Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się, ile kosztowałby RBR 125 kw. Sprzedaje takie Instalco? Jeśli tak posiada taki kocioł badania ekologiczne? Jaki jest zastosowany palnik? Jaki sterownik?

Jest 100kW z palnikiem ekoenergia i sterownikiem bruli.pl posiada badania .

A tak pracuje https://esterownik.pl/sterownik/3922

Na groszku średnim z Chwałowic. Ogrzewa ok 1300m2 hali produkcyjnej nieocieplonej oraz biura,szatnie,pomieszczenia sanitarne łącznie ok 100m2.Podłączonych jest 6szt nagrzewnic VOLLCANO + grzejniki.

Podstawa to własny rozum i dobry kalkulator a nie opinie znajomych,rodziny,sąsiadów,sprzedawców itp :)

Tutaj się zgodzę.Ja za swój do zamieszkania wydałem 215 tys i koszt ogrzewania do tej pory od poczatku wrzesnia ok.930 zł .Więc myslę ,że tragedii nie ma i specjalnie mi nie zaimponowałeś Artur swoimi kosztami.

A co szuflowania jakoś daję radę choć byłem "blokowcem"dość długo :) Po prostu mam swoją samotnie jak z małżonką się podroczę ;) Obsługa nie sprawia mi problemów.

Oczywiście liczę się z faktem,że piec nie będzie wieczny i kiedyś nastąpi jego zgon.

Mojej mamie rozciekł się właśnie zasypowiec po 18 latach :o / wynik niezły/.Niestety musze jej szukać zasypowca bo innego nie chce i fundusze ma ograniczone.Coś do 3k. Może ktoś ma namiary na dobre piece w Małopolskim?

W jej miejscowości działa firma Kolton hmm..widziałem te piece i powiem: całkiem całkiem...

Edytowane przez Delphion1

Coby już tak za bardzo nie odbiegać od tematu to co radzicie na ten gips? Bać się go? Jak nie to poprowadzę troszkę inaczej kociołek - tak byle tylko wilgoć się w nim nie pojawiła i pewnie zaoszczędzę troszkę na opale.

----

.

Moim zdaniem nie.

Edytowane przez Delphion1

Co do samego stwierdzenia, że taniej dom wybudować niż remontować, to jestem tego świadomy. Sam bym się tego podjął ale jakby mnie było stać. Wolę remontować drobnymi krokami to co mam niż budować od nowa spłacając kredyt przez 20-30 lat. Teraz mam dach nad głową, jakoś wyrabiam na ogrzewanie itd. Planuję w przyszłości (jak żonka pomoże to w przyszłym roku) ocieplenie całości styropianem to koszty ogrzewania ostro w dół pójdą. Może w przyszłości i PC u mnie będzie, ale na pewno nie taka jak teraz bo nawet na majtki by mnie nie było stać.

Czemu niektórzy tak bardzo są przeciwni wunglowi? Jak go potrafimy dobrze spalić (nie tak jak moi sąsiedzi) to chyba warto nim ogrzewać chatkę. Przecież elektrownie z wungla prąd produkują. Czy ktoś się zastanowił ile strat jest na przesyle prądu? Ja nie mam wiedzy na ten temat, ale wiem, że straty te nie są małe, a więc jak będziemy się tutaj ekologią zasłaniać to nikt mnie nie przekona, że prąd jest ekologiczny. Przynajmniej do czasu gdy w Polsce elektrownie będą dalej z węgla korzystać.

Dzięki Minertu za opinię na temat "gipsu". Jak będę w PL to postaram się stworzyć warunki by znów się pojawił i wtedy sobie sam go obejrzę.

Edytowane przez SiNi

Gość Arturo72
Się masz sprzedawaco i naganiaczu pomp :rolleyes: widę że nawet cenami za prąd żonglujesz..skąd Ty masz takie ceny?? :jawdrop: to Ty nie płacisz opłat dodatkowych??? typu,

opłata zmienna sieciowa.( Tutaj im więcej zużywamy tym więcej płacimy)

opłata zmienna sieciowa (j.w)

opłata jakościowa (j.w)

Opłata przejściowa (j.w)

Opłata stała za dystrybucję (abo)

Opłata abonamentowa ( abo)

Pododawaj sobie te składniki do cen jakie podajesz i cena już nie będzie taka rewelacyjna... to Co Ty tu uprawiasz to dopiero jest naginanie faktów !! (zresztą jak zawsze u ciebie) Co tam sezon sie zaczyna i przydałoby się kilka pompek sprzedać??

W przeciwieństwie do niektórych tutaj umiem posługiwać się kalkulatorem.

Poniżej faktura za prąd za okres 23.10.2013-27.12.2013r i jak widać cena 1kWh to dokładnie 0,54664zł ze wszystkim.

Nie oczekuje przeprosin...

44.jpg

Kurcze spróbuję inaczej może poskutkuje ;)

Arturze72 drogi nam wszystkim

Wybacz mi to że jestem idiotą i debilem. Niestety nie spotkałem cię wcześniej na tym forum i nie doradził mi nikt tak dobrze jak to ty wszystkim tutaj ładnie pomagasz. Wsadziłem w nowo budowany hotel piec na wungiel co jest grzechem niedopuszczalnym i śmiertelnym. Niestety milion już wydałem i nie stać mnie na pompkę na którą tak bardzo mnie przekonałeś. Muszę jakoś przeżyć okres w którym nazbieram do pompki i do rachunków na prąd jakie będę wówczas płacił ogrzewając ten hotel jaki buduję. Obawiam się tego że mój dom nie nadaje się na grzanie pompą ciepłą gdyż jego zapotrzebowanie na energię jest ok 60-70 kWh/m2 zatem dodatkowo udowodniłem Tobie swój debilizm. Idąc za tezą pewnego pana z innego forum (znasz go napewno - jest tak samo światły i prawy jak Ty - niejaki Tomasz B) wiem że takie budynki nie mają racji bytu zatem nie istnieją tak naprawdę a piece na wungiel się do budynków nie nadają. Zatem przebacz mi moje grzechy. Zarobię kolejny milion za który wybuduję domek 118m2 powierzchni użytkowej i zasilę go pompą ciepła jak matka natura i nie tylko przykazała. Wówczas poczuję się wolny i przyjęty do elitarnego grona elektryków.

AMEN

Może jednak koledzy się postarają i przycisną na ten mały znaczek na dole z wykrzyknikiem i napiszą że jest tu jeden taki co nam tak bardzo pomaga. Jak wielu kliknie w ten wykrzyknik to może moderator nas wysłucha? Im więcej głosów na najlepszego moderatora forum oddamy to więcej wiedzy załapie? Koledzy głosujcie na niego.