Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

To by było coś, a jak z zapisywaniem spraktykowanych ustawień na określone paliwo gadaj jak na spowiedzi jak coś wiesz bo nie mogę wytrzymać żona w pralce ma pamięć ustawień a ja w kotle nie i to ma być równouprawnienie?
A wiesz że nie zapytałem sie o personalizacje ustawień :D z drugiej strony.... zawsze możesz sobie zapisać na kartce i... zazdroscic zonie:lol2:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Palniki BURNER-S w kotłach różnej mocy różnią się układem doprowadzenia powietrza - im mniejsza moc, tym mniejsza sumaryczna powierzchnia otworów napowietrzających, co zapewnia duże ciśnienie nadmuchu przy zmniejszonych wydajnościach dmuchaw.

Dziękuję za wyjaśnienie - właśnie BURNER-S mnie interesuje jako że rozumiem, iż w razie czego spali także miał.

Generalnie chcę palić groszkiem, ale mieć także w opcji pelet i miał (na wszelki wypadek, nie wiadomo co przyniesie przyszłość).

Rozmawiałem z kolegą wczoraj nt. dodatkowej wężownicy do CWU, kolega kolegi coś takiego użytkuje (na innym piecu, jakimś Dragaczu). Ale u niego z tej wężownicy idzie dalej rura... na normalny zasobnik. Tak więc zasobnik jest ładowany podwójnie: bezpośrednio z wężownicy dodatkowej (zamiast prosto z sieci wodą zimną), oraz normalnie "jak należy". W ten sposób wodę w zasobniku podgrzewa się bardzo szybko.

1. Czy zimna woda z sieci na dodatkową wężownicę nie wnosi ryzyka korozji niskotemperaturowej dla kotła?

2. I - tu nowość dla mnie z wpisu sprzed kilku "linijek" - czy w kotłach RBR 11kW/17kW jest w ogóle możliwe ich wbudowanie?

U mnie to nie pomaga, tylko ja się tym nie przejmuję bo nie mam pompki CWU, proponuję odłączyć zasilanie pompki i sie nie przejmować, że jest zielona.

A swoją drogą to ES mógłby pomyśleć o użytkownikach RBR-ów z produkcją CWU i stworzyć możliwość wyłączenia w schemacie pompy cwu tak jak mieszającej. Miałbym wtedy czytelniejszy schemat:D

A czemu nie pomaga? Ja tak tym gniazdem sterowałem przez pewien czas ogrzewaniem na jednym pionie grzejników. Musiałeś coś pomieszać.

Dziękuję za wyjaśnienie - właśnie BURNER-S mnie interesuje jako że rozumiem, iż w razie czego spali także miał.

Generalnie chcę palić groszkiem, ale mieć także w opcji pelet i miał (na wszelki wypadek, nie wiadomo co przyniesie przyszłość).

Rozmawiałem z kolegą wczoraj nt. dodatkowej wężownicy do CWU, kolega kolegi coś takiego użytkuje (na innym piecu, jakimś Dragaczu). Ale u niego z tej wężownicy idzie dalej rura... na normalny zasobnik. Tak więc zasobnik jest ładowany podwójnie: bezpośrednio z wężownicy dodatkowej (zamiast prosto z sieci wodą zimną), oraz normalnie "jak należy". W ten sposób wodę w zasobniku podgrzewa się bardzo szybko.

1. Czy zimna woda z sieci na dodatkową wężownicę nie wnosi ryzyka korozji niskotemperaturowej dla kotła?

2. I - tu nowość dla mnie z wpisu sprzed kilku "linijek" - czy w kotłach RBR 11kW/17kW jest w ogóle możliwe ich wbudowanie?

Ja mam 17-kę z CWU palnik ekoenergię i poprzednią zimę jechałem peletem, peletem z fasolą, owsem i daje radę nie trzeba BURNER-S jak z miałem nie wiem nie próbowałem.

A czemu nie pomaga? Ja tak tym gniazdem sterowałem przez pewien czas ogrzewaniem na jednym pionie grzejników. Musiałeś coś pomieszać.

Sory już wiem poprostu za szybko chcialem i nie przyłożyłem należytej uwagi bo mi to niebardzo wpływało na komfort jazdy:jawdrop:, nie zaznaczyłem obniżonej temperatury w programatorze CWU, jak kogoś w błąd wprowadziłem przepraszam

Macie jakieś sugestie dla instalatora?

Tak, doradził to któryś z kolegów na forum i wdrożyłem to rozwiązanie u siebie w kotłowni. Mianowicie po wypoziomowaniu kotła podłożyłem pod niego i nóżkę zasobnika gumowe maty, grubości 1 cm. Pomaga wytłumić drgania i zmniejsza hałas:yes:

kolpawell_1610 podciągnij sobie trochę cwu w góre bo i tak kocioł ci przeciągą...możesz zmienić równiez ustawienia czasowe Czas pracy pompy CO (dla reg.wew) [min] na 60 min i Czas postoju pompy CO (dla reg.wew) [min] na 0 johny34 jedna pompka na CO jedna na CWU i koniec tematu...

Piotrek, teraz mam ustawiony Czas pracy pompy CO (dla reg.wew) [min] 2 i Czas postoju pompy CO (dla reg.wew) [min] 20. W paleniu w takim kotle jestem totalnym amatorem, dlatego zastanawiam się, co dałyby zmiany zasugerowane przez Ciebie... Zechciałbyś wyjaśnić?:)

orientuje sie ktos dlaczego te czujniki temp. zew i wew. sa takie ospałe? strasznie wolno reaguja na zmiany temp. Strasznie duza rozbieznosc miedzy zwyklym termometrem a tymi czujnikami nawet po kalibracji.

To je skalibruj... podpowiem jak, nie cuduj z wrzątkiem bo jeszcze sie poparzysz ;) z lodem też nie ( bo to raczej do drinków) wyjmji WSZYSTKIE czujniki powieś je, na jednej wysokości (tak żeby z każdej strony był swobodny dostęp powietrza) daj termometr na tej samej wysokości i ustaw WSZYSTKIE czujniki wg termometru...

orientuje sie ktos dlaczego te czujniki temp. zew i wew. sa takie ospałe? strasznie wolno reaguja na zmiany temp. Strasznie duza rozbieznosc miedzy zwyklym termometrem a tymi czujnikami nawet po kalibracji.

Zrób sobie kalibrację czujników w ustawieniach>kalibracja czujników. A dlaczego takie ospałe to poczekajmy na odpowiedź fachowców ;) O widzę że już jesteś po kalibracji :) wypaliłem za szybko a już myślałem, że komuś pomogłem eh :)

Piotrek, teraz mam ustawiony Czas pracy pompy CO (dla reg.wew) [min] 2 i Czas postoju pompy CO (dla reg.wew) [min] 20. W paleniu w takim kotle jestem totalnym amatorem, dlatego zastanawiam się, co dałyby zmiany zasugerowane przez Ciebie... Zechciałbyś wyjaśnić?:)

Nie wiem jak tam jest z priorytetem... ale jezeli ustwawisz prace pomki na ciagłą (60 min- praca) to po prostu jak spadnie temp w domu, to załączy się pompka i będzie pracowac do tej pory, aż w domu temperatura podniesie się do zadanej. i nie ważne czy to bedzie 300min czy 25, temp w domu podskoczy pomka się wyłaczy i tyle..

Czy paliłeś TYLKO peletem? Czy masz zainstalowanego strażaka (czytałem że jest w opcji dla RBR, ale nie jestem pewien)? Czy zdażyło ci się kiedykolwiek cofnięcie ognia w kierunu zasobnika?

Paliłem samym peletem i mam strażaka ale póżniej i tak go odciąłem od wody bo źle chyba jest skalibrowany i siusiał przy niższej temp niż powinien, a teraz po moich doświadczeniach wiem że system wypychania paliwa wystarczy i można jechać pelletem bez paniki, Czy miałem cofnięcie nie wiem czy tak to można nazwać ale kilka razy ten stażak mi nasiusiał w pellet ale dużo by trzeba pisać odpowiednie ustawienia rozwiązały sprawę. Napewno strażak jest dodatkowym zabezpieczeniem i dobrze dzialający poprawia bezpieczeństwo. A palenie pelletem to co by nie mówić dużo przyjemniejsze niż eko tylko że nic nie ma za darmo i za przyjemności się płaci. Tą zimę będe jechał na eko zobaczę jak będzie ile popiołu czyszczenia itd

Na Ekoenergii ludzie również palą miałem, mieszankami miału, groszku i eko groszku z pelletami, ziarnem zbóż, trocinami, pestkami, ktoś palił p[ozostałości po czyszczeniu rzepaku, dwóch gościu z forum chyba mieliło drobny orzech nawet, samym zbożem też palą.

Wężownica obecnie jest dostępna z kotłami od mocy 23kW w górę.

Mam jeszcze jedną taką 17-kę u siebie ale już zamówiona, jedzie w okolice Tarnowa.

A ja jednak zakupiłem 40 litrów koncentratu glikolu do -70 stopni za cenę 468 zł :/. Zaleję instalację podłogową tym specyfikiem i zrobię pierwsze uruchomienie w piątek, pierwsze i ostatnie w tym roku. Przy okazji wkleję zdjęcia z kotłowni.

P.S Z tego, co koledzy mówili ruszt powinno wyjmować się podczas normalnego palenia, a w razie awarii wkładać. Wszystkie te ruszta to jeden wielki pic na wodę :) i tym się nie kieruj.

Edytowane przez pawko_

P.S Z tego, co koledzy mówili ruszt powinno wyjmować się podczas normalnego palenia, a w razie awarii wkładać. Wszystkie te ruszta to jeden wielki pic na wodę :) i tym się nie kieruj.

W razie awarii albo jak Ci sie będzie chciało palić np drewnem...ale pewnie nie będzie Ci się chciało :D