Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Pamiętam że pisałeś i co pisałeś ale wtedy nie było złośliwości w Tobie.

Już nie raz pisałem że nie nic przeciwko innym sterownikom, jednemu podobają się brunetki a drugiemu blondynki :)

Wiesz ile sterowników miałem u siebie ? kilka, i na każdym moge spalić tak samo węgiel,

Gdybyś pojeździł trochę po ludziach zdziwiłbyś się mocno co dla nich jest ważne :)

A tak w ogóle to zajrzyj na wątek o swoim kotle, tam możesz się wykazać i nie jest to złośliwość.

Uważam że Ecoal jest dobrym sterem,laikom pomaga w miarę poprawnie spalić węgiel. I jednym to styka,innym jak mi już nie. Wiemy ze posiadam piec krotko ale intensywnie się wdrażałem w temat i podstawy spalania węgla mam solidne. Większość ludzi oczekuje taniego palenia,i znów Spp w moim przekonaniu wart jest uwagi. Czy mając miśka należy kupić SPP?na to sobie musi każdy odpowiedzieć sam.

Edytowane przez wuwok

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No widzisz, po trochę sobie odpowiedziałeś sam, jesteś długo na forum, przecież widzisz ilu ludzi tu zagląda.

Popatrz ile sterów jest pod netem a to tylko jakiś mały procencik, dosłownie garstka biorąc pod uwagę ile jest ich sprzedawanych z kotłami.

Pisałem już kiedyś że ludzie w większości nawet nie wiedzą że można je podłączyć do sieci, robią wielkie oczy i patrzą jak na kosmitę o czym ja mówię :)

Tak sobie czytam i wnioskuję,że już wszyscy zapomnieli jaka była i jest nadal idea sterownika eCoal.To jest sterownik dla tych co nie maja i nie chcą siedzieć godzinami w kotłowni aby ustawić pracę pieca !!! Ja też czasu nie mam i na miśku jadę.Komorę spalania mam bez sadzy nawet teraz w trybie letnim.

Gość TwojPan
Tak sobie czytam i wnioskuję,że już wszyscy zapomnieli jaka była i jest nadal idea sterownika eCoal.

Zapomniałeś i Ty.Automat ecoal miał być dla jednego palnika o nazwie Brucer (patrz info pracownika ES Algorytm eCoal opracowywany był dla palnika typu Brucer. Kolejny palnik typu Burner nie dał się dobrze sterować wg. tego algorytmu (ze względu na jego konstrukcję), dlatego rozpoczęliśmy pracę nad spalaniem grupowym, które duże lepiej sobie radzi z tymi palnikami.

Nie ma mowy w cytowanym poście o innych palnikach.Więc co z przeznaczeniem tego trybu np.dla palnika ekoenergii?Ktoś ma wyniki badań z takiego "zestawu"?

To jest sterownik dla tych co nie maja i nie chcą siedzieć godzinami w kotłowni aby ustawić pracę pieca !!! Ja też czasu nie mam i na miśku jadę.Komorę spalania mam bez sadzy nawet teraz w trybie letnim.

Piszesz-całymi godzinami w kotłowni...Czy naprawdę nie czytasz tego co piszą użytkownicy automatu?Jeśli to automat,dlaczego trzeba korygować nadmuch i porcję czasu podawania?Co ze zwiększonym spalaniem w tym trybie i innymi sporymi problemami sygnalizowanymi przez użytkowników(jak np.wysokie trendy temp.spalin,przebijanie temp.zadanej ).Taki obyty "gracz" powinien być bardziej obiektywny dla tego typu pracy sterownika.Co i jak byś pisał gdyby nie fakt ,że sprzedajesz ten towar.

Uważasz,że przebijanie temp. o 5deg ,a potem dłuższe/krótsze podtrzymanie ,jest pożądanym stanem rzeczy?Czy może jest to zwykły efekt uboczny,dla takiej pracy.Czy dobry czy zły opał,sterownik przebija znacząco zadaną bo..najzwyczajniej nie potrafi wokół niej oscylować.Tak jest najłatwiej,szybko do zadanej,przebić i halt!To nie jest praca ciągła dla jakiej miał być stworzony...

Minertu,nie chodzi o spory.Nie piszcie tylko,że jest to jedyny słuszny sterownik na rynku,bo tak nie jest.Im bardziej uprawiacie z panem Wiesławem politykę RBR i ecoal rządzi,tym bardziej staje się to niesmaczne i obrzydliwe.Pomijam sposób w jaki robi to w ostatnich postach pan Wiesław porównując userów do piesków.Wolę dostać hu...ami po plecach,bo czasem każdemu facetowi się zdarzy "wyjść z siebie" ,niż znosić takie poniżające porównania lub na to spoglądać.Masakra.

.Pomijam sposób w jaki robi to w ostatnich postach pan Wiesław porównując userów do piesków.Wolę dostać hu...ami po plecach,bo czasem każdemu facetowi się zdarzy "wyjść z siebie" ,niż znosić takie poniżające porównania lub na to spoglądać.Masakra.

Novy, czy Ciebie się to tyczyło ?

Chcesz zrobić z igły widły.

Byłeś u mnie i wiesz że lubię pieski, teraz mam następnego jeszcze większego od tego co widziałeś, to najwierniejsze zwierzę pod słońcem.

Czyli takie porównanie a widzisz że ostatnio Arturo, wuwok czy Liwko gdzie tylko coś napiszę to już są i kąsają za nogawkę, z resztą podobnie jak Ty, nie napiszesz posta żeby nie wspomnieć o mnie czy minertu.

Do Ciebie to już się przyzwyczaiłem i poznałem jaki jesteś także pisz sobie co tam chcesz.

Dla mnie jest właśnie obrazą jak mnie i Grześka wyzywałeś na forum ogólnopolskim od hu.. i patafianów bo dla Ciebie nie jestem ani jednym ani drugim, choćby z racji wieku.

Nie nauczyła Cię tego mama ?

Mnie tak.

Jak się pysk zaleje to się go uciera i idzie gnić a nie siada przed komputerem żeby pokazać jakim się jest ważnym.

To taka dobra rada na przyszłość.

Witam,

jutro zasypuję podajnik Jaretem z Bartex-u. Pali me ktoś tym? Jakie parametry ustawić? Wcześniej kończyłem palić Iskrą.

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Na razie nic nie grzeb, możesz ewentualnie dać większą przerwę podajnika w podtrzymaniu, popal ze trzy dni i zobaczysz co będzie.

Gość TwojPan
Jak ktoś jest ciekawy to w galerii mam parę fotek praca kotła w podtrzymaniu.

Najważniejszej części nie pokaże na razie ale zapewniam ,że wymiennik jest tak samo siwy.

Ja tam nie widzę nic ciekawego. Każda działka paliwa podbija CO bez kontroli.Raz więcej,jak ma grzać-sporo więcej.Trendy spalin ogranicza pewnie konstrukcja wymiennika,nie przedkłada się to nad kontrolę CO.Albo dawka jest za "cienka"-mimo niedługiego czasu postoju,albo zalega koks na palniku i czym się rozbija to przebija CO.Jak utrzymasz linię prostą,bez przesady, to powiedz kiedy.Jak wyciągnę kartę SD z ecoala pokażę Ci co robił w trybie CWU PAN Romek Verb.No może przy zawirowywaczu jaki dodałem.

Gość TwojPan
Nie widzisz nic ciekawego bo ślepy jesteś!

Zrób takie wykresy jakie są u mnie na Twoim SPP i pokaż wymiennik.

Na palniku koksu nie ma!

Ale co tam widać ,na tych wykresach?Kocioł w podtrzymaniu z czasem postoju 55 min?Oświeć mnie,proszę.Ja mogę tak ustawić swój kocioł,ale ty jesteś bogiem,ustaw swój tak jak mój,z wahaniami CO do 0,5 deg, w podtrzymaniu.Dasz radę?Co podmuchasz odkurzaczem jak się odpali podtrzymanie? :)

Co ty tam pokazujesz,brak kontroli nad zadaną z każdą dawką podaną po 55 min podtrzymania?Panujesz nad nim,jeśli tak to co nazywasz "panowaniem"?Przebijanie znaczne powyżej zadanej CO?Kurna,na co ty liczysz,że ktoś powie że to sukces?Potrafiłbym ustawić go lepiej on line,bez zaglądania na palnik-tylko po co?Co ty chcesz udowodnić,i komu?

Looknij kolo na mój ster,i wyluzuj ;)

P.S.

Zobacz jak mój kocioł dochodzi do poprzedniego stanu,po "wylaniu" 100l wody CWU.A jak doszedł niedawno Twój,zerknij na swe spaliny i temp CO .

Edytowane przez TwojPan

Novy, zarzuć mu pompkę CWU, zrzuć bojler wody i go zagrzej.

Może jeszcze dożyję jak Twoje dzieciaki dorosną i będziesz miał w domu kawalerkę.

Skończy się Twoja teoria jednej pompki i dogrzewanie CWU grawitacją.

No chyba że wprowadzisz grafik do kąpieli.

Na razie to sobie ktoś łapki ochlapie dwa czy trzy razy w firmie na zmianę i to wszystko.

Novy grzałem grawitacją kilka ładnych lat i wiem jak to wygląda.

Wejdzie córcia na pół godzinki pod prysznic a następny po niej za dwie godziny jak Ci ta grawitacja następny bojlerek zagrzeje.

Tak to kolego będzie wyglądać.

Szybciutko Ci się znowu orientacja zmieni.

Aaa i gdzie kto napisał że mam mieć odchyłki po 0,5 stopnia ?

To następna Twój wymysł i jeśli Tobie on odpowiada to nie znaczy że każdy jest i ma być Novym.

Nie porównuj pracy sterownika bo gdy spadnie temp zadana CO na kotle to on przechodzi w grzanie.W grzaniu leci do podbicia o 5deg i się odstawi ale zrobi to zanim CWU osiągnie zadaną. Sterowniki pracują inaczej,mój i Twój.

Poza tym jak byś czytał uważnie to pisałem o fotkach w galerii , jak wygląda popiół , wymiennik i na palniku co widać przy takiej pracy eCoala.

Dla jasności w moim kotle (prototypie) kapilara dla czujnika CO jest umieszczona w jego najcieplejszym punkcie na głębokości 12 cm ( wyjściowa z kotła ma tyle co zadana mierzona czujnikiem elektronicznym zewnętrznym).U ciebie czujnik mierzy temp CO w innym miejscu niż u mnie.

Gość TwojPan
Nie porównuj pracy sterownika bo gdy spadnie temp zadana CO na kotle to on przechodzi w grzanie.

Mój tez tak robi.Tylko "płynnie włada mocą" wooowwww :) Nie widzę związku....

Poza tym jak byś czytał uważnie to pisałem o fotkach w galerii , jak wygląda popiół , wymiennik i na palniku co widać przy takiej pracy eCoala.

Sranie po krzakach.Jak testowałem w grzaniu,były zaczepki ,że nie da rady latem.Teraz zostajemy only dust?

Dla jasności w moim kotle (prototypie) kapilara dla czujnika CO jest umieszczona w jego najcieplejszym punkcie na głębokości 12 cm ( wyjściowa z kotła ma tyle co zadana mierzona czujnikiem elektronicznym zewnętrznym).U ciebie czujnik mierzy temp CO w innym miejscu niż u mnie.

No i tu mamy sedno.jak nie ma się do czego przyczepić,jest czujnik.Po co mi to znów było..Ehhh.

Oddaję honor,bez odbioru :)

Gość TwojPan
Novy, zarzuć mu pompkę CWU, zrzuć bojler wody i go zagrzej.

Może jeszcze dożyję jak Twoje dzieciaki dorosną i będziesz miał w domu kawalerkę.

Skończy się Twoja teoria jednej pompki i dogrzewanie CWU grawitacją.

Większych bzdur nie czytałem.Poprawnie zrobiony obieg CWU grawitacja (czytaj: odpowiedni przekrój rur,odległość od kotła ) nie daje takiego dyskomfortu o jakim pan piszesz.Owszem,to nie tak jak na pompie CWU,ale to jest kocioł CO kurcze.Nie zagrzeje tak jak gazowy ,czy inny.Ma "walcować cykle" a zbiornik i tak nie nadąży odebrać -jak u minertu przed chwilą ?Wykres jego kotła oddaje to co piszę w 100%.....

Zobacz jak "doszedł" mój,a jak jego?po co tyle cykli grzania,jak zasobnik jest w d...pie z prędkością odbioru tego ciepła...

Edytowane przez TwojPan