Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Temat ciekawy ale szczerze to routerowi tez nie zaufam, przeczytalem temat na ES i jest problem z przechodzeniem w tryb automatyczny po zerwananiu polaczenia, tzn wogole takiej opcji nie ma. Zreszta o czym tutaj wogole pisac z jednej strony ES pisze, ze ster jest super a z drugiej otwiera sciezke do robienia protez to tak jakby sie przyznac, ze super nie jest. Nie wiem czego brakuje, wiedzy, umiejetnosci, checi, cierpliwosci? Z drugiej strony rozumiem punkt widzenia karoki skoro 99% osob jest zadowolona to nie beda przecez poswiecac srodkow aby zadowolic ten 1%

I o to chodzi. Furtka została ujawniona ... nie dla zadowolenia 1% tylko do : "chcesz , umiesz to zrób a nie jęcz " ;)

na rpi/beaglu po dolutowaniu paru drobiazgów możesz wypuścić normalny sterownik z dostępem przez net ... tylko komu się będzie chciało ;)

Do nie dawna takie "startery" były dość drogie szczególnie z eth, teraz to co innego , teraz to każdy Kowalski może być bohaterem swojej kotłowni ;)

Temat ciekawy ale szczerze to routerowi tez nie zaufam, przeczytalem temat na ES i jest problem z przechodzeniem w tryb automatyczny po zerwananiu polaczenia, tzn wogole takiej opcji nie ma. Zreszta o czym tutaj wogole pisac z jednej strony ES pisze, ze ster jest super a z drugiej otwiera sciezke do robienia protez to tak jakby sie przyznac, ze super nie jest. Nie wiem czego brakuje, wiedzy, umiejetnosci, checi, cierpliwosci? Z drugiej strony rozumiem punkt widzenia karoki skoro 99% osob jest zadowolona to nie beda przecez poswiecac srodkow aby zadowolic ten 1%

Na routerze działa co najmniej od dwóch tygodni i nie zauważyłem takiego problemu. Zarówno przez serwer ES-a jak i bezpośrenio po LAN czy WiFi zawsze mogę przełączyć na automat i w drugą stronę.

Każdy robi to na własną odpowiedzialność i nikogo do niczego nie zmusza ani nie namawia.

Wolny wybór, full demokracja.

Jest narzędzie, umiesz, kombinuj , poprawiaj, ucz się. I tylko tyle lub aż tyle.:)

Każdy robi to na własną odpowiedzialność i nikogo do niczego nie zmusza ani nie namawia.

Wolny wybór, full demokracja.

Jest narzędzie, umiesz, kombinuj , poprawiaj, ucz się. I tylko tyle lub aż tyle.:)

Oczywiście.

Panowie a nóż ktoś coś zrobi i może będzie to pomysł na jego dalsze życie czy pracę i dalszy wikt i opierunek :)

Przecież większość starszych userów pamięta jak zaczęła się moja przygoda i minertu z kotłami.

Czysty przypadek, forum, zachęty chłopaków których już tu niema.

Olbrzymia pomoc życzliwych ludzi i zaczęło się właśnie wszystko u Zawijanów w Zabrzu.

Różnie to bywa czasem między nami ale to właśnie oni sami wyhodowali sobie wrzoda na tyłku :)

Czasem sobie popiszemy trochę złośliwości, jakaś wojna się zdarzy ale w sumie jestem i będę im wdzięczny za zaproszenie wtedy.

Żona do tej pory mi mówi że nigdy by nawet nie pomyślała że kiedyś będę sprzedawał kotły CO :)

A wiecie ile było przeciw, a po co ci to, na wsi, kto tu po co przyjdzie, zobacz ile sklepów czy hurtowni po miastach.

Także panowie jak to mówią: masz głowę i h... to kombinuj :) a nóż powstanie jakiś nowy super sterownik.

Panowie na zasypowym przy paleniu węglem i drewnem lała się komuś smoła z kotła? wujek ma niebieskiego pali drewnem i węglem i leje się mu do popielnika klejąca gęsta smoła. Ja w swoim nie mam doświadczenia bo paliłem tylko 2 razy na ruszcie i takich problemów nie widziałem może za mało paliłem albo miałem inny lepszy rodzaj paliwa (drewna) może ustawienia albo co to może być?

Z tego co wiem drewno ma suche leżakowane pod wiatą.

Panowie na zasypowym przy paleniu węglem i drewnem lała się komuś smoła z kotła? wujek ma niebieskiego pali drewnem i węglem i leje się mu do popielnika klejąca gęsta smoła. Ja w swoim nie mam doświadczenia bo paliłem tylko 2 razy na ruszcie i takich problemów nie widziałem może za mało paliłem albo miałem inny lepszy rodzaj paliwa (drewna) może ustawienia albo co to może być?

Z tego co wiem drewno ma suche leżakowane pod wiatą.

A jak w nim pali ?

Uchyla drzwiczki jak w śmieciuchu czy korzysta z ustawienia z sterowniku "Zasypowy" ?

Powiem Ci że widziałem już kilka takich zalepionych, nawet fotki na starym fonie miałem porobione.

O drewnie i smole można co nieco poczytać w wątku o ekonomicznym spalaniu węgla na ostatnich stronach. Prawdopodobnie jest zbyt mały odbiór ciepła, sterownik lub operator ogranicza powietrze by nie przegrzewać stąd smoła. Jak zapobiegać? Mniej dokładać a częściej, albo spalić wsad "od góry" . Pamiętać o stałym dopływie powietrza.

Co do nowego softu to o ile dobrze pamiętam, to chyba w sterowniku już nie ma pamięci by go rozwijać. Przynajmniej nie w ten sposób by dodawać nowe funkcje (przynajmniej bardziej rozbudowane). Nie mam pojęcia czy też chodzi o ROM czy RAM, bo jeżeli to drugie to ciężko już coś będzie zdziałać.

Jakieś łatki na obecne oprogramowanie to nie problem.

Na dzień dzisiejszy to najważniejsze by wrzucili poprawkę aby ster przechodził w automat po rozłączeniu.

Co do rpi to sam chętnie bym się pobawił - sporo nauki by mnie to kosztowało, ale chętnie sam bym sobie ster zrobił. Niestety siedząc w UK ciężko coś takiego zrobić mając kocioł w PL.

Panowie mam takie pytanie. Włączyłem sobie kilka dni temu bojler 200L z płaszczem viessmana stary poniemiecki z nierdzewki :) Zagrzałem go i stwierdziłem a co tam niech się grzeje obadamy jak to działa zusamen :) No i maożecie juz obadać jak działa na wykresach. Pytanko jak zrobić żeby to działało trochę jak bufor ale żeby nie puszczać pompki na stałe. Może jest jakaś opcja cyklicznej pracy pompy CWU??

Widzę, że podłogówki nie masz podłączonej, to możesz pod podłogówkę dać CWU i wtedy masz co chcesz - praca cykliczna jak tylko Ci się podoba. Jak nie chcesz przełączać to jest opcja by co pół godziny lub jej wielokrotność używając programatora CWU. Ustawiasz obniżoną sporo niżej i wtedy przy obniżonej nie będzie pompować chyba, że będzie duży odbiór i temperatura wody spadnie poniżej zadanej.

Jak na razie to widzę te dwa rozwiązania. Pewnie jeszcze coś się znajdzie.

Ja nie mogę się doczekać, aż mój instalator zjawi się by podłączyć mi pompę do CWU - koszt opału spadnie drastycznie w dół. Nie ma mnie w PL, a do jednorazowej roboty jakbym nawet był sprzętu nie opłaca się kupować.

----edit----

Żeby nie pisać dwóch postów jeden pod drugim piszę tutaj. Przypomniało mi się, że możesz też pobawić się histerezą CWU. Im większa tym rzadziej będzie się pompa włączać.

Edytowane przez SiNi

Panowie mam takie pytanie. Włączyłem sobie kilka dni temu bojler 200L z płaszczem viessmana stary poniemiecki z nierdzewki :) Zagrzałem go i stwierdziłem a co tam niech się grzeje obadamy jak to działa zusamen :) No i maożecie juz obadać jak działa na wykresach. Pytanko jak zrobić żeby to działało trochę jak bufor ale żeby nie puszczać pompki na stałe. Może jest jakaś opcja cyklicznej pracy pompy CWU??

Jeżeli ma działać jak bufor to musisz ją puścić na stałe albo bajpas z CO.

No właśnie tych pomp u mnie już dosyć dużo i za ostani miesiąc wyszło mi ponad 100 zł za prąd chociaż tam jeszcze nie mieszkam. Na stałe lecą pompy : krótki obieg do sprzęgłą (I bieg), 2 pompy do podłogówek (obie na II biegu) no i teraz doszła by pompa do CWU (I bieg) Jakoś mi się wydaje że gdyby to działało jak bufor było by super stabilnie na kotle. Co mi poradzacie zrobić. Mam jeszcze pytanie odnośni rdzy w kotle. U mnie jest jej nieco w narożnikach oraz na całej ściance poniżej poziomu palnika. Czy to jest normalne?? Mam dosyć niskie spaliny i nie wiem czy to może być powodem. Ogólnie ta rdza to od początku się pojawiała bo miałem mokre paliwo a na starcie ciężko mi było zagrzać chałupę i kocioł miał nieco niską temperaturę powrotu

Gość Arturo72
No właśnie tych pomp u mnie już dosyć dużo i za ostani miesiąc wyszło mi ponad 100 zł za prąd chociaż tam jeszcze nie mieszkam.Co mi poradzacie zrobić.

Przyjąć to jako rzecz normalną w tego typu domach,instalacjach i systemach grzewczych.

No właśnie tych pomp u mnie już dosyć dużo i za ostani miesiąc wyszło mi ponad 100 zł za prąd chociaż tam jeszcze nie mieszkam. Na stałe lecą pompy : krótki obieg do sprzęgłą (I bieg), 2 pompy do podłogówek (obie na II biegu) no i teraz doszła by pompa do CWU (I bieg) Jakoś mi się wydaje że gdyby to działało jak bufor było by super stabilnie na kotle. Co mi poradzacie zrobić. Mam jeszcze pytanie odnośni rdzy w kotle. U mnie jest jej nieco w narożnikach oraz na całej ściance poniżej poziomu palnika. Czy to jest normalne?? Mam dosyć niskie spaliny i nie wiem czy to może być powodem. Ogólnie ta rdza to od początku się pojawiała bo miałem mokre paliwo a na starcie ciężko mi było zagrzać chałupę i kocioł miał nieco niską temperaturę powrotu

I to idzie tylko na pompy czy też piły,wiertarki , szlifierki bo z tego co kojarzę to wykańczasz wnętrze a takie maszynki swoje łykną.

Jeżeli pompy u niego biorą 40/60W (I/II bieg), to za sam prąd przy pracy 24h na miesiąc wyjdzie 70zł jeżeli przyjmiemy 60gr za 1kWh. Nie wiem jak ceny prądu kształtują się w PL, ale zawsze wolę brać na wyrost. Do tego dodać odpowiednie opłaty i robi się 100zł. Jeżeli jego pompy biorą mniej, to raczej pozostały sprzęt ciągnie resztę.

Zastanawiam się czy w przypadku djhiq na CWU warto by było zakupić energooszczędną pompę cyrkulacyjną, a nie obiegówkę. Te pompki strasznie mało biorą prądu, ale wody też dużo nie przepchną. Przy pracy 24h i dużym zasobniku na wodę problem żaden jak goście nie napuszczają wody do wanny po brzegi i kąpiel biorą w dwie sekundy. Ja u siebie z takiego pomysłu zrezygnowałem, ze względu na wysoką temperaturę CO i kiepską lokalizację bojlera. Wisi sobie w łazience nieocieplony (teraz jak w PL będę to go ocieplę) i grzeje ją tak, że w ostatnim sezonie grzejnik był zbędny. U mnie pompa zasilająca zasobnik CWU nie może jak na razie działać 24h, więc energooszczędna pompa cyrkulacyjna mogłaby się nie zwrócić.

Napisz ile Ci te pompki "prundu" biorą i jaką cenę masz za 1kWh, albo policz ile mniej więcej kaski miesięcznie musisz szykować na ich pracę. Liczenie bardzo proste, więc dasz radę. Ja wiedziałem, że u mnie pompa na CO będzie chodzić 24h to nie oszczędzałem i dałem energooszczędną z autoadapt i jestem zadowolony. Jak będę w PL to zobaczę ile mi prądu zeżarła od jej uruchomienia.

Jeszcze jedna sprawa. Nie wiem jak masz pompy do podłogówki podłączone. Są to 2 niezależne obiegi (2 mieszacze) czy jeden obieg gdzie pompa jest na zasilaniu i potem wspomagająca przy mieszaczu? Wiem, że to co napisałem nie jest poprawne, ale chciałem to prostu ująć. Jak jest to jeden obieg (jeden mieszacz) to jest szansa, że całość poleci na jednej pompce na najwyższym biegu - zawsze jakaś oszczędność.

Ja tam super stabilnością kotła bym się nie przejmował. Jeżeli odchyły od temperatury zadanej za duże nie są to nie ma czym się martwić. Lepiej pilnować powrotu by za nisko nie spadał, ale u Ciebie tego problemu nie ma. Wyczyść czujnik temperatury spalin, bo może brudny jest i dlatego tak niskie masz temperatury. Ewentualnie można pomyśleć aby kociołek jak wyjdzie z podtrzymania startował z dużą mocą i wtedy temperatury podczas pracy będą wyższe.

Nie wiem, ale ja też nie mieszkam i u mnie prognozy dwumiesięczne to 25 zł. Od września do marca zapłaciłem 357 zł. Wykończeniówka dwóch łazienek w gresie dużo precezyjnego docinania, halogen non stop, szlifowanie ścian, zabudowy, radio dla umilenia czasu itp. itd.

Oczywiscie, stały monitoring kotła przez net czyli ciągle działanie routera i modemu. Dwie pompki puszczone na stałe, czasem na I biegu czasem na II, czuwanie bramy, alarmu, centrala alarmowa, dwie klawiatury, czujki, sterowniki pokojowe, dmuchawa kotła, silnik kotła, sterownik kotła, sterownik od silownika, siłowniki od podłogówki, silownik od zaworu 4D.

Edytowane przez pawko_