Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

lato[/b]

Mnie tak samo Interesuje Jak " zaraza" działa w trybie lato.. Jeśli chodzi o wygląd środka pieca to w temacie SPP wkleję zdjęcie z dziś wymiennika, piec podłączony od soboty. Popiołu takiego z miału nie uzyskałem nigdy na Misku. Wymiennik to tylko pył. A czemu to mówię? Bo nasze stery mają potencjał (powinni pogadać z Verbem panowie z ES). Ecoal uważam dalej za bardzo dobry sterownik,mający mnóstwo dobrych rzeczy. Lecz jeśli nie będzie aktualizacji to pewnie samym palnikiem, dmuchawą zajmie się inny sterownik. A Kolega Nowy musi zrozumieć że przeciętnemu zjadaczowi chleba Coala wystarcza w 100 %.

I nie mieszajcie mnie, nie mam czasu. Rekuperator zakładam, dopiero otwory. Teraz obrobić, kanały poskładać .. I będzie śmigało :-)

Edytowane przez wuwok

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze odnośnie wyciszenia i sprzęgła - zadałem to pytanie w innym wątku, ale tutaj raczej szybciej uzyskam odpowiedź:

Mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest średnica piast (trzpieni) w silniku i przekładni.

Pytam bo znalazłem sprzęgła kłowe o wymiarach l=30 fi=35 ale jaka średnica piasty (przykładowy link poniżej - może być)

http://allegro.pl/sprzeglo-klowe-cnc...121771730.html

Jeszcze odnośnie wyciszenia i sprzęgła - zadałem to pytanie w innym wątku, ale tutaj raczej szybciej uzyskam odpowiedź:

Mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest średnica piast (trzpieni) w silniku i przekładni.

Pytam bo znalazłem sprzęgła kłowe o wymiarach l=30 fi=35 ale jaka średnica piasty (przykładowy link poniżej - może być)

http://allegro.pl/sprzeglo-klowe-cnc...121771730.html

Wałek silnika ma 11mm. Jeśli o to Ci chodziło.

mam pytanko jak w trybie zima mogę wyłączyć pompę CO? Mam osobno do gniazdka podłączoną pompę od ogrzewania podłogowego, a ta od CO myślę że jest zbędna jak mam resztę oborników ciepła pozakręcane.

Jest taka możliwość?

Jak Ci nie potrzebna to ją wypnij ze stera :)

Regulator pokojowy ustaw na wyłączony i w zaawansowanych pompa CO na wyłączona - jakoś tak ;)

Gość TwojPan
No bo przecież i mercedesy rdzewieją wiec czego się tu czepiać. Jak blacha czarna to i rdzewieje.

kalio,daj pokój.Wątek jest dla kupujących,nie dla userów tego kotła.W nim jest zawsze ok.Ciesz się ,że nie masz innego.Kocioł nie jest zły,sterownik dla niego-fabryczny-jest nieszczęściem....

Wyjeb pompy,załóż jedna dobrą-uprość co masz na maxa-i się ciesz.Węgiel to węgiel,nic dodać nic ująć.

Novy skoro tak bardzo narzekasz na ten kocioł to weź i podaj tutaj wszystkim konkretną receptę co maja kupić żeby było cycuś-glancuś tak jak ty sobie życzysz tzn model kotła, model sterownika, opał i kokretną filozofię palenia. Ja nie mówię że mam jakieś wielkie doświadczenie w paleniu tym piecem. Zaledwie jeden niepełny sezon budynku w którym nie mieszkam. I od razu dzwon miałem na początku. Mój węgiel się nie spalał tylko spadał niespalony do popielnika. Co się okazało? Szemrany opał z Bartexu!! Po drugie wiem że muszę mieć suche paliwo - inaczej ster głupieje. Po trzecie uszczelnienie drzwiczek kotła - inaczej ster głupieje. Owszem mogę stwierdzić ze odkłada mi się nieco sadzy - szczególnie na drzwiczkach tych od palnika i w ich obrębie. Ale czy to taki problem?? Nie wiem - na mnie to jakos nie robi wrażenia. Jeżeli masz sposób który uniknie tego objawy to fajnie - może się kiedyś skuszę - narazie mi to nie przeszkadza. Muszę dotknąć palenia w tym piecu jak już będę mieszkał - wtedy ocenię i ewentualnie poszukam alternatywy. Mam rdzę w kotle - prawda. Ale jeżeli to nie skróci okresu jego użytkowania ponizej 10 lat to będę zadowolony. Jak szybciej padnie to będę wkur%^&ny. Co do moich pomp których mam aż 6 szt to poprostu taka instalacja. Moze by dało rady zamontować mniej. Może źle zrobiłęm ze nie dałem energooszczędnych. Będzie źle to coś się wymieni. U mnie 2 pompy do podłogówki zasilane jako pompy CO chodzą non stop na 2 biegu i biorą wówczas 61 W. CWU grzeje wodę co kilka godzin przez ok 30min (28W) Pompa krótkiego obiegu do sprzęgła (28W) - non stop. Pompa cyrkulacyjna 4,5 W (narazie nie działa). Pompa do grzjników łązienkowych (28W) narazie nie działa. Instalacja mądrzejsza ale i energochłonna niestety. Może zrobiłem bład ale widzę ze zwróci mi się taka pompa po ok 3 latach dopiero

prz3kus napisz co chcesz uzyskać ?

Czy Ty chcesz grzać teraz tylko CWU czy co, bo nie wiem na czym Ci teraz zależy ?

Grzeje lekko podłoge w pomieszczeniach(pompe znajdujaca się przy rozdzielaczu podłogowym mam wpiętą bezpośrednio do prądu, chciałem aby tylko ta pompa pracowała wyłączając pompe od reszty CO wpiętą do sterownika(wiem że moge w sterowniku wypiąć pompe CO i wpiąć od podłogi ale chciałem uniknąć tego).

Dlatego pytam czy da się moim sposobem grzać jak do tej pory wyłączając pompkę od CO, myślę że ta przy rozdzielaczu stanowczo wystarczy a ta od CO tylko mi miesza przez zawór 4D wode niepotrzebnie. Dobrze myślę?

Myślę że adkwapniewski dał jakiś pomysł tylko wczoraj już nie miałem czasu tutaj luknąć.