Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Kalio zmień sposób palenia albo węgiel. Musisz być bardzo pokrzywdzony, skoro ojciec ma większy komfort od Ciebie w śmieciuchu.

Codziennie szufladę popielnika wyciągasz ? Ile dobowo spalasz grochu 100 kg czy więcej ?

Kupiłem Ruska i po 81 kg miałem niepełną szufladę, zero niedopałów http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page312 post #6227

Pewnie dałoby się to jeszcze lepiej spalić, ale ja jestem niedoświadczonym palaczem z bloku.

Udostępnij sterownik.

Jedyne na czym miałem ok popiół to Juliusz

reszta albo została przesypana albo koksy

Pisze tylko o paleniu w grupowym.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

=kalio;6404709

Karoka z pewnością nie jestem takim MATOŁEM jak TY.

No tak się wychwalałeś co to nie potrafisz, że kocioł na węgiel to prymityw, skoro sobie nie radzisz już z drugim to jednak chyba nim jesteś.

Ja sobie z każdym radzę.

Widzisz jak kończą mądrale, chciałeś być cwańszy od "cwaniaka", a jak wyszło wszyscy widzą, robisz z siebie dalej pośmiewisko.

Aaa i te moje dzieciuchy są mądrzejsze od Ciebie bo potrafią obsłużyć tak prymitywne urządzenie jak kocioł z podajnikiem.

Mam pytanie. Wcześniej już je zadawałem, ale nie było odpowiedzi, a problem zniknął. Kocioł u mnie chodzi cały czas na temperaturze CO 55deg. Jak ustawiłem mu obniżoną poniżej 50deg na noc to zaczął w nim pojawiać się biały osad. To samo działo się gdy chodził cały czas na 53deg i niżej. Wczoraj było na tyle ciepło, że pokój w którym jest największe zapotrzebowanie na ciepło został całkowicie odcięty (żona pozakręcała termostaty - słoneczko świeciło tak, że mimo niższej temperatury niż zwykle była odczuwana dość wysoka). Biały osad znów się pojawił po takiej operacji.

Co to może być i czy się tego obawiać? Nie jestem w stanie określić co to może być, opisać tego itd, bo nie ma mnie na miejscu. Dopiero w Polsce będę na wielkanoc. Nie widzi mi się podnosić temperatury zadanej wyżej bo to będzie wyższy koszt dla mnie - kiepsko skonstruowana instalacja w piwnicy i tam są ogromne straty ciepła. Jeżeli jednak nie ma innej opcji to jednak podniosę temperaturę, chyba że ten osad to nic groźnego dla kociołka.

To chwalił się nie będę, a przynajmniej nie pod tym nickiem. :)

Z moich informacji wynika, że ES sterownika nie testował i nie dobierał parametrów spalania do palnika ekoenergia (mała). A może moje informacje nie są ścisłe....

Ważne, że sezon grzewczy powoli się kończy i to jest dobra wiadomość.

A kto Ci sprzedał ten sterownik? E-S? Chyba nie.

Zapytaj producenta swego kotła, czy testował sterownik na swoim kotle, który Ci sprzedał. Jak sądzę, uzyskasz wyczerpujące informacje, bo ten producent robi wyjątkowo dużo badań swoich kotłów.

Zapytaj producenta swego kotła, czy testował sterownik na swoim kotle, który Ci sprzedał. Jak sądzę, uzyskasz wyczerpujące informacje, bo ten producent robi wyjątkowo dużo badań swoich kotłów.

Panie konstruktorze, pomoże Pan użytkownikowi OE bo chłopina ma jakiś problem ze spalinami. Pewnie zna Pan ten piec na wskroś, a serwis chyba nie daje rady :jawdrop:

http://esterownik.pl/forum/posty,1655/spaliny-ogniwo-eko-24?m=52035#52035

Z tego co mi wiadomo to E-S nikomu nie sprzedaje eCoala poza producentami a Ty znowu zaczepki szukasz jak widzę i ten malutki zielony tak Cię w oko kole.

Dobrze wiesz jak i ja że zanim któryś kocioł dostanie ten sterownik musi być w Kutnie.

Dlaczego będąc tam już kilka razy widziałem też za każdym razem Wasze cacuszko ?

Skoro taki wybadany przez naświatlejszych ze światłych, w takim razie po co ?

Widziałem tam też RBRa, widziałem Tilgnera, ostatnio był też kocioł p. Grenia.

Dobrze wiesz ilu już próbowało także nie pierdziel żeby tylko nową zadymkę rozpocząć.

Wiesz dobrze jak i ja że RBR tam musiał być i jest dalej.

Aha, nic nie wniosłeś w temacie wątku, oprócz próby zaczepki i podpuszczenia jednego nieudacznika życiowego który pewnie nie potrafiłby spalić nawet chrustu na ognisku.

Dobry wieczór. Widzę, że niektórzy ludzie są niepoprawni.

Kupiłem kocioł w zeszłym roku. Sam dostosowałem instalację i podpalił w piecu. Włączyłem e-coal – automat i zrobione. Jedyną zmianą była w podawaniu z 5 do 4 sekund. Sterownik robi swoją pracę bez jednego problemu. W tej chwili mam grupowe 8kw dmuchawa 39, 12kw dmuchawa 44 no i spokój. Nie mam niedopałkow ani niespalonego węgla. Hałas? Taki sam, jaki robi gazowiec na ścianie. Wszystkie inne rzeczy, jak u kotłów węglowych. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy ludzie mają takie problemy z RBRem. Kocioł pracuje prawie samodzielnie, pod warunkiem, że spala paliwo, które można nazwać paliwem.

:D:D:D

Ja tam też nie narzekam poza tym, że przez tą dyskusję nie mogę uzyskać odpowiedzi na moje pytanie. Spalanie mnie martwi, ale to nie wina kotła. Po przejściu z automatu na grupowe 5kg na dobę mniej miałem, więc różnica była kolosalna (z 30 na 25). Może jak na Wielkanoc zjadę to się pobawię w ręcznym, ale pewnie po wyjeździe znów wróci grupowe.

Tylko co z tym białym osadem?

Zapomniałbym... Mogę jeszcze ponarzekać na wungiel, bo moc to on ma, ale utrzymanie żaru marne. 2h bez dmuchania nie wytrzyma, więc z tego powodu kocioł 2 razy mi wygasł bo "prundu" w wiaderku brakło.

Neujan to taki problem że nie wiadomo czy to jakiś problem.

Pojawiało mi się to w starym kotle, sprzedałem go po 5-ciu latach i wiem że pali nim gościu dalej, także chyba to nie taki problem :)

Sam jestem ciekaw co to jest i dlaczego czasem się pojawia, choć jak na razie w swoim RBR nie widziałem czegoś takiego, choć przyznam że nie wiem kiedy tam zaglądałem :)