Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Mam prośbę. Podpowiedzcie co dłubnąć w sterowniku, żebym nie miał sytuacji sprzeda paru dni: Temp CO i CWU rosła systematycznie przez cały dzień, albo nawet dwa i zrównała się do 70 stopni (CO i CWU). Brak odbioru ciepła i stopniowy wzrost temperatury. Muszę przejśc na grupowe albo ręczne spalanie czy na automacie ecoala można coś przestawić i piec sobie poradzi? Pytanie o tyle istotne, że patrząc na prognozę pogody to chyba tryb lato utrzyma się na stałe dla CWU. https://device.esterownik.pl/device/2747/ Sytuacja którą opisuje miała miejsce na wykresie 20 kwietnia.

Dla dociekliwych, temp obniżyłem późną porą podwyższając próg trybu autolato, żeby schłodzić układ.

Edytowane przez Mozej

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmm.sprecyzować trochę trudno bo dom nie jest w jednej bryle ,jest to jakby trzy budynki połączone ze sobą.A napisze może tak ogólnie miałem do ocieplenia 280 m2 z czego zostało mi jeszcze około 30 m2(sciany to cegła 12 , pustka 6cm znowu cegła 12 cm i styropian 10 cm).Oolnie jest to obiekt o powierzchni 280m2 z czego ja uzytkuje 130m2,parter i poddasze.Wsztstkie pomieszczenia które uzytkuje na poddaszu są docieplone wełną 20cm,Stropy między poddaszem a parterem docieplone wełną 15 cm.Tak to wygląda .Do tej pory opalałem kotłem pleszewskim i drzewem 27KW(ale trochę wiem że przesadziłem z tak dużym).Jedno co dobre w nim to to ,że podkładanie tak mniejwięcej co 12 godzin,no i w takie większe mrozy aby osiągnąć temp 22 stopni w domu to nie musiałem go rozpędzać więcej jak do 50 stopni .Ale mam dość tej męczarni z drzewem .

Parametry podtrzymania.Nimi musisz się pobawić.Wyłap moment kiedy zaczyna cykl podtrzymania i policz ile razy go powtórzy.

Czyli na zwykłym automacie retorowy ecoal mam się pobawić w zakładce ustawienia -> spalanie? Jakieś wyjściowe parametry są lepsze niż to co mam obecnie? Zwiększać tylko "Czas postoju podajnika" aż do momentu gdy piec będzie miał trudności z podniesieniem czy sugerować się czymś innym?

Wyłapać mam na podstawie siedzenie koło pieca i słuchania liczby powtórzeń i czasu podawania? Jeśli nawet wyłapie, że następuje praca w trybie podtrzymania to co potem?

Hmm.sprecyzować trochę trudno bo dom nie jest w jednej bryle ,jest to jakby trzy budynki połączone ze sobą.A napisze może tak ogólnie miałem do ocieplenia 280 m2 z czego zostało mi jeszcze około 30 m2(sciany to cegła 12 , pustka 6cm znowu cegła 12 cm i styropian 10 cm).Oolnie jest to obiekt o powierzchni 280m2 z czego ja uzytkuje 130m2,parter i poddasze.Wsztstkie pomieszczenia które uzytkuje na poddaszu są docieplone wełną 20cm,Stropy między poddaszem a parterem docieplone wełną 15 cm.Tak to wygląda .Do tej pory opalałem kotłem pleszewskim i drzewem 27KW(ale trochę wiem że przesadziłem z tak dużym).Jedno co dobre w nim to to ,że podkładanie tak mniejwięcej co 12 godzin,no i w takie większe mrozy aby osiągnąć temp 22 stopni w domu to nie musiałem go rozpędzać więcej jak do 50 stopni .Ale mam dość tej męczarni z drzewem .

A co z dachem ?? Jest docieplenie ? Ogólnie już widać ze 12 kW ci wystarczy

Czyli wystarczy Ci ten mały.

Mam prośbę. Podpowiedzcie co dłubnąć w sterowniku, żebym nie miał sytuacji sprzeda paru dni: Temp CO i CWU rosła systematycznie przez cały dzień, albo nawet dwa i zrównała się do 70 stopni (CO i CWU). Brak odbioru ciepła i stopniowy wzrost temperatury. Muszę przejśc na grupowe albo ręczne spalanie czy na automacie ecoala można coś przestawić i piec sobie poradzi? Pytanie o tyle istotne, że patrząc na prognozę pogody to chyba tryb lato utrzyma się na stałe dla CWU. https://device.esterownik.pl/device/2747/ Sytuacja którą opisuje miała miejsce na wykresie 20 kwietnia.

Dla dociekliwych, temp obniżyłem późną porą podwyższając próg trybu autolato, żeby schłodzić układ.

Za tłusto miałeś ustawione parametry podtrzymania.

A co z dachem ?? Jest docieplenie ?

Dach to blachodachówka no i tam gdzie są pokoje to jak pisałem 20 cm wełny.Aha sprawa jest taka że pokoje na poddaszu to ogólnie są o co najmniej 3 stopnie cieplejsze od tych na dole.

Jak masz porządny komin to bierz 17KW, jakbyś przeczytał przynajmniej częściowo wątek o RBR-eże to byś wiedział czym się różnią (11KW na tylko jedną półkę wodną w 17KW są 2, palniki są te same i oprogramowanie identyczne). Jedyna różnica jest taka że paląc przy małych mocach w 17KW będziesz miał mniejszą temperaturę spalin ( i mogą w kominie pojawić się skropliny które mogą zniszczyć komin, w co też wątpię bo w starym domu paliłem przewymiarowanym piecem na małych mocach z 10 lat i kominowi nic się nie stało) , za to przy paleniu z pełną moca w 11KW będziesz miał duże temperatury spalin 200-300C (czyli więcej opału uleci ci z kominem).