Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Padł mi nośnik na którym był exroot i skrypt do sterowania czystym spalaniem węgla.

Znowu musiałem wrócić do grupowego i powrót do czarnej komory spalania i wymiennika. :(

Czas kupić HDD na exroot-a.

Marek,walka się nie tylko toczy o czas.Puenta będzie rozczarowaniem.Kiedyś mówiłeś ,że nie masz czasu na zabawy.Chłopaki nieudolnie testują wyczyny innych "stajni".Chcesz baw się,jak będziesz miał dosyć,wal do Boleckiego.Za darmo dostaniesz do testów.Jak się nie spodoba,oddasz.Ja już mam tonę kamienia do palenia,najtańszy eko na rynku,poza czechem.Oczekuję ,że SPP spali to bez trudu,po tym co mu zapodawałem.

Pozdrawiam.

Marek,walka się nie tylko toczy o czas.Puenta będzie rozczarowaniem.Kiedyś mówiłeś ,że nie masz czasu na zabawy.Chłopaki nieudolnie testują wyczyny innych "stajni".Chcesz baw się,jak będziesz miał dosyć,wal do Boleckiego.Za darmo dostaniesz do testów.Jak się nie spodoba,oddasz.Ja już mam tonę kamienia do palenia,najtańszy eko na rynku,poza czechem.Oczekuję ,że SPP spali to bez trudu,po tym co mu zapodawałem.

Pozdrawiam.

Jestem elektronikiem z zamiłowania i z wykształcenia. Takie wyzwania mnie interesują, a w kotłowni nic nie robię (sorry: wrzucam węgiel i wyrzucam popiół). Wszystkie parametry spalania wpisuję z kompa i zapisuję w pamięci routera, on (router) i tak jest zawsze włączony, to niech sobie jeszcze kotłem steruje. Nie ma obijania :D

Testy na tak małych mocach są wyzwaniem i mnie to bawi, a przy okazji mam wreszcie czystą komorę spalania i oczywiście wymiennik..

Pendriva na USB już mam i na niego wrzuciłem exroot-a. Wszystko od wczorajszego wieczora już działa.

Dodatkowo uczę się języka programowania Python. Same zalety.

Do kotłowni nie biegam, rano idąc do pracy zerknę na palnik i to wszystko. Nie wykluczam wymiany sterownika na coś z lepszym algorytmem spalania, (bo ES raczej zmian nie wniesie) i nie jest wykluczone , że zakupię ster SPP. Na protezie jechał raczej non stop nie będę, a nowego wynalazku z ES-a na pewno nie zakupię. Kolejne milion wodotrysków. ;)

Kupując kocioł ze sterem e-coal liczyłem na coś więcej jak tylko informację (chyba po 3 msc-ach), że ten ster to już historia i nie będzie uaktualniany (no i nie jest), bo jedna maleńka zmiana przez 12 msc-y to kpina z użytkowników. Nie takiego podejścia firmy ES do userów się spodziewałem kupując najdroższy i teoretycznie najlepszy sterownik na rynku. I pozostało "teoretycznie najlepszy".

Ok, kończę już. Pozdrawiam.

Napiszę tylko tyle że eCoal to sterownik nie tylko dla elektroników czy programistów.

Kupilibyście kotły z innymi sterownikami i nikt by nikomu nie tłumaczył dla czego jest tak czy inaczej, tak jest zrobione i cześć.

Dla mnie to najprostszy sterownik dla normalnego Kowalskiego który chce jak najmniej czasu przebywać w kotłowni.

Kto chce czegoś innego, potrafi to nie sobie robi co chce i jak chce.

E-S udostępnił nawet narzędzie dla takich ludzi, jeśli ktoś uważa że potrafi to zrobić lepiej życzę wszystkim powodzenia.

Zaś co do Twojego wpisu Marku o "najlepszym sterowniku" to pisałem już bardzo dawno temu na tym forum że właściciele E-S nigdy tak nie powiedzieli, ja tego nigdy od nich nie słyszałem. Zrobili sterownik jaki uważali że będzie jak najprostszy dla użytkownika, czy taki jest ?

Z tego co widzę z perspektywy czasu jak długo jeżdżę po serwisach to poza dosłownie garstką ludzi siedzących po forach nikt w nich nie grzebie.

Nawet jak zaproponuje wymianę oprogramowania na nowsze to słyszę: panie ja nic tu nie chcę, to co jest bardzo mnie zadowala a ja nie chcę tam nic ustawiać jak do tej pory żeby było.

To wszystko.

Edytowane przez karoka65

Panie Wieśku.

Wyraziłem swoją opinię po upływie sezonu grzewczego.

Sądzę, że po to jest to i inne fora. Nie neguję opinii innych userów. Wyrażam swoją.

Sterownik mógłby być naprawdę dobry, ale ES nie chce słuchać, a zresztą położyli krzyżyk na tym sterowniku.

Nie ma co bić piany. Gdyby nie sterowanie przez NET, nawet bym na to cudo nie zwrócił uwagi i tyle.

Pali się w/g algorytmu VERB-a i testowałem także soft kolego Stan - na obu spalanie jest czyste, bez zakopconej komory i wymiennika.

Czas podawania na ten palnik jest za długi w przypadku mojego węgla i palnik zostaje przewęglony. Podawanie 3s lub 4s problem przewęglania eliminuje. Ale Panowie programiści wiedzą lepiej jak pali palnik u mnie w kotłowni.

Pozdrawiam

Ja szanuję Twoje zdanie Marku, dlaczego ja nie mam zakopconej ? jak i wielu innych ?

Sterownik jest dobry a że nie zadowala wszystkich, jak dobrze wiesz że niema takiego coby wszystkich zadowolił.

Co do wiedzy tychże programistów jak i innych ludzi którzy tam pracują mogę Cię tylko zapewnić że wiedzą co robią.

Gdybyś wybrał się tam kiedyś na jakieś spotkanie mógłbyś zobaczyć czym dysponują i jak do tego podchodzą.

Napisałem już w wątku o SPP co miałem napisać, to że spalisz tak czy siak czyli trochę lepiej czy gorzej to już nie jest najważniejsze w tym wszystkim, tam są inne priorytety i firma po prostu chce nadążyć za tym co czyha już za plecami i nie jest to na pewno konkurencja :)

Nie na tunerze a na routerku TL-WR1043ND + exroot + radio internetowe + wyświeltlacz LCD + NAS + sterowanie pilotem i wiele innych możliwości. :)

Działa i router nie ma za wiele pracy. Obciążenie systemu i procesorka w routerku na poziomie 9 do 12%.

Chcesz sobie sprawdzić to działaj, najwyżej wysadzisz w kosmos tuner. :D

Edytowane przez mark3k

Nie na tunerze a na routerku TL-WR1043ND.

Działa i router nie ma za wiele pracy. Obciążenie systemu i procesorka w routerku na poziomie 9 do 12%.

Chcesz sobie sprawdzić to działaj, najwyżej wysadzisz w kosmos tuner. :D

Kurcze nie mam na tyle wiedzy zeby to samemu ruszyc:)

Moze jakies wskazowki:)

Wiem tylko tyle ze wszystkie pluginy do mojego tunera maja rozszerzenie .py dlatego pomyslalem ze ma to szanse

Kurcze nie mam na tyle wiedzy zeby to samemu ruszyc:)

Moze jakies wskazowki:)

Wiem tylko tyle ze wszystkie pluginy do mojego tunera maja rozszerzenie .py dlatego pomyslalem ze ma to szanse

Daj sobie spokój z tunerem ... działa stabilnie 24h/miesiąc bez ani jednej zwiechy ?Od dłuższego czasu mam ufs912 wcześniej ip91 , powiem szczerze że się zdarzy robić restart - chciałbyś żeby Ci się kocioł "zatrzymał" na podawaniu węgla i podawał w kółko ?

Chyba że dla zabawy , ale dla zabawy to możesz i na tablecie uruchomić :)