Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

W razie czego jak instalator nie zadufany w sobie to może tyrknąć jakby czegoś nie wiedział.

To są nowe rzeczy dla nich.

Jedni chcą robić tak jak robili całe życie, inni wszystko wiedzą najlepiej i duma lub jakieś ego nie pozwala żeby coś zapytać ale są tacy że mówią wprost, panie nie montowałem kotła z takim sterownikiem i chętnie się dowiem jakie ma możliwości.

Są też tacy i już kilka razy rozmawiałem z takimi ludźmi.

Gorzej jak mówi jedno a robi drugie i to jeszcze powie że tak mu tłumaczono :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam:)

Udalo już mi się ustawic kociolek i programatory: pogodowy i pokojowy. Teraz w domu już jest cieplo. W zasadzie to za cieplo. Temperatura zadana wedlug programatora pokojowego w ciagu dnia 21*C, a w nocy 19*C. Dziś budze się o 5 rano, a w domu 23 stopnie...

Co moze miec wplyw na to, że piec aż tak przebija temperature zadana?

Udalo już mi się ustawic kociolek i programatory: pogodowy i pokojowy. Teraz w domu już jest cieplo. W zasadzie to za cieplo. Temperatura zadana wedlug programatora pokojowego w ciagu dnia 21*C, a w nocy 19*C. Dziś budze się o 5 rano, a w domu 23 stopnie...

Ja myślę że bezwładność twojego systemu ogrzewania, nie da się tak na pstryknięcie obniżyć temperaturę w domu o dwa czy trzy stopnie(to co teraz jest wadą w zimie będzie zaletą:rolleyes:), nie wiadomo jak masz jeszcze ustawioną histerezę programatora pokojowego i podłogówki. Ja osbiście uważam że kaloryfer z dobrym termostatem to najdokladniejszy regulator. A kocioł jak kocioł grzeje ale żeby chłodził to już nie:no:

a ja mysle że złe ustawienie sterownika :D wejdz w ust zaawansowane daj TYP PRACY POMPY CO (DLA REG WEWNETRZNEGO)

WYŁĄCZONA wtedy pompa działa jak termostat- osiądgnięta tem w domu -pompka stoi.

a ja mysle że złe ustawienie sterownika :D wejdz w ust zaawansowane daj TYP PRACY POMPY CO (DLA REG WEWNETRZNEGO)

WYŁĄCZONA wtedy pompa działa jak termostat- osiądgnięta tem w domu -pompka stoi.

Chyba że masz pompkę do każdego kaloryfera i pętli podłogówki oddzielną:D

I znów dwie szkoły Falenicka i Otwocka do wyboru, nie ma co się rozwijać bo nie wiemy jaką pawell_1610 ma instalację jakie ma ustawienia itd. a sposobów regulacji temperatury w domu przy tym sterowniku jest wiele. Każdy musi wybrać co dla niego jest najwygodniejsze i w jego domu sprawdza się najlepiej

Udało mi się udostępnić piecyk w internecie, bardzo proszę fachowców o zerknięcie w mój kocioł i poprowadzić mnie za rękę z ustawieniami kotła. Jak wyłączyć pompę CWU ? Bojler nie jest uruchomiony a pompa pokazuje, że jest włączona i mam problem z jej wyłączeniem...

w stopce jest link do mojego esterownika

Udało mi się udostępnić piecyk w internecie, bardzo proszę fachowców o zerknięcie w mój kocioł i poprowadzić mnie za rękę z ustawieniami kotła. Jak wyłączyć pompę CWU ? Bojler nie jest uruchomiony a pompa pokazuje, że jest włączona i mam problem z jej wyłączeniem...

w stopce jest link do mojego esterownika

Obniż mu temp. CWU do max ile możesz potem w programatorach CWU ustaw jeszcze obniżenie temp. o resztę stopni aby była poniżej tej co na czujniku. Tam musisz zaznaczyć kratki aby to było zatwierdzone :) Czyli u ciebie wszystko na niebiesko :)

Aby szybko to poszło to nie pojedynczo kratki tylko jedną zaznaczając na niebiesko trzymasz lewy klawisz myszy i jeździsz do skutku :)

:)

Witam po dłuższej przerwie :)

Tym razem dołączam jako nowy użytkownik, a nie poszukujący :)

Piecyk właśnie przyjechał. Mam instalację bez podłogówki, same grzejniki na ścianach + bojler 150l.

Macie jakieś sugestie dla instalatora? Nie to, że jest słaby, ale może warto coś podpowiedzieć zanim zacznie dłubać - w końcu to zaawansowany sterownik.

Pozdrawiam

Piecyk właśnie przyjechał. Mam instalację bez podłogówki, same grzejniki na ścianach + bojler 150l.

Macie jakieś sugestie dla instalatora? Nie to, że jest słaby, ale może warto coś podpowiedzieć zanim zacznie dłubać - w końcu to zaawansowany sterownik.

Pozdrawiam

Ty go zapytaj czego nie rozumie albo co podejrzewa że tak powinno być, potem możesz się tymi uwagami podzielić. Najlepiej jak on będzie zadawał tu pytania to zawsze się znajdzie ktoś kto pomoże. Pytania powinien zawsze zadawać wcześniej bo nie zawsze ktoś jest na forum. :)

kolpawell_1610 podciągnij sobie trochę cwu w góre bo i tak kocioł ci przeciągą...możesz zmienić równiez ustawienia czasowe Czas pracy pompy CO (dla reg.wew) [min] na 60 min i Czas postoju pompy CO (dla reg.wew) [min] na 0 johny34 jedna pompka na CO jedna na CWU i koniec tematu... Edytowane przez Piotrek42

Obniż mu temp. CWU do max ile możesz potem w programatorach CWU ustaw jeszcze obniżenie temp. o resztę stopni aby była poniżej tej co na czujniku. Tam musisz zaznaczyć kratki aby to było zatwierdzone :) Czyli u ciebie wszystko na niebiesko :)

Aby szybko to poszło to nie pojedynczo kratki tylko jedną zaznaczając na niebiesko trzymasz lewy klawisz myszy i jeździsz do skutku :)

:)

U mnie to nie pomaga, tylko ja się tym nie przejmuję bo nie mam pompki CWU, proponuję odłączyć zasilanie pompki i sie nie przejmować, że jest zielona.

A swoją drogą to ES mógłby pomyśleć o użytkownikach RBR-ów z produkcją CWU i stworzyć możliwość wyłączenia w schemacie pompy cwu tak jak mieszającej. Miałbym wtedy czytelniejszy schemat:D

U mnie to nie pomaga, tylko ja się tym nie przejmuję bo nie mam pompki CWU, proponuję odłączyć zasilanie pompki i sie nie przejmować, że jest zielona.

A swoją drogą to ES mógłby pomyśleć o użytkownikach RBR-ów z produkcją CWU i stworzyć możliwość wyłączenia w schemacie pompy cwu tak jak mieszającej. Miałbym wtedy czytelniejszy schemat:D

keteimj Poczekaj troche..... jescze troche to będziesz mógł sobie w necie narysowac SWOJĄ instalacjie ;)

No moja pompa jest odłączona od zasilania, ale sterownik pokazuje cały czas jako włączoną, chciałem to odłączyć prostym sposobem wł/wył. ale tak to nie działa.

Pozdrawiam

Wiesz że prawie zawsze mam fona pod ręką a jak nie to zawsze oddzwaniam :)

keteimj Poczekaj troche..... jescze troche to będziesz mógł sobie w necie narysowac SWOJĄ instalacjie ;)

To by było coś, a jak z zapisywaniem spraktykowanych ustawień na określone paliwo gadaj jak na spowiedzi jak coś wiesz bo nie mogę wytrzymać żona w pralce ma pamięć ustawień a ja w kotle nie i to ma być równouprawnienie?

Edytowane przez keteimj