Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Statystyki za 08.05 czyli za cały dzien.Srednie zuzycie 2,2kg/d-całkowite 2,0kg/d.Sredni koszt 1,6pln/d-całkowity 2,0pln/d.Cos to sie p.Zbigniewie nie zgadza z pana odpowiedzia?

O ile w nowej odsłonie się nic nie pozmieniało to w statystykach pokazuje jeden dzień nie od 0.00 tylko od 1.00 do 24.00 (czyli 23 godziny) i stąd ta rozbieżność.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy u was cyrkulacja CWU też tak wychładza bojler ?? U mnie gdy nie mam załączonej pompy woda w bojlerze wychładza sie o 2*C w jakieś 10h. Gdy włączę pompę cyrkulacyjną spadek o 2*C następuje już po ok 1,5h (przy praktycznie zerowym jej zużyciu) Myślicie że to jest normalne? Oczywiście wszystkie rurki w izolacji

Czy u was cyrkulacja CWU też tak wychładza bojler ?? U mnie gdy nie mam załączonej pompy woda w bojlerze wychładza sie o 2*C w jakieś 10h. Gdy włączę pompę cyrkulacyjną spadek o 2*C następuje już po ok 1,5h (przy praktycznie zerowym jej zużyciu) Myślicie że to jest normalne? Oczywiście wszystkie rurki w izolacji

tak, to normalne

dlatego nie robiłem cyrkulacji - nic się nie stanie jak poczekają chwilkę na ciepłą wodę ...

Tak,w pracy byłem już możesz pisać.

Co to za praca,zero poszanowania ;)

I powiem z pełną świadomością, że nie żałuję absolutnie ani jednej złotóweczki wydanej na ten cel, a więcej znając już efekt tej modernizacji uważam, że warto wydać nawet 100tys. żeby żyć jak człowiek, a nie jak górnik na przodku we własnym domu:P Pozdrawiam

tak, to normalne

dlatego nie robiłem cyrkulacji - nic się nie stanie jak poczekają chwilkę na ciepłą wodę ...

Wszystko w porządku jak masz kotłownie koło łazienki, u mnie jest po przeciwnej stronie domu i muszę czekać z 5 minut, dlatego aby nie wychładzać bojlera przez stale pracującą cyrkulacje i niepotrzebnie wylewać zimną wodę do kanalizacji u mnie jak chcę się kąpać mam zaprogramowany algorytm że po naciśnięciu włącznika w łazience pompa cyrkulacyjna włącza się na 3 minuty i zanim się wejdę pod prysznic woda jest już ciepła.

Co do cyrkulacji, jak wszystko ma swoje wady a i ma swoje zalety.

:)

Czasami posiadanie śfagrów ma swoje zalety - śfagier przyszedł na budowę i zamiast kolejnego pokoiku wymyślił łazienkę , pod nią idealnie stoi baniak cwu nad nią jest druga łazienka (na razie "w planach" , rurki powyprowadzane)

Jedynie do kuchni jest dalej ale , w kuchni nic się nie stanie jak ciepłej na chwilę nie będzie ...

Wszystko w porządku jak masz kotłownie koło łazienki, u mnie jest po przeciwnej stronie domu i muszę czekać z 5 minut, dlatego aby nie wychładzać bojlera przez stale pracującą cyrkulacje i niepotrzebnie wylewać zimną wodę do kanalizacji u mnie jak chcę się kąpać mam zaprogramowany algorytm że po naciśnięciu włącznika w łazience pompa cyrkulacyjna włącza się na 3 minuty i zanim się wejdę pod prysznic woda jest już ciepła.

Tak właśnie robimy obecnie cyrkulację ciepłej wody.Poza sterownikiem choć on te opcję ma i tak aby uruchamiała się pompa wtedy kiedy z tej wody chcemy skorzystać.

:)

Czasami posiadanie śfagrów ma swoje zalety - śfagier przyszedł na budowę i zamiast kolejnego pokoiku wymyślił łazienkę , pod nią idealnie stoi baniak cwu nad nią jest druga łazienka (na razie "w planach" , rurki powyprowadzane)

Jedynie do kuchni jest dalej ale , w kuchni nic się nie stanie jak ciepłej na chwilę nie będzie ...

Generalnie nic bo obecnie raczej każdy ma w kuchni zmywarkę więc ciepłej wody mało kto używa.

Gość TwojPan

Przepraszam że tutaj,ale może komuś się przyda na zapas taki wypas:

Sprzedam dwa używane sterowniki ecoal zakupione w 2013r

czerwiec i lipiec). Stan idealny,żadnych ingerencji w budowę.W komplecie

czujniki: CO-2szt,CWU-2szt,powrotu-2szt ,podajnika-2szt,spalin-2szt.

Sprzęt objęty gwarancją producenta.Cena za jedną sztukę 1200pln.

Możliwa niewielka negocjacja ceny.

Gość TwojPan
Na pewno pójdą jak świeże bułeczki.

Taką mam nadzieje.Zacny sprzęt :) Na forum ES skasowali wszystkie ogłoszenia o sprzedaży,błyskawicznie,kilka sekund się utrzymało....Ciekawe,sami nie kupują ,a innym nie dadzą kupić....:)