Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i jak na razie stoimy w miejscu:p. Napiszę jeszcze raz. Chciałbym by przy normalnym użytkowaniu obieg wody w CO był wymuszony pompą, a nie grawitacyjnie. Jednak w razie jakiejś awarii tj. braku prądu czy uszkodzeniu pompy można było szybko przełączyć się na obieg grawitacyjny. Pompę mam na obejściu aby właśnie grawitacja działała i działa aż za dobrze, bo przy 45deg na kotle zagrzeję grzejniki całkiem przyzwoicie.

Widzę, że tanio nie osiągnę tego co chcę, więc pozostaje mi ciągłe latanie do piwnicy lub wydanie sporej kasy na elektrozawór.

Ja mam też duży problem z grawitacją - pisałem już o tym wcześniej. Stara i pojemna instalacja. Ciepła woda z pieca jest wręcz wysysana z pieca :yes:

Mam zawór 3D przed pompą i zaworem różnicowym (połaczone równolegle). Latem po prostu skręcam zawór.

Moja metoda i instalacja zaworu zwrotnego nad pompą jest trochę wbrew logice przy obecnosci zaworu różnicowego - bo tak naprawdę różnicowy pełni wtedy tylko rolę ozdobnika kotłowni, prawda?

Szczerze mówiąc latem grawitacja nie przeszkadza mi tak jak zimą czy w okresach przejściowych. Teraz po prostu skręcam zawór 3D a przy letnich ustawieniach cięzko na piecu przekroczyć choćby 60 stopni więc obaw nie mam.

Czytałem wiele, paru fachowców u mnie było. Nikt nie był w stanie zaradzić temu zjawisku. :no:

No i jak na razie stoimy w miejscu:p. Napiszę jeszcze raz. Chciałbym by przy normalnym użytkowaniu obieg wody w CO był wymuszony pompą, a nie grawitacyjnie. Jednak w razie jakiejś awarii tj. braku prądu czy uszkodzeniu pompy można było szybko przełączyć się na obieg grawitacyjny. Pompę mam na obejściu aby właśnie grawitacja działała i działa aż za dobrze, bo przy 45deg na kotle zagrzeję grzejniki całkiem przyzwoicie.

Widzę, że tanio nie osiągnę tego co chcę, więc pozostaje mi ciągłe latanie do piwnicy lub wydanie sporej kasy na elektrozawór.

Sorry, nie doczytałem głębi problemu.

Tanio i skutecznie nie zrobisz, u mnie 4D + siłownik + sterownik + w razie awarii sprzętu: manual na zaworze. Skutecznie jest i full automat, ale tania niestety nie jest. jeśli chcesz tanio, to zawór kulowy + siłownik "własnej" roboty np. z wycieraczki samochodu lub coś wolniejszego, dwa mikrowyłączniki krańcowe i jakiś przełącznik L-P i oczywiście sporo własnej pracy i chęci lub kup siłownik gotowy i zepnij to razem. Elektrozawór o Fi ok: 1 do 5/4" pobiera ok 25W lub więcej, czyli nie mało, a kosztuje grubo i musi mieć pełne otwarcie (takie jak zawór kulowy) , a przynajmniej powinien mieć sporą przepustowość.

Edytowane przez mark3k

Statystyki za 08.05 czyli za cały dzien.Srednie zuzycie 2,2kg/d-całkowite 2,0kg/d.Sredni koszt 1,6pln/d-całkowity 2,0pln/d.Cos to sie p.Zbigniewie nie zgadza z pana odpowiedzia?

Na esterownik jużcoś pisali o tej zmianie liczenia, poczytaj. Ja odpowiedzialne nie patrząc na statystyki a tak było wcześniej a teraz jest inaczej