Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja palę cały rok Chwałowicami więc możesz zerknąć na moje ustawienia: https://esterownik.pl/sterownik/2118

Od zakupu w 2012 roku cały czas idę na automacie i jestem zadowolony - kocioł czyszczę co zasyp (choć to nie zawsze konieczne) i 2 razy wybieram popiół tak aby nie wysypywał się z szufladki (na początku też wybierałem co zasyp). Komin suchy, w domu cieplutko, prawie nie ingeruję w ustawienia przez cały rok ,popiołu mało, czyszczenie to 5min roboty - nie wiem co by tu jeszcze polepszyć - w tym sezonie spaliłem w całości ok 2T groszku na165m2 podłogówki i140l CWU- za cały rok( wraz z grzaniem CWU latem) chyba zmieszczę się w 3T. Jedynie jak czytam o całkowitym braku sadzy w kotle pod sterem Boleckiego..... jeżeli w eCoal tak by było to byłoby już idealnie.

Edytowane przez cichy777

Szczerze powiedziawszy nie wiem ;-) ( coś tam słyszałem że sterownik ustawia ją automatycznie na 6stopni mniej niż zadana), - sama się taka ustawiła po załączeniu trybu lato i nie można jej zmienić. Posprawdzaj moje ustawienia -ja tam nic nie zmieniałem tylko załączyłem po okresie zimowym tryb lato. Może ktoś bardziej obeznany się wypowie? Chętnie się dowiem jak działa tryb lato

aaa... pamiętaj że mój pracuje w automacie,a twój w grupowym - tu chyba jest różnica, ale ta temperatura i tak nie jest istotna jak piec pracuje w ciągłym potrzymaniu -zauważ że nigdy nie spada do 39 stopni, tylko na krótko grzeje jak pobierze się dużo wody z CWU.

Edytowane przez cichy777

Czy w trybie lato ustawenie 4 drogowego ma jakies znaczenie?,od 19.04 mialem właczone lato i spalał niecale 3kg/d,3.05 było nieale 4oC na zewn wiec właczylem grzanie do 04.5 do południa.Zona przekreciła 4 D w strone grzania.Od wczoraj wrociłem do lata ale dzisiejsze spalanie jak na razie ok 4.80kg/d.

Grzejecie jeszcze ? Chyba będę musiał rozpalić 0*C - 1*C na rtęciowym , elektroniczny pokazuje -2,5*C

Co ile kalibrujecie czujniki ?

U mnie przy gruncie dziś rano było -2, Jadąc do pracy w aucie pokazywało -1*C

Taka różnica to norma. Między +20 a -2 jest właśnie około 3*C różnicy sprawdzając rtęciowym.

Panowie pisze o awarii modułu po burzy napisałem do z elektor-systemu dostałem natychmiast odpowiedz i postępowałem zgodnie z zaleceniami nie dali mi zmarznąć

Panowie po wymianie wiadomości z panem MARKIEM z elektor-systemu choć juz miałem odłączony sterownik wyjąłem moduł, piec odpalił wszystko ze sterownikiem ok ,inna firma kazała by mi go wysłać to naprawią i skasują , moduł zamówiłem dzisiaj dostałem emalia ze moduł wysłany praca z tymi panami to przyjemność moduł może troszkę droższy niż na allegro ale wole sprawdzonych sprzęt niż niewiadomego pochodzenia

Ja zaś jeśli chodzi o kalibrację czujników to zewnętrznym się nie przejmuję. Raz to zrobiłem i teraz w trybie auto-lato ustawiam temperaturę grzanie/CWU tak by zachować komfort cieplny w domku, a temperaturę zewnętrzną to sobie z rtęciowego odczytuję.

Mam pytanie odnośnie przyszłej przeróbki instalacji u siebie. Planuję ją w przyszłym roku wykonać, bo teraz nie dam rady, a trzeba zrobić jak najszybciej bo koszt ogrzewania zimą mnie puści z torbami.

Zastanawiam się czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem puścić CO i CWU na jednej pompie. Pompa byłaby zasilana z wyjścia CWU w sterowniku (przynajmniej latem by nie musiała działać 24h, a zimą może bezpośrednio z gniazdka). Przed CO wstawiłbym prosty elektrozawór, który by się otwierał po załączeniu pompy CO w sterowniku. W tym wypadku CO i CWU obsłużyłbym jedną pompą - oszczędność w zakupie pompy i koszcie eksploatacji oraz ciepły powrót cały czas.

Aby zimą zapewnić stałą pracę pompy wystarczy odpowiednio "skalibrować" czujnik CWU i tym sposobem pompa będzie cały czas działać :)

Co o tym sądzicie?

Średnica niemała będzie. 1 cal, a może nawet 5/4. Dużo zależy też od tego ile prądu weźmie. Jeżeli kosztuje podobnie do pompy, ale bierze tyle co nic to trzeba przeliczyć co się bardziej opłaca.

Jak nie wypali to zasilanie CO i CWU zrobię podobnie jak teraz :) Na zimę mam zasilanie CO i CWU jedną pompą, temperaturę reguluję sobie termostatami przy grzejnikach. Na lato i okresy przejściowe po zakręceniu dwóch zaworów i odkręceniu dwóch kolejnych CO i CWU mają niezależne od siebie pompy. Grawitacja mi przebija, więc niestety muszę latać do piwnicy jak nie chcę grzać atmosfery.