Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Wuwok zmartwię cię u mnie nawet na bruli jest siwo i na standardowym oprogramowaniu bez zmiany ilości podań jedynie inna dmuchawa.

Zobacz jak zimą tak i latem przy grzaniu tylko cwu nic nie grzebię.

U mnie niema kolorowych plam ze zmianami co godzinę.

Może to ten sekret :) i sekret wszystkich kowalskich którzy kupują kocioł po to by dogrzewać swoje domki a nie mieć zabawki przy której siedzą non-stop i kręcąc niejednokrotnie nie wiedząc nawet czym i w jakim celu.

Ot tak żeby mieć sobie na co ponarzekać :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wuwok zmartwię cię u mnie nawet na bruli jest siwo i na standardowym oprogramowaniu bez zmiany ilości podań jedynie inna dmuchawa.

Zobacz jak zimą tak i latem przy grzaniu tylko cwu nic nie grzebię.

U mnie niema kolorowych plam ze zmianami co godzinę.

Może to ten sekret :) i sekret wszystkich kowalskich którzy kupują kocioł po to by dogrzewać swoje domki a nie mieć zabawki przy której siedzą non-stop i kręcąc niejednokrotnie nie wiedząc nawet czym i w jakim celu.

Ot tak żeby mieć sobie na co ponarzekać :)

Ja nie narzekam, tylko pytam jak można spalać 2kg i mieć 24 stopnie w domu, wody ciepłej pod dostatkiem. Też tak chcę, dom mam dość ciepły i zapewniam że fachowcy byli pilnowani. 1 zima za nami i sprawność wyszła niezła. Ta zima będzie lepsza bo mam jareta, i już jakieś doświadczenie w spalaniu węgla. Do pisania o ciągłych zmianach to akurat czy na miśku czy na spp ustawiam koryguje i tyle. Myślę że tu chodzi ci o jedną osobę i wiemy że ona umie palić. A właśnie skąd wiesz jaki masz wymiennik jak nie palisz w piecu?

Wczoraj rozpaliłem ,podłoga prawie się rozgrzała - nie mogłem dać w pi..dę bo płytki na podłodze schną ... u mnie zimno się zrobiło (śnieg w górach)

Zaktualizuję do najnowszej wersji i włączę grupowe tak jak grzech`u - zobaczymy ...

Kocioł stoi w chłodnej piwnicy - może tu jest pies pogrzebany ?

Wczoraj rozpaliłem ,podłoga prawie się rozgrzała - nie mogłem dać w pi..dę bo płytki na podłodze schną ... u mnie zimno się zrobiło (śnieg w górach)

Zaktualizuję do najnowszej wersji i włączę grupowe tak jak grzech`u - zobaczymy ...

Kocioł stoi w chłodnej piwnicy - może tu jest pies pogrzebany ?

Macie śnieg? U nas leje i zimno jest. Pogoda barowa, mam robotę w domu ale zamiast robić z Karoką się drocze :-)

Ja nie narzekam, tylko pytam jak można spalać 2kg i mieć 24 stopnie w domu, wody ciepłej pod dostatkiem. Też tak chcę,

No ja też. ;-)

Samo spalanie jest niewystarczalnym wskaźnikiem.

Liczy się kwestia zużycia (wielkość i rozłożenie w ciągu doby), Pojemność i wydajnośc bojlera, straty na instalacji itp. itd.

Jedni się myją częściej a inni mniej. Jedni w wannie a inni pod prysznicem Jedni zmywają tylko w zmywarce a inni też w zlewozmywaku. Jedni koloryzują spalanie a inni nie. Itd.

Macie śnieg? U nas leje i zimno jest. Pogoda barowa, mam robotę w domu ale zamiast robić z Karoką się drocze :-)

śnieg jeno w górach , ale ciągnie :(

Nie udało mi się zejść poniżej 5kg/d przy włączonej podłodze - ale i tak było brudno w kociołku (automat)- także ten siwy wymiennik mnie ciekawi - zobaczymy na grupowym w najnowszej wersji.

Doszukiwania pisania nieprawdy i to u tych co podają zgodnie ze statystykami jest śmieszne. Jeszcze gorzej jak komuś się wmawia że podaje wyniki a ukrywa sterownik. Kol grzeh zawsze miał dostępny i nigdy go nie ukrywał a to że przebywa poza domem. Jego sterownik działa na Areo i do niego trzeba się co jakiś czas logować. Poczekaj aż żona kol. przyjdzie z pracy zrestartuje areo i będzie dostępny.

Oskarżenia piszę się łatwo jak ktoś jest niedostępny i nie może odpowiedzieć. Tylko potem nie ma żadnych przeprosin ani wyjaśnień.

Wuwok, droczyć się ze mną ? :)

Za stary jestem i dużo zdrowia by Cię to kosztowało i nerwów :)

Widać że wszyscy palący w RBR są oszustami także pogadaj może sobie z użytkownikami swojego kotła.

Zapomniałem, nie masz już z kim.

Aha i nie miałem na myśli osoby o której Ty myślisz, ja nie latam po sterownikach i nikomu nie wyliczam, chyba że ktoś mnie o to poprosi żeby rzucić okiem jak z czymś nie może sobie poradzić czy coś trzeba wytłumaczyć.

Jeśli ktoś spali mniej to co, mi odda ? nie.

Jeśli ktoś spali więcej to co, ja mu dosypię ? nie.

Mam co robić i nie mam zamiaru zaglądać Tobie w to, co i ile czego spaliłeś.

A przy kotle byłem ostatnio na fajce i z ciekawości drzwiczki otwarłem, usypało mi się trochę pyłu na posadzkę bo nie wiem kiedy chłopaki go czyścili, na furtce było już tego pyłu chyba na ponad 1/3 wysokości :) przez to mi się zesypało.

To wszystko.

Samo spalanie jest niewystarczalnym wskaźnikiem.

Liczy się kwestia zużycia (wielkość i rozłożenie w ciągu doby), Pojemność i wydajnośc bojlera, straty na instalacji itp. itd.

Jedni się myją częściej a inni mniej. Jedni w wannie a inni pod prysznicem Jedni zmywają tylko w zmywarce a inni też w zlewozmywaku.

I tu jest zawarta duża prawda o spalaniu.

To jest 120 m2 użytkowej? Ciepło masz w domu jeśli brak dogrzewania go. U nas ranki są zimne, około 5 stopni. Bez grzania Nie mam szansy mieć 23 stopnie pomimo ocieplenia domu. Jakie masz ocieplenie domu? Może tu tkwi sekret twojego niskiego spalania.
Wczoraj i ja właczyłem dogrzewanie.Pierwsza zima w nowym domu.120 uzytkowej parter + poddasze.Pustak max gr29cm i styr silver organika 12cm,na strychu welna skalna 20cm.Pracuje na dociepleniach w niemczech moze tu tkwi sekret?

Wczoraj i ja właczyłem dogrzewanie.Pierwsza zima w nowym domu.120 uzytkowej parter + poddasze.Pustak max gr29cm i styr silver organika 12cm,na strychu welna skalna 20cm.Pracuje na dociepleniach w niemczech moze tu tkwi sekret?

Twój dom chyba już podchodzi pod dom pasywny. Ja pomimo dobrego ocieplenia, rekuperacji jestem w czarnej.. Z spalaniem.

Wuwok, droczyć się ze mną ? :)

Za stary jestem i dużo zdrowia by Cię to kosztowało i nerwów :)

Widać że wszyscy palący w RBR są oszustami także pogadaj może sobie z użytkownikami swojego kotła.

Zapomniałem, nie masz już z kim.

Aha i nie miałem na myśli osoby o której Ty myślisz, ja nie latam po sterownikach i nikomu nie wyliczam, chyba że ktoś mnie o to poprosi żeby rzucić okiem jak z czymś nie może sobie poradzić czy coś trzeba wytłumaczyć.

Jeśli ktoś spali mniej to co, mi odda ? nie.

Jeśli ktoś spali więcej to co, ja mu dosypię ? nie.

Mam co robić i nie mam zamiaru zaglądać Tobie w to, co i ile czego spaliłeś.

A przy kotle byłem ostatnio na fajce i z ciekawości drzwiczki otwarłem, usypało mi się trochę pyłu na posadzkę bo nie wiem kiedy chłopaki go czyścili, na furtce było już tego pyłu chyba na ponad 1/3 wysokości :) przez to mi się zesypało.

To wszystko.

Nie raz już droczyłem się z Tobą. Zibi kiedyś zauważył że ja traktuje pisanie na forach z przymrużeniem oka ;-). Pisze jak coś mnie zastanowi, coś co większość zauważy ale nie ma ochoty na walkę słowną. Nigdy nie napisałem że ktoś Kłamie!. Czasami tylko proszę, pytam jakim cudem jeszcze komuś piec eko nie zaczął produkować ;-). Widać jestem zacofany górol i nie mogę ogarnąć pieca na eko.

Z matematyki też musiałem być kiepski, powód? 110 :10=7... Cóż w górach pewnie mnie barany uczyły matematyki ;-)

Gość TwojPan

Wuwok jeszcze trochę a nikogo nie będzie obchodzić czy masz w kotle czarno, siwo czy różowo najważniejsze będzie to co wskażą przyrządy pomiarowe odczytujące to co twój kocioł emituje do atmosfery.

Czy te podbicia nadmuchu i siwa komora która cię tak podnieca będą szły w parze z tą niską emisją zobaczymy.

Zastanów się na spokojnie jeśli masz tak czysto w kotle to co dzieje się z tym całym miodem który pozostaje po spaleniu węgla ?

Proszę nie pisać bzdur.Ja dla pana mogę nie mieć racji w niczym,ale ten gość ma aparaturę i udostępnił wyniki pomiarów.Bez zgody autora nie wklejam fotek,podlinkuje jedynie:https://esterownik.pl/forum/posty,1621/biblioteka-w-pythonie-do-obslugi-sterownika?m=54638#54638

Pan się przyglądnie ostatniej fotce z odczytem CO2 dla kotła w postoju,i komentarzem pod fotką.

Pan myśli,że pański kocioł w 2 godzinnym podtrzymaniu produkuje perfumy nie syf tak?

Zibi nie adwokat ale bardzo duzo mi pomógł i pomaga i mam nadzieje ze dalej bedzie pomagał.Palacz jestem zaden bo dopiero w tamtym roku z bloku wyszedłem.Mam popsuta p.cyrkulacyjna wiec moze to tez powoduje ze woda sie tak nie studzi.

Mnie ciekawi jak zrobiłeś że masz siwo w kotle :)

Przestawiłem tryb ecoal (dodałem przedmuchy co 10min - jak dobrze zrozumiałem instrukcje ;) ) Jak nie to wieczorem robię upgrade do najnowszej wersji i ustawie grupowe tak jak Ty masz.(Nie wyłączaj netu )

Cwu nie używam na razie (myje ręce po robocie na budowie i tyle) , dogrzewam podłogę bo na dworze +4*C u mnie jest dość wysoko i domek nie osłonięty.

Paliłem cały sezon i siwo miałem jak mi węgla brakło - podawał w nieskończoność pustkę i dmuchał - wtedy było siwo.

Chyba będę musiał wydzielić w piwnicy część dla kociołka i baniaka cwu i ją docieplić , piwnica z założenia miała być chłodna (przetwory , kartofle i takie tam ...) ale teraz cała jest chłodna - przez to może podajnik mi się nie nagrzewa :)

Ja dla pana mogę nie mieć racji w niczym,ale ten gość ma aparaturę i udostępnił wyniki pomiarów.

Novy ja nigdy nie pisałem że Ty nie masz nigdy i w niczym racji.

Wręcz przeciwnie, że jesteś już doświadczonym palaczem i gdyby od jakiegoś czasu Twoje prywatne krucjaty w moim i minertu kierunku byłbyś bardziej wiarygodny i bardziej przyjazny dla otoczenia że tak napiszę.

Nie chodzi mi też o CO2.

Z resztą pożyjemy, czas pokaże.

Mnie ciekawi jak zrobiłeś że masz siwo w kotle :)

Przestawiłem tryb ecoal (dodałem przedmuchy co 10min - jak dobrze zrozumiałem instrukcje ;) ) Jak nie to wieczorem robię upgrade do najnowszej wersji i ustawie grupowe tak jak Ty masz.(Nie wyłączaj netu )

Cwu nie używam na razie (myje ręce po robocie na budowie i tyle) , dogrzewam podłogę bo na dworze +4*C u mnie jest dość wysoko i domek nie osłonięty.

Paliłem cały sezon i siwo miałem jak mi węgla brakło - podawał w nieskończoność pustkę i dmuchał - wtedy było siwo.

Chyba będę musiał wydzielić w piwnicy część dla kociołka i baniaka cwu i ją docieplić , piwnica z założenia miała być chłodna (przetwory , kartofle i takie tam ...) ale teraz cała jest chłodna - przez to może podajnik mi się nie nagrzewa :)

Korzystam z Aero wiec net sam sie wylaczy,a ze mam router w kotlowni to zonie pewnie wieczorem(póznym)nie bedzie sie chciało resetowac

Proszę nie pisać bzdur.Ja dla pana mogę nie mieć racji w niczym,ale ten gość ma aparaturę i udostępnił wyniki pomiarów.Bez zgody autora nie wklejam fotek,podlinkuje jedynie:https://esterownik.pl/forum/posty,1621/biblioteka-w-pythonie-do-obslugi-sterownika?m=54638#54638

Pan się przyglądnie ostatniej fotce z odczytem CO2 dla kotła w postoju,i komentarzem pod fotką.

Pan myśli,że pański kocioł w 2 godzinnym podtrzymaniu produkuje perfumy nie syf tak?

Nie to zebym się czepiał... ale o ile wiem ster( spp) nie jest sprzedawany z żadnym kotłem i nie był na badaniach jeżeli chodzi o emisję (ster+kocioł) więc nie znamy wyników emisji....