Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
Novy już to pisałem 100 razy ale napiszę jeszcze raz.

Moja instalacja:

- 100% podłogówka

- krótki obieg ze sprzęgłem hydraulicznym

- następnie wpięte poszczególne pompy do zasilania i powroty razem

- pompa do podłogówki w piwnicy i piętrze ograniczona zaworem 3D (kiedys będzie sterowany siłownikiem - narazie ręcznie)

- pompa do podłogówki na piętrze zasilana zaworem TV oraz z termostatami w każdym pomieszczeniu

- pompa do CWU (już grzeję boiler)

- pompa do grzejnikó łązienkowych oraz grzejnika w garażu (nie podłączona)

- pompa do cyrkulacji (nie podłączona)

Jedynie zwiększenie zapotrzebowania to zwiększenie temperatury medium jakie leci na podłogówki (aktualnie leci 22*C)

Ewentualnie mogę załadować dupną histerezę i kocioł będzie się grzał do wyższej temperatury i stygł długo (czy to jest lepsze?)

Masz jeszcze jakiś pomysł ??

Tu się nie da rozmawiać.Odezwę się na priv.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oho!

a co to ma być, kłótnie bez mojego udziału ? :-) podobno to ja miałem mieć monopol na kłótnie :-)

Żeby Was pogodzić z okazji nadchodzących Świąt jedni myślą, że palą Wesołą inny Retopalem inni, że Juliuszem a prawdopodobnie palicie tym :-)

http://www.pb.pl/3652697,97687,rosyjski-wegiel-wypycha-polski-w-polsce

Wesołych Świąt

Edytowane przez mpepe

A co z czujnikiem spalin, wszelkimi alarmami i algorytmami wygaszenia ? Co z czujnikiem podajnika ?

Ja dla testów podłączyłem tylko to co musiałem.Czyli czujnik temperatury wody w kotle i dmuchawa+palnik.Tylko tyle.Generalnie testować potrzeba z głową czyli troszkę "znać"swój piec.Jeśli kupie sobie sterownik to po prostu wszystko podłączę jak należy, bez improwizacji.

RBR-a używam teraz tylko do grzania wody. Nie mogę sobie z nim poradzić. Co jakiś czas wygasa mi. Najczęsciej w nocy. Co zrobić? Skrócić czas w podtrzymaniu czy zwiększyć dawkę paliwa?

Nie wiem czym palisz ale na "pałę" go przestawiłem :)

Gdyby jeszcze zgasł daj znać, jak mi sie przypomni to zajrzę jeszcze.

Witam,czy mozecie spojzec na popiół,palnik i groszek?.Czy moge cos jeszcze na podstawie zdjec poprawic?,wyjezdzam we wtorek i musze podtrzymanie ustawic http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ccfee467bb44c294.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec5bcb30017850ba.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec5bcb30017850ba.html .Zalezy mi na czasie,pzdr Co to wg Was za groch?

Panowie muszę przyznać oficjalnie że porady kolegi Novy pozwoliły mi zmniejszyć spalanie. Ustawiłem grupowe tak że zamiast 8/8 kW mam 12/8 po trzy podania i czas do zasypu zaczął rosnąć a wcześniej przy ustawieniu 8/8 malał. Coś w tym jest jednak co mówi. Zwracam honor

Nie to żebym negował podpowiedzi "Novego" ale jednak warunki zewnętrzne się trochę zmieniły, ja nic w ustawieniach nie zmieniałem, a czas do następnego zasypu się jednak wydłużył...

Ja dla testów podłączyłem tylko to co musiałem.Czyli czujnik temperatury wody w kotle i dmuchawa+palnik.Tylko tyle.Generalnie testować potrzeba z głową czyli troszkę "znać"swój piec.Jeśli kupie sobie sterownik to po prostu wszystko podłączę jak należy, bez improwizacji.

Chodziło mi głównie o ten tandem, który proponowałeś.

Mi oprócz super czystego wymiennika, zależy też na wszelkich "wodotryskach", które oferuje eCoal, m.in. powiadomienia SMS-owe o alarmach, które sygnalizują odbieganie od pewnych norm... Programatorów poszczególnych pomp itd.

Także na razie na "kolejki" się nie piszę. ;)

Panowie muszę przyznać oficjalnie że porady kolegi Novy pozwoliły mi zmniejszyć spalanie. Ustawiłem grupowe tak że zamiast 8/8 kW mam 12/8 po trzy podania i czas do zasypu zaczął rosnąć a wcześniej przy ustawieniu 8/8 malał. Coś w tym jest jednak co mówi. Zwracam honor

Wydłużyły Ci się o dzień z 22-go na 23-go, zobacz na statystyki, wraca do tego co było między 13 a 15-tym.

U mnie w tym czasie z 1-go maja wydłużyły się do 4-tego i nic nie grzebię :) od wiosny chyba.

Gość TwojPan
Nie to żebym negował podpowiedzi "Novego" ale jednak warunki zewnętrzne się trochę zmieniły, ja nic w ustawieniach nie zmieniałem, a czas do następnego zasypu się jednak wydłużył...

Jak zmieniliśmy sposób prowadzenia,w 2h nadrobił prawie 3h do zasypu.Nagle zamieszkał na pustyni z anomaliami temperatury w przeciągu chwili?Albo dom się nagle przestał wygrzewać?Kurna zawsze wszystko tylko nie ja.Eh...

Gość TwojPan
Wydłużyły Ci się o dzień z 22-go na 23-go, zobacz na statystyki, wraca do tego co było między 13 a 15-tym.

U mnie w tym czasie z 1-go maja wydłużyły się do 4-tego i nic nie grzebię :) od wiosny chyba.

Ma PAN mierną wiedzę nawet o tym co sprzedaje. Kolega Łukasz zrobi co zechce.A Panu nic do Tego.