Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
Nie to zebym się czepiał... ale o ile wiem ster( spp) nie jest sprzedawany z żadnym kotłem i nie był na badaniach jeżeli chodzi o emisję (ster+kocioł) więc nie znamy wyników emisji....

Nie ,żebym się czepiał ale RBR 11kW z ecoalem też był sprzedawany bez żadnych badań?Czy się mylę?

Nie chodzi mi też o CO2.

Z resztą pożyjemy, czas pokaże.

Jeśli pan nie wie i czas pokaże,to po co te "brudne" marketingowe straszenia wuwoka...

Pisałem nie mam nic do pana jako persony,natomiast uprawia pan swego rodzaju handel jakim się brzydzę.Każdy ma prawo posiadać to co uważa za słuszne.Pan,robiąc takie "podchody" do obrzydzenia potencjalnym nabywcom sterownika SPP-pokazuje się z nie najlepszej strony jako sprzedawca.Niech pan choć raz napisze wprost-mam działkę od ecoala i go wychwalam,a od SPP nie i go nie wychwalam...

Różnica w takich "samosądach" polega na tym,że ja jestem w posiadaniu obu tych sterowników a pan nie.Nie powinien pan nawet zabierać głosu w sprawie SPP,tak było by grzecznie.Ot zwyczajnie-grzecznie.

Obyło by się bez "ciśnień"-z pana i mojej strony...A tak,jest jak jest.

A co do tematu spalania,to dobrze pan wie,że nie ma nic lepszego dla kotła i komina od pracy ciągłej (jakby jej nie nazwać)-owszem,utrzymywanie świeczki na palniku jest może na pierwszy rzut oka kosztowne,ale jak robić to umiejętnie to może się okazać po dłuższym czasie ,że wcale nie.

Widzę mój i brata kocioł.Jeden w podtrzymaniu godzinami,drugi może od biedy zgaśnie. Różnica niebotyczna ;)

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie to zebym się czepiał... ale o ile wiem ster( spp) nie jest sprzedawany z żadnym kotłem i nie był na badaniach jeżeli chodzi o emisję (ster+kocioł) więc nie znamy wyników emisji....

Sam byłbym ciekaw takich badań. Paradoks taki że spala węgiel dobrze, mam miał spiekajacy się, Coala nie umiał go spalić na popiołek. Spp to jest w stanie zrobić. Fakt to mój 2 sterownik i nie

Na forum ES w wątku Deweloperskim VERB podaje emisję CO2 w czasie pracy i odstawienia.Zobacz co wskazuje aparatura.Największy syf leci do nieba jak kocioł się odstawi.

,,,, Bez zgody autora nie wklejam fotek,podlinkuje jedynie:https://esterownik.pl/forum/posty,1621/biblioteka-w-pythonie-do-obslugi-sterownika?m=54638#54638

Pan się przyglądnie ostatniej fotce z odczytem CO2 dla kotła w postoju,i komentarzem pod fotką.

Pan myśli,że pański kocioł w 2 godzinnym podtrzymaniu produkuje perfumy nie syf tak?

,,,, gdyby od jakiegoś czasu Twoje prywatne krucjaty w moim i minertu kierunku byłbyś bardziej wiarygodny i bardziej przyjazny dla otoczenia że tak napiszę.

Nie chodzi mi też o CO2.

Z resztą pożyjemy, czas pokaże.

Proces spalania wszelakich paliw, jest najbardziej efektywny, gdy CO2 wytwarzamy jak najwięcej.

Jeśli pan nie wie i czas pokaże,to po co te "brudne" marketingowe straszenia wuwoka...

Pisałem nie mam nic do pana jako persony,natomiast uprawia pan swego rodzaju handel jakim się brzydzę.Każdy ma prawo posiadać to co uważa za słuszne.Pan,robiąc takie "podchody" do obrzydzenia potencjalnym nabywcom sterownika SPP-pokazuje się z nie najlepszej strony jako sprzedawca.Niech pan choć raz napisze wprost-mam działkę od ecoala i go wychwalam,a od SPP nie i go nie wychwalam...

A czym ja wuwoka straszę ? czego on się ma bać ?

Bać to powinni się producenci kotłów i sterowników, ja nie jestem tu od straszenia..

Co do wspomnianego sterownika to gdzie ja komuś coś obrzydzam ? gdzie napisałem że ten sterownik jest zły ?

Nie mam działki ze sterownika eCoal ani SPP bo nie sprzedaję ani jednego ani drugiego, jeden jest na wyposażeniu kotłów dwóch producentów kotłow jakie posiadam w ofercie i nic więcej, także nie pisz głupot.

Aaa i co Cię brzydzi w moim rodzaju handlu, że na każdy dzwonek jestem pod telefonem ?

Mogłeś kupić w sklepie, tam są od 8 do 16-ej i w razie czego dostaniesz co najwyżej numer do serwisu albo producenta.

Naprawdę uprawiam obrzydliwy handel.

Co teraz będzie ważne to pył i CO i nic nikogo nie będzie obchodziło czy wymiennik jest czarny, siwy czy różowy jak już napisałem wcześniej.

Jeśli nie zatrzymasz pyłu w kotle to wyrzucisz go w atmosferę i po ptokach czy się komuś to podoba czy nie.

Myslę że zacznie się powoli taki mały wyścig producentów, zaczną pracować nad wymiennikami, sterowaniem, pojawią się pewnie fabrycznie montowane zawirowywacze ale tak sobie gdybam tylko :)

Co teraz będzie ważne to pył i CO i nic nikogo nie będzie obchodziło czy wymiennik jest czarny, siwy czy różowy jak już napisałem wcześniej.

Jeśli nie zatrzymasz pyłu w kotle to wyrzucisz go w atmosferę i po ptokach czy się komuś to podoba czy nie.

Myslę że zacznie się powoli taki mały wyścig producentów, zaczną pracować nad wymiennikami, sterowaniem, pojawią się pewnie fabrycznie montowane zawirowywacze ale tak sobie gdybam tylko :)

I bardzo dobrze. Zaczną się powoli pojawiać kotły w 100 %dopracowane. Oczywiście mam nadzieje że nie wzrosną drastycznie ceny nowych kotłów. Że i smieciuchy dopracuja by ludzie od pomp mogli odetchnąć pełną piersią :-).

Korzystam z Aero wiec net sam sie wylaczy,a ze mam router w kotlowni to zonie pewnie wieczorem(póznym)nie bedzie sie chciało resetowac

Nie wiem jaki masz router, ale można przy odpowiednim routerze i alternatywnym oprogramowaniu obejść konieczność wyciągania modemu z routera i wpisywania captcha na kompie, tylko można zdalnie łącząc się routerem poprzez np. wifi.

Edytowane przez Maher

I bardzo dobrze. Zaczną się powoli pojawiać kotły w 100 %dopracowane. Oczywiście mam nadzieje że nie wzrosną drastycznie ceny nowych kotłów. Że i smieciuchy dopracuja by ludzie od pomp mogli odetchnąć pełną piersią :-).

W 100% nigdy. Ja , napiszę to już oficjalnie , zbudowałem własny kocioł i odziwo sporo tych pyłów w kotle pozostaje. Testy trwają.

W 100% nigdy. Ja , napiszę to już oficjalnie , zbudowałem własny kocioł i odziwo sporo tych pyłów w kotle pozostaje. Testy trwają.

Napisz jaki ma wymiennik? Budowę, jak możesz to zakreśl zarys budowy wymiennika. Palnik będzie ten który ty używasz? Sterownik domyślam się jaki...

Napisz jaki ma wymiennik? Budowę, jak możesz to zakreśl zarys budowy wymiennika. Palnik będzie ten który ty używasz? Sterownik domyślam się jaki...

Palnik to ekoenergia . Co do wymiennika to za wcześnie na pisanie.Nie chcę być posądzony o reklamę. Niektórzy mnie znają i wiedzą jaki jestem.

Edytowane przez minertu

Witam

wuwok w twoim przypadku wyszło tylko na plus, ja mam czeski groszek i resztkę z zeszłego sezonu z gs-u i ten groszek potrafi zostawić tylko siwy pył mimo iż jak paliłem nim w dolniaku to dostałem komentarz: ...gruz masz w popielniku... natomiast czech potrafi zabarwić wymiennik na brązowo, a może mój palnik jest niereformowalny?

pozdrawiam RedEd

ps mam sterownik bruli i spp testuję oba i oba sterują kotłem dobrze, bo mam ciepło, co do zużycia to nie porównam bo nie mam ciepłomierza, kolega z innego forum twierdzi że szukam czegoś czego nie da się osiągnąć spalając paliwo niejednorodne takie jak węgiel

kolega z innego forum twierdzi że szukam czegoś czego nie da się osiągnąć spalając paliwo niejednorodne takie jak węgiel

Mądry chłop !!!! :) zawsze można szukać, znalesc jakies salomonowe rozwiązanie , albo jakieś optymalne parametry ale NIGDY nie osiągnie się ideału w spalaniu paliwa stałego.. to nie prąd czy gaz..