Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
I trójkącik :)

Prawda jest taka,że jesteś z tych których mocno boli pojawienie się SPP.Nie umiesz jednak w normalny sposób zanegować informacji ,że to świetny sterownik.Wiesz dla czego?Bo obala Twoją teorię o tym ,że coś jest dobre dla jednego nie musi być dobre dla innego.Bo to jest farsa,jaką pewni "gracze " ci wmówili. Każdy układ CO ma tę samą zasadę działania.SPP udowadnia,że jest możliwe poprawne sterowanie w każdej instalacji.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Takie licytowanie się ile ktoś mniej spali jest trochę bez sensu, bo w okresie zimowym gdy grzeje CO są rożne domy i każdy ma inne preferencje grzania,

Dlaczego "jest bez sensu"?A co ma sens?Pisanie ,że ecoal to najlepszy sterownik?Kolega wuwok porównał spalanie na obu (ecoal,SPP) w tej samej instalacji,w porównywalnych warunkach zewn.-opisał to jasno.SPP spalił mniej opału.Ja jestem "niewiarygodny',wuwok też?:)

Dlaczego "jest bez sensu"?A co ma sens?Pisanie ,że ecoal to najlepszy sterownik?Kolega wuwok porównał spalanie na obu (ecoal,SPP) w tej samej instalacji,w porównywalnych warunkach zewn.-opisał to jasno.SPP spalił mniej opału.Ja jestem "niewiarygodny',wuwok też?:)

Novy tak spaliłem mniej. Ale też pisałem ze na cwu grzeje teraz samym jaretem .Miał zostawiam sobie na chłodne dni ,szybciej go spale :)

Niektórzy tu uważają że uważam eCoala za zły sterownik.To nie prawda!!To dobry sterownik dla początkujących w temacie eko. Pozwala ekonomicznie spalać węgiel,i w dużej większości to ludziom wystarcza. Niestety zawsze pojawia się osoby co szukają czegoś więcej ,tak Novy mowa o nas. Piszemy nasze postrzeżenia i generalnie ludzie maja pozytywne odczucia,gorzej z kimś co w jakiś sposób lody kreci ...

Nie każdego stać na wymianę stera, kupienie czegoś w ciemno i testowanie. Czekam na ręczny+ do ecoala i tez będę go testował,puki palenie eko traktuje jako zabawę póty będę pisał tutaj,na FM.

Edytowane przez wuwok

Prawda jest taka,że jesteś z tych których mocno boli pojawienie się SPP.Nie umiesz jednak w normalny sposób zanegować informacji ,że to świetny sterownik.Wiesz dla czego?Bo obala Twoją teorię o tym ,że coś jest dobre dla jednego nie musi być dobre dla innego.Bo to jest farsa,jaką pewni "gracze " ci wmówili. Każdy układ CO ma tę samą zasadę działania.SPP udowadnia,że jest możliwe poprawne sterowanie w każdej instalacji.
Jesteś w błędzie i to grubym.

Reszta w odpowiednim wątku o tym sterowniku.

Novy problem w tym że to próbujesz wszystkim wmówić że my wmawiamy ludziom że eCoal to najlepszy sterownik.

Jeśli masz dobrą pamięć choć Twoja chyba pamięta to co chce pamiętać to ja a nawet jak tu kilka razy pisałem to nawet szef E-S nigdy tak nie powiedział.

Mówi że oni po prostu mieli taki pomysł, ktoś może mieć inny i nie jest wykluczony że będzie lepszy.

Także przestań pieprzyć w koło macieju.

Jeśli ktoś to Ty to sobie uroiłeś i próbujesz coś wmawiać.

Z resztą nie tak dawno sam go tu na forum wychwalałeś pod niebiosa, zresztą nie tylko sterownik a jak było czy jest później to wszyscy co Cię znają pamiętają.

Wyluzuj się trochę zapal grila i wyjdź w końcu z tej kotłowni, świat poza nią jest piękny :)

Novy problem w tym że to próbujesz wszystkim wmówić że my wmawiamy ludziom że eCoal to najlepszy sterownik.

Jeśli masz dobrą pamięć choć Twoja chyba pamięta to co chce pamiętać to ja a nawet jak tu kilka razy pisałem to nawet szef E-S nigdy tak nie powiedział.

Mówi że oni po prostu mieli taki pomysł, ktoś może mieć inny i nie jest wykluczony że będzie lepszy.

Także przestań pieprzyć w koło macieju.

Jeśli ktoś to Ty to sobie uroiłeś i próbujesz coś wmawiać.

Z resztą nie tak dawno sam go tu na forum wychwalałeś pod niebiosa, zresztą nie tylko sterownik a jak było czy jest później to wszyscy co Cię znają pamiętają.

Wyluzuj się trochę zapal grila i wyjdź w końcu z tej kotłowni, świat poza nią jest piękny :)

Novy dokładnie wyjdź,daj zarabiać innym kasę.

W końcu masz w kotłowni mercedesa ,tak pewnie zapomniałeś i chciałem ci to "donieść"

Czemu pisze w waszym temacie? Bo bez was waszej reklamy nie ma, nie może być żadnego wątku.Gdzie ktoś założy temat,piszecie reklamujecie ,spamujecie. Żądacie by inni szanowali wasz wątek a sami macie gdzieś zasady:) .W temacie Spp dużo piszecie a generalnie macie gdzieś sterownik.Chodzi o zaśmiecenie wątku.Jeden moderator który w tamtym roku tu modował zrozumiał ze pod przykrywką udawanej życzliwości kryje się tylko chęć zarabiania kasy .Wybraliście kolejnego ,on chyba tez zrozumiał ze miał odwalać brudna robotę w postaci usuwania niewygodnych postów .

To tyle,obraziłem się i już nie będę więcej na FM pisał.

Żartowałem :) dla was parę słów zawsze skreślę.Tak ,nie przepadam za wami bo wami kieruje tylko $$$$$$$$$$$$$$$ .

Ciekawe czy jakbym narzekał na ogniwo a wzdychał do rbra to mógłbym pisać w tym temacie? Większość kumatych osób tutaj sama sobie odpowie na pytanie.Wadą dla was jest to ze dużo pracuje,ale mam dostęp do komputera z pracy i forum:).Puki mnie to bawi będę pisał :)

Edytowane przez wuwok

Novy dokładnie wyjdź,daj zarabiać innym kasę.

W końcu masz w kotłowni mercedesa ,tak pewnie zapomniałeś i chciałem ci to "donieść"

Czemu pisze w waszym temacie? Bo bez was waszej reklamy nie ma, nie może być żadnego wątku.Gdzie ktoś założy temat,piszecie reklamujecie ,spamujecie. Żądacie by inni szanowali wasz wątek a sami macie gdzieś zasady:) .W temacie Spp dużo piszecie a generalnie macie gdzieś sterownik.Chodzi o zaśmiecenie wątku.Jeden moderator który w tamtym roku tu modował zrozumiał ze pod przykrywką udawanej życzliwości kryje się tylko chęć zarabiania kasy .Wybraliście kolejnego ,on chyba tez zrozumiał ze miał odwalać brudna robotę w postaci usuwania niewygodnych postów .

To tyle,obraziłem się i już nie będę więcej na FM pisał.

Żartowałem :) dla was parę słów zawsze skreślę.Tak ,nie przepadam za wami bo wami kieruje tylko $$$$$$$$$$$$$$$ .

Mój wnuk szybciej zrozumie od ciebie, lub może ty jeteś młodszy?

Jaką histereze ustawiacie w lecie?,zeby dłuzej sie odstawiał?,czy krócej?
Ja ustawiłem tak aby odstawianie (podtrzymanie) spełniało się jako doładowanie do CWU czyli częściej się załącza aby podnieść temp. CO a z tego CWU. Mam też komin z cegły i nie chcę abym tam coś nieoczekiwanego znalazł. Teraz mam taką mieszankę wszystkich pozostałości z tym miałem gdzie jest 50% kamienia (kupionym rok temu) i jak mi ostatnio wyłączyli prąd na 6 h to po podaniu dawki i włączeniu wentylatora wstał bez problemu.

U ciebie trzeba zapewnić CWU i tu musisz patrzeć, w tym kierunku.

Też uważam że ecoal jest niedopracowanym sterownikiem zwłaszcza teraz to widać jak grzeje CWU i gdy piec więcej pracuje w podtrzymaniu potrafi przy podaniu nowej dawki na początku przykopcić i zarosnąć sadzą, dopiero po kilku minutach jakoś się rozpali i się to prostuje, w zimnie jak ustawiłem odwrotnie moce na spalaniu grupowym lepiej wszystko dopalał (na początku mocniej podmuchał, później startował z mniejszą dawką i mniejszym dmuchaniem). Zawszę też wydawało się mi że RBR nie kopci dopóki ostatnio nie montowałem anteny na kominie i trafiłem na początek podtrzymania i musiałem uciekać bo bym się udusił, po minucię dopiero jak się rozpalił to się uspokoił. Nie wiem jaki algorytm jest w SPP ale wystarczy aby ecoal w grupowym podzielił proces spalania na trzy etapy (start,podtrzymanie,dopalenie) i byłoby idealnie. Podejrzewam że w SPP nie ma tylu ustawień aby sterować 3 pompami itd. i dopóki nie będzie to dla samego sterowania piecem nie skuszę się na jego zakup.

Popracuj nad podtrzymaniem, wydłuż krótką przerwę niech troszkę więcej dopali na palniku to przestanie tak kopcić lub podnieś troszkę nadmuch. Może być że i jedno i drugie. Jak dobrze ustawisz to przy wyjściu z podtrzymania niepuści żadnego bąka a i po zakończeniu nie zostanie niedopalony groch który też kopci.

Popracuj nad podtrzymaniem, wydłuż krótką przerwę niech troszkę więcej dopali na palniku to przestanie tak kopcić lub podnieś troszkę nadmuch. Może być że i jedno i drugie. Jak dobrze ustawisz to przy wyjściu z podtrzymania niepuści żadnego bąka a i po zakończeniu nie zostanie niedopalony groch który też kopci.

Zwiększyłem krótką przerwę i będę obserwował. U mnie kopci gdy zaczyna podawanie po długiej przerwie przez około minutę, później jest OK.

Hej hej panowie , od jakiegoś czasu tu zaglądam(bo od jakiegoś miesiąca jestem właścicielem RBR-ka , chociaż jeszcze niepodłączony,przygotowuje kotłownie).Sorki ale za dużo sobie dogryzacie,spróbuje troche to rozładować ,bo może już w przyszłym tygodniu będe Go montował.No i moje pytanko,troche czytałem w instrukcji jak zainstalować sterownik Ecoala jak mam konto na stronie Esterownik?Będe próbował ale jakoś tego nie ogarniam(dodam ,że mam Liveboxa).No....i teraz pole do popisu dla tych co się za dużo ty wyrażają,opiszcie jak to mam zrobić ,jako ktoś kto jest troche kumaty ale nie tak do końca.Pozdrowonka dla wszystkich!!!!!

Hej hej panowie , od jakiegoś czasu tu zaglądam(bo od jakiegoś miesiąca jestem właścicielem RBR-ka , chociaż jeszcze niepodłączony,przygotowuje kotłownie).Sorki ale za dużo sobie dogryzacie,spróbuje troche to rozładować ,bo może już w przyszłym tygodniu będe Go montował.No i moje pytanko,troche czytałem w instrukcji jak zainstalować sterownik Ecoala jak mam konto na stronie Esterownik?Będe próbował ale jakoś tego nie ogarniam(dodam ,że mam Liveboxa).No....i teraz pole do popisu dla tych co się za dużo ty wyrażają,opiszcie jak to mam zrobić ,jako ktoś kto jest troche kumaty ale nie tak do końca.Pozdrowonka dla wszystkich!!!!!
Jest taki temat opisany co i jak zrobić. Poczytaj : https://esterownik.pl/faq w temacie "Pytania dotyczące obsługi sterownika ze strony WWW"

Mchomen ja nawet nie kojarzę po nickach z forum wszystkich tych co u mnie kupili kotły.

Teraz już wiem kto Ty jesteś i po prostu takie rzeczy robię klientom jak nie mogą sobie poradzić.

A co do ceny to ja gdzieś nie mam na tyle odwagi żeby na 500km ode mnie podpisać fakturę na montaż z 8% VAT.

Gościu zarobił jak ta lala bo wyszło mu za ten kocioł prawie 8300.

Dobrej nocy.