Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
Przede wszystkim od paliwa ale też od pojemności wodnej wymiennika i wielu innych czynników.

Ciekawe,że SPP to wszytko godzi,czego nie można powiedzieć o ecoalu.....

Dodatkowo w bardziej "zaawansowanej" i skomplikowanej pompowo instalacji jest z ecoalem gorzej,przy prostej max 2 pompy,no może lekka czkawka,ale i tak do d...y :)

A co tam,powiem wprost.

Sterownik ecoal to archaizm,w każdym tego słowa znaczeniu.Grupowe to farsa( swego czasu,za namową Rajmunda paliłem bez czujnika spalin,bez zmian-a podobno bada trendy spalin he he),o automacie seba (pracownik ES,nawet pisałem w tej kwestii do władz ES) kiedyś napisał ,że automat był przeznaczony dla palnika brucer a nie burner-s...co tu dalej pisać skoro palą nim ludzie nawet na ekoenergii -a nie dla niej on ci jest :)

Ehh,pamiętam te dni jak kolesie z ES nie wiedzieli jaki rodzaj softu automatu i ustawień polecać na palniki burner-s ,jak zrobiła się wrzawa...Fajnie było,dupa mi zmarzła w firmie nie raz :)

Chroń mnie Boże od tego ....

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
I cieszę się że w końcu znalazłeś to czego szukałeś.

Poważnie, bez ironii.

I ja się cieszę z panem.Jeszcze sprzedam tylko dwa jakie mam,obawiam się, że na pozostałe od innych userów cena będzie licha...

Dodatkowo w bardziej "zaawansowanej" i skomplikowanej pompowo instalacji jest z ecoalem gorzej,przy prostej max 2 pompy,no może lekka czkawka,ale i tak do d...y :)

A co tam,powiem wprost.

Sterownik ecoal to archaizm,w każdym tego słowa znaczeniu.Grupowe to farsa( swego czasu,za namową Rajmunda paliłem bez czujnika spalin,bez zmian-a podobno bada trendy spalin he he),o automacie sebsa (pracownik ES,nawet pisałem w tej kwestii do władz ES) kiedyś napisał ,że automat był przeznaczony dla palnika brucer a nie burner-s...co tu dalej pisać skoro palą nim ludzie nawet na ekoenergii -a nie dla niej on ci jest :)

Ehh,pamiętam te dni jak kolesie z ES nie wiedzieli jaki rodzaj softu automatu i ustawień polecać na palniki burner-s ,jak zrobiła się wrzawa...Fajnie było,dupa mi zmarzła w firmie nie raz :)

Dla sprostowania,sebsa nie jest pracownikiem E-S no chyba,że czegoś nie wiem albo pomyliłeś go z seba.

Co do grupowego to Rajmund się myli-w grupowym też są badane trendy.To jak w czasie się rozkładają właśnie zależy od wielu czynników.Jakich to nie będę się rozpisywał bo już się nie raz naśmiewałeś.Racja jest jak dupa,każdy ma swoją. I tego się trzymam.Ty nie musisz.Masz swoją rację i sobie nią podążaj.

Wiem jak pracuje eCoal i grupowe i co trzeba zrobić aby nie zakłócić trendów.Nie wiem jak działa SPP czy się dowiem to czas pokaże.

Napiszę raz jeszcze abyś w końcu zrozumiał,że eCoal jest dla ludzi ,którzy nie mają ochoty siedzieć po 2 tyg w kotłowni i mieszkać z piecem i jego ustawieniami.

Edytowane przez minertu

Gość TwojPan
Dla sprostowania,sebsa nie jest pracownikiem E-S no chyba,że czegoś nie wiem albo pomyliłeś go z seba.

Co do grupowego to Rajmund się myli-w grupowym też są badane trendy.To jak w czasie się rozkładają właśnie zależy od wielu czynników.Jakich to nie będę się rozpisywał bo już się nie raz naśmiewałeś.Racja jest jak dupa,każdy ma swoją. I tego się trzymam.Ty nie musisz.Masz swoją rację i sobie nią podążaj.

Wiem jak pracuje eCoal i grupowe i co trzeba zrobić aby nie zakłócić trendów.Nie wiem jak działa SPP czy się dowiem to czas pokaże.

Napiszę raz jeszcze abyś w końcu zrozumiał,że eCoal jest dla ludzi ,którzy nie mają ochoty siedzieć po 2 tyg w kotłowni i mieszkać z piecem i jego ustawieniami.

Dzięki za sprostowanie,oczywiście chodziło o pracownika Seba.Co do reszty,to trudno się zgodzić,szczególnie z Twoimi newsami o tym ,że Ecoal jest dla tych co nie chcą siedzieć w kotłowni,uznaje to za żart.Podać przykłady z forum?Tylko po co,pan je zna panie Grzegorzu...

Moim zdaniem tryb auto ecoal na pewno jest dla tych co mają sporo kasy w kieszeni.

Z niczego się nie naśmiewałem,próbowałem palić grupowym i automatem bez czujnika spalin i wiem co widziałem.Ba,mało tego-sterownik nie zgłosił sprzeciwu-chyba gdyby czujnik spalin był niezbędny do prowadzenia poprawnego procesu spalania w tych trybach ustawień-sterownik powinien zgłosić błąd i uniemożliwić użycie trybu grupowe i automat ecoal.Tak jednak się nie stało.Uznałem zatem,że czujnik jest w tych ustawieniach zbędny.Jest coś nielogicznego w tym co napisałem?

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Proces spalania wszelakich paliw, jest najbardziej efektywny, gdy CO2 wytwarzamy jak najwięcej.

Pomijamy chyba stan nazywany "odstawieniem" kotła,bo nie można go raczej nazwać "procesem spalania" a jedynie skutkiem ubocznym tego procesu.W rezultacie którego,posyłamy mnóstwo CO2 w atmosferę,praktycznie bez powodu-tylko dlatego by w kotle nie zgasło....Trochę chyba przesadzamy...:)

Edytowane przez TwojPan

Witam

kol Markowski a widział to jak wygląda oryginalny palnik retortowy angielski jeden z pierwszych jakich eferowali wytwórcy kotłow ORZOŃ z pszczyny czy kotły z żywca -dla przypomnienia był to rok bodajże 1994-sterownik jaki był instalowany to GECO-czysty dwustanowiec bez regulacji dmuchawką-dla przypomnienia palniki były wielkości główki urbana z uszkami a moc podobno miały 35kw były instalowane w kotłach od 15-do 50kw-dmuchawka wbs 5a z przysloną regulacji wlotu i jazda

dla tego palnika paląc groszkiem nie trza sterowania z bajerami typu jak w temacie

a propo mój ster jest świeżo po kapitalce-zobacz jak rwie życiem

:D

Więcej CO2 jak CO - tak ? Gdzie można o tym poczytać ?

Stosunek emisji CO2 do CO mówi nam o tym, jaka będzie lambda....

Zatem przy tym wysokim CO2 chodzi o to, aby jak najmniejsze było jednocześnie CO

podam Ci w %

Jeżeli w procesie prowadzenia palnika osiągniesz dajmy na to 13% CO2 (co jest bdb wynikiem dla retorty) a do tego CO będzie np.0,01% to oszacowac można lambdę na jakieś 1,46 dla węgla a jakby taki sam wynik była dla spalania drewna, to wówczas lambdę można szacować na ok. 1,61

Edytowane przez Jarecki79

Gość TwojPan
Witam

kol Markowski a widział to jak wygląda oryginalny palnik retortowy angielski jeden z pierwszych jakich eferowali wytwórcy kotłow ORZOŃ z pszczyny czy kotły z żywca -dla przypomnienia był to rok bodajże 1994-sterownik jaki był instalowany to GECO-czysty dwustanowiec bez regulacji dmuchawką-dla przypomnienia palniki były wielkości główki urbana z uszkami a moc podobno miały 35kw były instalowane w kotłach od 15-do 50kw-dmuchawka wbs 5a z przysloną regulacji wlotu i jazda

dla tego palnika paląc groszkiem nie trza sterowania z bajerami typu jak w temacie

a propo mój ster jest świeżo po kapitalce-zobacz jak rwie życiem

Rajmund,wiesz co nie chce już brać udziału w tych Waszych rozgrywkach-wiele to co niektórym odbiera,zwyczajnie jako ludziom.

W pracy Twego sterownika nie widzę nic ciekawego odkąd mam SPP,a i nie musiałem nic w nim przerabiać.

Jako końcową puentę napisze jeszcze jednak tak.Uważam,że zostałem ostro zrobiony w balona ze swoim pierwszym kotłem i jego sterownikiem.Nie wiem kto zawinił,Ogniwo uszczęśliwiając mnie sterownikiem z ES,czy ES dając mi w duecie OEP. Wybór padł na taki duet ze względu na automatyczne sterowanie.Pamiętam swoją pierwszą zimę,przepały i zimno w obiekcie,telefony do ES aby coś z softem ecoala zrobili...Całe batalie o to czyja to wina,moja,kotła,sterownika itd.Zarzucanie mi zakupu przewymiarowanej jednostki,złego prowadzenia itd.Po pewnym czasie okazało się,że są problemy z tym kotłem na każdym dobranym metrażu domu.A niedawno,po 4 latach jakiś wesołek z ES napisał ,że: soft automatu ecoala był opracowany pod palnik brucer a nie burner-s.Moje OEP było z burnerem-s....Kpina.

Jak mam to nazwać? :)

Nic dodać,nic ująć.To tyle z mojej strony.

Edytowane przez TwojPan

swego czasu był fajny filmik w internecie

JAK PALIĆ W KOTLE Z PALNIKIEM RETORTROWYM- NIESTETY BYŁ NIE WYGODNY DLA UCZONYCH I ZOSTAŁ USUNIĘTY

to właśnie był jeden z pierwszych palników wg mnie najlepszych ze sterownikiem geco

mój sąsiad ma taki zestaw i tak pali od około 14 lat - filmik był bodajże 9 minutowy

mój ecoal jest oryginalny -nigdy w nim nie miałem ingerencji-zmiana oprogramowania bo po prostu się nie da jest dobrze zabezpieczony a to co mam w zima przerobione to jest zupełne inna bajka jest przystawka wielkości 4 paczek marlboro i gra

a i w zima spp też mi pasi

Dzięki za sprostowanie,oczywiście chodziło o pracownika Seba.Co do reszty,to trudno się zgodzić,szczególnie z Twoimi newsami o tym ,że Ecoal jest dla tych co nie chcą siedzieć w kotłowni,uznaje to za żart.Podać przykłady z forum?Tylko po co,pan je zna panie Grzegorzu...

Moim zdaniem tryb auto ecoal na pewno jest dla tych co mają sporo kasy w kieszeni.

Z niczego się nie naśmiewałem,próbowałem palić grupowym i automatem bez czujnika spalin i wiem co widziałem.Ba,mało tego-sterownik nie zgłosił sprzeciwu-chyba gdyby czujnik spalin był niezbędny do prowadzenia poprawnego procesu spalania w tych trybach ustawień-sterownik powinien zgłosić błąd i uniemożliwić użycie trybu grupowe i automat ecoal.Tak jednak się nie stało.Uznałem zatem,że czujnik jest w tych ustawieniach zbędny.Jest coś nielogicznego w tym co napisałem?

Tak , nie wiesz jak działa grupowe i eCoal!!!

Czujnik jest po to aby odczytywać temp spalin ( obojętnie czy to jest 100deg czy 200deg ) za jego pomocą jest analizowany trend spadku i wzrostu temp spalin.Ty wyjmując czujnik pozbawiłeś go analizy.

Ty jak go wyjąłeś to nie miał co mierzyć (nie było trendów)

A co tam,powiem wprost.

Sterownik ecoal to archaizm,w każdym tego słowa znaczeniu.Grupowe to farsa( swego czasu,za namową Rajmunda paliłem bez czujnika spalin,bez zmian-a podobno bada trendy spalin he he),o automacie seba (pracownik ES,nawet pisałem w tej kwestii do władz ES) kiedyś napisał ,że automat był przeznaczony dla palnika brucer a nie burner-s...co tu dalej pisać skoro palą nim ludzie nawet na ekoenergii -a nie dla niej on ci jest :)

To już piec dobry, a sterownik zły???

Po co Ci były dwa sterowniki z elektrosystemu?

Gość TwojPan
Drugi sterownik jest brata Novego o ile dobrze kojarzę.

Ja nic i nikomu nie chcę udowadniać.Pisze co obserwowałem,obserwuję.To moje spostrzeżenia.Producenci robią swoje ..i tak niech zostanie.Tutaj większość robi zwykłe "nagonki" jak pisał czp1.Zabawa niech trwa.Jak ktoś chce się dowiedzieć jaka jest prawda ,musi być w posiadaniu sterowników jakimi jest zainteresowany.W większości przypadków jest to nie realne.Chciałem porównać na jednym układzie CO -dwa sterowniki,tylko wiąże się to z "narażeniem" swej wiarygodności jak jeden pan napisał.Więc po co to komu.

Jak dla mnie optymalizacja i wygoda w użytkowaniu jest na 1 miejscu.Nic i niczego nie reklamuję.Pisałem w temacie wątku,ale wielu się to nie podoba -więc po co...

Będzie teraz już miło i przyjemnie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez TwojPan

Na wątku o SPP wszyscy podają zużycie, to i ja podam swoje tutaj. ;)

Za ostatnią dobę 3,2kg miału 23 MJ z Piasta. Ale jeszcze minimalnie dogrzewa mi jedną łazienkę.

Przestaniesz dogrzewać to na samo CWU zejdziesz jeszcze z kilogram i nie trzeba wcale do tego zmieniać sterownika :)

Tak jakoś jak zaczęli się licytować w zużyciu opału, u mnie palnik pożarł ostatnie kawałki ekogroszku.

Dnia 2014.05.12 przed godziną 20 wsypałem do zasobnika 25 kg opoału, starczyło do wczoraj. Sterownik zapamiętał, że w stan sterowania ręcznego przeszedł o godzinie 10 rano.

Można w przybliżeniu założyć, że te 25 kg mieszanki węgla z KWK Chwałowice wystarczyło na 8,5 dnia, co daje niecałe 3 kg opału na dobę.

Nie mam zainstalowanego wyrafinowanego sterownika, kocioł z wymiennikiem żeliwnym o mocy 24,6 kW i palnikiem retortowym o mocy znamionowej 38 kW, ogrzewał w tym czasie tylko grzejnik aluminiowy o ośmiu żebrach wysokich na 58 cm, zainstalowany w łazience o powierzchni 4,1 m2.