Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Moja pompa elektroniczna bierze max 18W i czasem wchodzi na 15W.

Zastanawiam się czy mam wyłączać pompkę jak skręcam zawór 4d? Na razie mam w domu saunę ale nie chcę mi się rozpalać pod wieczór dlatego skręciłem 4d na minimum ale nie do 0 a pompkę ustawiłem na 5w. Czy po skręcaniu 4d na 0 należy wyłączyć całkowicie pompę żeby nie padła?

Edytowane przez mpepe

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niema takiej potrzeby, będzie tylko przetaczała wodę kocioł, zawór, kocioł.

Dlaczego nie korzystasz z programatora ?

Ustawiasz sobie godziny na każdy dzień kiedy ma Ci podgrzać chałpę i z głowy.

Nie wykorzystujecie tego co oferuje sterownik :)

Jest tyle możliwości, u mnie kocioł pali się cały rok na okrągło.

Moje chłopaki to dobrze że węgla dosypią i czasem popiół wybiorą :)

Czyszczenie to od wielkiego święta jak już użyję trochę stanowczych i ostrzejszych słów :)

Niekiedy z telefonem idę na fajkę koło kotła i tam zajrzę ten kątownik który jest mocowaniem rusztu zawsze jest cały zasypany popiołem, jak to zgarnę i odrapię to pod tym tez "ruda" wygląda.

W tym to i tak pikuś, w poprzednim z zasobnika po pół roku ani sladu z farby nie było a ruda płatami odlatywała, w tym po ponad roku jest jeszcze wszędzie farba.

Co dziwne że teraz właśnie tego białego gipsu nie widać na tej tylnej ściance, w poprzednim prawie cały czas tam to było.

Nie wiem dlaczego, może dlatego że teraz z czecha się wyleczyłem, pytałem nawet kiedyś Zawijana ale też nie mógł mi pomóc i to zidentyfikować co to jest.

co do mojej kotłowni to wychodzi mi że wszystkie pompy i kocioł łykają łącznie ok 200 W co daję łącznie ok 80 zł / miesiąc. Zatem niema się co dziwić że zapłaciłem ponad 100 zł za miesiac. Do tego dochodzi brama i światło od czasu do czasu. Co do wykończeń to narazie mało się tam dzieje. Robiłem płytki w łazienkach ale już 2 ekipy zdążyłem wyrzucić. Aktualnie skuwam płytki które spie$%^*&li :( Na tym już jestem ok 4 tyś w plecy :(

co do mojej kotłowni to wychodzi mi że wszystkie pompy i kocioł łykają łącznie ok 200 W co daję łącznie ok 80 zł / miesiąc. Zatem niema się co dziwić że zapłaciłem ponad 100 zł za miesiac. Do tego dochodzi brama i światło od czasu do czasu. Co do wykończeń to narazie mało się tam dzieje. Robiłem płytki w łazienkach ale już 2 ekipy zdążyłem wyrzucić. Aktualnie skuwam płytki które spie$%^*&li :( Na tym już jestem ok 4 tyś w plecy :(

A dlaczego Ty, a nie oni ?

Umowa, umowa i jeszcze raz umowa ! Taka pisemna, najprostsza, na wykonanie robót budowlanych. Na samo pytanie o umowę, niektórzy pseudo fachowcy rezygnują ;)

Krzysiek ma rację, to już odstrasza partaczy :)

Trzy i pół miesiaca szukałem kogoś do łazienek - było u mnie kupę ludzi na budowie - nikt nie chiał robić. W akcie desperacji wpuściłem kogoś z drogi. Wywaliłem po dwóch dniach. Następnych po tygodniu - teraz kuję płytki. Niestety panowie tak to wygląda aktualnie. Nikt u mnie nie chce robić. Wróćmy do mojej rdzy w kotle :)

Trzy i pół miesiaca szukałem kogoś do łazienek - było u mnie kupę ludzi na budowie - nikt nie chiał robić. W akcie desperacji wpuściłem kogoś z drogi. Wywaliłem po dwóch dniach. Następnych po tygodniu - teraz kuję płytki. Niestety panowie tak to wygląda aktualnie. Nikt u mnie nie chce robić. Wróćmy do mojej rdzy w kotle :)

Mogę ci dać namiar ale tani nie jest :p

To racja. Przy elektronicznych różnica będzie spora, ale nie zawsze jest to uzasadnione, bo czas zwrotu takiej pompki może być dłuższy niż jej żywotność. W przypadku gdy pompa "chodzi" 24h przynajmniej przez sezon grzewczy jest to bardzo opłacalne.

Ja do CWU świadomie wybrałem zwykłą pompę. Przez pierwszy sezon naciągnie sporo, ale chyba w przyszłym roku będę przerabiał instalację bo i tak to trzeba zrobić, to wtedy ta pompa będzie sporadycznie używana - latem do grzania CWU jeżeli grawitacja nie da rady. Na zimę zaś instalacja będzie taka, że bojler będzie ładowany z CO, a więc pompa do CWU będzie zbędna. Oczywiście trzeba będzie się bawić zaworami 2 razy do roku, ale to wielki problem nie jest dla mnie.

Z drugiej strony trzeba się zastanowić jak zakłady energetyczne liczą te prognozy. U mnie było tak, że je płaciliśmy regularnie i wyszło około 400zł dopłaty. Zapłaciło się to i kolejne prognozy były niższe. Jakim cudem? Żeby kolejna dopłata była wyższa? To, iż ktoś ma prognozę na taką a nie inną kwotę nie znaczy, że jest to dobrze wyliczone. Ja wolałbym jakby mi ZE policzył prognozę tak abym miał nadpłatę lub minimalną niedopłatę. Przecież łatwiej co miesiąc czy dwa dopłacić parę zł więcej niż potem jednorazowo wywalić kilkaset zł.

Dobra... czas zmywać się do pracy coby znów się nie spóźnić (nie liczą mi czasu pracy, kiedy zaczynam, itd., ale chcę być 'fair' wobec mojego zespołu).

Dlaczego nie kupujecie pompek elektronicznych ? co prawda cena jest sporo wyższa ale potem efekty widać w rachunkach

Jeśli kupisz elektroniczną jako pierwszą pompę to OK, ale jeśli chcesz wymienić dobrą pompę na elektroniczną, to okres zwrotu inwestycji ok 5 lat. Jest sens? W/g nie ma żadnego. Jeśli istniejąca pompa padnie, to oczywiście warto kupić energooszczędną, w innym przypadku nie. :yes:

Moje pompy: Grudndfos: I - 35W; II - 45W, III - 60W.

CWU - I-szy bieg (30W), CO - II-gi bieg (45W). Nie ma tragedii.

Na dzisiaj kocioł zużył 345kW energii - za ok 210 zł, a sezon trwa non stop od 14.09.2013r.

Edytowane przez mark3k

Gość Arturo72

Z drugiej strony trzeba się zastanowić jak zakłady energetyczne liczą te prognozy.

A po jaką cholerę jakieś prognozy ?

Wziąć opcję z fizycznym odczytem licznika co miesiąc,dwa i po kłopocie,płacimy tylko tyle ile zużyjemy.