Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Na lato kupujecie gorszy opał? Ja ciągle pomykam na 25 z Czeczota i się zastanawiam czy zmienić na coś lepszego?Może przynajmniej mniej sadzy i popiołu by było ;)

Na razie jest lepiej i taniej niż rok temu.Czasem zapominam ,że mam piec na węgiel i nauczyłem się mu nie przeszkadzać he he...

Teść z niebieskiego też zadowolony i niereformowalny ,przyzwyczajenia z zasypowego zostały.Czasem zastanawiam się czemu przy 85m2 nie poszedł w inne źródła np. gaz?

Edytowane przez Delphion1

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na lato kupujecie gorszy opał? Ja ciągle pomykam na 25 z Czeczota i się zastanawiam czy zmienić na coś lepszego?Może przynajmniej mniej sadzy i popiołu by było ;)

Na razie jest lepiej i taniej niż rok temu.Czasem zapominam ,że mam piec na węgiel i nauczyłem się mu nie przeszkadzać he he...

Teść z niebieskiego też zadowolony i niereformowalny ,przyzwyczajenia z zasypowego zostały.Czasem zastanawiam się czemu przy 85m2 nie poszedł w inne źródła np. gaz?

Ja przejdę na brunatny, bo zostało mi na jeden zasyp i raczej daruje go sobie na zawsze (przynajmniej ten co mi został wychodził drożej w porównaniu do dużo droższego kamiennego). Myślałem nad zakupem kamiennego na przyszłe lato/zimę tylko mój sprzedawca sobie przegina (kupowałem w zimie po 820zł + transport, a teraz jest promocja/obniżka z 955 do 855zł, ciekawe kiedy była taka cena,czyli po zimie podniósł cenę o 35zł zamiast ją obniżyć w martwym sezonie).

Kto żyje tylko ze sprzedaży węgla, kombinuje żeby coś sprzedać w sezonie martwym żeby jakoś przeżyć latem.

Ja mam cały rok te same ceny czy lato czy zima.

Wiaty pakuję latem jak jest suchy a nie teraz choć jest troszkę taniej i ma wystarczyć na cały rok, także nie mam różnic w cenie zakupu, jedynie zamówienia całopojazdowe idą na bieżąco.

Nie tyle chodzi o gorszy co o to, żeby miał odpowiednią ilość popiołu i długo żar trzymał, żeby podtrzymanie było jak najrzadziej.

Co do gazu znam przypadki wyrzucenia kotła gazowego i wstawienia do piwnicy w starym budownictwie kotła na ekogroszek [ przy powierzchni mieszkania 60 m2 kocioł 19 kW znacznie przewymiarowany ] gdzie koszty ogrzewania spadły prawie o połowę [ sąsiad z identycznym mieszkaniem pozostał przy gazowym ] więc byłbym ostrożny we wprowadzaniu takich zmian.

Nie tyle chodzi o gorszy co o to, żeby miał odpowiednią ilość popiołu i długo żar trzymał, żeby podtrzymanie było jak najrzadziej.

Co do gazu znam przypadki wyrzucenia kotła gazowego i wstawienia do piwnicy w starym budownictwie kotła na ekogroszek [ przy powierzchni mieszkania 60 m2 kocioł 19 kW znacznie przewymiarowany ] gdzie koszty ogrzewania spadły prawie o połowę [ sąsiad z identycznym mieszkaniem pozostał przy gazowym ] więc byłbym ostrożny we wprowadzaniu takich zmian.

Czekaj powiem ci w następnym sezonie grzewczym...bedę miał gaz az sam jestem ciekawy ile wyjde za sezon.

Mi obecnie spala około 3kg/d.Mozliwa jest praca od grzania do grzania bez podtrzymania?3kg/d to dobry wynik?

Jak zwiększysz histerezę na CO to dotrzyma do tych 130min :)

U mnie schodzi teraz około 7kg ale ja jeszcze grzeję w nocy, mam autolato na 11*C ale staram się utrzymywać temp. :)

Masz dobry wynik :)

Ostatnie 3 dni 2.73 :)

Jak zwiększysz histerezę na CO to dotrzyma do tych 130min :)

U mnie schodzi teraz około 7kg ale ja jeszcze grzeję w nocy, mam autolato na 11*C ale staram się utrzymywać temp. :)

Masz dobry wynik :)

Ostatnie 3 dni 2.73 :)

17-04-2014 -zasypałeś około 120kg węgla

27-04-2014 zasypałeś około 110kg węgla

xxxxxdevice/3909/[/url]

Czyli średnia z tego okresu wychodzi ci wyższa, bo około 11kg węgla .Oczywiście należy wspomnieć o SOLARACH które dogrzewają CWU :D

Masz racje da się :) . Dziwne to ze kilku magików przestało pokazywać swoje spalanie.Stało się po akcji jednego z kolegów który na podstawie dat zasypów obliczył ilość spalonego węgla

Kolejna sprawa ze praktycznie ciągle zmieniasz coś w piecu..i z ciekawości zadam pytanie,PO CO??.

Nie atakuje nikogo,po prostu nie lubię naginania prawdy.

Te 11kg uważam ze niezły wynik na ten metraż i ocieplenie domu.

To zastanowiło mnie ze mając dużo lepsze ocieplenie ,mniejszy dom spalanie miałem niewiele mniejsze:).

Często ludzie czytają,porównują spalanie.Szukają ekonomicznego kociołka i wybierają..bo ten tak mało pali na tylu metrach to czyli mam o polówkę mniej to będzie mniej jeszcze spalał.

Tu generalnie są producenci 3 kociołków i każdy jest stosunkowo dobrym wyrobem.Różnią się tak naprawdę niewiele i wiele zależy od PALACZA ,ocieplenia,i wykonanej instalacji CO.

Te czynniki sprawiają ze mało czy dużo palimy.

Edytowane przez wuwok

Moja średnia była podana za ostatnie trzy dni tak jak jest podane dla grzeh2000 a co do twoich wyliczeń to może i jest podobnie. Nie interesuje się tym, mam za mało czasu a spalanie ? niech spala tyle ile potrzebuje, dla paru zł. nie będę robił prób na które nie mam czasu. Mam mieć ciepło i ciepłą CWU, mało obsługowe, i to jest mój priorytet. Prosto i bezboleśnie.

A zmiany w piecu? Coś kombinuję i sprawdzam. Nie wszystko to co widać wskazuje to co pisze. Mam duży dom, dużo ludzi i dużą instalację. Chcę to tak zrobić abym ja był zadowolony i domownicy umieli to obsługiwać a nie tylko ja, dlatego to co jest na mojej instalacji ma działać tak jak ja chcę a nie ona.

Testy, testy, testy.

Mam sterownik z małą liczbą gniazd i sterowań, to jest dla mnie kłopot a instalacja z jedną pompą mnie nie interesuje bo jest nie dla mnie.

PS

Jeżeli już piszesz o moim zużyciu to sprawdziłem i w tabelce za ostatnie 7 dni czyli tak jak wyświetla na starcie podaje spalanie 2.JPG

Edytowane przez zbigmaz01

wuwok...kolego,pamietaj.Do "elity" już nie należysz.Nie wnikaj bo rozmowy staną się niemiłe.Kolega w84u wyliczył zimową porą spalanie jednego z najlepszych dostawców kotłów,sterowników,opału etc etc.I co?Stał się cud.statystyki do dziś są niewidzialne :)

Pokazuj dalej sterownik,będziesz miał dalej temat do zastanowień i do poczytania.

Pozdrawiammmmmm :)

Co za elity?może jeszcze kasty, grupy itd itp i co tym chcesz udowodnić? To że ktoś komuś zarzuca że spalił więcej ? Nie znasz budynku, nie znasz instalacji i po co to liczenie? Statystyki pokazuję jak chcę i komu chcę a to tylko po to aby nie tłumaczyć się że nie jestem wielbłądem. Nie mam zamiaru nikogo oszukiwać bo nie mam w tym żadnego interesu. A to ile spali zależy od mojego ustawienia sterownika, mojego domu i upodobań mojej rodziny. To co piszesz o Wieśku to powinieneś napisać o mnie, ja ukryłem statystyki grubo przed nim.

Grzegorz.. a co masz takie ostre jazdy w góre na tej pc?? nie wyrabia w taniej? bo to mi wygląda na grzanie grzałkami...

Grzałki są wyłączone programowo a powietrze wlotowe ma 19-21*C więc nie mają powodu się włączać.

"Jazdy" są wtedy gdy wyłącza się grzanie CO i pompa ładuje zasobnik do 60*C, żeby CWU wystarczyło przy 120 litrowym zasobniku.

Dzięki za czujność :)