Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Wiem, że to był żart, ale warto na poważnie do tego się odnieść. Ja to bym się nad tym sposobem zastanawiał, bo te czujniki są tak dokładne, że... jak włożyłem jeden do ręki to po dłuższej chwili temperatura zaczęła rosnąć. Gdy puściłem to znudziłem się czekaniem, aż zacznie znów spadać:D

Jak włożysz pod pachę, to trzeba się naczekać, aż czujnik rozgrzeje się jak należy, ale wtedy pod pachą może być więcej niż 36.6 - nie bez powodu lekarze mówią by nie trzymać termometru zbyt długo (bo skóra wtedy może mieć wyższą temperaturę).

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak dmuchałem mniej to przy moim Pieklorzu było czarno w kotle. Teraz mam ładnie siwo:p. Pewnie dałoby radę zejść niżej przy nowszym sofcie (ustawiając 3 podania), ale jestem za granicą prawie cały czas. Na Wielkanoc będę w PL to jak znajdę chwilkę czasu to zrobię upgrade softu i się pobawię. Do tego pewnie zboża dosypię do Pieklorza i będzie oki.

Popiół przy takim dmuchaniu mam dość ładny, więc nie ma co się zastanawiać czemu tak mocno dmucham. W kominie ciepło nie jest, muszę sprawdzić czy jest suchy.

To ile dmuchać trzeba dużo zależy od wungla.

Mam 2 pytania, jedno poważniejsze od drugiego:

1. Co się dzieje, gdy w domu zabraknie prądu, piec się wygasi i wróci prąd? Piec wraca do pracy auto czy ręcznej?

Bo jeśli do auto, to będzie ciągnąć węgiel bez płomienia? :D

2. Jak się pali drewnem w RBRze? Bo chcę spróbować swoich sił? Gdzie się wkłada drewno? :D :D Czy nad palnikiem powinna być jakaś półka? Bo mam wyjętą kratkę jakaś, ale nie wiem gdzie się ją montuje. Czy podczas palenia drewnem dmuchawa chodzi non stop? Czy jest jakiś tryb auto do tego?

Mam 2 pytania, jedno poważniejsze od drugiego:

1. Co się dzieje, gdy w domu zabraknie prądu, piec się wygasi i wróci prąd? Piec wraca do pracy auto czy ręcznej?

Bo jeśli do auto, to będzie ciągnąć węgiel bez płomienia? :D

2. Jak się pali drewnem w RBRze? Bo chcę spróbować swoich sił? Gdzie się wkłada drewno? :D :D Czy nad palnikiem powinna być jakaś półka? Bo mam wyjętą kratkę jakaś, ale nie wiem gdzie się ją montuje. Czy podczas palenia drewnem dmuchawa chodzi non stop? Czy jest jakiś tryb auto do tego?

Ad.1

Jak masz aktywny algorytm wygaszenia kotła (zaawansowane ustawienia), to sterownik nie wykrywając wzrostu temperatury spalin, wywali alarm o wygaszeniu kotła i przejdzie w tryb ręczny.

Ad.2

To co wyjąłeś, takie żeliwne, to rusz awaryjny. Wkładasz to bezpośrednio nad palnikiem i w ustawieniach sterownika zmieniasz na typ podajnika - zasypowy, albo stoisz przy kotle i bawisz się w trybie ręcznym.

Ad.2

To co wyjąłeś, takie żeliwne, to rusz awaryjny. Wkładasz to bezpośrednio nad palnikiem i w ustawieniach sterownika zmieniasz na typ podajnika - zasypowy, albo stoisz przy kotle i bawisz się w trybie ręcznym.

+ otwierasz kierownice spalin i wykręcasz czujnik spalin co by się nie uszkodził :)

+ otwierasz kierownice spalin i wykręcasz czujnik spalin co by się nie uszkodził :)

Jeśli ustawi w oprogramowaniu na "zasypowy" nie trzeba wyciągać czujnika.

Ustawia się tak samo sterownik jak w zasypowcach ze sterowaniem, sterownik pilnuje wszystkiego, pracy pomp, temperatur.

Ustawia się przedmuchy ( jak długo i co ile ma przedmuchać ) jak w innych kotłach zasypowych ze sterownikami, moduluje dmuchawą przy dochodzeniu do zadanej i nie dopuści do uszkodzenia czujnika temp. spalin. W tym ustawieniu ( zasypowy ) sterownik nie dopuszcza do przekroczenia temp. spalin powyżej 300 stopni.

Pany jakie ustawienia podtrzymania dla Chwałowic?

U mnie na brulim ( na oryginalnym eko z KWK Chwałowice z 2013 roku - kupionym wprost na kopalni ) mam takie ustawienia podtrzymania:

czas pracy podajnika - 10s

czas postoju podajnika - 60 min

ilość powtórzeń podajnika - 2

moc dmuchawy 75 %

Moc dmuchawy trzeba skorygować na dól bo mam inną dmuchawkę. No to jest też inny kocioł i zwykły palnik PPS 25 kw. Myślę, że eko z Chwałowic jest elastyczny i można jeszcze podtrzymaniu mu nawet bardziej rozciągnąć.

Jeśli ustawi w oprogramowaniu na "zasypowy" nie trzeba wyciągać czujnika.

Ustawia się tak samo sterownik jak w zasypowcach ze sterowaniem, sterownik pilnuje wszystkiego, pracy pomp, temperatur.

Ustawia się przedmuchy ( jak długo i co ile ma przedmuchać ) jak w innych kotłach zasypowych ze sterownikami, moduluje dmuchawą przy dochodzeniu do zadanej i nie dopuści do uszkodzenia czujnika temp. spalin. W tym ustawieniu ( zasypowy ) sterownik nie dopuszcza do przekroczenia temp. spalin powyżej 300 stopni.

No i wypas, bo i tak nie wiem gdzie ten czujnik jest.

Chętnie obczaję palenie rusztem awaryjnym. Podzielę się wrażeniami.

Temperatury za oknem wysokie. Zakładam, że rozpalanie raz po południu może wystarczy na podgrzanie atmosfery ;)

No i wypas, bo i tak nie wiem gdzie ten czujnik jest.

Hmm. Ten czujnik chyba jest najłatwiej zlokalizować ze wszystkich :) Skoro nie wiesz gdzie jest to też zapewne go nie czyscisz :). Czujnik jest wetknęty w kolanko wychodzące z pieca do komina - taki srebrny króciec z kablem. Jak odkręcisz wyczystkkę możesz sobie go zobaczyć i wyczyścić z sadzy

Zaś co do "wypasu", dla mnie to raczej tragedia palenie na ruszcie i jaki kocioł z podajnikiem by to nie był.

Tak samo tyczy się to RBRa :)

Każdemu to mówię podczas rozmów.

Chodzi głównie o fakt, że temp na piecu ustawiona najniższa, a w domu za ciepło. Po co więc hajcować non stop? Szkoda paliwa.

Poza tym z ciekawości sprawdzam jak to działa.

Włączyłem tryb zasypowy gdzieś z 3 godziny temu.

Największy problem to to, że dymi jak cholera. Jeśli nadmuch jest za niski, to praktycznie strach otwierać drzwiczki :)

Poza tym problemem chyba trochę jest to, że trzeba przed takim paleniem wyczyścić palnik, bo dmuchawa będzie wtedy mało wydajna.

Bo powietrze musi się przedrzeć przez popiół. A i tak w rusztu leci na palnik i go zasypuje.