Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
Żadnej nowości nie odkryłeś! Jak pisałem wcześniej, ja o kozie ty o wozie. Pokazałem fotki jak wygląda wymiennik , palnik i popiół w trybie lato z przechodzeniem w grzanie.

Daj już spokój fotkom wymiennika,palnika i Bóg wie czego tam jeszcze.

Skupmy się nad zachowaniem Twego automatu.Dlaczego CO tak szybuje w górę -zbiornika już nie musiał grzać,(pompa się wyłączyła) a poszybował w górę z temp.CO.O czym to świadczy?A no o tym,że w tym krótkim czasie "naprodukował" zbyt dużo mocy :) A,że nic jej nie odbiera,efekt jest jaki jest.

Mój ster po przejściu w grzanie,po ubytku CWU,produkuje tego ciepła tyle ile potrzeba.Widać to po przebiciu do max 1deg ,kiedy wraca do zadanej.

Nawet ,gdybym grzał tym sterownikiem,to zrozumiałbym ,że część tej naprodukowanej mocy (ciepła) pójdzie psu w d...kę.Bo po 55min znów odpali podtrzymanie.Ja odbierałem ten nadmiar ciepła z kotła do zbiornika CWU,cyklicznymi włączeniami pompy CWU w trybie cykliczna (programator),można podmieszać tez inaczej.Oczywiście trzeba robić to z głową.I ,żeby nie było-to pomysł Romka VERBA,sprawdzał się wyśmienicie....

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A myślisz,że ja ten nadmiar energii wypuszczam do wiatru? Przecież gorąca woda czeka sobie w kotle na jej wykorzystanie.Nic jej nie wystudza!

Grzej sobie po swojemu a ja po swojemu.

Takie grzanie jak moje ci się nie podobało bo -kocioł produkował sadzę,wymiennik zarastał a popiół był skoksowany! Zapomniałeś już?

Grzej sobie na tej grawitacji. Ciekaw jestem wykresów jak 3 osoby ,jedna po drugiej wypuści ci wodę z baniaka i ta powiedzmy trzecia zacznie lamentować ,że musi tak długo czekać na ciepłą wodę.

Gość TwojPan
A myślisz,że ja ten nadmiar energii wypuszczam do wiatru? Przecież gorąca woda czeka sobie w kotle na jej wykorzystanie.Nic jej nie wystudza!

Aha,nic jej nie wystudza,ze 400kg stali kotłowej utrzymuje ją w tej samej temp.non stop :) zanim doczeka się rozbioru CWU,stygnie-czy Ci się to podoba czy nie.Myślę,że zbiornik CWU zmagazynowałby ją lepiej-na pewno z korzyścią.

Grzej sobie po swojemu a ja po swojemu.

A pewnie,że tak.

Takie grzanie jak moje ci się nie podobało bo -kocioł produkował sadzę,wymiennik zarastał a popiół był skoksowany! Zapomniałeś już?

Ty ciągle o tej sadzy.Kiedy przestaniesz?A kiedy to ja pisałem do Ciebie takie słowa bezpośrednio?

Grzej sobie na tej grawitacji. Ciekaw jestem wykresów jak 3 osoby ,jedna po drugiej wypuści ci wodę z baniaka i ta powiedzmy trzecia zacznie lamentować ,że musi tak długo czekać na ciepłą wodę.

Ja nie grzeję na grawitacji.

Panie Grzegorzu,kiedyś się inaczej z Panem rozmawiało.Za swoje nieodpowiednie słowa Pana przeprosiłem,nawet jeśli nie uznał Pan przeprosin,to grzecznie było by wiedzieć ,jeśli już rozmawiamy,jakim sprzętem i układem CO dysponuję obecnie>zakładam,że wie Pan jaki mam kocioł,na 100% Pan wie jaki sterownik.Nie róbmy pyskówki,staram się utrzymać dyskusję na normalnym poziomie.ja Panu odpowiadam,Pan mnie nie.Zadałem kilka pytań,oprócz powrotu do sadzy i stanu wymiennika,dalej nie ma na nie odpowiedzi.Jak Pan sobie nie życzy,kończymy rozmowę.

Witam.

Zamierzam kupić rozdrabniacz gałęzi pod kątem wykorzystania zrębek do palenia w piecu RBR. Czy ktoś z szanownych Kolegów pali/palił w piecu RBR rozdrobnionymi gałęźmi, tj. takimi po rozdrabniaczu? Czy podajnik ślimakowy się nie zablokuje?

Odnośnie grzania CWU grawitacyjnie i pompą to też trzeba wsiąść pod uwagę na jakim biegu pompa pracuje, ja mam ustawione na 1 i podejrzewam że czas nagrzania wody jest porównywalny do grzania grawitacyjnego i tak samo nie przebija mi temperatury zadanej i mam kontrolę też nad temperaturą jaka mam być w bojlerze (jest to mniejsza temperatura niż na CO). W okresie zimy też zauważyłem większe spalanie jak CWU było równocześnie grzane z podłogówkami (ustawiłem piorytet CWU i spalanie spadło), to samo dotyczyło grzania CWU na 3 biegu.

Aha,nic jej nie wystudza,ze 400kg stali kotłowej utrzymuje ją w tej samej temp.non stop :) zanim doczeka się rozbioru CWU,stygnie-czy Ci się to podoba czy nie.Myślę,że zbiornik CWU zmagazynowałby ją lepiej-na pewno z korzyścią.

A pewnie,że tak.

Ty ciągle o tej sadzy.Kiedy przestaniesz?A kiedy to ja pisałem do Ciebie takie słowa bezpośrednio?

Ja nie grzeję na grawitacji.

Panie Grzegorzu,kiedyś się inaczej z Panem rozmawiało.Za swoje nieodpowiednie słowa Pana przeprosiłem,nawet jeśli nie uznał Pan przeprosin,to grzecznie było by wiedzieć ,jeśli już rozmawiamy,jakim sprzętem i układem CO dysponuję obecnie>zakładam,że wie Pan jaki mam kocioł,na 100% Pan wie jaki sterownik.Nie róbmy pyskówki,staram się utrzymać dyskusję na normalnym poziomie.ja Panu odpowiadam,Pan mnie nie.Zadałem kilka pytań,oprócz powrotu do sadzy i stanu wymiennika,dalej nie ma na nie odpowiedzi.Jak Pan sobie nie życzy,kończymy rozmowę.

Dalej rozmawia się ze mną tak samo.

Wiem co masz i nie muszę mieć żadnego tłumaczenia.Wiesz jak pracuje eCoal i co było powodem,że zdecydowałeś się na jego zmianę.Na pewno nie było to przebijanie temp CO tylko to co od kilku postów ci trąbie czyli sadza w Twoim kotle.Ja pokazałem foty a nie wykresy jak wygląda kocioł w środku przy paleniu w trybie LATO gdzie Ty i kilku innych miało problemy.

Kończę bo jak zwykle znowu wyskoczysz z wykresami a mi nie o nie chodzi!!!

Gość TwojPan
.

Wiem co masz i nie muszę mieć żadnego tłumaczenia.Wiesz jak pracuje eCoal i co było powodem,że zdecydowałeś się na jego zmianę.Na pewno nie było to przebijanie temp CO tylko to co od kilku postów ci trąbie czyli sadza w Twoim kotle.

Grzegorz,na prawdę myślisz,że po tym co przeszedłem (zmiana kotła,długie godziny w kotłowni itd)-sadza w kotle była powodem zmiany sterownika ?.

Była by to, dla wielu wygodna informacja.Otóż nie.Owszem był to jeden z powodów.Ale chyba na ostatniej pozycji.

Nie chcę znów porównywać tych sterowników,ale....Jak dla mnie SPP to bardzo elegancki staff,z wieloma możliwościami.Natomiast ecoal,to przereklamowany sterownik dwustanowy,bo na dzień dzisiejszy pozostałe opcje (automat,grupowe)-zawierają błędy i nie pozwalają na prowadzenie poprawnego procesu spalania.Takie jest moje zdanie na ten temat.Jak napisałeś,każdy ma to co chce.Pamiętaj tylko,że nie tylko Ty masz pojęcie o tym co się dzieje w kotle i jak odczytać wykres.

O reszcie zdecyduje user.Tym co piszą do mnie na priv,piszę to samo co napisałem tobie.Nigdy więcej ecoala.

Pozdrawiam.

Marek.

Ale robicie "szum". Wszystko zależy od instalacji i od zużycia CWU.

Ja spalając 2,9-3,2kg/dobę miału z Piasta 23 MJ, w nocy przy nie pracującej pompie cyrkulacyjnej mam maksymalne skoki na CO 1 st., a w dzień przy pracującej pompie i normalnym rozbiorze CWU, skoki wahają się w okolicach 2 st.

Jak ktoś weźmie dłuższą kąpiel w pełnej wannie, to temperatura CO spada niżej ale jakoś większego przebicia nie zauważyłem.

I to wszystko na seryjnym eCoal-u z tym, że w trybie ręcznym.

Gość TwojPan
Co nie zmienia faktu, że niepotrzebnie się napinacie :bash:

Automat eCoala jaki jest każdy widzi, na temat SPP się nie wypowiadam bo go nie posiadam.

Wiesz co,nie napinałbyś się gdyby Ci z portfela ubyło ponad 3k pln ,to moja strata po zmianie kotła,kotła który jako laik kupiłem zamieniając kocioł olejowy na automat ecoal z kotłem na ekogroch-bo tryb auto byl priorytetem?Wtedy (2009r.) nie miałem pojęcia o tym ,że automat jest tylko z "nazwy"-a teraz (2014r) dowiadujesz się ,że tryb pracy automat nie był przeznaczony dla palnika jaki miałeś w kotle (czytaj wypowiedź pracownika ES na oficjalnym forum tej firmy),choć tak sprzedano go fabrycznie ?Jest to Twoim zdaniem ok,kiedy musiałbys zrezygnowac z trybu pracy automat i nauczyć się tego co w takim sterowniku jest ostatecznością (manual)?Ilu innych userów kupiło go do pracy w automacie?Sam wiesz ilu jest niezadowolonych.Tak powinno być?Teraz widzę,że straciłem kasę -nie dla tego ,że to wina kotła czy moja-skoro sama firma ES tak opisuje przeznaczenie tej pracy sterownika nie dla niego , a raczej nie dla tego palnika.

Temat zamykam.Prawdy się nie dowiem.Oficjalnie odpisano mi ,że słowa pracownika są nieprawdziwe,i odwołano się do spalania grupowego dla tego palnika (burner-s)-którego nie było w sterowniku jaki wtedy zakupiłem...

Edytowane przez TwojPan

Dalej rozmawia się ze mną tak samo.

Wiem co masz i nie muszę mieć żadnego tłumaczenia.Wiesz jak pracuje eCoal i co było powodem,że zdecydowałeś się na jego zmianę.Na pewno nie było to przebijanie temp CO tylko to co od kilku postów ci trąbie czyli sadza w Twoim kotle.Ja pokazałem foty a nie wykresy jak wygląda kocioł w środku przy paleniu w trybie LATO gdzie Ty i kilku innych miało problemy.

Kończę bo jak zwykle znowu wyskoczysz z wykresami a mi nie o nie chodzi!!!

Minertu mam pytanie,mianowicie jak ty to robisz ze umiesz spalić opał bez sadzy,bardziej efektywnie?Czemu inni /większość tego nie umie? Doświadczeni palacze jadą na ręcznym ,mniej doświadczeni na grupowym .I jakby nie palili to zazwyczaj towarzyszy im sadza[w stosunku do twojej osoby nie jestem złośliwy,jak uznasz ze to złośliwość nie odpowiadaj.]

Minertu mam pytanie,mianowicie jak ty to robisz ze umiesz spalić opał bez sadzy,bardziej efektywnie?Czemu inni /większość tego nie umie? Doświadczeni palacze jadą na ręcznym ,mniej doświadczeni na grupowym .I jakby nie palili to zazwyczaj towarzyszy im sadza[w stosunku do twojej osoby nie jestem złośliwy,jak uznasz ze to złośliwość nie odpowiadaj.]

Nie jestem złośliwy ani też tego tak nie odbieram z Twojej strony.

Dlaczego nie mam sadzy?

Hm,odpowiedź jest tutaj w tych kilkuset postach.Jak ktoś doczytał to ok a jak ktoś moje posty wyśmiał to jego problem.

Gość TwojPan
Podeślecie jakieś pewne parametry podtrzymanie dla czecha??

Daj sobie spokój z czechem,Jaret jest w tej samej cenie,no może ciut drożej.Przynajmniej u mnie.

Ale jak już to na start przy czechu u brata ustawiałem :

Tryb podtrzymanie

Czas pracy podajnika [sek] 5

Czas postoju podajnika [min] 120 (wtedy na obecnym sofcie ,nie można było więcej,ale jak chcesz by długo stał daj mu 180 ;)

Czas krótkiej przerwy [sek] 120

Ilość powtórzeń podajnika 1

Moc dmuchawy [%] więcej o +/- 3 oczka od ustawień w czasie grzania.

Wiesz co,...

Nie zwalaj wszystkiego na sterownik, zamieniłeś kocioł z podobnego powodu co ja, bo właśnie jako laikowi ktoś wcisnął Ci 25 kW. Ja też straciłem na wymianie ale uważam że były to najlepiej stracone pieniądze. Jak sobie przypomnę te wiadra sadzy, to mną rzuca ;)

Automat jest dla leniwych ludzi, którym nie zależy na wielkich oszczędnościach (chociaż były takie przypadki że automat spalał komuś najmniej). Ma się palić i już.

Nawet jakby ten nieszczęsny automat jako tako u Ciebie pracował to i tak prędzej czy później spróbowałbyś innych trybów (i tak musiałbyś się ich nauczyć), a dlaczego, bo taką masz naturę lubisz eksperymentować i zależy Ci na jak najekonomiczniejszym spalaniu tego "czarnego złota". Teraz masz inny sterownik i nadal coś poprawiasz, dostrajasz i szukasz najlepszych ustawień ;)