Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A kto Ci sprzedał ten sterownik? E-S? Chyba nie.

Zapytaj producenta swego kotła, czy testował sterownik na swoim kotle, który Ci sprzedał. Jak sądzę, uzyskasz wyczerpujące informacje, bo ten producent robi wyjątkowo dużo badań swoich kotłów.

Z tego co mi wiadomo to E-S nikomu nie sprzedaje eCoala poza producentami a Ty znowu zaczepki szukasz jak widzę i ten malutki zielony tak Cię w oko kole.

Dobrze wiesz jak i ja że zanim któryś kocioł dostanie ten sterownik musi być w Kutnie.

Dlaczego będąc tam już kilka razy widziałem też za każdym razem Wasze cacuszko ?

Skoro taki wybadany przez naświatlejszych ze światłych, w takim razie po co ?

Widziałem tam też RBRa, widziałem Tilgnera, ostatnio był też kocioł p. Grenia.

Dobrze wiesz ilu już próbowało także nie pierdziel żeby tylko nową zadymkę rozpocząć.

Wiesz dobrze jak i ja że RBR tam musiał być i jest dalej.

Aha, nic nie wniosłeś w temacie wątku, oprócz próby zaczepki i podpuszczenia jednego nieudacznika życiowego który pewnie nie potrafiłby spalić nawet chrustu na ognisku.

Dobry wieczór. Widzę, że niektórzy ludzie są niepoprawni.

Kupiłem kocioł w zeszłym roku. Sam dostosowałem instalację i podpalił w piecu. Włączyłem e-coal – automat i zrobione. Jedyną zmianą była w podawaniu z 5 do 4 sekund. Sterownik robi swoją pracę bez jednego problemu. W tej chwili mam grupowe 8kw dmuchawa 39, 12kw dmuchawa 44 no i spokój. Nie mam niedopałkow ani niespalonego węgla. Hałas? Taki sam, jaki robi gazowiec na ścianie. Wszystkie inne rzeczy, jak u kotłów węglowych. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy ludzie mają takie problemy z RBRem. Kocioł pracuje prawie samodzielnie, pod warunkiem, że spala paliwo, które można nazwać paliwem.

:D:D:D

Ja tam też nie narzekam poza tym, że przez tą dyskusję nie mogę uzyskać odpowiedzi na moje pytanie. Spalanie mnie martwi, ale to nie wina kotła. Po przejściu z automatu na grupowe 5kg na dobę mniej miałem, więc różnica była kolosalna (z 30 na 25). Może jak na Wielkanoc zjadę to się pobawię w ręcznym, ale pewnie po wyjeździe znów wróci grupowe.

Tylko co z tym białym osadem?

Zapomniałbym... Mogę jeszcze ponarzekać na wungiel, bo moc to on ma, ale utrzymanie żaru marne. 2h bez dmuchania nie wytrzyma, więc z tego powodu kocioł 2 razy mi wygasł bo "prundu" w wiaderku brakło.

Neujan to taki problem że nie wiadomo czy to jakiś problem.

Pojawiało mi się to w starym kotle, sprzedałem go po 5-ciu latach i wiem że pali nim gościu dalej, także chyba to nie taki problem :)

Sam jestem ciekaw co to jest i dlaczego czasem się pojawia, choć jak na razie w swoim RBR nie widziałem czegoś takiego, choć przyznam że nie wiem kiedy tam zaglądałem :)

Gość TwojPan

Skamlanie to ty masz opanowane, poczekamy zobaczymy jak długo będzie ci się to podobało i kiedy zacznie się korespondencja z VERB`em.

Pożyjemy, zobaczymy.

Nie interesuje mnie to co robi VERB i rajmund,(myślałem że konta mają na ES pokasowane,widziałem prośby)...Zatem wrócili do łask :)

Niech zainteresuje się zatem ich pracą ES,albo lepiej Bolecki..Mądrzy ludzie, ale zwykli fascynaci (chcą być mili dla wszystkich,nie te czasy).

Temat jest śliski,kilka firm ma patenty na rozwiązania w swoich sterownikach. Ecoal umarł już dawno,mało kto to dostrzegł-oni tak,maja nadzieję że ES zmaterializuje ich pracę,ale moim zdaniem tak nie będzie.Wiedzą dla czego,albo się dowiedzą niebawem.

W sterowniku ecoal,poza trybem ręcznym-nie ma szans na sterowanie na małej mocy,nawet na poprawne na średniej.Ręczny ma to do siebie,że jest trudny i wymaga zmian wraz z zmianami temp.No i ten zadymiony kocioł w odstawieniu,rzygać się chce...Na temat grupowego i automatu się nie wypowiadam,bo szkoda czasu.

Zostawię sobie ecoala,i jak przyjdzie znów zima,odpalę oba i zostawię podgląd.Bedzie co oceniać.SPP i RBR 11kW to sprawny duet,powinien dobrze zagrać w pełni sezonu.Modulacja nadmuchu wpływa bardzo korzystnie na budowę RBR-a 11kW,z tak krótką drogą spalin i małym wymiennikiem w tym kotle.Spaliny przy stałym nadmuchu są wyrzucane z kotła,zanim wymiennik prawidłowo "odbierze" z nich ciepło.SPP,moduluje dmuchawą,ma to ciekawe skutki-pomijam popiół i wygląd wymiennika...

Pozdrawiam

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
O posądzanie o plagiat ktoś się żalił nie dawno, pewnie czytałeś ?

Nie,ja pamiętam tylko jak jeszcze niedawno Pan i minertu pisaliście,że RBR i palnik mała ekoenergia świetnie pracuje z ecoalem auto,a tu seba (pracownik z ES) sobie napisał cyt z jego wypowiedzi z forum ES:Algorytm eCoal opracowywany był dla palnika typu Brucer. Kolejny palnik typu Burner nie dał się dobrze sterować wg. tego algorytmu (ze względu na jego konstrukcję), dlatego rozpoczęliśmy pracę nad spalaniem grupowym, które duże lepiej sobie radzi z tymi palnikami.

Wersje 15, 25 i 35 są opracowane dla Brucera a różnią się tylko ograniczeniem mocy max. do której można prowadzić palnik. http://esterownik.pl/forum/posty,1633/mam-kilka-pytan-do-es

:)

Kłamaliście?Czyżby?

Edytowane przez TwojPan

Neujan to taki problem że nie wiadomo czy to jakiś problem.

Pojawiało mi się to w starym kotle, sprzedałem go po 5-ciu latach i wiem że pali nim gościu dalej, także chyba to nie taki problem :)

Sam jestem ciekaw co to jest i dlaczego czasem się pojawia, choć jak na razie w swoim RBR nie widziałem czegoś takiego, choć przyznam że nie wiem kiedy tam zaglądałem :)

To ciekawe, odpowiedział sprzedawca, którego tylko kasa interesuje. :bye::bye: I gdzie są wszyscy specjaliści na węgiel, piec, centralne ogrzewanie, i ani bóg niewie na co jeszcze? :o:o

Kiedy udostępnisz sterownik?

Nie jestem pewien, czy poprzez e-sterownik wcale udostępnie.

Używam stały adres IP do mojej sieci, gdzie serwer z bazą danych i aplikacji. Wszystkie urządzenia, które sie łączą zdalnie są ściśle upoważnione. Nie ma problemu, aby edytować połączenia i ustawienia sieciowe, ale dlaczego? Aby najmądrzejszy na świecie pisali że wykresy są takie............, że histogram jest .................. i nie wiem co jeszcze jest nie tak. Jestem zadowolony z tego, jak działa. Na tym forum zakończyła konstruktywna dyskusja co najmniej rok temu. Myślę, że to wielka szkoda dla wszystkich normalnych użytkowników. Są tu przede wszystkim psy szczekający na księżyc którzy cierpią na paranoję.