Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Mnie interesuje jak skutecznie sterować podłogówką. No i wiadomo - po co mam grzać sypialnię tak jak część dzienną, skoro w sypialni spokojnie mogą być dwa stopnie mniej. Natomiast w łazience chciałbym mieć np. dwa stopnie więcej.

dlatego w sypialni mam tylko kaloryfer z termo a w łazience dodatkowo oprócz podłogówki jeszcze spora drabinka również z termo, tak to niebardzo widzę mozliwości tak dokładnego sterowania jak byś chciał chyba że coś będziesz próbował na poszczególnych pętlach ale niewiadomo jak masz zrobioną podlogówkę

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może się troszkę zacznę wtrącać mimo iż piecyk dopiero w przyszłym tygodniu przybędzie.A nie wiedziałem co wybiorę to przewidziałem a raczej mnie namówiono do sterowników pokojowych i powypuszczałem sobie kable :)

Przy tym piecu jedynie chyba w sypialniach na poddaszu założę te sterowniki bo tam mam i podłogówke ale rzadziej rozmieszczoną co 20-25 i kaloryfery pod oknami.A w łazience przeważnie każdy robi drabinkę wiec chyba brak potrzeby sterowania jak myślicie?

Chyba da się to wszystko jakos zgrać ? ;)

Edytowane przez Delphion1

Mnie interesuje jak skutecznie sterować podłogówką. No i wiadomo - po co mam grzać sypialnię tak jak część dzienną, skoro w sypialni spokojnie mogą być dwa stopnie mniej. Natomiast w łazience chciałbym mieć np. dwa stopnie więcej.

Podłogówkę najlepiej sterować rotameterami ( szybkość i wielkość przepływu ) Panowie i Panie wyjaśnijmy sobie co nieco... sterownik bruli/ecoal to nie jest sterownik starej generacji gdzie ustawiało się temp wod, ew właczenie jakiejś pompki,to raczej multimedialne miejsce gdzie steruje sie ogrzewniem i dystrybucją c.w.u w całym domu,można zrobić to na najprostrzej instalacji typu 1 pomka na CO i 1 pomka na cwu, ale można również zrobić sterownie bardzo zaawansowane za np wymienikiem ciepła, można zrobić tz krótki obieg, można również zrobić instalację z zaworem 4 drogowym, gdzie mozna dowolnie ustawiać temp w całym domu możliwości jest naprawde masę i tylko od nas zależy czy wykorzystamy potencjał ww sterowników czy instalator zrobi to w stylu lat 80-tych

Może się troszkę zacznę wtrącać mimo iż piecyk dopiero w przyszłym tygodniu przybędzie.A nie wiedziałem co wybiorę to przewidziałem a raczej mnie namówiono do sterowników pokojowych i powypuszczałem sobie kable :)

Przy tym piecu jedynie chyba w sypialniach na poddaszu założę te sterowniki bo tam mam i podłogówke ale rzadziej rozmieszczoną co 20-25 i kaloryfery pod oknami.A w łazience przeważnie każdy robi drabinkę wiec chyba brak potrzeby sterowania jak myślicie?

I myślisz że zrobiłes zle??? zrobiłeś bardzo dobrze.. za jakiś czas ma wyjść nowy ecoal z

8 wejść pomiaru temperatury KTY-81-201
i zostać zmodernizowany ''stary sterownik
4 wejścia pomiaru temperatury KTY-81-210
czyli kotłem będziesz mogł sterowac temp w tylu pomieszczeniach.... jak to zrobią to nie mam pojęcia ale pewnie jakoś wymyślą :D

To ja poproszę o pierwszą pomoc, bo wyszukiwarka tematu (przynajmniej u mnie ) coś szwankuje a wiem że chyba o tym mowa już była, jak kalibrować czujniki bo patrzyłem w instrukcji ecoala i dtr kotła i nic. Jest tylko wzmianka o kalibracji ale nie pisze jak ją przeprowadzić i w których opcjach bo przekopałem wszystkie menu i nic. Chyba że jest jakaś tajemna kombinacja klawiszy albo coś przeoczyłem.

Ktoś pomoże, :bye:

Ktoś pomoże, :bye:

Wchodzisz w ustawienia tam masz kalibracja czujników podajesz kod (już nie pamietam ale jest podane w FAQ na stronie Ecoala). Oczywiście czujniki wszystkie najlepiej wyciągnąc w jedno miejsce lub przy czujniku zmierzyć aktualną temperaturę np. miernikiem. Sprawdzić jak jest różnica i odpowiednio skalibrować naciskając "+" lub "-" przy czujniku tak żeby właściwie pokazywał np. ma być 20 st. a pokazuje 19 więc trzeba dodać "+" 1 st.

mylas poszukaj w moich postach !! niedawno o tym pisałem

Dzięki,wiem że pisałeś o sposobie kalibracji ale jakoś nie mogłem odnaleźć w menu miejsca do konfiguracji. Sama sposób jest dla mnie jak najbardziej zrozumiały. Właśnie w między czasie doczytałem w FAQ PIN 7492 i w menu softu na kompa są ustawienia zaawansowane. Czy podobne menu jest dostępne z panelu bo nie bardzo kojarzę a nie jestem teraz przy kotle, na razie wszystko ustawiam z panelu bo sieci jeszcze u mnie niet, a na kompa nie miałem jeszcze czasu. Przy wykończeniówce robi się wiele rzeczy na raz i na wszystko brakuje czasu, kociołek na razie odpaliłem na ustawieniach fabrycznych coby piwko przy robocie nie marzło, od czasu do czasu coś tam zaglądnę ale na poważniejsze doktoraty przyjdzie czas w zimie.

Chyba da się to wszystko jakos zgrać ? ;)

Kable możesz wykorzystać do podłączenia czujników sterownika :) Łazienka bez sterownika, najcieplejsza :)

Witam forumowiczów. Piecyk odpalony i wszystko wygląda ok (RBR 17KW). W międzyczasie przeczytałem tą historię z czujnikiem pokojowym kontra sterownik pokojowy. Pytanie, czy nie namieszane mam w tej materii.

U mnie tez jest sterownik pokojowy, wg którego pracuje piec (przełożony z poprzedniego pieca olejowego) - ustawiam temperaturę na sterowniku i cykle godzinowe w dniach tygodnia - tez na sterowniku.

Zastanawiam się czy nie lepiej podłączyć jednak czujnik wewnętrzny i lepiej wykorzystać sterowanie z ecoala. Nie znam jeszcze do końca możliwości ecoala, ale wydaje mi się, że tym pokojowym sterownikiem go ograniczam.

Możecie coś poradzić?

Tak jak poprzednio odpowiedziałem, przełożyć czujniki na tych kablach, podłączyć pod sterownik. Sterowanie z ustawieniem krzywej grzania i sterownikiem pogodowym da ci pełne zadowolenie :)

Piotrek już odpowiedział. Najwygodniej i najdokładniej wysterujesz rotametrami. Dodatkowo jeszcze ustawiasz w sterowniku opcje programatora w jakich godzinach masz mieć cieplej a w jakich chłodniej :)

I myślisz że zrobiłes zle??? zrobiłeś bardzo dobrze.. za jakiś czas ma wyjść nowy ecoal z i zostać zmodernizowany ''stary sterownik czyli kotłem będziesz mogł sterowac temp w tylu pomieszczeniach.... jak to zrobią to nie mam pojęcia ale pewnie jakoś wymyślą :D

Czyli w moim przypadku nie ma sensu mieć więcej niz 4 sterowniki pokojowe?

Edytowane przez Delphion1