Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Przecież to widać gołym okiem co robisz.

No to pokaż mi kolego w którym poście ja tam coś udowadniam ?

I nie denerwuj się bo widzę że nerwy to Tobie puszczają :)

Nerwy???powiedzmy ze w młodości parę lat w górach po dyskotekach bylem bramkarzem :D. Coś więcej potrzeba niż sprzedawca piecy by mi nerwy puściły :D

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No nie do Ciebie Adaś to było :)

Akurat napisałeś i post znalazł się między młotkiem a kowadłem :)

sorki - grill się przedłużył :)

Nerwy???powiedzmy ze w młodości parę lat w górach po dyskotekach bylem bramkarzem :D. Coś więcej potrzeba niż sprzedawca piecy by mi nerwy puściły :D

Kociołków ;) Wuwok co się tak spinacie Towarzyszu - macie jeszcze wejścia ? Nie daleko mamy - wprawdzie ja wolę cięższe brzmienia ale wiesz 40`cha się zbliża ... trza jak były premier blog założyć i młódkę sobie sprawić - yes yes yes ;)

A właśnie. Miałem się pochwalić ze za niedługo jedzie do mnie SPP na testy. Jak wiesz Wiesiek jestem dosyć obiektywny zatem będę zdawał relację co i jak. Jak narazie coala jest ok jednak trzeba przyznać ze nieco sadzy produkuje. Jeżeli SPP zrobi to samo co koala zmniejszając spalanie i zmniejszając ilość produkowanej sadzy to będę pozytywnie zaskoczony. Ale jak to mówią - dopóki nie zobaczę to nie uwierzę :)

sorki - grill się przedłużył :)

Kociołków ;) Wuwok co się tak spinacie Towarzyszu - macie jeszcze wejścia ? Nie daleko mamy - wprawdzie ja wolę cięższe brzmienia ale wiesz 40`cha się zbliża ... trza jak były premier blog założyć i młódkę sobie sprawić - yes yes yes ;)

Ostani raz stałem na bramce około 8 lat temu.Miło powspominać...aż głupio ze człowiek w kotłowni wylądował :D. Fajnie że ktoś z stajni zielonych po testuje kociołek .Do Jareckiego niech zagada,wstępne ustawienia dostanie .A potem chwile zabawy i niech oceni .

Wuwok przecież Novy ma SPP na zielonym to nie wiem dlaczego taki podniecony jesteś ?

Jakiś taki ostatnio bardzo kolega jareckiego jesteś, aż dziwne.

Z Jareckim dużo gadam,pisałem przed przeróbką palnika!!Powiedzmy pomógł mi sensownie odpowiadając na pytania.O tobie też pisałem ze jedyny proponowałeś mi piec 11kw na mój dom i wyszło na twoje [ja bym kupił 10ke,lecz chodzi o ilość kw ].

Po prostu fajnie jak Spp przetestuje osoba kolejna,nie powiązana z nikim. Myślę ze jak ustawi odpowiednio to zaskoczy go spalanie,brak sadzy itd..Sam wziozłem ster z przekory i?? kupiłem. A chciałem sprawdzić czy Novy nie przesadza,choć wiemy że umie palić węgiel :)

Edytowane przez wuwok

Pamiętam że pisałeś i co pisałeś ale wtedy nie było złośliwości w Tobie.

Już nie raz pisałem że nie nic przeciwko innym sterownikom, jednemu podobają się brunetki a drugiemu blondynki :)

Wiesz ile sterowników miałem u siebie ? kilka, i na każdym moge spalić tak samo węgiel,

Gdybyś pojeździł trochę po ludziach zdziwiłbyś się mocno co dla nich jest ważne :)

A tak w ogóle to zajrzyj na wątek o swoim kotle, tam możesz się wykazać i nie jest to złośliwość.

Aha i o ile dobrze pamiętam to wtedy jak kupowałeś kocioł nie było chyba jeszcze 10-tki ?

Pamiętam że pisałeś i co pisałeś ale wtedy nie było złośliwości w Tobie.

Już nie raz pisałem że nie nic przeciwko innym sterownikom, jednemu podobają się brunetki a drugiemu blondynki :)

Wiesz ile sterowników miałem u siebie ? kilka, i na każdym moge spalić tak samo węgiel,

Gdybyś pojeździł trochę po ludziach zdziwiłbyś się mocno co dla nich jest ważne :)

A tak w ogóle to zajrzyj na wątek o swoim kotle, tam możesz się wykazać i nie jest to złośliwość.

Uważam że Ecoal jest dobrym sterem,laikom pomaga w miarę poprawnie spalić węgiel. I jednym to styka,innym jak mi już nie. Wiemy ze posiadam piec krotko ale intensywnie się wdrażałem w temat i podstawy spalania węgla mam solidne. Większość ludzi oczekuje taniego palenia,i znów Spp w moim przekonaniu wart jest uwagi. Czy mając miśka należy kupić SPP?na to sobie musi każdy odpowiedzieć sam.

Edytowane przez wuwok

No widzisz, po trochę sobie odpowiedziałeś sam, jesteś długo na forum, przecież widzisz ilu ludzi tu zagląda.

Popatrz ile sterów jest pod netem a to tylko jakiś mały procencik, dosłownie garstka biorąc pod uwagę ile jest ich sprzedawanych z kotłami.

Pisałem już kiedyś że ludzie w większości nawet nie wiedzą że można je podłączyć do sieci, robią wielkie oczy i patrzą jak na kosmitę o czym ja mówię :)

Tak sobie czytam i wnioskuję,że już wszyscy zapomnieli jaka była i jest nadal idea sterownika eCoal.To jest sterownik dla tych co nie maja i nie chcą siedzieć godzinami w kotłowni aby ustawić pracę pieca !!! Ja też czasu nie mam i na miśku jadę.Komorę spalania mam bez sadzy nawet teraz w trybie letnim.

Gość TwojPan
Tak sobie czytam i wnioskuję,że już wszyscy zapomnieli jaka była i jest nadal idea sterownika eCoal.

Zapomniałeś i Ty.Automat ecoal miał być dla jednego palnika o nazwie Brucer (patrz info pracownika ES Algorytm eCoal opracowywany był dla palnika typu Brucer. Kolejny palnik typu Burner nie dał się dobrze sterować wg. tego algorytmu (ze względu na jego konstrukcję), dlatego rozpoczęliśmy pracę nad spalaniem grupowym, które duże lepiej sobie radzi z tymi palnikami.

Nie ma mowy w cytowanym poście o innych palnikach.Więc co z przeznaczeniem tego trybu np.dla palnika ekoenergii?Ktoś ma wyniki badań z takiego "zestawu"?

To jest sterownik dla tych co nie maja i nie chcą siedzieć godzinami w kotłowni aby ustawić pracę pieca !!! Ja też czasu nie mam i na miśku jadę.Komorę spalania mam bez sadzy nawet teraz w trybie letnim.

Piszesz-całymi godzinami w kotłowni...Czy naprawdę nie czytasz tego co piszą użytkownicy automatu?Jeśli to automat,dlaczego trzeba korygować nadmuch i porcję czasu podawania?Co ze zwiększonym spalaniem w tym trybie i innymi sporymi problemami sygnalizowanymi przez użytkowników(jak np.wysokie trendy temp.spalin,przebijanie temp.zadanej ).Taki obyty "gracz" powinien być bardziej obiektywny dla tego typu pracy sterownika.Co i jak byś pisał gdyby nie fakt ,że sprzedajesz ten towar.

Uważasz,że przebijanie temp. o 5deg ,a potem dłuższe/krótsze podtrzymanie ,jest pożądanym stanem rzeczy?Czy może jest to zwykły efekt uboczny,dla takiej pracy.Czy dobry czy zły opał,sterownik przebija znacząco zadaną bo..najzwyczajniej nie potrafi wokół niej oscylować.Tak jest najłatwiej,szybko do zadanej,przebić i halt!To nie jest praca ciągła dla jakiej miał być stworzony...

Minertu,nie chodzi o spory.Nie piszcie tylko,że jest to jedyny słuszny sterownik na rynku,bo tak nie jest.Im bardziej uprawiacie z panem Wiesławem politykę RBR i ecoal rządzi,tym bardziej staje się to niesmaczne i obrzydliwe.Pomijam sposób w jaki robi to w ostatnich postach pan Wiesław porównując userów do piesków.Wolę dostać hu...ami po plecach,bo czasem każdemu facetowi się zdarzy "wyjść z siebie" ,niż znosić takie poniżające porównania lub na to spoglądać.Masakra.

.Pomijam sposób w jaki robi to w ostatnich postach pan Wiesław porównując userów do piesków.Wolę dostać hu...ami po plecach,bo czasem każdemu facetowi się zdarzy "wyjść z siebie" ,niż znosić takie poniżające porównania lub na to spoglądać.Masakra.

Novy, czy Ciebie się to tyczyło ?

Chcesz zrobić z igły widły.

Byłeś u mnie i wiesz że lubię pieski, teraz mam następnego jeszcze większego od tego co widziałeś, to najwierniejsze zwierzę pod słońcem.

Czyli takie porównanie a widzisz że ostatnio Arturo, wuwok czy Liwko gdzie tylko coś napiszę to już są i kąsają za nogawkę, z resztą podobnie jak Ty, nie napiszesz posta żeby nie wspomnieć o mnie czy minertu.

Do Ciebie to już się przyzwyczaiłem i poznałem jaki jesteś także pisz sobie co tam chcesz.

Dla mnie jest właśnie obrazą jak mnie i Grześka wyzywałeś na forum ogólnopolskim od hu.. i patafianów bo dla Ciebie nie jestem ani jednym ani drugim, choćby z racji wieku.

Nie nauczyła Cię tego mama ?

Mnie tak.

Jak się pysk zaleje to się go uciera i idzie gnić a nie siada przed komputerem żeby pokazać jakim się jest ważnym.

To taka dobra rada na przyszłość.

Witam,

jutro zasypuję podajnik Jaretem z Bartex-u. Pali me ktoś tym? Jakie parametry ustawić? Wcześniej kończyłem palić Iskrą.

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Na razie nic nie grzeb, możesz ewentualnie dać większą przerwę podajnika w podtrzymaniu, popal ze trzy dni i zobaczysz co będzie.

Gość TwojPan
Jak ktoś jest ciekawy to w galerii mam parę fotek praca kotła w podtrzymaniu.

Najważniejszej części nie pokaże na razie ale zapewniam ,że wymiennik jest tak samo siwy.

Ja tam nie widzę nic ciekawego. Każda działka paliwa podbija CO bez kontroli.Raz więcej,jak ma grzać-sporo więcej.Trendy spalin ogranicza pewnie konstrukcja wymiennika,nie przedkłada się to nad kontrolę CO.Albo dawka jest za "cienka"-mimo niedługiego czasu postoju,albo zalega koks na palniku i czym się rozbija to przebija CO.Jak utrzymasz linię prostą,bez przesady, to powiedz kiedy.Jak wyciągnę kartę SD z ecoala pokażę Ci co robił w trybie CWU PAN Romek Verb.No może przy zawirowywaczu jaki dodałem.