Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taki mam komentarz egzystencjonalny: od 3 tygodni śledzę z samozaparciem fora nt. kociołków, i wiem że nic nie wiem. Chyba muszę sobie zrobić przerwę, dać bańce odpocząć... bo pośpiech jest złym doradcą.
Następnym razem jak zaczniesz czytać to postaw obok siebie zgrzewkę browarów a zobaczysz jakie to wszystko proste http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Dzięki za podpowiedzi - o gumowej macie Karoka już mi wspomniał, mam przygotowane :) Na CWU będę miał druga pompę więc wygląda na to, ze nie będzie problemu z ustawieniem. Pytam o rady przed montażem, bo jak już przyjdzie monter to na forum raczej nie zapytam - z braku czasu.

Pozdrawiam :)

To masz jeszcze telefon do ....

A mój kolega ma Galmeta z rusztem wodnym i go nie wyjmuje. Jak mu się zachce palić gazety - to wrzuca w automacie. Ja też bym tak chciał w RBR :-(

A jak chcesz wyjąć ruszt wodny, taki ruszt to nic dobrego, poczytaj trochę o tym.

Jak w RBR zostawisz ruszt w kotle to za jakiś czas go szlak trafi od temperatury ale ze 3 dyszki i masz drugi, a jak szlak trafi wodny to albo pomoc doraźnia przez spawanie a najczęściej to kocioł kończy na kupie złomu za garażem :(

O brudzie w kotle już nie wspomnę.

Taki mam komentarz egzystencjonalny: od 3 tygodni śledzę z samozaparciem fora nt. kociołków, i wiem że nic nie wiem. Chyba muszę sobie zrobić przerwę, dać bańce odpocząć... bo pośpiech jest złym doradcą.

Wszyscy tak mówią jak dzwonią "panie im wiecej czytam tym głupszy jestem"

nikogo nie obrazając

Mam to już za sobą - wybrałem RBR 17KW. Zastanawiałem się nad Sztokerem 25KW, ale po kilku miesiącach zdecydowałem się na RBR-ka.

Pozostaje nadzieja, że będzie ok - przynajmniej wszystko na to wskazuje :) Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów :)

W razie awarii albo jak Ci sie będzie chciało palić np drewnem...ale pewnie nie będzie Ci się chciało :D

Wczoraj rozmawiałem z jednym klientem, też chłopak z forum ( byniu 2) i mówi dosłownie: panie wieśku ja też się srałem o ten ruszt awaryjny a jak teraz widzę jak to wszystko działa to pieprznąłem go nie wiem gdzie i nawet mi nie w głowie żeby go włożyć i na nim palić, kartony i drewno po budowie dałem facetowi co ma śmieciucha i mam to w dupie, zasypałem zasobnik i żyję dosłownie jak w bloku, nie wiem skąd woda ciepła z kranu leci.

To mniej więcej jego słowa.

Prędzej czy później reszta też do tego dojdzie.

Ja też sraczki o to dostawałem, jak mój cud sterownik który z kotłem dostałem dokończył żywota byłem zmuszony przez dwa dni tego używać i obym więcej nie musiał.

Człowiek to takie zwierzę co szybko do wygody się przyzwyczaja :)

Edytowane przez karoka65
literówka

Mam to już za sobą - wybrałem RBR 17KW. Zastanawiałem się nad Sztokerem 25KW, ale po kilku miesiącach zdecydowałem się na RBR-ka.

Pozostaje nadzieja, że będzie ok - przynajmniej wszystko na to wskazuje :) Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów :)

Większość jak widać raczej chyba zadowolona to i może TY będziesz :)

Będziesz miał porównanie bo już kociołek u rodziców chyba obsługiwać ci się zdarzało.

:) Tak Karoka , troszeczkę liznąłem temat retorciaków . Miałem dzwonić , ale już późno się zrobiło - jutro pogadamy, bo mam jeszcze kilka pytań.

Też jestem zdania,że dobry to był wybór, piecyk ładny i mały, a do tego nowoczesny ;)

Widziałem że dzwoniłeś, oddzwaniałem ale nie odbierałeś.

Niespodzianka... czemu jak wyłączyłem pompkę CWU( tą którą niby mam) tak jak pisał zbigmaz01 to temperatura CO ustwila się na 44* i na schemacie przy próbie zmiany komunikat Temperatura zadana CO jest ustawiana automatycznie czy to jakiś rodzaj zabezpieczenia?

Zareagował prawidłowo, nie stresuj się :)

Minertu chyba kiedyś już tłumaczył.

Dobrej nocki wszystkim życzę.

U mnie to nie pomaga, tylko ja się tym nie przejmuję bo nie mam pompki CWU, proponuję odłączyć zasilanie pompki i sie nie przejmować, że jest zielona.

A swoją drogą to ES mógłby pomyśleć o użytkownikach RBR-ów z produkcją CWU i stworzyć możliwość wyłączenia w schemacie pompy cwu tak jak mieszającej. Miałbym wtedy czytelniejszy schemat:D

Wystarczy czujnik CWU przyczepić do rury wychodzącej z kotła wtedy nie będzie problemu.

Jeżeli nie masz pompki to jakie zasilanie odłączysz?

Zgodzę się jak odłączysz czujnik CWU .