Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Zobacz, co znalazłem w necie. Po otwarciu drzwi w łazience nadajnik bezprzewodowy wysyła sygnał odbiornikowi, który włączy pompę cyrkulacyjną. Po zamknięciu drzwi pompa wyłącza i o to chodzi... zdąży wymieszać w instalacji...

http://www.elektrobock.cz/pl/bezprz-nadajnik-z-magnet-kontaktem/product.html?id=190

I

http://www.mieszkajsprytnie.pl/produkt/Zdalne_sterowanie_urzadzeniami/WS320_Nadajnik_bezprzewodowy_uruchamiany_magnetycznie_77.html

Faktycznie to ciekawy pomysł na cyrkulację tylko np u mnie by nie zdało egzaminu bo dziewczyny zostawiają nie domknięte drzwi od łazienek, Oraz nie wiem czy pompka w kilka sekund zdążyłaby przecyrkulować wodę.

Edytowane przez SUSPENSER

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zobacz, co znalazłem w necie. Po otwarciu drzwi w łazience nadajnik bezprzewodowy wysyła sygnał odbiornikowi, który włączy pompę cyrkulacyjną. Po zamknięciu drzwi pompa wyłącza i o to chodzi... zdąży wymieszać w instalacji...

http://www.elektrobock.cz/pl/bezprz-nadajnik-z-magnet-kontaktem/product.html?id=190

http://www.mieszkajsprytnie.pl/produkt/Zdalne_sterowanie_urzadzeniami/WS320_Nadajnik_bezprzewodowy_uruchamiany_magnetycznie_77.html

A jak ktoś nie myje łap po przeczytaniu gazety na kiblu ,to znowu strata. :D

Witam po długim czasie,jakiś czas temu myślałem o zakupie kotła rbr,puźniej plany się rozmyły:praca brak czasu itd,jednak tego roku wracając do kraju wróciłem do tego tematu i zakupiłem rbr-a 12kw.Dom o powierzchni użytkowej 150m2 parter i mieszkalne poddasze, cztery sypialnie grzejniki z głowicami termostatycznymi,dwie łazienki drabinki,salon,kuchnia podłogówka.to tak po skrucie jakby kogoś to interesowało.w kotle już palę od 2 tyg wygrzewam budynek,w tym też grzeję wodę,eko spala się dobrze leci sam popiół,czasami może jakiś drobny niedopałek! ale jak na pierwsze palenie myślę że dobrze idzie.To mój pierwszy kocioł na eko i wogóle przygoda z węglem. oto kilka fotek mojej instalacji.Po skrócie opisze kocioł posiada 3 zasilania i dwa powroty,jedno zasilań idzie na c.w.u,drugie jest rozdzielone na dwa jedno na grzejniki drógie na podłogówkę każde posiada swoją pompkę zawory zwrotne itd,trzecie zasilanie jest zrobione tak na wszelki wypadek braku pradu grawitacyjnie tylko na grzejniki(to raczej taka pomoc na zimę przy braku prądu) mam pozakładane zawory trujdrozne termostatyczne jeden na podłogówke,drugi na c.w.u jak idzie juz na krany (żeby w razie czego dzieciaki sie nie poparzyły zbyt gorącą wodą,i trzeci też na grzejniki. Powroty z C.O i podłogówki spięte razem ,i osobny powrót z c.w.u. Czujniki wewnętrzny,zewnętrzny i podłogówki posiadam lecz jeszcze nie są one podłączone.

DSC_0474.jpg

DSC_0486.jpg

DSC_0483.jpg

DSC_0482.jpg

DSC_0476.jpg

Chyba wystarczająco jasno napisałem z 200 czy 300 stron wstecz.

Jeszcze Ci nie przeszło ?

Nie,Tobie nie udostępnię bo i z jakiej okazji, co ja mam wspólnego z Twoją osobą ? nie ja zlecałem czy płaciłem za te badania czyli nie są moją własnością.

Jak napisałem, jeśli ktoś sobie życzy je mieć wysyłam razem z fakturą.

Otrzymało je też chyba ze trzech może czterech kolegów stąd z tym że to tacy normalni ludzie a nie awanturnicy :)

200 czy 300 stron temu to coś pisałeś o świadectwie którego jak dotąd nikt z forum nie widział. Mi chodzi jakie to świadectwo, czego dotyczy i kto to przebadał, może to kolejna ściema jak wcześniej na głównej stronie Instalco jak ja kupowałem RBR-a i świadectwa się nie doczekałem i nie dostałem (jak będzie mi kiedyś potrzebne to albo je uzyskam od Instalco, albo mam możliwości aby uzyskać rekompensatę jego nie mając).

200 czy 300 stron temu to coś pisałeś o świadectwie którego jak dotąd nikt z forum nie widział.

Są tacy co widzieli a nawet i mają.

I czego znowu do mnie pijesz ?

pij do sprzedawcy albo producenta a nie do mnie.

już Ci pisałem że ja nic z Tobą nie mam, nawet Cię nie znam, wiem że jesteś Maher z forum muratora.

No i powracam do tematu wraz ze zdjęciami.

Jak wcześniej pisałem domek 200m2 wraz z garażem.

Na piętrze rozdzielacz 9-obwodowy = 8 obwodów z grzejnikami +jeden obwód podłogowy na RTL-u

Na parterze jeden rozdzielacz 8 grzejników oraz drugi rozdzielacz z 3 obwodami podłogówki

Piec palnuję 17kW RBR Ekouniwersal

NA zdjęciach widoczne to co w tej chwili jest wstępnie zrobione żeby można było przeprowadzić próby przed wylaniem posadzek

DSC_0189.jpgDSC_0192.jpg

No i tak na ścisłość nie wiem co dalej.

Na pewno chciałbym mieć pompkę podłogówki pod sterownik, myślę, że pompkę CO i pompkę CWU również.

Cyrkulację ciepłej wody mogę zrobić na czymś niezależnym - to już jest chyba mniej istotna sprawa

A najbardziej chodzi o to żeby to dobrze hulało wszystko razem

RTL na drugim rozdzielaczu hydraulik wpiął mi na powrocie - prawidłowo czy też nie? Bo na zasilaniu wciąż będzie szła taka temp. jaka będzie na rozdzielaczu?

Trzeba mi to łopatologicznie troszkę wbić do głowy bo nie jestem zbytnim fachowcem w tej dziedzinie.

Może ktoś ma coś podobnego i rzuciłbym we mnie jakimś schematem niezbyt skomplkowanym?

Edytowane przez daro1309

mnie nie rozchodzi się o pisaniu bzdur bo nie mam podstaw do wydawania takich opinii z racji jakiegoś wielkiego znawcy o rbr bo go nie posiadam

pytam się grzecznie -dlaczego producent nie udostępnia publicznie świadectwa przed podjęciem decyzji zakupu przez zainteresowanego klienta-bo jak za uwarzyłem są tutaj zainteresowani -ba nawet i ja mógł bym znaleść przyszłych klientów rbr

może coś nie tak jest z produktem-papierkiem delikatnie tak se piszę

:stirthepot:

mnie nie rozchodzi się o pisaniu bzdur bo nie mam podstaw do wydawania takich opinii z racji jakiegoś wielkiego znawcy o rbr bo go nie posiadam

pytam się grzecznie -dlaczego producent nie udostępnia publicznie świadectwa przed podjęciem decyzji zakupu przez zainteresowanego klienta-bo jak za uwarzyłem są tutaj zainteresowani -ba nawet i ja mógł bym znaleść przyszłych klientów rbr

:stirthepot:

Masz rację ale nie będziemy robili na przekór decyzji producenta. Faktem jest ,że to duży minus dla nas sprzedawców.

,,,, pytam się grzecznie -dlaczego producent nie udostępnia publicznie świadectwa przed podjęciem decyzji zakupu przez zainteresowanego klienta-bo jak za uwarzyłem są tutaj zainteresowani -ba nawet i ja mógł bym znaleść przyszłych klientów rbr

Masz rację ale nie będziemy robili na przekór decyzji producenta. Faktem jest ,że to duży minus dla nas sprzedawców.

Berdnard, śmiem przypuszczać, że producent kotła RBR-Ekouniwersal jest bardzo skromny w upublicznianiu swoich kotlarskich osiągnięć.

Natomiast nieustannie zachwala cudze osiągnięcia.

Inteligentny system regulacji procesu spalania paliw stałych w kotle małej mocy dla ogrzewnictwa indywidualnego – oparty na sterowniku eCoal.pl i palniku retortowym BRUCER – zdobył złoty medal na Światowych Targach Wynalazczości, Badań Naukowych i Nowych Technologii BRUSSELS INNOVA 2009 w Brukseli.

Można by poplotkować, gdyby takie "świadectwo" na witrynie internetowej zawisło.

To może w ramach rekompensaty, Berdnard wkleje Ci Świadectwo Badań Na Znak Bezpieczeństwa Ekologicznego typoszeregu kotłów wodnych KWP z palnikiem retortowym prostym, firmy GALMET. http://www.galmet.com.pl/uploads/files/wiadectwo_bada%C5%84_kwp.pdf

Kotły te opalane węglem kamiennym spełniają wymagania klasy 5, w zakresie emisji substancji gazowych i pyłowych zawartych w normie PN - EN 303 - 5 : 2012, Kotły grzewcze - część 5.

Na świadectwie zauważyłem małe nieścisłości dotyczące podanych granicznych wartości emisji tlenku węgla i pyłu dotyczących klasy 5 normy PN-EN 303-5 : 2012.

Także zwraca uwagę węgiel kamienny użyty podczas badania, posiadał on nieduże ilości zanieczyszczeń mineralnych.

Inteligentny system regulacji procesu spalania paliw stałych w kotle małej mocy dla ogrzewnictwa indywidualnego – oparty na sterowniku eCoal.pl i palniku retortowym BRUCER – zdobył złoty medal na Światowych Targach Wynalazczości, Badań Naukowych i Nowych Technologii BRUSSELS INNOVA 2009 w Brukseli.

Widzę że znowu sraczki dostałeś i latasz po wszystkich forach z tą sensacją.

Czy coś tam nie jest prawdą ?

Czy niema się czym pochwalić że ma się w ofercie taki sterownik ?

Na Brucerze też RBRy były montowane to o co to rozwolnienie ?

Widać żyjesz dla plotek.

Ale chyba jak ktoś osobiście przyjdzie lub przyjedzie do sprzedawcy ,sklepu kupić to przed zakupem będzie mógł obejrzeć kocioł i świadectwo jeżeli poprosi .

Czy najpierw faktura i kaska a dopiero papierki i kocioł ?