Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Nie widzisz nic ciekawego bo ślepy jesteś!

Zrób takie wykresy jakie są u mnie na Twoim SPP i pokaż wymiennik.

Na palniku koksu nie ma!

Ale co tam widać ,na tych wykresach?Kocioł w podtrzymaniu z czasem postoju 55 min?Oświeć mnie,proszę.Ja mogę tak ustawić swój kocioł,ale ty jesteś bogiem,ustaw swój tak jak mój,z wahaniami CO do 0,5 deg, w podtrzymaniu.Dasz radę?Co podmuchasz odkurzaczem jak się odpali podtrzymanie? :)

Co ty tam pokazujesz,brak kontroli nad zadaną z każdą dawką podaną po 55 min podtrzymania?Panujesz nad nim,jeśli tak to co nazywasz "panowaniem"?Przebijanie znaczne powyżej zadanej CO?Kurna,na co ty liczysz,że ktoś powie że to sukces?Potrafiłbym ustawić go lepiej on line,bez zaglądania na palnik-tylko po co?Co ty chcesz udowodnić,i komu?

Looknij kolo na mój ster,i wyluzuj ;)

P.S.

Zobacz jak mój kocioł dochodzi do poprzedniego stanu,po "wylaniu" 100l wody CWU.A jak doszedł niedawno Twój,zerknij na swe spaliny i temp CO .

Edytowane przez TwojPan

Novy, zarzuć mu pompkę CWU, zrzuć bojler wody i go zagrzej.

Może jeszcze dożyję jak Twoje dzieciaki dorosną i będziesz miał w domu kawalerkę.

Skończy się Twoja teoria jednej pompki i dogrzewanie CWU grawitacją.

No chyba że wprowadzisz grafik do kąpieli.

Na razie to sobie ktoś łapki ochlapie dwa czy trzy razy w firmie na zmianę i to wszystko.

Novy grzałem grawitacją kilka ładnych lat i wiem jak to wygląda.

Wejdzie córcia na pół godzinki pod prysznic a następny po niej za dwie godziny jak Ci ta grawitacja następny bojlerek zagrzeje.

Tak to kolego będzie wyglądać.

Szybciutko Ci się znowu orientacja zmieni.

Aaa i gdzie kto napisał że mam mieć odchyłki po 0,5 stopnia ?

To następna Twój wymysł i jeśli Tobie on odpowiada to nie znaczy że każdy jest i ma być Novym.

Nie porównuj pracy sterownika bo gdy spadnie temp zadana CO na kotle to on przechodzi w grzanie.W grzaniu leci do podbicia o 5deg i się odstawi ale zrobi to zanim CWU osiągnie zadaną. Sterowniki pracują inaczej,mój i Twój.

Poza tym jak byś czytał uważnie to pisałem o fotkach w galerii , jak wygląda popiół , wymiennik i na palniku co widać przy takiej pracy eCoala.

Dla jasności w moim kotle (prototypie) kapilara dla czujnika CO jest umieszczona w jego najcieplejszym punkcie na głębokości 12 cm ( wyjściowa z kotła ma tyle co zadana mierzona czujnikiem elektronicznym zewnętrznym).U ciebie czujnik mierzy temp CO w innym miejscu niż u mnie.

Gość TwojPan
Nie porównuj pracy sterownika bo gdy spadnie temp zadana CO na kotle to on przechodzi w grzanie.

Mój tez tak robi.Tylko "płynnie włada mocą" wooowwww :) Nie widzę związku....

Poza tym jak byś czytał uważnie to pisałem o fotkach w galerii , jak wygląda popiół , wymiennik i na palniku co widać przy takiej pracy eCoala.

Sranie po krzakach.Jak testowałem w grzaniu,były zaczepki ,że nie da rady latem.Teraz zostajemy only dust?

Dla jasności w moim kotle (prototypie) kapilara dla czujnika CO jest umieszczona w jego najcieplejszym punkcie na głębokości 12 cm ( wyjściowa z kotła ma tyle co zadana mierzona czujnikiem elektronicznym zewnętrznym).U ciebie czujnik mierzy temp CO w innym miejscu niż u mnie.

No i tu mamy sedno.jak nie ma się do czego przyczepić,jest czujnik.Po co mi to znów było..Ehhh.

Oddaję honor,bez odbioru :)

Gość TwojPan
Novy, zarzuć mu pompkę CWU, zrzuć bojler wody i go zagrzej.

Może jeszcze dożyję jak Twoje dzieciaki dorosną i będziesz miał w domu kawalerkę.

Skończy się Twoja teoria jednej pompki i dogrzewanie CWU grawitacją.

Większych bzdur nie czytałem.Poprawnie zrobiony obieg CWU grawitacja (czytaj: odpowiedni przekrój rur,odległość od kotła ) nie daje takiego dyskomfortu o jakim pan piszesz.Owszem,to nie tak jak na pompie CWU,ale to jest kocioł CO kurcze.Nie zagrzeje tak jak gazowy ,czy inny.Ma "walcować cykle" a zbiornik i tak nie nadąży odebrać -jak u minertu przed chwilą ?Wykres jego kotła oddaje to co piszę w 100%.....

Zobacz jak "doszedł" mój,a jak jego?po co tyle cykli grzania,jak zasobnik jest w d...pie z prędkością odbioru tego ciepła...

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Idę za chwilę do roboty.Jestem od 5:00 na nogach a jeszcze nocka przede mną.

Bez obrazy.Ja mam ciągle wrażenie,że rozmawiam z "obcymi".

Oceniając Twoje wykresy minertu napisałem chyba ze 4 pytania.Dla grzeczności było by odpowiedzieć, a nie pisać o czujnikach,kapilarach,sadzy,pyle i dupie Maryni.

Ale taka to widać Wasza 'taktyka" na potrzeby forum.zatem,dobrooonoc itd.

Pozdrawiam ;)

Marek.

Bez obrazy.Ja mam ciągle wrażenie,że rozmawiam z "obcymi".

Oceniając Twoje wykresy minertu napisałem chyba ze 4 pytania.Dla grzeczności było by odpowiedzieć, a nie pisać o czujnikach,kapilarach,sadzy,pyle i dupie Maryni.

Ale taka to widać Wasza 'taktyka" na potrzeby forum.zatem,dobrooonoc itd.

Pozdrawiam ;)

Marek.

Też mam takie wrażenie.

To odpiszę ci tak.

Twierdzisz non stop,że eCoal nie potrafi prowadzić kotła czysto w podtrzymaniu,że przerzuca węgiel (koks) do popielnika i produkuje sadze!!! Ja prowadzę go czysto nawet z przebijaniem o 8-10deg i kupą żaru na palniku (tym samym co masz ty) z trybem grzania eCoal i dupna histerezą.

Napisałem też abyś na SPP poprowadził kocioł aby miał takie wykresy jak ja .

Ps. I zapomniałem dodać,pokaż później wymiennik.

Edytowane przez minertu

Gość TwojPan
Też mam takie wrażenie.

To odpiszę ci tak.

Twierdzisz non stop,że eCoal nie potrafi prowadzić kotła czysto w podtrzymaniu,że przerzuca węgiel (koks) do popielnika i produkuje sadze!!!

Temat sadzy to taki uboczny raczej problem,przy którym pozostałeś.Łatwiej "łatać" dziury w temacie wybranymi epitetami.Co z resztą pytań?Spalanie,niewykorzystana i bajeczna temp spalin-kiedy większość "małych" wymienników kotłów sobie najzwyczajniej w odbiorze ciepła z tych spalin nie radzi (w takim wątku jesteśmy,RBR 11kW-dla przypomnienia) i wieloooma pytaniami userów TU jak i na forum ES.

Ja prowadzę go czysto nawet z przebijaniem o 8-10deg i kupą żaru na palniku (tym samym co masz ty) z trybem grzania eCoal i dupna histerezą.

Napisałem też abyś na SPP poprowadził kocioł aby miał takie wykresy jak ja .

Nie widzę potrzeby prowadzenia kotła "grubo" powyżej zdanej jak ty to czynisz.Pomijam nawet spalanie,chodzi o komfort -nawet psychiczny.Ustawiam 55 deg,mam świadomość że jak źle ustawiłem to dotrze do 58deg.Ale- o zgrozo-o 10deg i więcej?A po co to komu?

A zatem ponawiam pytania:

Ale co tam widać ,na tych wykresach?Kocioł w podtrzymaniu z czasem postoju 55 min?Oświeć mnie,proszę.Ja mogę tak ustawić swój kocioł,ale ty jesteś bogiem,ustaw swój tak jak mój,z wahaniami CO do 0,5 deg, w podtrzymaniu.Dasz radę?Co podmuchasz odkurzaczem jak się odpali podtrzymanie?

Co ty tam pokazujesz,brak kontroli nad zadaną z każdą dawką podaną po 55 min podtrzymania?Panujesz nad nim,jeśli tak to co nazywasz "panowaniem"?Przebijanie znaczne powyżej zadanej CO?Kurna,na co ty liczysz,że ktoś powie że to sukces?Potrafiłbym ustawić go lepiej on line,bez zaglądania na palnik-tylko po co?Co ty chcesz udowodnić,i komu?

Jak masz jaja,to nie pogrywaj ze mną w taki sposób,masz większe doświadczenie-ale głupka ze mnie nie rób.Proszę.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Szkoda czasu .

"There must be some way out of here," said the joker to the thief,.."

Musi być stąd jakieś wyjście,powiedział błazen do łotrzyka....

Bob Dylan - All Along the Watchtower

I tyle mam do powiedzenia.

........

Novy grzałem grawitacją kilka ładnych lat i wiem jak to wygląda.

Wejdzie córcia na pół godzinki pod prysznic a następny po niej za dwie godziny jak Ci ta grawitacja następny bojlerek zagrzeje.

.......

Przesadzasz Karoka - grzeję grawitacyjnie bojler i jeszcze się mi nie zdarzyło żeby zabrakło wody. Jak jest dobrze zrobione ( blisko, odpowiednio wysoko, zachowane spadki bez syfonów i przekrój odpowiedni ) to grawitacja grzeje jak szatan.

Gość TwojPan
Przesadzasz Karoka - grzeję grawitacyjnie bojler i jeszcze się mi nie zdarzyło żeby zabrakło wody. Jak jest dobrze zrobione ( blisko, odpowiednio wysoko, zachowane spadki bez syfonów i przekrój odpowiedni ) to grawitacja grzeje jak szatan.

kobra,pokazywałem kiedyś memu bratu u niego w układzie (starym,nie zmienionym od czasu "śmieciucha") jak szybko grzeje CWU na pompie i bez niej.A,że ciężki z niego gość robiliśmy to prawie z zegarkiem w ręku.Różnica była naprawdę niewielka,zarówno przy dużym jak i małym rozbiorze wody.

Mnie intryguje podejście minertu do grzania swego CWU.

Kocioł ,który stoi np.50 min -dostaje sygnał grzać,po spadku CWU (szybciej lub wolniej,zależy od CO na kotle).To czy lepiej jak wchodzi w cykl grzania (tak jak w ecoalu) idąc szybko do góry i odrabiając straty -bez względu czy zbiornik CWU nadąża czy nie w odbiorze ciepła z CO?Przecież kocioł nie wie,ile tej wody ubyło ,czy ubędzie z CWU i jaki zaliczy spadek.A automat wali z grubej rury-do góry :) Efekt jest taki,że szybko dociera do zadanej i się odwala.Znów oddaje do CWU itd.Rezultat jest taki,że przy małym ubytku CWU- przebija CO mniej, a przy większym więcej.Pomijam to ,że po 50min "leżakowania" -zdrowo by było dla niego,palnika i komina ,aby sobie spokojnie rozpalił to co ma na palniku i spokojniej (najlepiej wraz ze wzrostem CWU doszedł z powrotem do zadanej...

Moim zdaniem,ta droga jest lepsza....

Mnie chodzi o takie zachowanie:

Górna kreska CO,dolna CWU

CWU.JPG

Edytowane przez TwojPan