Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Co do cyrkulacji, jak wszystko ma swoje wady a i ma swoje zalety.

:)

Czasami posiadanie śfagrów ma swoje zalety - śfagier przyszedł na budowę i zamiast kolejnego pokoiku wymyślił łazienkę , pod nią idealnie stoi baniak cwu nad nią jest druga łazienka (na razie "w planach" , rurki powyprowadzane)

Jedynie do kuchni jest dalej ale , w kuchni nic się nie stanie jak ciepłej na chwilę nie będzie ...

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko w porządku jak masz kotłownie koło łazienki, u mnie jest po przeciwnej stronie domu i muszę czekać z 5 minut, dlatego aby nie wychładzać bojlera przez stale pracującą cyrkulacje i niepotrzebnie wylewać zimną wodę do kanalizacji u mnie jak chcę się kąpać mam zaprogramowany algorytm że po naciśnięciu włącznika w łazience pompa cyrkulacyjna włącza się na 3 minuty i zanim się wejdę pod prysznic woda jest już ciepła.

Tak właśnie robimy obecnie cyrkulację ciepłej wody.Poza sterownikiem choć on te opcję ma i tak aby uruchamiała się pompa wtedy kiedy z tej wody chcemy skorzystać.

:)

Czasami posiadanie śfagrów ma swoje zalety - śfagier przyszedł na budowę i zamiast kolejnego pokoiku wymyślił łazienkę , pod nią idealnie stoi baniak cwu nad nią jest druga łazienka (na razie "w planach" , rurki powyprowadzane)

Jedynie do kuchni jest dalej ale , w kuchni nic się nie stanie jak ciepłej na chwilę nie będzie ...

Generalnie nic bo obecnie raczej każdy ma w kuchni zmywarkę więc ciepłej wody mało kto używa.

Gość TwojPan

Przepraszam że tutaj,ale może komuś się przyda na zapas taki wypas:

Sprzedam dwa używane sterowniki ecoal zakupione w 2013r

czerwiec i lipiec). Stan idealny,żadnych ingerencji w budowę.W komplecie

czujniki: CO-2szt,CWU-2szt,powrotu-2szt ,podajnika-2szt,spalin-2szt.

Sprzęt objęty gwarancją producenta.Cena za jedną sztukę 1200pln.

Możliwa niewielka negocjacja ceny.

Gość TwojPan
Na pewno pójdą jak świeże bułeczki.

Taką mam nadzieje.Zacny sprzęt :) Na forum ES skasowali wszystkie ogłoszenia o sprzedaży,błyskawicznie,kilka sekund się utrzymało....Ciekawe,sami nie kupują ,a innym nie dadzą kupić....:)

Jaką niedrogą pompe cyrkulacyjna polecacie?.Mam ibo ktora po roku czasu wyzionela ducha.Serwis podobno nie uznał gwarancji ze uszkodzenie powstało w skutek zabrudzenia(paprocha).Na razie tyle wiem ma przyjsc z powrotem pompa z pisemnym uzasadnieniem.Jest szansa cos wskorać?,odwolywac sie?
Ja bym się odwołał, w instalacji posiadasz filtr założony przed pompą, instalacja wody zrobiona w plastiku więc o jakich zanieczyszczeniach oni piszą?. Do odwołania dołączył bym zdjęcia z podaniem daty kiedy były robione. Pewnie nic nie uzyskasz ale spróbować można, jak się uda to dobrze i będziesz miał pompę w zapasie a jak nie to i tak masz wydatek.

PS

Ze słyszenia to i tak się nie udaje :(

Gość TwojPan
Czyli zostajesz przy Bolku.

A może wystaw te stery na Alle jak na ESk sie nie da.

Jasne ,że zostaję przy Bolku.Powód jest w linku do mego sterownika.

Sterowniki wystawiłem gdzie się da.Cena jest do negocjacji.

Gość TwojPan
JSerwis podobno nie uznał gwarancji ze uszkodzenie powstało w skutek zabrudzenia(paprocha).Na razie tyle wiem ma przyjsc z powrotem pompa z pisemnym uzasadnieniem.Jest szansa cos wskorać?,odwolywac sie?

reklamowałem kiedyś Grund.....,nie było takiej gadki.Masz 100% pewności,że paproch tam był?Na przyszły raz,sprzęt do serwisu oddaje się czysty :)

Gość TwojPan

Jak masz takie duże jaja,to tak ;) Tutaj nie da się "fak-ować".Pomijam to,że rozbiór wieczorkami i nocą CWU jest zerowy,ustawiam go wtedy z tłem tak aby leciutko przebijał zadaną na 10-15 min i się odstawiał,za dnia rozbiór mam taki jak normalnie w domu mieszkalnym wieczorem,wtedy idzie inaczej.To nie dom mieszkalny a firma.

Myśl co tam sobie chcesz.Tylko daj mi link tylko do stera co go można prowadzić 5% mocy ustawień przerwa/podawanie....i nie wywalać opału z popielnika.

Ja mam tylko jedna pompę w układzie (chodzi na min 6W teraz)i zbiornik CWU z przed 9 lat co "gubi" temp.ostro.Przy grawitacji było by o niebo lepiej.

Edytowane przez TwojPan

Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad zmianą stera na SPP, ale czy w moim przypadku jest sens -nie wiem . W tej chwili grzeję CWU i lekko-grawitacyjnie 3 suszarki w łazienkach i za ostatni tydzień spaliłem 4,2kg/dobę , a rozbiór CWU mam wieczorem i rano spory (wanna) .Ogólnie jestem zadowolony, lecz sadza w komorze spalania niestety jest. Porównując to do super osiągów novego - 3kg/dobę daje to oszczędność 37 kg węgla i na miesiąc - niby sporo, ale nie jestem tak zaawansowanym palaczem i chyba nie osiągnę równie dobrych wyników.( od zakupu pieca w 2012 roku jadę na automacie - nawet grupowego nigdy nie próbowałem- nie miałem powodu). Swoją drogą zastanawiam się jaka jest dolna granica spalania i samego tylko utrzymania gotowości palnika - 2kg/24H , 1kg/24H? żeby mieć jakiś punkt odniesienia ;-)

Chyba mój piec pracuje właśnie na 5% mocy i nie wywalam opału z popielnika ( nie miałem nigdy z tym problemu) więc można zerknąć:

https://device.esterownik.pl/device/2118/

Gość TwojPan
Swoją drogą zastanawiam się jaka jest dolna granica spalania i samego tylko utrzymania gotowości palnika - 2kg/24H , 1kg/24H? żeby mieć jakiś punkt odniesienia ;-)

Chyba mój piec pracuje właśnie na 5% mocy i nie wywalam opału z popielnika ( nie miałem nigdy z tym problemu) więc można zerknąć:

https://device.esterownik.pl/device/2118/

Właśnie ta drogą sobie idź.Dodatkowo pomyśl o plusowych aspektach prowadzenia kotła jakie daje ci alternatywa (ster jaki sobie podpatrzyłeś).Czyli -ruch spalin w kominie,kotle itd.Każdy ma inne priorytety.Twój piec ,nie pracuje na 5% mocy zadanej.Pracuje na 5% mocy jaką może wytworzyć,a to wielka różnica.

Co do pochlebnych (dziękuję) wyrazów pochwały,to każdy z tym sterownikiem sobie poradzi.Na pewno bezproblemowo i bez wielkich doświadczeń .

Co do "gotowości" palnika to powiem tak.Poszukaj mi innego stera który da się tak prowadzić z palnikiem CO na groch,na zakichane 5% zadanej mocy.

P.S.

Ja właśnie jadę na automacie,utrzymując temp.CO o 6deg wyższą niż ty.Sam wiesz co to znaczy. :)

Edytowane przez TwojPan