym okresie spaliłem około 2080 kg eko, co kosztowało mnie 1681,23 zł przy minimalnej obsłudze. A chatkę mam większą, do tego piwnica i garaż (też w części ogrzewane), z gorszym ociepleniem, temperatura 22,5 st.

Czy ktoś z użytkowników jako zasilanie awaryjne stosuje agregat prądotwórczy i zasilał z tego sterownik, pompki i resztę RBR-a czy ten AVR co jest w agregatach wystarczy czy lepiej nie ryzykować, Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie to proszę o podzielenie się swoją wiedzą

Z tanimi (chińskimi) agregatami nie ryzykuję. UPS z aku 90Ah i święty spokój, a w razie długiego braku prądu (powyżej 8h) podłączę się do samochodu. :)

Ja mam 100% podłogówki, także po około 12h braku prądu można odczuć że coś się zimniej w domu robi, ale w zapasie mam też kilka UPS i kilka 65ah na wypadek jakby prąd był potrzebny.

Musisz mieć UPS-a z pełną sinusoidą.

O mozliwości zastosowania UPS-a wiem, tylko ja chciałbym mieć zasilanie nie tylko dla CO, ale jeszcze dla innych odbiorników i rozchodzi mi się konkretnie o to czy można RBR-a pompki itd zasilić z agregatu, a w zasadzie czy ktoś już tego próbował nie chcę eksperymentowć bo może to boleć:rolleyes:

O mozliwości zastosowania UPS-a wiem, tylko ja chciałbym mieć zasilanie nie tylko dla CO, ale jeszcze dla innych odbiorników i rozchodzi mi się konkretnie o to czy można RBR-a pompki itd zasilić z agregatu, a w zasadzie czy ktoś już tego próbował nie chcę eksperymentowć bo może to boleć:rolleyes:
W większości to agregaty mają jeszcze wyjście na 12V a to już nie problem jak masz dobry UPS :)

Czy ktoś z użytkowników jako zasilanie awaryjne stosuje agregat prądotwórczy i zasilał z tego sterownik, pompki i resztę RBR-a czy ten AVR co jest w agregatach wystarczy czy lepiej nie ryzykować, Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie to proszę o podzielenie się swoją wiedzą

Używałem Bruli i pompek na agregacie budowlanym który kiedyś okazyjnie dostałem i naprawiłem - nie było żadnego problemu.

W sumie z 3 razy po kilka godzin był w użytku - wystawiłem go za dom bo jest trochę głośny i podciągnąłem przedłużacz do kotłowni.

Używałem Bruli i pompek na agregacie budowlanym który kiedyś okazyjnie dostałem i naprawiłem - nie było żadnego problemu.

W sumie z 3 razy po kilka godzin był w użytku - wystawiłem go za dom bo jest trochę głośny i podciągnąłem przedłużacz do kotłowni.

Dzięki i o to mi właśnie chodziło :),

No jak ty na 110m2 wsadziłeś 17kW to się nie dziwię że masz niskie spaliny.

Te 17kW wybrałem świadomie. Na dzień dzisiejszy ogrzewam 110m2, które mają bardzo duże straty (przy temperaturze w zakresie +1 do +8deg kociołek zjada mi około 25kg/dobę Pieklorza Bobrka). Docelowo ma grzać 240m2, a więc już będzie miał co robić.

Następny nawiedzony zbłądził? Co cię skłoniło że wlazłes z buciorami do domu z węglem? Interesują cię koszty ogrzewania czy też następny do nawracania?

Zaprosił mnie tu kiedyś Wasz kolega Novy! bo nie chciałem uwierzyć, że dom taki jak mój można ogrzać 1 toną ekogroszku na sezon:lol2: