Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Zgadza się. Tylko gdzie jest taki instalator który kupi u sprzedawcy kotła i bez zysku wyfakturuje na 8% klientowi:)

To by był kolejny pośrednik między producentem a nabywcą a każdy pośrednik chce zarobić.

Tak czy siak sprzedaż na 8% VAT bez faktycznego montażu sprzedanego kotła przez fakturującego to dosyć śliska sprawa.

Zdarza się tak Leszku, niedawno do Iławy tak dwa kotły wysłałem, instalator też coś z tego uskubnie a i zawsze jest więcej do zrobienia jak tylko sam kocioł.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy kotły na zimę jakoś specjalnie należy przygotować ? czy wszystkie drzwiczki wymiennik zasobnik powinny zostać zamknięte? otwarte?

Dobrze wyczyścić, jak gdzies ruda się pokazała to czymś zapaprać, niektórzy zabezpieczają antykorozyjnie miejsca w zasobniku tam gdzie osuwające się paliwo uszkodziło powierzchnię lakierowaną.

Czy otwierać czy zamykać zależy od warunków w kotłowni.

Jedni mówią otwierać, drudzy pozatykać co możliwe.

Nie mam z tym problemu bo palę cały rok :)

Zdarza się tak Leszku, niedawno do Iławy tak dwa kotły wysłałem, instalator też coś z tego uskubnie a i zawsze jest więcej do zrobienia jak tylko sam kocioł.

Sam też handluję stosując VAT 8% i wiem jak to wygląda. Ja tam wolałem kupić na 23% i odliczyć (jeszcze zdążyłem)

Teraz już odliczeń nie ma ale chyba jeśli ktoś rozpoczął budowę przed wejściem przepisu to jeszcze ma taką możliwość.

To jest handel a tu każdy patrzy żeby zarobić. każdy pośrednik musi zarobić. Nie ma w takich kwestiach Caritasu:)

Zgadza się. Tylko gdzie jest taki instalator który kupi u sprzedawcy kotła i bez zysku wyfakturuje na 8% klientowi:)

To by był kolejny pośrednik między producentem a nabywcą a każdy pośrednik chce zarobić. ,,,,

Przecież instalator montuje ten kocioł. Więc już ma zarobek na montażu.

Napisze na fakturze np. cenę kotła podwyższoną o połowę zarobku za montaż, plus w oddzielnej pozycji montaż (połowę ceny za montaż).

Tak się nie pisze Andrzeju faktury na 8%, ciągle coś zmieniają, dobrze że mam starego "wścipskiego" :) księgowego i nadąża nad tym wszystkim.

Kiedyś pisałeś "Montaż kotła w budynku jednorodzinnym, i musisz podać PKWiU bo jeśli VAT jest inny jak 8% to obowiązkowo, w tym przypadku 1110 + paragon na kasie biło się "Usługa mieszkaniowa"

Później trzeba było zmienić PLU na kasie i Montaż kotła.

Teraz jeszcze inaczej.

Edytowane przez karoka65

Tak się nie pisze Andrzeju faktury na 8%, ciągle coś zmieniają, dobrze że mam starego "wścipskiego" :) księgowego i nadąża nad tym wszystkim.

Kiedyś pisałeś "Montaż kotła w budynku jednorodzinnym, i musisz podać PKWiU bo jeśli VAT jest inny jak 8% to obowiązkowo, w tym przypadku 1110 + paragon na kasie biło się "Usługa mieszkaniowa"

Później trzeba było zmienić PLU na kasie i Montaż kotła.

Teraz jeszcze inaczej.

U mnie na fakturze jest usługa budowlana zgodnie z art. ... paragraf ... itd.

Co do zarobku instalatora i innych. Mówiłem tu o naciąganiu. Wiadomo że każdy potrzebuje jakoś żyć i za darmo nikt nic nie zrobi

Gorzej jak ktoś widzi jelenia i naciąga jak się da. A takich przypadków już widziałem wiele i z pewnością się jeszcze naoglądam.

Teraz już odliczeń nie ma ale chyba jeśli ktoś rozpoczął budowę przed wejściem przepisu to jeszcze ma taką możliwość.

Odliczenia się dla budujących skończyły, jeszcze jest właśnie sposób wyżej opisywany "zakup z montażem" lub zawsze też można sprzedać fakturę.

Ostatnio nawet u siebie wykańczałem dom i wykonawca mi zaproponował cenę za usługę, a różnicę w VAT za materiały mi odliczy od ceny usługi.

Odliczenia się dla budujących skończyły, jeszcze jest właśnie sposób wyżej opisywany "zakup z montażem" lub zawsze też można sprzedać fakturę.

Ostatnio nawet u siebie wykańczałem dom i wykonawca mi zaproponował cenę za usługę, a różnicę w VAT za materiały mi odliczy od ceny usługi.

Polak to mistrz kombinacji. Zawsze jest sposób żeby ominąć przepis.