Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Pany jakie ustawienia podtrzymania dla Chwałowic?

U mnie na brulim ( na oryginalnym eko z KWK Chwałowice z 2013 roku - kupionym wprost na kopalni ) mam takie ustawienia podtrzymania:

czas pracy podajnika - 10s

czas postoju podajnika - 60 min

ilość powtórzeń podajnika - 2

moc dmuchawy 75 %

Moc dmuchawy trzeba skorygować na dól bo mam inną dmuchawkę. No to jest też inny kocioł i zwykły palnik PPS 25 kw. Myślę, że eko z Chwałowic jest elastyczny i można jeszcze podtrzymaniu mu nawet bardziej rozciągnąć.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli ustawi w oprogramowaniu na "zasypowy" nie trzeba wyciągać czujnika.

Ustawia się tak samo sterownik jak w zasypowcach ze sterowaniem, sterownik pilnuje wszystkiego, pracy pomp, temperatur.

Ustawia się przedmuchy ( jak długo i co ile ma przedmuchać ) jak w innych kotłach zasypowych ze sterownikami, moduluje dmuchawą przy dochodzeniu do zadanej i nie dopuści do uszkodzenia czujnika temp. spalin. W tym ustawieniu ( zasypowy ) sterownik nie dopuszcza do przekroczenia temp. spalin powyżej 300 stopni.

No i wypas, bo i tak nie wiem gdzie ten czujnik jest.

Chętnie obczaję palenie rusztem awaryjnym. Podzielę się wrażeniami.

Temperatury za oknem wysokie. Zakładam, że rozpalanie raz po południu może wystarczy na podgrzanie atmosfery ;)

No i wypas, bo i tak nie wiem gdzie ten czujnik jest.

Hmm. Ten czujnik chyba jest najłatwiej zlokalizować ze wszystkich :) Skoro nie wiesz gdzie jest to też zapewne go nie czyscisz :). Czujnik jest wetknęty w kolanko wychodzące z pieca do komina - taki srebrny króciec z kablem. Jak odkręcisz wyczystkkę możesz sobie go zobaczyć i wyczyścić z sadzy

Zaś co do "wypasu", dla mnie to raczej tragedia palenie na ruszcie i jaki kocioł z podajnikiem by to nie był.

Tak samo tyczy się to RBRa :)

Każdemu to mówię podczas rozmów.

Chodzi głównie o fakt, że temp na piecu ustawiona najniższa, a w domu za ciepło. Po co więc hajcować non stop? Szkoda paliwa.

Poza tym z ciekawości sprawdzam jak to działa.

Włączyłem tryb zasypowy gdzieś z 3 godziny temu.

Największy problem to to, że dymi jak cholera. Jeśli nadmuch jest za niski, to praktycznie strach otwierać drzwiczki :)

Poza tym problemem chyba trochę jest to, że trzeba przed takim paleniem wyczyścić palnik, bo dmuchawa będzie wtedy mało wydajna.

Bo powietrze musi się przedrzeć przez popiół. A i tak w rusztu leci na palnik i go zasypuje.

Hmm... a co to? :p

Pod drzwiczkami wyczystki na samej górze jest ruchomy kawałek blachy.Który w normalnej pozycji powinien leżeć zamykając kanał w stronę pieca oparty o półkę a przy paleniu awaryjnym powinien być odchylony w stronę drzwiczek .

Czytasz instrukcję?Tam wszystko jest opisane.

Witam,kociol mam ustawiony na auto-lato ale nie przechodzi w cykle letnie bo temp Co spada ponizej zadanej i kociol w grzanie idzie.Mam 42C ustawione czyli nizej sie nie da.Zwiekszyc histereze CO?Z 0,2C do np 1,0C

I tak będzie tyle,że nie uruchomi pomp.Z samego podtrzymania powinien temp C.O. podbić.

Moze ktos mi doradzi jak to ustrojstwo ustawic?,chodzi o podtrzymanie.Ustawione ma 4x4 sek krotka przerwa 90sek podajnik 80 min.Ustawiona temp co 42ć spadła do 41,7C,właczyło sie pdtrzymanie temp spalin z 36C podniosła sie do ko 63C a temoeratura Co ani drgneła.Zwiekszyc czas pracy podajnika a zmniejszyc ilosc podan?Po chwili lest 42C Edytowane przez grzeh2000