Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minertu lub Karoka65 proszę o stanowisku w kwestii następującej. Posiadam 200l zbiornik cw na gwarancji 4 letniej. Galmet, producent zaleca wymianę anody co 18 m-cy dlaczego to wszyscy wiemy, ja nie używam grzałki elektrycznej piec grzeje wodę przez cały rok,czy ma to wpływ na korozje płaszcza używając lub nie używając grzałki elektrycznej, mam ochotę nie wymieniać anody licząc się z utratą gwarancji

Marku nie odpowiem Ci całkowicie fachowo bo na wszystkim znać się nie można :)

Odpowiem jak zwykle po swojemu :)

Producent nie powiedziałbym że zaleca a raczej wymaga że utrzymać właśnie gwarancję.

Powiem Ci po latach że liczą na to że nie będziesz pamiętał i jej nie wymienisz a dobieranie blach opanowali chyba już do perfekcji i ciężko teraz żeby te nowe zasobniki dożywały okresu na jaki producenci jej udzielają.

Samo to czy używasz grzałki czy nie niema nic do tego, najważniejsza jest raczej woda tzn. jej jakość.

Widziałem ostatnio u jednego gościa anodę po roku użytkowania zasobnika.

Wiesz co z niej zostało ? Korek którym wkręcasz anodę i kawałeczek zardzewiałego pręcika na którym jest jest osadzona i zamocowana do korka.

Ostatnio po wymianie ostatniego zasobnika ( Kospel ) wymieniałem anodę przed upływem 18-tu miesięcy jak wymaga producent i była w stanie prawie nienaruszonym.

Ja bym ją wymienił bo to nie wiele roboty, wiem trzeba upuścić wody i się nie chce :)

Jeśli się zdecydujesz to pamiętaj żeby paragon zakupu nowej anody podpiąć do karty gwarancyjnej

Gość TwojPan

IMG_20140325_203849 (1).jpg

Fotki wymiennika z pracą z SPP już pokazywałem,ale..

I tu wkleję fotkę z wyczystki komina.Chciałbym by "jakość" osadu w waszych kotłach była podobna.Mnie się udało,bez zmian w regulacji ciągu i dopływu powietrza do kotłowni (z taką samą pracowałem z ecoalem) -tak to wygląda wraz ze sterownikiem SPP&RBR 11kW. Mnie się z ecoalem nie udało takiego efektu uzyskać przez 4 lata.Komin 180mm.Ale może głupi jestem...

Pozdrawiam.

Edytowane przez TwojPan

[ATTACH=CONFIG]250786[/ATTACH]

Fotki wymiennika z pracą z SPP już pokazywałem,ale..

I tu wkleję fotkę z wyczystki komina.Chciałbym by "jakość" osadu w waszych kotłach była podobna.Mnie się udało,bez zmian w regulacji ciągu i dopływu powietrza do kotłowni (z taką samą pracowałem z ecoalem) -tak to wygląda wraz ze sterownikiem SPP&RBR 11kW. Mnie się z ecoalem nie udało takiego efektu uzyskać przez 4 lata.Komin 180mm.Ale może głupi jestem...

Pozdrawiam.

Ja mam tak samo rbr17 z ecoalem jak mi kumpel przyjedzie to ci wyśle bo sam nie umie wysyłać fotek

Pierwszy raz chyba tam zajrzał i myśli że to zasługa innego sterownika.

Ja nie piszę że jest tak samo bo sprzedaję kotły i mogę kłamać :)

A co może tam być innego jak szary pył ?

Jak ktoś sobie wstawi 25kW na 120m2 to może tam być czarna, śmierdząca maź.

Novy co by tu nie pisał ma dobrze dobrany kocioł to i widok w rurze spalinowej taki jak ma być, chyba że coś innego jest ważnego na tej fotce i nie o to chodzi ?

wiem trzeba upuścić wody i się nie chce :)

Jeśli się zdecydujesz to pamiętaj żeby paragon zakupu nowej anody podpiąć do karty gwarancyjnej

Nawet z zasobnika pionowego trzeba upuszczać? Ja normalnie otwierałem pokrywę bez spuszczania wody. Znaczy zakręciłem zawór główny i spuściłem wodę z kranu.

Co do komina (ręka włożona w wyczystkę)

komin.jpg

Edytowane przez pawko_

Macie jakieś sprawdzone ustawienia dla Retopalu? mój kociołek RBR11/12 KW.

Też palę retopalem u mnie przy tych temperaturach jak teraz najlepiej spala na ręcznym 6 sekund podawanie przerwa 75sek

Przy twoim kociołku dałbym 5/60 i podglądaj co się dzieje na palniku ja głównie skupiam się na wyglądzie deflektora jak ciemny to korekta w dół albo w gorę z nadmuchem retopal lubi większy nadmuch zacznij od40%.Powiem jeszcze tak to moje propozycje w oparciu o doświadczenia własne na mojej instalacji po dwóch sezonach palenia pierwszy raz odważyłem się napisać skromną poradę i tak to traktuj-powodzenia

.Powiem jeszcze tak to moje propozycje w oparciu o doświadczenia własne na mojej instalacji po dwóch sezonach palenia pierwszy raz odważyłem się napisać skromną poradę i tak to traktuj-powodzenia

Prędzej czy później tak się to kończy :)

Najpierw pytacie, później doradzacie tym co zaczynają :)

Tomek co prawda też już trochę pali, nawet chyba dłużej ale jak każdy chce żeby było jak najbardziej ok a zmienił chyba wungiel.

Twoje spostrzeżenia Marku są dobre ale nie można tez przesadzać z tym wiatrem bo i Retopal może "rogi" pokazać jak się przeholuje.

Widzę że ustawiłeś na minimalnej mocy bo parametry odchudzone jak i wegiel porównując do tego którym paliłeś zimą.

Tak masz rację i pawko też dziś narobiłem sobie trochę problemu chciałem zobaczyć w jakim stanie jest anoda odkręciłem śrubkę od drucika idącego na masę no i kicha bo anoda wpadła do środka niema jak jej wyciągnąć aby mieć wodę to otwór zatkałem na śrubę no i mam wodę, zbiornik szczelny teraz Dodam jeszcze ,że gwarancja poszła w pi....du bo przegapiłem o 1,5m-ca patrząc w papiery -dobrze pisałeś Już zamówiłem nową z korkiem ale pytam czy tamta może pozostać na dnie