Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Niespodzianka... czemu jak wyłączyłem pompkę CWU( tą którą niby mam) tak jak pisał zbigmaz01 to temperatura CO ustwila się na 44* i na schemacie przy próbie zmiany komunikat Temperatura zadana CO jest ustawiana automatycznie czy to jakiś rodzaj zabezpieczenia?

A nie masz włączonego trybu "Lato" lub "Auto Lato"? Wtedy tylko grzejesz CWU a nie CO

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam problem z zacinającym się "czyścikiem" pionowego kanału w RBR Ekouniwersal, czy może ktoś wie jak go rozruszać?

Podczas czyszczenia gałka z prowadnicą zacina śie i ani w te ani we wte..

dziękuje

i Pozdrawiam

Pewnie dawno go nie używałeś, nic na siłę wszystko młotkiem, trochę WD40 lub podobnego specyfiku puknąć bardziej zdecydowanie gałkę i powinno pójść póżniej prządnie rozruszać, trzeba częściej uzywac będzie łatwiej

Ja mam problem z paleniskiem tj. nieznaczne spieki oraz brak kopca:(. Co zmienić w ustawieniach żeby to poprawić bo narazie dokonałem korekt w parametrach podtrzymania. Niestety piec wczoraj wygasiłem więc nie ma podglądu
Najlepiej jak byś opisał te spieki. Z tego co wyczytałem to są dwa rodzaje, koksowe i żużlowe (chyba tak się nazywały). Teraz w zależności od tego to albo się dodaje powietrza albo ujmuje. Ta samo z podawaniem, albo wydłuża lub skraca. Najlepiej jak byś zrobił zdjęcie i zamieścił tutaj a na pewno specjaliści się wypowiedzą co może być przyczyną. Dobre jest to że jesteś podłączony i w chwili kiedy ci się pojawią spieki będzie wiadomo jak był kocioł prowadzony :)

Nie martw się, będzie lepiej :)

Zima przed nami a w zanadrzu nowy soft i oby jak najszybciej to będzie można go poznać i coś popróbować :)

Najlepiej jak byś opisał te spieki. Z tego co wyczytałem to są dwa rodzaje, koksowe i żużlowe (chyba tak się nazywały). Teraz w zależności od tego to albo się dodaje powietrza albo ujmuje. Ta samo z podawaniem, albo wydłuża lub skraca. Najlepiej jak byś zrobił zdjęcie i zamieścił tutaj a na pewno specjaliści się wypowiedzą co może być przyczyną. Dobre jest to że jesteś podłączony i w chwili kiedy ci się pojawią spieki będzie wiadomo jak był kocioł prowadzony

:)Nie martw się, będzie lepiej :)

Zima przed nami a w zanadrzu nowy soft i oby jak najszybciej to będzie można go poznać i coś popróbować :)

To są spieki koksowe

jak na załączonym zdjęciu a co z kopczykiem ?default.jpeg

To są spieki koksowe

jak na załączonym zdjęciu a co z kopczykiem ?[ATTACH=CONFIG]138610[/ATTACH]

Tak to raczej nic z tego nie będzie mimo szczerych chęci kolegów z forum kocioł co parę godzin wyłączany pozmieniasz ustawienia i za chwilę znów go wyłączysz i sterownik też także podglądu niema . Myślę, że sztywne łącze telefoniczne z karoką będzie skuteczniejsze, albo robisz barek na zasobniku i go zapraszasz tylko czeskiej nie kupuj:rotfl::rotfl:

No dobra ostatnia poprawka schematu - proszę o sugestie i poradę. DBV jest już zamontowany więc pominąłem go na schemacie.

1. Jaka pompka do cwu (co mało kW bierze)

2. Naczynie przep. CO 12-15L wystarczy ?

3. Podpinać do ecoala czujnik pogodowy ? Jak dobrze rozumiem to w tym układzie na schemacie podłogówki są sterowane "ilościowo" (stała temp. czynnika 38*C) a nie temp. Czy wystarczą czujnki (T1,T2)w pokojach ? Jak ustawić ecoala żeby sterował takim układem ?

4. Sterowanie "pogodowe" może działać równocześnie z "pokojowym" ? Czy się wykluczają ? Jeżeli się nie wykluczają to co mi to da (korzyści, wady)

5. Pompki CO to Alphy 2 bez L czym się różni pomka Alpha2 do Alpha2 L ? Czy trzeba usuwać jakieś kondziory z ecoala żeby dobrze współpracował z pompami Alpha2 bez L ?

6. Jak "duży" zawór 3d termostatyczny ? (Kvs <2 | Kvs >2) i z doświadczenia lepiej 20-43*C czy 35-60*C ? Temp wody zasilającej podłogówkę 38*C

7. Na jakiej wysokości zamontować czujniki temp w pokojach ?

Postaram się odpowiedzieć, jak zrobię błędy to proszę o poprawę :)

ad1 Najmniej biorą Alpha 2 ale są drogie

ad2 Kiedyś czytałem że powinno wynosić coś koło 10-15% pojemności ale po swojej instalacji widzę że ten przelicznik jest trochę na wyrost

ad3 Podpinać. Wystarczą czujniki, ale jeszcze masz możliwość regulacji na rotametrach tam gdzie nie masz czujników. Ja tak mam podłączone :)

ad4 Może działać równocześnie, nie wyklucza się. Pogodowy steruje temp. na kotle czyli ustawiasz krzywą grzania i tam masz dla jakiej temp. na zewnątrz jaka temp. powinna być na kotle. Im zimniej tym wyższa temp. tak jest u mnie. Korzyści ? Do niższej temp. grzeję jak jest ciepło a to już masz oszczędności.

ad5 Ja mam Alpha 2 bez L (chyba) a czym się różnią to nie wiem :) Nic nie usuwałem ze sterownika i działa, chociaż mruga :)

ad6 Do mojego zaworu idzie rura 22mm, podłączone jest 90m2 podłogi, zawór ESBE VTA322 i jest 35-60*C Powiem tak jest w dolnym położeniu i żałuję że nie dałem 20-43*C Nie mam możliwości obniżenia temp. w dół :(

ad7 Mam na 1,3m i wystarczy :)