Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To podeślij na priv jak możesz.

EDIT

-------

już wiem co i gdzie wylutować :)

Popatrzyłem sobie na twoje wykresy i wychodzi że nawet w styczniu/lutym 2012 nie przekroczył 63*C , temp się mieści między 43 - 63*C , spoko :)

Wykresy - super :)

Tyle że przydał by się interface do zapytań sql , np potrzebuję na szybko max temp CO w okreslonym okresie czasu , lub dowolny inny "raporcik" - tak wiem maruda jestem ;)

@Karoka możesz to zgłosić do producenta ? Zbliża się "sezon" będziesz cześciej "forumowo" dostępny ? Tak wiem telefon ...;)

Ja się uczyłem palić i wtedy jeszcze powstawały nowe softy do sterownika. Ja miałem całkowicie pokręcone, to mój pierwszy piec :) Nie czytałem wcześniej aby się uczyć a tylko popatrzyłem na kotły które kupić :)

@Karoka możesz to zgłosić do producenta ? Zbliża się "sezon" będziesz cześciej "forumowo" dostępny ? Tak wiem telefon ...;)

Jeszcze ze dwa tygodnie i powinienem się trochę odrobić, na razie najlepiej dzwonić, odpisuję późnym wieczorem na tą chwilę.

Wygoniłem na chwilę kierowniczkę od kompa to coś skrobnę :)

Czy konieczne jest montowanie czujnika wewnetrznego ? Cos tam instalator pobakiwal ze nie potrzebny, bo bedzie sie gryzlo ze sterownikiem pokojowym czy cos takiego. Chyba ze cos przekrecilem.

Niech instalator montuje i się nie zastanawia....sam się będzie gryzł....:mad: a niby jakim pokojowym po co??? jakieś 90 % instalatorów nie ma pojęcia o zaawansowanym sterowoniu... robią jeszcze w stylu lat 80-tych..

Czy konieczne jest montowanie czujnika wewnętrznego ? Coś instalator pobąkiwał, że nie potrzebny bo będzie się gryźć ze sterownikiem pokojowym czy coś takiego. Chyba, że przekręciłem.
Tak jak Piotrek napisał sterownik pokojowy może sobie instalator w "Torbę" wsadzić.

Po tym stwierdzeniu widać że nie ma pojęcia co za sterownik montuje :)

...

Jeżeli masz więcej pytań to pisz, zawsze ktoś odpowie :)

Jeżeli instalator nie wie to niech pyta, Też dostanie odpowiedź :)

Niech się uczy a nie wymądrza bo inaczej http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif

To ja poproszę o pierwszą pomoc, bo wyszukiwarka tematu (przynajmniej u mnie ) coś szwankuje a wiem że chyba o tym mowa już była, jak kalibrować czujniki bo patrzyłem w instrukcji ecoala i dtr kotła i nic. Jest tylko wzmianka o kalibracji ale nie pisze jak ją przeprowadzić i w których opcjach bo przekopałem wszystkie menu i nic. Chyba że jest jakaś tajemna kombinacja klawiszy albo coś przeoczyłem.

Witam forumowiczów. Piecyk odpalony i wszystko wygląda ok (RBR 17KW). W międzyczasie przeczytałem tą historię z czujnikiem pokojowym kontra sterownik pokojowy. Pytanie, czy nie namieszane mam w tej materii.

U mnie tez jest sterownik pokojowy, wg którego pracuje piec (przełożony z poprzedniego pieca olejowego) - ustawiam temperaturę na sterowniku i cykle godzinowe w dniach tygodnia - tez na sterowniku.

Zastanawiam się czy nie lepiej podłączyć jednak czujnik wewnętrzny i lepiej wykorzystać sterowanie z ecoala. Nie znam jeszcze do końca możliwości ecoala, ale wydaje mi się, że tym pokojowym sterownikiem go ograniczam.

Możecie coś poradzić?