Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, nowy budynek zbudowany z cegły ceramicznej Cerpol i będzie docieplony 15 cm styropianu

Czyli kociołek nawet 17kW posiada certyfikat? Bo na około 500 stronie był dość zagorzały spór o te certyfikaty ale nie doczytałem co dalej z tym wyszło.

I jaki w końcu jest tam palnik zastosowany? Sterownik wiadomo, że standardowo eCoal. Co będę mógł podpiąć pod taki sterownik?

Mam w instalacji pompę na CWU (+pompka na jej cyrkulacji) ; pomkę na C.O. ; pompkę na mieszaczu podłogówki (3 obwodów na parterze). Przewód od routera również do kotłowni dociągnąłem :yes: ; Zastanawiam się teraz czy po zakupie kociołka dać pompę mieszającą czy zawór 4-drożny. Co w nich lepiej się sprawuje. Żadnego schematu na stronie producenta nie ma - w przeciwieństwie do ,np. Ogniwa , gdzie polecano mi ich 16kW Plus

Gość Arturo72
Witam wszystkich

Przymierzam się właśnie do kupna pieca. I byłem już zdecydowany na RBR 17kW.

Poradzi sobie ze 197m2 powierzchni? W sklepie twierdzono, że tak

Głównie 17-ka mnie interesuje. Chociaż zimy zbyt wielkiej nie bylo tego roku..

Dom 200m2 budowany obecnie wg projektu posiada projektowe obciążenie cieplne czyli moc urządzenia grzewczego jaka potrzebna jest przy np.-20st.C na poziomie ok.8kW,jeśli dom budowany jest z lepszą izolacją niż w projekcie wymagana moc grzewcza będzie niższa.

Niech sprzedawca obliczy Ci faktyczne obciążenie cieplne i na tej podstawie dobiera kocioł.

Inaczej będzie kocioł przewymiarowany a co to znaczy niech fachmany forumowe ci wytlumaczą.

Potwierdzam, że przy nowym domu 12 kW spokojnie da radę i osobiście bym taki wybrał do 200 m2 spokojnie.

Jeśli wydaje Ci się to za mało wiedz, że przy 12 kW średnie zużycie ekogroszku 25 MJ/kg to ponad 50 kg / dobę - pod linkiem możesz poczytać ile komu zimą kotły spalały:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page182

u mnie maks 25 kg o kaloryczności 28 MJ/kg co daje około 8 kW [na CO i CWU] co potwierdził pomiar ciepłomierzem, a dom mam 6 letni, sporo okien 2 szybowych i 22*C wewnątrz zimą musi być [w łazienkach 25].

Tak, nowy budynek zbudowany z cegły ceramicznej Cerpol i będzie docieplony 15 cm styropianu

Czyli kociołek nawet 17kW posiada certyfikat? Bo na około 500 stronie był dość zagorzały spór o te certyfikaty ale nie doczytałem co dalej z tym wyszło.

I jaki w końcu jest tam palnik zastosowany? Sterownik wiadomo, że standardowo eCoal. Co będę mógł podpiąć pod taki sterownik?

Mam w instalacji pompę na CWU (+pompka na jej cyrkulacji) ; pomkę na C.O. ; pompkę na mieszaczu podłogówki (3 obwodów na parterze). Przewód od routera również do kotłowni dociągnąłem :yes: ; Zastanawiam się teraz czy po zakupie kociołka dać pompę mieszającą czy zawór 4-drożny. Co w nich lepiej się sprawuje. Żadnego schematu na stronie producenta nie ma - w przeciwieństwie do ,np. Ogniwa , gdzie polecano mi ich 16kW Plus

Mam bumagę na typoszereg 12 do 100kW, eCoal obsługuje 3 pompy, cyrkulację możesz podłączyć ze sterownika bądź z osobnego programatora jeśli chciałbyś wykorzystać gniazdo mieszającej do podłogówki, można wykorzystać gniazdo pompki CWU jesli bojler będzie blisko i podgrzewać powrót przez bojler jesli chcesz utrzymywac powrót na jakimś minimum. Trzeba po prostu więcej wiedzieć co sobie tam wymarzyłeś :)

Mam bumagę na typoszereg 12 do 100kW, eCoal obsługuje 3 pompy, cyrkulację możesz podłączyć ze sterownika bądź z osobnego programatora jeśli chciałbyś wykorzystać gniazdo mieszającej do podłogówki, można wykorzystać gniazdo pompki CWU jesli bojler będzie blisko i podgrzewać powrót przez bojler jesli chcesz utrzymywac powrót na jakimś minimum. Trzeba po prostu więcej wiedzieć co sobie tam wymarzyłeś :)

Można także użyć pompy CWU jako mieszającej i nie trzeba wtedy dawać ani dodatkowej pompy ani zaworu 4d, tylko podłączyć pompę CO i podłogową - na podłogówkę i tak będzie zastosowane podmieszanie.

A do cyrkulacji CWU marketowy programowalny włącznik tygodniowy za 15 zł ustawiony raz i po temacie.

Edytowane przez SUSPENSER

To szczerze mówiąc nawet nie myślałem o 12. Jakoś bym się jednak obawiał. Początkowo szukałem kotła o mocy 25 kW, to prawie zostałem wysmiany. Elektromet polecał 20kW, co niektórzy nie mając co polecić to rzucali mi np. 23kW, bo takie mieli rozpiętości. Już zacząłem się skłaniać ku tej 17-ce. Moja żona lubi ciepełko - te minimum 22-23 stopnie, łazienka nawet 26 mile widziana. Jak dla mnie za gorąco ale cóż zrobić.. A ta moja instalacja opisana ciutkę wyżej nada się pod ten kocioł i sterownik?

Bojler jest w kotłowni, wisi sobie metr od miejsca na kociołek, wolałbym to co ważniejsze wpiąć pod sterownik pieca. cyrkulację CWU można faktycznie podpiąc pod coś innego lub pod zwykły zegar czasowy nawet - tak mam teraz w starym domku :yes:

Podłogówkę na pewno chciałbym mieć wpiętą pod eCoala

Bojler jest w kotłowni, wisi sobie metr od miejsca na kociołek, wolałbym to co ważniejsze wpiąć pod sterownik pieca. cyrkulację CWU można faktycznie podpiąc pod coś innego lub pod zwykły zegar czasowy nawet - tak mam teraz w starym domku :yes:

Podłogówkę na pewno chciałbym mieć wpiętą pod eCoala

Jak napisałem możesz wtedy podgrzać powrót ustawieniem CWU+mieszająca, pompka CO zasila grzejniki do tego można dołożyć czujnik pokojowy ale też nie jest powiedziane że będzie Ci potrzebny, podobnie pompkę od podłogówki podłączasz pod gniazdo mieszającej ustawiając w oprogramowaniu jako podłogowa, pracę tej pompki można również sterować drugim czujnikiem pokojowym chociaż ja nie jestem zwolennikiem takiego sterowania podłogówki.

Wszystko zależy co instalator Ci tam wymyśli.

Znając nie których to mają różne dziwne pomysły :)

Trzeba by wiedzieć więcej o samej instalacji żeby debatować bo teraz to tylko takie czcze pisanie aby pisać :)

Więc chyba pozostaje mi zrobić fotki w kotłowni. Bo ja sam nie wiem co ona tam porobił - na tym się nie znam. On stwierdził, że jak przyjdzie piec to mi zrobi tak jak będę chciał - pod konkretne i potrzebne sterowanie. Jak zrobię foty to wrzucę wieczorkiem
Z podłączeniem kotła to niech się popyta sprzedającego kocioł jak ma to być wykonane, sprzedawca będzie wiedział najlepiej. Co do wielkości kotła to jeżeli to nowo stawiany budynek to tam w projekcie coś na temat zapotrzebowania kW powinno pisać. Jeżeli nie jesteś pewny to za parę zł możesz zrobić OZC i tym się podpierać przy doborze wielkości kotła.

Co by nie pisał to ja grzeję 320m2 i mam 17kW, minertu też ma 17kW i 320m2 do ogrzania. Jak będzie zrobiona instalacja bez baboli i dobrze wszystko podłączone to najmniejszy kociołek powinien dać radę bez problemów.

Zrób dla świętego spokoju OZC, masz jeszcze czas przed zimą :)

Więc chyba pozostaje mi zrobić fotki w kotłowni. Bo ja sam nie wiem co ona tam porobił - na tym się nie znam. On stwierdził, że jak przyjdzie piec to mi zrobi tak jak będę chciał - pod konkretne i potrzebne sterowanie. Jak zrobię foty to wrzucę wieczorkiem

Lepiej nie licz na hydraulika bo podejrzewam że podłączy ci piec tak jak mu będzie najlepiej i najprościej, a skasuje tyle samo. Lepiej wcześniej wszytko przemyśleć i dać mu gotowy schemat lub powiedzieć co chcesz mieć.

Masz w ecoalu możliwość podłączenia 3 pomp (dwie do grzania domu i jedna do grzania ciepłej wody), ja bym to tak rozwiązał jak będziesz miał podłączony net do kotłowni aby wszystko było sterowane z kompa , a nie latanie co jakiś czas do kotłowni i kręcenie zaworami (jedna pompa do grzania kaloryferów - w pomieszczeniu wzorcowym podpinasz czujnik temperatury i regulujesz tak kaloryferami (bez termostatów) aby w pomieszczeniu wzorcowym była odpowiednia temperatura i w innych pomieszczeniach tak regulujesz aby była podobna. Druga pompę podpinasz do podłogówki i regulacja podobna z drugim czujnikiem i trzecia do CWU z zaworem zwrotnym aby nie przebijało temperatury, do tego pasuje dołożyć 4D aby gdy wszystkie pompy będą stały piec mieszał sobie wodę i zarazem miał zapas mocy gdy ruszą obydwie pompy. Można też zamiast 4D podłączyć bojler po grawitacji jak bufor ale tracisz wtedy kontrole zdalną nad temperaturą w bojlerze.

.....A do cyrkulacji CWU marketowy programowalny włącznik tygodniowy za 15 zł ustawiony raz i po temacie.

Zobacz, co znalazłem w necie. Po otwarciu drzwi w łazience nadajnik bezprzewodowy wysyła sygnał odbiornikowi, który włączy pompę cyrkulacyjną. Po zamknięciu drzwi pompa wyłącza i o to chodzi... zdąży wymieszać w instalacji...

http://www.elektrobock.cz/pl/bezprz-nadajnik-z-magnet-kontaktem/product.html?id=190

http://www.mieszkajsprytnie.pl/produkt/Zdalne_sterowanie_urzadzeniami/WS320_Nadajnik_bezprzewodowy_uruchamiany_magnetycznie_77.html

Edytowane przez dino49

Pojęcie certyfikat jest przyjęte na forum.

Wyniki badań występują pod pojęciem: ŚWIADECTWO i takie posiadam kolego Maher.

To może to udostępnisz, aby można było się zapoznać z danymi itd. Czy może to jest to takie świadectwo jakie może wypisać np. elektryk że piec jest bezpieczny po kątem podłączenia do sieci elektrycznej.

Chyba wystarczająco jasno napisałem z 200 czy 300 stron wstecz.

Jeszcze Ci nie przeszło ?

Nie,Tobie nie udostępnię bo i z jakiej okazji, co ja mam wspólnego z Twoją osobą ? nie ja zlecałem czy płaciłem za te badania czyli nie są moją własnością.

Jak napisałem, jeśli ktoś sobie życzy je mieć wysyłam razem z fakturą.

Otrzymało je też chyba ze trzech może czterech kolegów stąd z tym że to tacy normalni ludzie a nie awanturnicy :)

ja bym to tak rozwiązał jak będziesz miał podłączony net do kotłowni aby wszystko było sterowane z kompa , a nie latanie co jakiś czas do kotłowni i kręcenie zaworami (jedna pompa do grzania kaloryferów - w pomieszczeniu wzorcowym podpinasz czujnik temperatury i regulujesz tak kaloryferami (bez termostatów) aby w pomieszczeniu wzorcowym była odpowiednia temperatura i w innych pomieszczeniach tak regulujesz aby była podobna. Druga pompę podpinasz do podłogówki i regulacja podobna z drugim czujnikiem i trzecia do CWU z zaworem zwrotnym aby nie przebijało temperatury, do tego pasuje dołożyć 4D aby gdy wszystkie pompy będą stały piec mieszał sobie wodę i zarazem miał zapas mocy gdy ruszą obydwie pompy. Można też zamiast 4D podłączyć bojler po grawitacji jak bufor ale tracisz wtedy kontrole zdalną nad temperaturą w bojlerze.

Jak już kolega ma kaloryfery to tylko z termostatami, do tego pompa z auto-adaptem podłączona na stałe pod 230V. Wtedy ma możliwość regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu z kaloryferem osobno.

Pompa podłogowa bez auto-adaptu ale energooszczędna, podpięta pod CO i sterowana z czujnika pokojowego (jak osiągnie zadaną to przechodzi w pracę cykliczną, żeby zbytnio nie wychłodzić podłogi).

Pompa CWU pod CWU.

Pompa cyrkulacyjna pod mieszającą i przestawiona na cyrkulacyjną, fajny bardzo dokładny programator (cały tydzień, godziny pracy, czas pracy - czas postoju).

Ja tak mam (prawie, bo nie mam pompy CWU, bojler mam wpięty w obieg kaloryferów) i u mnie fajnie to działa, regulujesz temperaturę w każdym pomieszczeniu indywidualnie. Wywaliłem pompę CWU bo zależało mi na stabilnej pracy układu.

Teraz w trybie lato podłączyłem dla testu pompę od kaloryferów i bojlera pod sterownik, żeby porównać spalanie.

Musisz sam się określić czego oczekujesz od układu, opisać dokładnie jakie masz rozwiązania u siebie, a ktoś Ci jakiś sensowny schemat podłączenia kotła naszkicuje.